Válassz pálmaolaj-mentes tisztítószereket, az esőerdők védelmében!

Óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak ki, hogy helyébe pálmaerdőket ültessenek, amelyből a pálmaolajat nyerik…

kisebb erdő

Biztosan te is hallottál már a pálmaolajról. Ez a kedvelt és olcsó összetevő nem csak az élelmiszerek, hanem a kozmetikumok és vegyipari termékeknek is gyakori alkotóeleme.

 

Mi az a pálmaolaj?

A pálmaolaj és pálmazsír az olajpálma gyümölcséből készül sajtolással. A pálmaolaj egy olyan növényi olaj, amelyet rengeteg termékben produktjy-s-paljjmovjym-maslom-budut-vjydelyatjjsya-markirovkojalkalmaznak olcsósága miatt, kezdve a dízelautókkal, a gyorsfagyasztott pizzán és édességeken át, a kozmetikai termékek széles körében, egészen a tisztítószerekig. ( Még a környezetbarátnak mondott tisztítószerekben is! ) Rengeteg dologban megtalálható, amiket a mindennapokban vásárolunk. Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeriparban használják fel, de ott van a samponokban és tisztítószerekben is egyaránt. Nagyjából a szupermarketek áruválasztékának felében megtaláljuk valamilyen formában, állítja a WWF statisztikája.

 

A pálmaolaj iránti növekvő kereslet hívja életre az újabb és újabb dzsungelpusztításokat, amely mára már a rendkívül veszélyeztetett orángutánokat is a kihalás szélére sodorta. Ezek az állatok az elmúlt húsz évben életterük 90 %-át elvesztették. Ráadásul a pálmaolaj iránt a kereslet a becslések szerint 2050-re megduplázódik. Termeléséhez Indonéziában, Malajziában és más ázsiai, afrikai, latin-amerikai országokban folyamatosan új ültetvényeket létesítenek, amihez tovább irtják az erdőket és dzsungeleket.

 

Miért baj, hogy olyan népszerű a pálmaolaj?

Az esőerdő, mint természetes élőhely felszámolása és az ipari monokultúrákká történő átváltoztatása számos faj túlélését veszélyezteti.

A tudósok becslése szerint a trópusi erdők irtása évente több mint, 50.000 állat és növény kipusztulásához vezet.8104-0638

A legveszélyeztetettebb fajok közé tartoznak a már említett orángutánok, a szumátrai tigris és az elefántok is (Kormányzati adatok szerint eddig csaknem félmillió orángután pusztult el az elmúlt húsz év erdőirtásainak és a pálmaerdő ültetéseinek következtében). Az emlősök mellett számos más élőlény pl. bogár, rovar, madár és a talajban lakó élőlény eshet a kitermelés áldozatául.

 

Az üzemi mennyiségű pálmatermékek előállításához több hektár pálmaültetvényre van szükség.

A termelés fokozása érdekében az olajpálma-termesztő cégek a mezőgazdasági területek növeléséért csatornákat építenek az erdőkön keresztül, hogy a lápokat kiszárítsák, majd felégessék. A felégetett erdő nem képes már megújulni, az égés során mérhetetlen mennyiségű szén-dioxid szabadul fel.

Az indonéz erdők közel 75%-át már elpusztították, emiatt az orángutánok és a tigrisek felbecsülhetetlen értékű élőhelyei is megsemmisülnek (olvasható a Greenpeace honlapján)mégkisebb majmóca

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogyha ez tovább folytatódik, akkor 3-12 éven belül az orángutánok végleg eltűnnek a bolygóról.

 

A becslések szerint napi szinten 6-12 orángután pusztul el a pálmaolajnak köszönhetően. Az állatok egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg, miután sokan közülük élelem után kutatnak, és túl közel merészkednek egykori élőhelyeikhez, ahol pálmaerdőket ültetnek.

Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket. Az orángutánok a pálmaolaj ipar legnagyobb „kártevői”, ezért az erdőirtásokon dolgozókat felkészítik rá, hogyha ha orángutánok keresztezik a kitermelés útját, akkor el kell bánni az állatokkal, még ha az alkalmazatott módszerek nem éppen humánusak is.

 

Pálmaolaj és az egészség kapcsolata

Még a mai napig sem eldöntött tudományosan, hogy egészséges e vagy sem a pálmaolaj. Minden évben kijön egy-egy új tanulmány a témával kapcsolatban, ám ezek többsége megcáfolásra kerül egyértelmű bizonyítékok hiányában.

Pl. A koleszterinszintre gyakorolt hatásának megítélése is kettős: több olyan kutatás is van, ami szerint a pálmaolaj csökkenti a koleszterinszintet, míg más tanulmányok éppen az ellenkezőjére mutatnak rá.

Más kutatások a rákkal hozták összefüggésbe, és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság [EFSA] is arra figyelmeztetett, hogy pálmaolajban rákkeltő szennyezőanyagokat találtak. Ezekből keveset is elég fogyasztani ahhoz, hogy növelje a rák esélyét a gyerekeknél és egyes felnőtteknél. Rengeteg élelmiszergyártó cég használ pálmaolajat, pl. a Nutella-ban is megtalálható. A pálmaolajat az úgynevezett glicidil-zsírsav-észterek (GE) miatt tartják rákkeltőnek, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat, ami az élelmiszergyártás során azért előfordul.

