Itt vannak a leggyakoribb takarítási hibák, amik elronthatják az ételeid ízét is!

Reggel van, csörög az a fránya vekker, kikászálódunk az ágyból és ébredező szempárral vonszoljuk ki magunkat a konyhába egy frissítő és életerőt adó kávé reményében. Az első korty lenyelése után jön a felismerés, valami nem stimmel, a lefőzött kávé borzasztó ízű…

when-does-coffee-go-bad

Az elrontott ízt a kávéfőző nem megfelelő takarítása okozta,… hogy kerülhető ez el?

Olvasd el a legújabb cikkünket!

Múltkori írásunkban már felsoroltuk a leggyakoribb takarítási hibákat, amiket elszoktunk követni otthonunk rendben tartása közben. Most itt egy lista azokról a takarítási hibákról, amik bizony befolyásolhatják az elkészített ételeink/italaink ízét! Lássuk, mik a kritikus konyhai eszközök és hogyan kerülhetőek el ezek a problémák.

Darálók tisztítása…how-does-one-clean-a-manual-coffee-grinder-21533196

A darálót akár kávé vagy egyéb, mindig érdemes alaposan kitisztítani, mert maradhatnak benne apró morzsák vagy lerakódó kávéőrlemények, amik megbújnak a zugokban és ott avasodni kezdenek Egyes készülékeknél a késpár könnyedén kiemelhető és megtisztítható, azonban a nehezebben szétszedhető gépekre is van már megoldás, hiszen kaphatóak már kifejezetten daráló-tisztító szerek.

Nem tisztítjuk ki a kávéfőzőt…

Akárcsak a darálónál itt is szükséges a rendszeres alapos tisztítás, hogy megszabaduljunk a n-155556909-628x314zaccmaradványoktól. A rossz tisztítás miatt lehet, hogy kellemetlenebb, savanykásabb íze lesz a kávénknak. Mivel a kávé, illetve a kávézacc beavasodhat egy idő után, rossz ízt okozva ezzel, így érdemes odafigyelnünk erre.

Mindenki ismeri a jó öreg „ecetes átmosást”, ám ezek után érdemes többször átöblíteni az eszközöket, ne sajnáljuk rá az öblítő vizet (valószínűleg egy átöblítés nem lesz elég), mielőtt újra kávét főznénk benne, így következő használatkor elkerülhetjük az ecetes ízt és szagot is.

Koszos grillen sütünk…American-Grilling-101-How-to-grill-the-ultimate-burger_

Ha nyár, akkor grillezésre fel! A grillezés utáni takarítás azonban nem tartozik a kedvenceink közé, mégis tisztítsuk meg minden használat után. Hogy miért? Mert a grillrácsra ragadt égett kajamaradványok rossz ízt adhatnak a friss ételnek. Így minden használat után érdemes alaposan lekefélni a szénné égett ételt, illetve annak maradványait a rácsról, hogy legközelebb semmi ne ronthassa el az ízletes pácolt húsokat és zöldségeket.

A nemesacélból készült grilltisztító kefék kiválóan alkalmasak a tisztításra.

Az örök harc, avagy a piszkos serpenyők tisztítása…caring-for-non-stick-pans

A mosogatógépek megjelenése nagyban megkönnyíti az életünket, így kényelmesebb minden mosatlant egyből odarakni. Azonban, a serpenyőket nem érdemes a gépbe tenni. A mosogatógép jobban felsértheti, lemoshatja a külső rétegét a serpenyőnek, emiatt könnyebben leragad az étel, vagy egyenetlenül sül, ami így minőségi romláshoz és az eszköz rövidebb élettartamához vezet.

Túl erős illatú mosogatószert használunk…dishwashing_liquid_l1

Vannak mosogatószerek, amelyeknek olyan erős az illat, hogy az még sokáig érződik az edényeken mosogatás után is. Ez ronthat az ételek ízén, és hát ki szeretne szappan ízű vacsorát enni? Ráadásul ezek a mosogatószerek tele vannak, mesterséges illatanyagokkal. Ezért válasszunk inkább olyan mosószert, amely természetes összetevőkből áll, de legalábbis amelyiknek nincs olyan erős illata és ne spóroljunk az öblítő vízen sem.

