Ezeket a hibákat követjük el leggyakrabban takarításkor!

661ce3f601aa2e4cae4088d70229d324

Takarítani tényleg könnyű? Egy kis suvickolás itt, egy kis porszívózás ott és volilá kész is a tiszta lakás!

Azonban a képlet koránt sem ilyen egyszerű, számos hibát elkövethetünk a takarítás során. Most összeszedtük a 15 leggyakoribb takarítási bakit!

Ha ezeket a hibákat mellőződ sokkal ritkábban kell a kezedbe venned a porszívót vagy a portörlőt.

 

 

1.Nem a fentről- lefelé elv szerint takarítunk

Woman at the spring cleaningNe szúrj ki saját magaddal úgy, hogy felcseréled a takarítási lépéseket, pl. előbb mosol fel és porszívózol, mint ahogy a port letörölnéd. Kövessük a bevált szabályokat, tehát mindig fentről lefele és bentről kifele takarítsunk!

 

 

2.Nem szelektálva gyűjtjük a szennyest hét közbenb24f9b63bec1d82f8f6b964dcb58ea58

Rengeteg időt megspórolhatunk azzal az apró praktikával, hogy már hét közben is színek szerint gyűjtjük a mosnivalót a hétvégi nagymosáshoz. Alakítsunk ki „több kosaras” rendszert, így mosáskor már csak annyi lesz a dolgunk, hogy az épp mosni kívánt ruhákat bedobjuk a megfelelő programbeállítással a mosógépbe.

3.Túl sok tisztítószert használunk

Attól, hogy egy fél flakon tisztítószert elhasználunk egy takarítás során, még nem lesz hatékonyabb vagy szebb a munkánk. Mindig elég annyit alkalmazni, amennyi a csomagolásra van írva. A túlzott tisztítószer használat ráadásul káros az egészségre is, így válasszunk inkább természetes összetevőkből álló szereket.

4.Napsütésben pucoljuk meg az ablakokat

vágott üvegHabár sokkal kellemesebb napsütésben nekiállni az ablakpucolásnak, mégis ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk. A nap melege hatására a tisztítószer még az előtt rászárad az üvegre, hogy letörölnénk. Ez pedig csíkokat és foltokat jelent, amik miatt kezdhetjük újra az egész műveletet.

 

 

5.Elmossuk az edényeket, mielőtt betennénk őket a mosogatógépbe

Létezik egy olyan tévhit az emberekben, hogy a mosogatógépbe rakás előtt az edényeket érdemes a csap alatt előzetesen leöblíteni. Ez azonban szükségtelen. A szemetet, ételmaradékot természetesen a kukába kell söpörni, azokat ne tegyük a mosogatógépbe, mert a szűrőt hamar eltömítik, de a mosogatógép használata előtt felesleges időpocsékolás az „előmosogatás”.

6.Nem vesszük le a cipőnket az ajtóbangallery-1434123109-gettyimages-107223104

Nincs is idegesítőbb, mint amikor a szépen kitakarított szobákat valaki összetopogja koszos utcai cipővel, így kárba vész a sokórányi hétvégi takarítás. Éppen ezért rá kell szoktatni a család minden tagját, hogy az előszobai rész, arra való, hogy ott vegyék le és fel a cipőjüket.

 7.Elfelejtjük, hogy a takarítóeszközöket is ki kell takarítani

Habár a portörlők, porzsákok, felmosó fejek és egyéb eszközök szükségesek ahhoz, hogy tiszta legyen a lakásunk,  ha ezeket koszosan használjuk, nagyobb kárt csinálunk magunknak, mint hasznot. Az általuk felszedett kosz ugyanúgy visszakenhető a lakás már kitakarított pontjaira, ha erre nem figyelünk erre oda. Hogy ezt elkerüljük muszáj kitisztítanunk a takarítás után az eszközeinket is.

8.Nem hagyjuk állni a csempetisztítót, mielőtt letörölnénk

male-hand-with-yellow-rag-cleaning-the-bathroom-tiles-000076737323_Medium2Ha rögtön letöröljük a tisztítószereket, szinte semmi sem történik, mivel nem hagyunk elég időt, hogy kifejtse a hatását, így pedig csak néhány apró szennyeződést törlünk le. Ha pár percig hagyjuk hatni a tisztítószereket, sokkal hatékonyabb lesz a munkánk eredménye. Főleg igaz ez a konyhai zsíros és fürdőszobai vízköves csempékre.