 

Más kutatások ezzel szemben a pálmaolaj egészségre gyakorolt hatására hívják fel a figyelmet. A pálmaolaj jót tesz az agynak, mivel tokoferolban gazdag, ami az E-vitamin egyik formája. Ez az anyag lelassítja a demenciát, csökkenti az agyi károsodásokat, illetve csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.

 

Egészségre gyakorolt hatásairól a vélemények tehát eléggé megosztóak.

 

Miért nem megoldás az, ha “bio” terméket választunk?

A kozmetikumok és tisztítószerek gyakori összetevője a pálmaolaj vagy a belőle készült szintetikus anyagok, és ez alól nem kivétel sok „bio” tisztítószer és kozmetikum sem. Nem mindegy milyen terméket választunk, nehéz dolgunk van és alaposan megkell néznünk a termék csomagolását, ha elakarjuk kerülni a pálmaolaj hozzáadásával készült tisztítószereket és egyéb termékeket.

A boltok kínálatát böngészve sajnos rákell jönnünk, hogy szinte lehetetlen elkerülni.

A környezettudatos vásárlók nagytöbbsége használ természetes alapú növényi olajok segítségével készült termékeket ( pl. szappanokat) és sokszor nem is gondolnak arra, hogy ezek az olajok miből készülhetnek. A fogyasztó csak azt látja a csomagoláson, hogy bio terméket tart a kezében és az biztos, hogy jó is.

 

A szűrést tovább nehezíti, hogy sokszor nem is a „pálmaolaj” szót kell keresnünk az összetevők listáján.

 

Milyen összetevőket kell, figyeljünk a csomagoláson?

Ha az alábbi összetevők valamelyikét látjuk egy termék csomagolásán, inkább keressünk másik alternatívát:Edible_palm_Oil2

Palm Kernel (pálmamag), Palm Oil Kernel, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmityl Alchohol, Palmolein, Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid (Palmitinsav), Palm Stearine, Palmitoyl oxostearamide, Palmitoyl tetrapeptide3, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Hyrated Palm Glycerides, Cetyl Palmitate (palmitil-palmitát), Octyl Palmitate (oktil-palmitát).

A szintetikus összetevők is lehetnek pálmaolajból:

Az előbb felsorolt anyagok között sok szintetikus is található. Hogy mi köze van ezeknek a pálmaolajhoz és az esőerdőkhöz?  A pálmaolaj, mint szerves olaj, számos kozmetikai és vegyipari szintetikus termék alapanyaga. A mai világban a ’kőolaj’ helyett az elvárásoknak megfelelően növényi olajokat használnak ezek gyártásához. (mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyi szakértője)

Még a szintetikus mumusokként emlegetett Sodium Laureth Sulphate és Sodium Lauryl Sulphate (SLS) is lehet pálmaolaj alapú.

 

Miért szereti annyira a vegyipar a pálmaolajat?

Az Amerikai Pálmaolaj Tanács szerint pálmaolaj a második leggyakrabban használt növényi olaj a világon. Sok más előnyös tulajdonsága mellett, mélyen hidratálja a bőrt, magas a béta-karotin és az E-vitamin tartalma, emiatt gyakori összetevője az öregedéslassító, anti-aging kozmetikumoknak is. Megköti a szabad gyököket napozás után és ránctalanító hatású. A hajnak is jót tesz, ezért a samponokból, balzsamokból se nagyon hagyják ki.

 

Fenntartható forrásból származó pálmaolaj?

Néhány vállalat és civil szervezet 2004-ben megalakította a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO) 148dcc68.rspocsoportosulást.

Ez egy non-profit szervezet, amelyben a pálmaolaj-gyártásban érdekelt 7 terület képviselői vannak jelen: termelők, értékesítők, termékgyártók, kiskereskedők, bankok és befektetők, környezetvédő és egyéb civil szervezetek. Ezek együttműködve megfogalmazták azokat az irányelveket, amelyekkel a pálmaolaj ipar működése fenntarthatóvá alakítható. Ezek az irányelvek jogi, gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból is útmutatást adnak az érintettek számára.

A szervezet oldalán egy egyszerű kereső segítségével könnyedén ellenőrizhetjük, hogy mely gyártók csatlakoztak hozzájuk és tették magukévá a követelményeket, de megnézhetjük a tanúsítvánnyal rendelkező termelők listáját is.

 

Tudatos fogyasztással és a pálmaolajat tartalmazó termékek elkerülésével te is sokat tehetsz az esőerdők védelmében!

LOGO palm
Ellentétben sok „bio” tisztítószerrel, a SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer család termékei nem tartalmaznak pálmaolajat vagy abból készült vegyületet!

 

Számít amit teszel, számít amit veszel! Válaszd a SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer családot!

www.sanodornature.hu

Kérdésed van? Írj nekünk mesdi@mesdi.hu, sanodor@sanodor.hu email címre

 

Forrás:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/nem-konnyu-palmaolaj-mentes-kozmetikumot-talalni

http://www.orangutan.org.au/about-orangutans/palm-oil/

http://munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/palmaolaj-es-palmazsir-tenyleg-egeszseges

http://www.ketezeregy.hu/elet/p%C3%A1lmaolaj-pro-%C3%A9s-kontra

http://greenfo.hu/hirek/2013/10/15/napi-6-12-orangutan-pusztul-el-a-palmaolaj-miatt