Nem takarítjuk a sütőt…

A sütőt is érdemes minél előbb kitakarítani, ha kifröccsent a zsír vagy odaégett valami az aljára/ falára12geniousclearninghucks. A következő sütés során keletkező szagok ronthatnak az ételek ízén, nem is beszélve arról, hogy nem éppen csábító illatok jönnek majd a sütőből.

Az erős sütőtisztítók általában jó szolgálatot tesznek, ha azonban a lehető legkevesebb vegyszerrel próbálnánk meg a tisztántartást, próbáljuk ki pl. a házi „súrolószereket”. Szódabikarbóna és ecet felhasználásával készítsünk sűrű masszát, és egy szivacs segítségével, ezzel dörzsöljük át a sütőt. Ha végeztünk, 15-20 percig ne mossuk ki, hogy a szer még inkább kifejthesse hatását. Csak ezután töröljük át alaposan a sütőt tiszta vizes ruhával, majd teljesen szárítsuk ki.

A műanyag dobozokat nem öblítjük el egyből…ca5a66b92534b5413bd5503ac08b3bab

A műanyag dobozkák nagyon praktikus kis találmányok az ételmaradékok tárolására vagy éppen szállítására. Azonban ha használat után nem mossuk el alaposan őket, akkor bizony hosszú ideig megőrzik az ételek ízét és szagát.

Túlzsúfoljuk a mosogatógépet

Amikor bepakolunk, a mosogatógépbe ügyeljünk rá, hogy te töltsük tele, főleg a kanalak éshow-to-load-a-dishwasher villák tartórekeszét ahol, ha egy irányba néznek a kanalak és a villák, akkor könnyek összetapadhatnak. Következményként nem tudja őket teljesen lemosni a mosogatógép és nem tud alapos munkát végezni. E mellett figyeljünk arra, hogy az evőeszközöket nyéllel lefele helyezzük el mindig. Vannak eszközök, amiket viszont nem ajánlott beletenni ilyenek pl.:

  • A fa eszközök ( pl. fanyelű evőeszköz, vágódeszka, fakanalak ), a mosógép és a fa nem jó barátok, mert a fa túlságosan megszívja magát és száradás után is vegyszer maradhat bennük, valamint egy-két mosás után ketté is válhatnak ezek az eszközök.
  • Kényes porcelán étkészlet: nem a legjobb megoldás a nagyitól örökölt díszes porcelánkészleteket sem a mosogatógépbe tenni.  Legyen bármilyen kímélő a mosogatógépben használt szer, könnyedén tönkreteheti az antik edényeket, és kioldhatja belőlük pl. a nemesfémet.
  • A fokhagymanyomó szintén egyike azoknak az eszközöknek, amiket nem érdemes mosogatógépbe tennünk. Ha kézzel mosod el, nagyobb az esély, hogy nem marad a kis lyukakban hagymamaradék.
  • Műanyag: Csak olyan műanyagot mossunk a mosogatógépben, amire rá van írva, hogy mosogatógépben mosható. A gépben ugyanis a műanyag könnyedén megolvadhat, és káros anyagokat bocsáthat ki a magas hőmérséklet miatt. De még a biztonságos műanyagot is helyezzük minél messzebb a gép legmelegebb pontjaitól.
  • Talpas poharak: Az ilyen típusú pezsgős vagy boros poharak sajnos nagyon könnyen eltörnek a mosogatógépben, készüljenek akár üvegből akár kristályból. Az oka a gép rázkódása, amit a vékonyra edzett pohár nem feltétlen bír ki. Ráadásul a magas hőmérséklet csak még törékenyebbé teszi az üveget.

A lista korántsem teljes, érdemes utána olvasni mik a „veszélyeztetett” eszközök.

A pult tisztán tartása is fontos!cleaning-kitchen-625_625x350_61454157830

A konyha rendben tartásának elengedhetetlen része a pult megfelelő rendben tartása is, ennek egyik része a felület fertőtlenítése, ám nagyon fontos, hogy a tisztítószert itt is mindig alaposan mossuk le róla, mert később az ételekre kerülhet.

 

http://www.eszpresszo.com/daralok
http://www.nosalty.hu/ajanlo/12-takaritasi-hiba-ami-elronthatja-eteleid-izet
http://www.infokiskunfelegyhaza.hu/hirek/olvas/elronthatja-az-etel-izet-2017-02-25-100000