Tavaszi nagytakarításra fel!

Szabaduljon meg a tavaszi nagytakarítás okozta stressztől!

Segítünk, hogy gördülékenyen menjen az év első nagytakarítása!

nagytakaritas

Naptár szerint is beköszöntött végre a tavasz! Az idő is egyre kellemesebb, lassan a fák is kirügyeznek, majd virágba borulnak. Egyre több időt töltünk a szabadban is…

Az örömbe egy kis ürüm is vegyül, hiszen ha tavasz, akkor tavaszi nagytakarítás!

Tavasszal a napsütés hatására szinte hívogatónak érezzük kitárni az ablakokat, beengedni a napsugarakat. A tél sok „romot” hagy maga után, amiket el kell tüntetnünk a tavasz beköszöntével.

A tavasz a megújulás időszaka, nem csak az embereknek, hanem az otthonunknak is.

A tavaszi nagytakarítás nagy munka és sok energiát kíván! Ne vágjunk bele tervezés nélkül, mert könnyen elúszhatunk a feladatok sűrűjében és rémálommá válhat a takarítás!

Varázsoljuk tisztábbá és egészségesebbé a környezetünket!

Tavaszi Nagytakarításra fel!

Tippjeinkkel nem lesz rémálom a tavaszi nagytakarítás!

Készíts haditervet!

Nem árt megtervezni, hogy mire mennyi időt kell szánnunk, illetve miket kell beszereznünk. Alakítsunk ki egy időrendi táblázatot, hogy mikor, mit, melyik helységben fogunk kitakarítani.

A haditervbe bevonhatjuk a családot is, mindenkinek legyen meg a feladata. A fél napot átölelő munkák mellé már csak alapfeladatokat tegyünk, délután és az este pedig legyen a pihenésé. Ami fontos, hogy ne akarjuk egy nap alatt letudni! Fontos a tervezés, ne hagyjuk ki ezt a lépést, így a tavaszi nagytakarítás visszatérő rémálom helyett tényleg a megújulást szolgálja majd.

 

Eszközbeszerzésre fel!

A takarítási terv összeállítása után már könnyű dolgunk lesz, és jobban átlátjuk, mit kell még beszereznünk.

Mire lesz szükségünk, az alapfelszerelés:

  • Törlőkendők, törlőpapír, rongyok, szivacsok
  • Tisztítószerek (legalább egy általános mosószer, egy fertőtlenítő, egy súroló és egy ablaktisztító), nem árt, ha van otthon kéznél ecet és szódabikarbóna is
  • Mosógép
  • Seprű, tollseprű, porszívó, felmosó szett/mop
  • Szemeteszsákok, kuka (mindig legyen kéznél, biztos, hogy találkozunk útközben szeméttel)
  • Ha vegyszerekkel dolgozunk, akkor gumikesztyű és maszk az egészségünk megóvása érdekében
  • Lista a feladatokról
  • Sok idő, türelem és elszántság
  • És segítség a családtól 🙂

 

Takarítás előtt!

Mielőtt belevágnánk a takarítási feladatok hosszú sorába, érdemes egy kis lomtalanítást tartanunk, főleg ha ősszel is kimaradt ez a művelet. szelektálVálogassuk át a ruháinkat, a jó állapotban lévő ruhákat, amiket már úgysem fogunk hordani, adjuk oda valamelyik szeretetszolgálatnak.

 

A szelektálásból ne maradjon ki a gyógyszeres szekrény sem. A lejárt szavatosságú gyógyszerek veszélyes hulladéknak minősülnek ezeket vigyünk be a legközelebbi gyógyszertárba.

Ugyanúgy a kozmetikumokat is nézzük át és a lejártakat selejtezzük le. Ha túl hosszú ideig használjuk ezeket, nemcsak a minőségük romlásával kell számolnunk, de ezek veszélyeztethetik az egészségünket is, és bőrkiütéseket vagy kötőhártya-gyulladást is okozhatnak.

A lejárt szavatosságú vagy nem használt vegyszerektől is szabaduljunk meg (legjobb, ha végleg lemondunk ezekről és inkább természetes alapú szereket használunk). A hagyományos tisztítószereken kívül ide tartoznak még pl. a festékek, hígítók, olajok, lakkok stb. Azonban mivel ezek is veszélyes hulladéknak számítanak semmiképp ne dobjuk a szemetesbe! (Vigyük el ezeket hulladékudvarba vagy érdeklődjünk a helyi önkormányzatnál arról, hol adhatjuk le ezeket.)

 

Ezután jöhet a tárgyi eszközök kiválogatása is. A karácsonyra kapott tizedik fazekat és mécses tartót is jobb, ha kiszelektálod, hiszen sosem fogod őket használni. Ajándékozd el őket, ha nem szeretnéd mégsem kidobni, akkor is pakold el a pincébe vagy padlásra található. Ha valami hibás, javíttasd meg vagy dobd ki! Ne gyűjtögesd a kacatokat a „jó lesz az még valamire” indokkal.

