Eljött a tavaszi megújulás ideje az irodában is!

Mi a mérgező munkahelyi környezet ellenszere?

Változtasd meg a környezeted az irodában!

 depression-at-work1

Lassan beköszönt a tavasz, a nappalok egyre melegebbek, az arcok is boldogabbak és élettelibbek lesznek.

Ahogy lekerülnek a téli kabátok és sálak, úgy derülnek az emberek is jobb kedvre.

Na de mi a helyzet a hétköznapokban? Az aktív magyar munkavállalók 86%-a fásult vagy éppen ki van égve, derül ki a tanulmányokból!

A kiégésben szenvedő emberek egyre közönyösebbek a munkájukkal, másokkal, valamint önmagukkal szemben is. Csökken a produktivitásuk is, valamint egyre kevésbé képesek kipihenni magukat. Először még elegendő a hétvége a feltöltődésre, aztán már csak egy hosszabb szabadság, végül már az sem segít. A következmény gyakran hosszabb betegállomány vagy akár a munkatársak felmondása is lehet.

A munkába való belefásulás, a monotonitás következtében bekövetkező teljesítményromlás megelőzhető vagy enyhíthető számos dologgal. Ehhez adunk néhány jó tanácsot!

 

A munkahely választásnál már nem csak a pénz motivál, hanem egyre inkább nagy jelentőséget kapnak az olyan aprónak tűnő, ám de létező igények, mint a fenntartható, higiénikus és a szerethető irodai környezet. Egy versenyképes iroda pedig odafigyel a munkatársak igényeire.

 

Adunk néhány tippet, amivel feldobható az irodai környezet és a kollégák munkakedve is. 🙂

Eljött a tavaszi megújulás ideje!

 

Mindenekelőtt: Rakjunk rendet!desk

Kupacokban állnak még a tavalyi szórólapok, papírok vagy számlák? Még lógnak a falon a karácsonyi buli szerpentinjei?

Szüntessük meg a rendetlenséget! Minden kerüljön a helyére, ami nem kell dobjuk ki. Érdemes kialakítani egy működő rendszert, a káosz elkerülése végett. Amelyik papírra már nincs szükségünk és nem tartalmaz bizalmas információkat, azt befoghatjuk másodpapírnak ezzel csökkentve a papírfelhasználást.

Minden kolléga nézzen szét az asztalán és saját környezetében is. Sokszor a fiókok is rejtenek kidobásra váró papírokat és szemeteket. Csak a szükséges dolgokat hagyjuk elől, a fölösleges kacatokat pakoljuk el, ezek csak rendetlenséget látszatát keltik úgyis, és a káosz csak nyugtalan környezetet teremt.

 

 bureau_vert

Zöldüljünk!

Na de ne az irigységtől. Vegyük magunk körül növényekkel.

A steril szürke falak és asztalok gyakran untatóak és demotiváló hatásúak. Tanulmányok bizonyítják, hogy a növények jelenléte az irodában csökkentik az olyan általános panaszokat, mint a levertség, feszültség, fejfájás, légúti irritációk valamint stresszoldó hatásuk is bizonyított. kelly-cooksonJelenlétük pedig fokozza a komfortérzetet és a kreativitást, ami javítja a teljesítményt.

A növények azonban nem csak a hangulatot dobják fel. Tudtad, hogy a számítógép köré rendezett kaktuszok csökkentik az elektroszmog káros hatásait? Csak pár száz Ft-os növény és már egészségesebbek is lesznek a kollégák! Kell ennél jobb gyógyszer?

 

 

Illatok: a rejtett motiválók!

Talán nem kell leírnunk, hogy a friss levegő és a rendszeres szellőztetés mennyire fontos, de a dolgozók közérzetét nem csak a friss levegővel citrusjavíthatjuk. Meg kell említenünk az illatok irodai munkakörnyezetben való megjelenését és hatásait is egyaránt. Kutatások eredménye
alapján elmondható, hogy a citrusfélék illata oldja a feszültséget és csökkenti a szellemi fáradtságot, a nyugtalanságot, a szorongást és a fejfájást. Nagy légterű irodákban a különböző illatok megjelenése a stressz terhelés csökkentése mellett befolyásolhatja a dolgozók egészségét is. Laboratóriumi vizsgálatok keretében adatbeviteli munkakör dolgozóival előre meghatározott számolási és monotonitás vizsgálatokat végeztek, amely alapján  megállapították, hogy a nyugtató illatok a termelékenység javításához járulnak hozzá, míg az élénkítő illatok a munkaterhelés csökkentéséhez.

Szerencsére egyre több munkahely felismerte az illatokban rejlő motiváló erőt és egyre többen választanak illatosító készülékeket a munkahelyek jobbá tételéhez!

