Önnek is megkeseríti az életét az allergia?

Tudta? Az egyik kiváltó ok a rendszeres vegyszerhasználat is lehet!

1eleje

A mindennapok során folyamatosan és egyre nagyobb mértékben vagyunk kitéve a vegyszerek hatásának, legyen szó akár otthonainkról, munkahelyünkről vagy éppen a belélegzett levegőről…bronchial_asthma_children

A vegyszerek nem csak a bőrt, hanem a tüdőt is képesek megtámadni. Egy új tanulmány szerint a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának kockázatát.
Az allergiások száma pedig évről évre nő szerte a világon. Ahogy megjelentek az életünket megkönnyítő kozmetikumok és takarítószerek, úgy nőtt a vegyszerek következtében kialakuló allergiások száma is.

Tapasztaltad már takarítás közben a következő tüneteket: orrdugulás, torokfájás, szem és bőrirritáció? … ezek mind kontakt_dermatitisa vegyszerallergia tünetei. Ezek akkor jelentkeznek, hogyha túl nagy mennyiségű vagy túl hosszú ideig kerül valaki érintkezésbe a vegyszerekkel pl. rendszeres takarítás során kisebb nagyobb mennyiség jut a szervezetébe. Súlyosabb esetekben csalánkiütés, ekcéma, fejfájás, hányinger és légszomj is jelentkezhet, az asztma kialakulásáról már nem is beszélve.
Talán nem kell részleteznünk, hogy a kisgyerekek kezébe kerülve az egyes kemikáliák milyen veszélyeket rejtenek magukba, azonban sokan elfelejtik, hogy felnőttekre nézve is súlyos következményekkel járhatnak egyes takarítószerek és vegyszerek folyamatos használata.

Melyek azok az anyagok, amelyek egy átlagos háztartásban megtalálhatóak és allergiás reakciót válthatnak ki?
Íme, a lista a legveszélyesebb vegyszerekről!

Allergia- „a népbetegség”letöltés (2)
Az allergiás megbetegedések száma jelentős problémát okoz a mindennapi életünk során. Magyarországon az allergiás betegek száma közel 3 millió, ezek jelentős része szénanáthás beteg, de jelentős azok száma, akik allergiások valamilyen kozmetikumra vagy vegyszerre.
Az utóbbi betegek számát jelentősen csökkenteni lehetne egy kis odafigyeléssel és tudatos beszerzésekkel. A cél mindenki számára e vegyszerek használatának minimalizálása vagy megszüntetése kellene, hogy legyen.

 

 

Vegyük észre az árulkodó jeleket!1ekcema

Amennyiben szokatlan tüneteket tapasztalunk egy-egy takarítás után érdemes lehet sorra vennünk azokat a szereket, amiket a takarítási folyamat során használunk. A tüneteket takarítás közben és utána is észrevehetjük magunkon. A tüneteket kiváltható anyagok közé tartoznak pl. a fehérítő és klór alapú tisztítószerek, valamint olyan vegyszerek, melyek ammóniát vagy morfolint tartalmaznak. Valamint allergének lehetnek a légfrissítők, aeroszolos dezodorok és -tisztítószerek. Ezek egy részében szulfát vagy szulfit van, amelyek kén-dioxidot bocsáthatnak ki magukból, így  lehetőleg figyeljük a dobozon lévő összetételt, és ha lehet, kerüljük el az ilyen termékeket.

Tudta, hogy egyes savak és lúgok belélegzése halálos is lehet?

Fehérítő, klór alapú tisztítószerek:1hypo
A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Többféle vegyszer, mint pl. uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga.  Erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyag.
A legtöbb háztartásban sajnos a mai napig megtalálhatóak a klór tartalmú tisztítószerek, ebből adódóan a klórmérgezésből adódó balesetek többsége a háztartásokban következik be.
Ezért is fontos, hogy a klórtartalmú és a savas tisztítószerekkel óvatosan bánjunk, és ha lehetséges szüntessük meg a használatukat, hiszen sem a saját, sem pedig a családunk egészségére nincsenek jó hatással. Az ilyen tisztítószereket soha nem szabad keverni! Amennyibe a klóros tisztítószer sav tartalmú tisztítószerrel (ecetes, citromsavas anyaggal esetleg sósavval) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki. A kellemetlen tüneteken túlmenően pedig akár halált is okozhat a dózis mennyiségétől függően. A klórgáz nem csak ipari környezetben keletkezhet, hanem pl. a háztartásban is a klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodai vegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldó) egyidejű használata esetén.