 

Tavaszi nagytakarítás esetén is érvényes az örök szabály: Fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál.

 

Kezdjünk neki! Vesszen a por!

Fontos, hogy a munka közben folyamatosan szellőztess, így a por kiszáll, a lakás pedig megtelik c4c5ac4b2360fd994f5816ab4e1224cefriss levegővel.

Először a pókhálókkal végezz! Az elérhetetlen magasságban lévő dolgokat (például függönykarnis, fűtéscsövek, nehezen hozzáférhető sarkok) nyeles tollseprűvel tisztítsd meg.

Ezt követően jöhet a szekrények portalanítása. Nagytakarítás során húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat is törölgesd le mosószeres vízzel.

A könyveket vedd le, portalanítsd és töröld át őket egy száraz ruhával. A dísztárgyakat, vázákat is tisztítsd meg!

 

Mosásra fel!

Szerencsére egyre többet süt a nap és egyre melegebb az idő odakint, így a ruhák és minden egyéb mosni való gyorsabban fog megszáradni, aWashing-Machine (1) friss levegő pedig segít a poratkák elleni harcban is.

Szedd le a függönyöket és irány a mosógép. Ablak pucolás után még kicsit nedves állapotba tedd őket vissza, így kilógják magukat és nem gyűrődnek annyira.

Tedd a mosógépbe a többi textíliát is: az ágyneműt, ágytakarókat, díszpárnákat, terítőket, esetleg az arra alkalmas szőnyegeket is. A téli ruhadarabokat, amikre már nem lesz szükség tavasszal (pl. sapka, sál) is mossuk ki és pakoljuk el a következő hideg időszakig.

Mosd le az ajtókat, ajtófélfákat is, ezek a területek is könnyen koszolódnak mégis ritkán fordítunk rájuk figyelmet!

 

Csillogjon az ablak!

A függönymosással párhuzamosan kezdjünk neki az ablakpucolásnak.cikkek_59440

Ablakpucoláshoz lehetőleg enyhe, tavaszi időt válasszunk, mivel az erős napfény és a magas hőmérséklet miatt túl hamar száradnak az ablakok, és a tisztítószer nem tudja kellően leoldani a szennyeződéseket. Ezen kívül csíkos is marad az üveg, így a legjobb a felhős, langyos idő, ilyenkor lesz a legszebb a végeredmény.

Először mindig az ablak külső felét mossuk le, majd utána a belsőt, és fentről lefelé haladjunk.

A tisztítási folyamat első lépéseként töröljük le az ablakkereteket száraz ruhával. Így megszabadulhatunk a portól és a durvább szennyeződésektől. Utána mossuk le vízzel, majd töröljük szárazra, ezután térjünk át az üvegre.

Az ablakot és az üvegfelületeket mindig tiszta ronggyal, szivaccsal pucoljuk! Ezt később még befoghatjuk portalanításhoz, a lényeg az, hogy ha egy törlőkendővel koszos felületet tisztítottunk, utána ne használjuk már tisztább területeken.

Az ablakpucolást érdemes a takarítási folyamat végére, de legalábbis a portalanítás utánra időzíteni mivel a függönyök nedvesek, ezért könnyen rájuk tapad a lakásban szálló por.

 

Fő a biztonság!

Nem is gondolunk bele, de számtalan veszély leselkedhet ránk takarítás közben!

Először is csak semmi hősködés! Nem ez a tökéletes alkalom, hogy bemutassuk a családnak a légtornászokat megszégyenítő képességeinket. Mindig vigyázzunk, nehogy leessünk a székről vagy a létráról, a saját magunk által épített asztal+székek kombinációjaként létrejövő barikádokról már nem is beszélve.

A nehezebb bútordarabok megmozdításához pedig mindig kérjünk segítséget, mert komoly sérüléseket is szerezhetünk!

Szintén fontos, hogy odafigyeljünk a tisztítószerek használatára. A legjobb, ha elkerüljük a veszélyes vegyszereket, ám ha mégis ezeket vesszük igénybe, mindig tartsuk be, a használati útmutatót, valamint mindenképpen húzzunk kesztyűt és jól szellőztessünk ki, mert a belélegzett savaknak és lúgoknak komoly következményei lehetnek (kapcsolódó cikk: veszélyes vegyszerek a háztartásban!)

Folytatás következik a jövő héten…

 

Te belekezdtél már a takarításba? Van egy tuti tipped? Oszd meg velünk 🙂

 

 Forrás:
http://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/tavaszi_nagytakaritas_mire_kell_figyelni/20150227142611?autorefreshed=1
http://www.hogyankell.hu/Tavaszi_nagytakar%C3%ADt%C3%A1st_csin%C3%A1lni