 

Éljenek a színek!c6b0f1f611f56bbc228cad3c8b2d2ac0

Sajnos általános jelenség, hogy a legtöbb irodai munkakörnyezet ingerszegény. Ennek egyik oka az egyszerű fehérre festett falak, ami unalmas és ötlettelenséget is jelez (hacsak nem szándékosan a letisztult koncepció részét képezi :)).

Merjünk színeket használni! Fessük át a falakat, használjuk a színek pszichológiáját. Nézzünk utána melyik szín milyen hatást vált ki például a zöld a béke színe és nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. Míg a kék szín növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót.

Meg fogunk lepődni mennyivel jobb lesz a dolgozók idei teljesítménye a szép színes környezetben.

 iStock_000011642976_Large

Változtassunk a környezetért is!

  • Szelektív gyűjtésre fel!

Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel a problémát és tesz a Föld megóvása érdekében különböző intézkedéseket. A szelektív hulladékgyűjtéstől egészen a komplett zöld irodaház kialakításáig.

Tűzzük ki fő célnak az idei évben a hulladék mértékének csökkentését.80a19ba962c2d1446ac1df52b5a8fb2a

Beszerzéseink és döntéseink során törekedjünk a környezettudatosságra.

 

Vásároljunk nagyobb szelektív gyűjtőket és javasoljuk a kollégáknak, hogy ezekbe dobálják a különféle hulladékokat. Ma már számos megoldás létezik az egész kicsi irodai szelektív gyűjtőktől a nagyobb konténerekig így minden méretű helységben megoldható a válogatott gyűjtés.

 

  • Berendezések és eszközök

Ha a lehetőség van rá és még nem tettük meg, minél előbb cseréljük le az elektromos eszközöket pl. hűtőszekrény, nyomtató, számítógépek, projektor stb. energiatakarékos berendezésekre (A+;A++ stb.). Ugyanez vonatkozik az energiatakarékos izzókra is. Nem csak a villanyszámlán lesz jelentős a megtakarításunk ezeknek köszönhetően, de ezzel csökkentjük az elektroszmog mértékét is. Már azzal is spórolunk, ha rávesszük a kollégáinkat, hogy kapcsolják le magunk után a villanyt a mosdóban, az irodában vagy más helyiségekben. Ösztönzésül vicces játékokat is kitalálhatunk: pl. havonta megválaszthatjuk a hónap takarékos dolgozóját, akit kisebb meglepetéssel díjazhatunk.

 

Ha a munkahelyen sokat folyatják a vizet a kollégák feleslegesen, akkor be lehet szereltetni infravörös érzékelővel ellátott csapokat, amik csak akkor engednek vizet, ha valóban szükség van rá. Ugyanis a legtöbb vizet akkor pazaroljuk, folyatjuk el, mikor észre sem vesszük.

 

  • Takarításeco-allergy-page

A környezettudatos gondolkodáshoz hozzátartozik a használt vegyszerek lecserélése környezetbarát alternatívára is. Ma már szerencsére számos olyan természetes tisztítószer kapható, amelyek sem a környezetet sem az egészséget nem károsítják, mert nem tartalmaznak mérgező savakat és lúgokat. Az egészséges környezet pedig egészségesebb kollégákat eredményez.

 

Az alapvető higiéniai eszközökön túl…

Egy biztonságos és higiénikus környezetben a munkatársak is jobban érzik magukat. Az alapvető higiéniai eszközökön túl még számos eszközt beszerezhetünk, ami jobb környezetet teremt, ilyenek a kézfertőtlenítő berendezések vagy épp az intimhulladék gyűjtésére szolgáló intimdobozok, amelyek megbecsülést jelentenek a női kollégáknak. ( Részletesebb leírás itt!)

 

Mókára fel!Office-3

Habár fontos a jó teljesítmény és a precíz munkavégzés azért időt kell szakítani a kikapcsolódásra is. Már a közös reggelinek/ebédnek is stressz oldó és hangulatjavító hatása van. Szervezzünk csapatépítő programokat, ahol jobban megismerhetik egymást a munkatársak (ez lehet akár egy délutáni közös beszélgetős összejövetel is). De akár rendezhetünk vicces irodai olimpiát is a munkatársak között. Az ötleteknek csak a kreativitás szabhat határt.

Na és persze nem maradhatnak ki egy munkahely életéből a csínytevések sem, szinte kötelező megviccelni valamivel, a hosszabb szabadságra menő kollégát. 🙂

4a9d0a3c33754607d140560b6efc462b

Már ezekkel az apró változtatásokkal nagy előrelépést érhetünk el.

Boldog és egészséges dolgozó pedig = a jobb teljesítménnyel!

 

 

 

 

 

 

http://www.irodavirag.hu/viragirodalom/irodai_novenyek/1                                                                                                                                http://www.profession.hu/cikk/20160519/dobjuk-fel-az-irodat-nyarra/6530