9.Nem mossuk ki a szivacsokat használat után2d274908064822-sponge-stock-today-150326_7779c9e823f25ca6a6eb29b310888af2

Ezerszer hallottuk már, hogy a mosogatószivacs a baktériumok melegágya.

Akkor miért nem mossuk ki őket mégsem minden egyes használat után? Elég, ha alaposan kiöblítjük mosószeres vízzel, de így se használjunk egyet 2 hétnél tovább! Tudományos kutatások igazolják, hogy kétpercnyi mikróban történő melegítés hatására majdnem az összes, szivacsban lévő baktérium és vírus elpusztul.

 10. Elkezdjük dörzsölni a foltot a szőnyegen

dörzsiHa valami kiömlik a szőnyegre, akkor legtöbbször az a reakciónk, hogy rohanunk egy rongyért/szivacsért és elkezdjük eszeveszetten dörzsölni a foltot. Ezzel többet ártunk a szőnyegnek, mert csak jobban beissza magát a textilbe és lehet, hogy annyira szétroncsoljuk a szőnyeget, hogy örökre látszódni fog a folt helye. Inkább itassuk fel a kiömlött folyadékot, aztán jöhet a megfelelő szőnyegtisztító használata.

 

 

11.Csináld magad házi „tisztítószerek”vágott szer

Habár mi magunk is kedveljük a zöld megoldásokat és a természetes takarítást, egy- egy nagyobb takarítás alkalmával macerás és időrabló lehet a „házi keverék” előállítása. Amennyiben tudatosan kerüljük a vegyszereket érdemes körülnéznünk a bioboltok és webáruházak polcain, az egyre nagyobb választék között biztos megtaláljuk, amit keresünk. A mi tippünk: a természetes alapú, vegyszermentes probiotikus tisztítószerek! 

 

 12.Laminált padlót vízzel mosunk fel

mopszliTilos, Tilos, Tilos!!! Ennél a padlófajtánál nem fér bele a „ na csak most az egyszer”. A laminált padló víz hatására megduzzad, a kiszáradás után pedig összehúzódik. Az illesztéseinél a víz hatására hajszálvékony repedések fognak keletkezni, amik nemcsak esztétikailag mutatnak rosszul, de hosszútávon a laminált parketta lapjainak szétcsúszásához is vezetnek. Szokjunk le a bő vizes felmosásról, amíg nem késő! Helyette használjunk inkább száraz mopot a felület tisztán tartására.

 

13.Bútorápolót fújunk közvetlenül a bútorraclean-wood-furniture-4

Az egyik legrosszabb hiba, amit gyakran elkövetünk, hogy közvetlenül a bútorra fújjuk a bútorápolót. A fabútor beszívja az ápolót, a lakkozott felületen pedig egy fátyolos réteg képződhet, amit utána nagyon nehéz eltávolítani. Ezért először a törlőkendőre fújjuk az ápolószert, majd ezzel töröljük át a felületet.

14.Tollból készült porolót használunk

house-cleaning-dusting-tipsEzzel az eszközzel saját magunk hátráltatjuk csak. Ahogy egy felületet letörlünk vele, szinte azonnal vissza is száll rá a tollakról a por. Ez így egy igazi szélmalomharc! Helyette használjunk mosható vagy mikroszálas törlőkendőket. Ezek felületéhez hozzátapad a por és nem száll vissza a felületre.

 

 

15.Rejtett „porlelő helyek” takarítása

Minden szép rendben csillog, villog a lakásban? Valami mégis kimaradt. Hajlamosak vagyunk elfelejteni a radiátorokban vagy a légkondicionálóban megbújó port. A meleg levegő áramlása miatt hamar megtapad a por a kis redőkben, résekben. A légkondicionáló esetében ez azért veszélyes, mert kifújáskor a porszemcsék a levegőbe kerülnek. Fontos, hogy minden takarításkor fordítsunk megfelelő időt a takarításukra. Sok porszívónak van kifejezetten erre kialakított szívófeje, de a mikroszálas törlőkendők itt is jól bevethetőek.

 Mivel egészítenéd még ki a listát? 🙂

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/otthon/cikk/takaritas-hiba-idosporolas/
http://manna.hu/az-5-leggyakoribb-hiba-amit-takaritaskor-elkovethetsz
http://www.almaimotthona.hu/hibak-a-takaritas-soran.html
http://www.takaritsunk.hu/blog/gyakori-hibak-amik-szabotaljak-a-takaritas-sikeresseget/45