Vegyszerekkel takarítani a terhesség alatt? Na nem!

Vegyszermentesen gyerekeink egészségéért- avagy miért veszélyesek a hagyományos tisztítószerek? 

chemicals-during-pregnancy

Gyerekvállalás során már nem csak a saját egészségünkért, hanem a babáért is felelősséget vállalunk. Ehhez hozzátartozik természetesen, hogy mellőzzük a dohányzást, alkoholfogyasztást, a drogok használatát, na és nem árt mellőznünk a háztartási vegyszerek használatát sem!

A vegyszerek bőrünkön keresztül és belélegezve is méregként hatnak, és veszélyeztetik mind a saját, mind a magzatunk egészségét!

 

Miért fokozottan veszélyesek a vegyszerek a terhesség ideje alatt?

A tisztítószerek döntő többsége olyan kemikáliákat tartalmaz, amik nemcsak a baktériumokra veszélyesek, hanem bizony az emberre is, a terhesség ideje alatt pedig fokozottan veszélyesnek számítanak.23690

Évekig élt az a tévhit az emberekben, hogy a méhlepény megóvja a magzatot a káros anyagoktól és mintegy „tisztító szűrőként” működik az anya és a baba között. Sajnos bebizonyosodott, hogy ez tévhit, így számos anyag a placentán is átszivárog és károsodást okozhat a fejlődő magzatban.

A takarításnak vannak káros mellékhatásai, melyek a tisztítószerek hatásából adódnak, ami nem azt jelenti, hogy terhesség alatt nem kell takarítani, csupán azt, hogy alaposan meg kell fontolni, milyen tisztítószereket alkalmazzanak a kismamák.

Terhesség ideje alatt kerüljük az erős vegyszereket, növényvédő szereket, rovarirtókat és a kozmetikumokat is, amennyire csak lehet, mivel pl. néhány molyirtó és WC tisztító naftalint tartalmaz. A nagy mennyiségű naftalin károsíthatja a vérsejteket. A magas naftalin tartalmú szerek használata fáradékonyságot, étvágytalanságot, hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Az újszülöttekre kifejezetten veszélyes anyag.

  

Itt az ideje mérlegelni!

Az újszülöttek és kisgyermekek szervezete sokkal érzékenyebb a vegyszerekre, mint egy egészséges felnőtté (és egyre magasabb a felnőttek közöttTips-to-make-your-home-greener-than-ever-before is a vegyszer allergiások száma). A túlzott vegyszer-használatot ráadásul már összefüggésbe hozták a gyermekkori asztma kialakulásával is. Így kisgyermekes családokban még inkább meg kell gondolni a „zölddé válást” és a háztartási vegyszerek cseréjét, valamilyen egészség- és környezetbarát készítményre. Terhesség idején pedig még inkább óvatosnak és körültekintőbbnek kell lennünk.

A különböző tárgyak és felületek eltérő típusú tisztítószereket igényelnek, a hagyományos szerek lényegesen leegyszerűsítik a takarítást, azonban hosszú távú használatuk toxikus anyag felhalmozódást okozhat a szervezetben, amely veszélyezteti az egészséget. Nem érdemes ragaszkodnunk a hagyományos savas és lúgos szerekhez, próbáljunk ki helyettük a kíméletes, környezetbarát tisztítószereket pl. a SanoD’or Nature probiotikus termékcsaládot, amely ugyanolyan, sőt nagyobb hatékonysággal is tisztít.

 

Figyeljük a jeleket!

A háztartási tisztítószereken/vegyszereken veszélyt jelző szimbólumokat találunk!1athúzott

Ha ilyet látunk egy terméken, akkor azt lehetőség szerint kerüljük el. Statisztikai adatok szerint a legtöbb gyermekmérgezést is a háztartás-vegyipari folyadékok okozzák.(Ebben az adatban nincs benne azon gyermekek száma, akinek az egészsége még magzatként károsodhatott.) Az ilyen balesetek elkerülhetőek lennének egy kis körültekintéssel.

Ártalmasnak nem minősülő vegyi és tisztító termékek is veszélyt jelenthetnek érzékeny, allergiára hajlamos személyek számára. Az allergiát kiváltó anyag ismeretében a feliraton szereplő adatok áttanulmányozása segítséget nyújthat a megfelelő termék kiválasztásában. A terhesség ideje alatt érdemes ( de javasolt amúgy is mindig ellenőrizni) a „bio”-nak gondolt tisztítószerek összetételét is elolvasni.

 

Mi a helyzet a fertőtlenítéssel?bumil-polusi-1024x1024

Sokan még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a 100%-ban steril otthon a legjobb, ezért sokszor feleslegesen és túlzott mértékben fertőtlenítenek. ( Sokszor pont akkor visszük, túlzásba a sterilitást miután megszületik a gyerekünk) A túlzottan higiénikus környezetben nevelkedő gyerek fogékonyabbá válik a bakteriális és vírusos eredetű fertőzésekre és hajlamosabbak valamilyen allergiás megbetegedésre is. Ám ennél súlyosabb betegségekhez is hozzájárulhat pl. Crohn-betegség kialakulásához.

Amennyiben megfelelő rendszerességgel takarítunk, abban az esetben nincs szükség erőteljes vegyszeres fertőtlenítésre. Ami kritikusabb terület az a fürdőszoba/wc valamint a konyha, ezek tisztaságára fokozottan figyeljünk oda, de itt se essünk át a ló túloldalára.

 

Ne tedd ki magad, sem pedig a babád egészségét felesleges veszélynek! Válts probiotikus tisztítószerre!

Miért jó választás a probiotikus tisztítószer?

A probiotikus tisztítószer természetes összetevőkkel, vegyszermentesen, nagy hatékonysággal tisztít és biológiai úton lebomló összetevőket tartalmaz. Megszünteti a kellemetlen szagokat, tisztítja és fényesíti a felületet anélkül, hogy károsítaná a saját vagy családod egészségét vagy a környezetet.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a bio- és környezetbarát tisztítószerek sokkal drágábbak a hagyományosaknál és kevésbé hatékonyak, vagyis többet kell használni belőlük. Ez azonban tévedés!

termékek

A vegyszeres tisztítószerek minden baktériumot és kórokozót elpusztítanak maguk körül, de csak rövid ideig képesek megőrizni a felület tisztaságát. Ezzel szemben a probiotikus szerek használatával a takarítási idő kitolható, hiszen a jótékony baktériumok sokkal tovább képesek megőrizni a felület tisztaságát. A tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású biofilmet képeznek, amely megakadályozza a kórokozók elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el. ÍGY NINCS TÖBBÉ SZÜKSÉG A DURVA VEGYSZEREK HASZNÁLATÁRA!

Szeretnél többet tudni a probiotikus tisztítószerekről?

Olvasd el a témában megjelent cikkeinket:

Vagy írj nekünk a mesdi@mesdi.hu vagy a sanodor@sanodor.hu email címre.

 

http://www.terhesseg.com/egeszseges_terhesseg
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rejtozkodo-vegyszerek-mit-keruljon-kismama-terhesseg-alatt