Veszélyes vegyi anyagok a tisztítószerekben – formaldehid

Káros és veszélyes vegyi anyagok a tisztítószerekben is jócskán megtalálhatóak, ilyen például a formaldehid is.
Formaldehid? Sokat hallottunk, már róla, de leginkább azt, hogy kerüljük el.

Mi is ez pontosan és miért használják olyan sok területen, ha ennyire kerülendő?

Vegyi anyagok nyomában – Mi az a formaldehid?

A formaldehid szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag. A formaldehid számos vegyület előállításához szükséges, az ipar számára kedvelt anyag. Jó fertőtlenítő- és tartósítószer, így az ipar számos területén hasznosítják.

Az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. A formaldehid mindenhol előfordul a környezetben. Az Európai Unió több alkalmazását is tiltja.

 

Miben található formaldehid?

A beltéri levegő gyakran nagy koncentrációban tartalmazza a formaldehidet és egyéb aldehideket, különösen új bútorok beszerzése, vagy lakásfelújítás és házépítés után.

A fából készült bútorok, padlók, ajtók, ablakkeretek (farost- és rétegelt lemezek formaldehid alapú műgyanta ragasztóanyagai), továbbá a padló, a mennyezet és a falak szigetelőanyagai (hang- és hőszigetelő habok) tartalmazhatnak formaldehidet.

Formaldehidet tartalmaznak a papírtörlők, folyékony szappanok, a fogkrémek, a kozmetikumok, a műszálak, a gombaölő szerek, a folyékony tisztítószerek és a legtöbb fertőtlenítő- és wc tisztító szer is!
( És ennél még sokkal több káros vegyi anyag is megtalálható a tisztítószerekben)

Az építőiparban is nagy jelentőségű anyag, kötőanyagként és szigetelőanyagként gyanták előállításához használják. A faiparban a furnérlemezek, bútorok és egyéb fatermékek ragasztóanyaga (műgyanta).

A vegyiparban egyes nitrogén hatóanyagú műtrágyák adaléka, másik jelentős vegyipari alkalmazásmódja, hogy köztes termékként vegyi anyagok szintézisénél, előállításánál vesz részt a technológiai sorban. Ezenkívül a textilipar, a bőripar, a gumiipar és a cementipar számára is fontos.

Jó, ha tudod:

Az Európai Ökocímke odaítélésének feltétele, hogy a forgácslemez vagy farostlemez formaldehid-kibocsátása ne haladja meg az E1 szabvány felét. (Az Európai Szabványügyi Bizottság 2004-ben szabványt vezetett be a falemezek formaldehid tartalmára. Egy terméket akkor lehet az „E1 csoportba” sorolni, ha a környezetszennyező anyag kibocsátása legfeljebb 0,13 milligramm légköbméterenként. Ha az érték magasabb, akkor a gyártmány az E2 kategóriába kerül.)

Érdekesség, hogy még a teafilterben is van formaldehid. A filter előállításához ugyanis klórral fehérített papírpépet és formaldehid-ureát tartalmazó, nedvességre nyúló műgyantát kevernek össze.

 

Hogyan jut be szervezetünkbe és mit okoz ott?

A formaldehidet a légtérből belélegezve, elsősorban az orrnyálkahártya veszi fel. Azonban bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe.
Szem- és bőrirritációt válthat ki, belélegezve pedig már kisebb dózisban is fejfájást, náthát, légzési zavarokat, a nyálkahártya irritációját, égető érzést, könnyezést okozhat. Mivel a levegőnél nehezebb gázról van szó, arra érzékenyebbeknél erőteljes allergiás, asztmatikus reakciókat válthat ki.

Gyermekeknél mindezek a tünetek kisebb mennyiségtől is kialakulhatnak és erősebben léphetnek fel. A levegőbe keveredett 37%-os formaldehid-koncentráció belélegzése a felnőttek számára akár halálos is lehet.

Egy hónapokon vagy éveken át tartó nagy formaldehid-terhelés ( akár a takarító szakmában dolgozóknál is) befolyásolja a tüdő funkcióit, és növeli a légúti megbetegedések rizikóját.
A nyálkahártya tartós sérülése hozzájárulhat az orr- és a garatdaganatok fejlődéséhez.

Hogyan kerülhetjük el a formaldehidet?

A mindennapi életben a belső terekben óhatatlanul érintkezünk vele, ám lakásunkban, munkahelyünkön a formaldehid-kibocsátás némi odafigyeléssel jelentősen csökkenthető.

Legjobb módszer a megelőzés!

Használjunk kíméletesebb, kevésbé kockázatos fertőtlenítő szert (pl. ecet, egészségbarát probiotikus tisztítószerek), új bútor, padló vásárlásakor pedig kerüljük a formaldehid-tartalmú termékeket, kérdezzünk rá a formaldehid-tartalomra és válasszuk a legkedvezőbbet, ill. keressük a fentebb írt E1 szabványú termékeket.

 

Szerezzünk be pár szuper légtisztító növényt, mint pl. a vitorlavirág, a zöldike vagy az anyósnyelv.

>>> A légtisztító növényekről itt is olvashatsz!

Változtass a takarítási szokásaidon!

Kezdj egészségesebb életet, amibe a tisztítószereid lecserélése is beletartozik!
Próbáld ki az egészségbarát takarítást a probiotikumok segítségével. Legyél te is egészséges takarító!

A probiotikumok, olyan jótékony baktériumok, amik a felületen elszaporodnak és elfogyasztják az útjukba kerülő kórokozókat, mindeközben pedig meggátolják azok visszatelepedését is a felületre.

Hatékony és természetes erő a takarításban, savak és lúgok nélkül!

Felejtsd el a vegyszereket a padlótisztítás során is!

Próbáld ki a víz és vegyszerek nélküli száraz takarítást, azaz a VÖRÖS MOP-ot!

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz
 • Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt
 • Takarítás kisebb erőfeszítéssel jár
 • Tiszta és csillogó padló csupán egy feltolással
 • Költség és időtakarékos takarítás
 • Nincs szükség víz használatára és más takarítószerek alkalmazására, így egészség és környezetbarát takarítást tesz lehetővé.
 • Minimális költséggel lehet a takarítást, karbantartást elvégezni
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat.
 • Könnyű és kényelmes a használata.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható

 

Próbáld ki 1 hétig díjmentesen a Mesdi impregnált vörös mop szolgáltatást!

mesdi@mesdi.hu