A klórgáz mérgezés tünetei:0veszely

A klórgáz ingerli a nyálkahártyát, a szemet és egyéb nedves szöveteket is.
Nagyobb töménységben maró sérülést is okozhat az adott szövetterületen.
Már kis adag következtében is kellemetlen égő érzést, könnyezést okoz a szemben, kaparó érzést vált ki a torokban, illetve égő érzést, folyást az orrban. Továbbá nehézlégzést, köhögést, fulladásérzést és a bőrön megjelenő hólyagok is képződhetnek. Súlyosabb mérgezés esetében a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn. Tünete kellemetlen, fojtogató-fulladás érzés, görcsös köhögés, esetleges mellkas fájdalom,még súlyosabb esetekben véres köpet, tüdő ödéma, tüdőgyulladás jelentkezhet. Nagyobb dózis, és a mérgező helyiség nem elhagyása esetén 1-2 percen belül halált is okozhat a klórgáz!
Ha mérgezés gyanúja merül fel (később is jelentkezhetnek nem kívánatos tünetek), illetve a tünetek jelentkezése esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz!0ecet

Alternatíva a klór helyett:
Inkább a rendszeres tisztításra helyezzük a hangsúlyt a fertőtlenítés helyett. Szuper alternatíva lehet a háztartási használatra az ecet, amely számos helyen bevethető a lakásban. Illetve ma már számtalan környezetet és egészséget nem károsító környezetbarát tisztítószer található a problémák megoldására.

 

Ammónia tartalmú szerek:13966820
Sok tisztítószer tartalmaz ammóniát (pl. A fémtisztító szerek, mosó- és mosogatószerek egy része, ablaktisztítók) hiszen a viszonylag olcsó összetevőről van szó, amely jól oldja a zsíros szennyeződéseket, de a fürdőszobai felületek megtisztításában is sokan használják. Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer. A használata éppolyan veszélyes, mint a klórtartalmú szereké. Jellegzetes, szúrós szaga már kevésbé népszerű tulajdonságai közé tartozik, különösen, mivel az arra érzékenyeknél szem- és bőrirritációt, heves köhögést válthat ki, ha pedig hosszú távon ki vagyunk téve a hatásainak, akkor a májat és a tüdőt is károsíthatja. Ennek következtében az ammónia gőzének belélegzése egészségügyi szempontból hagy némi kívánnivalót maga után. A legnagyobb probléma azonban akkor keletkezik, ha az irritáló vegyület hypóval vagy egyéb klóros oldattal keveredik, ekkor ugyanis egy kémiai reakció következtében halálosan mérgező gázok szabadulhatnak fel.
Esetleges használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a klór tartalmú szerekére: Ne keverjük, jól szellőző helyiségben dolgozzunk csak vele, kerüljük a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemünkbe, se a bőrünkre (használjunk gumikesztyűt) és gyermekek elől elzárva tartsuk!

 

Aceton:nailartlove-home-manicure-remove-nail-polish1
Közismertebb nevén körömlakklemosó, szintén gyakori vegyszer a háztartásokban. Szem-, orr- és felső légút-irritáló hatását sokan tapasztalták már, de azt kevesen gondolnák, hogy ennél súlyosabb reakciókat is kiválthat. A légutakon keresztül bekerülő vegyszer mérgezésének kezdeti tünetei a kettős látás, mozgáskoordinációs zavar, hányinger, hányás, majd csökkentheti a vérnyomást és a vércukorszintet, emiatt pedig görcsök alakulhatnak ki. Ennél is súlyosabb esetben légzési és keringési elégtelenséget okozhat, amely akár halálos is lehet.

 

Tűzhelytisztítók:
A legtöbbjük marónátronból készül, tehát erősen mérgező és maró hatású. A nem maró hatású folyékony tisztítószerek pedig más, környezetkárosító vegyszereket tartalmaznak, mint például a bőrpanaszokat okozó erős lúgok. Emellett pedig jelentős mértékben szennyezik az ivóvizet is.

 

Rozsdaoldószerek:
A kereskedelemben kapható rozsdaoldószerek mérgező és maró hatású foszforsavat és oxálsavat, valamint gyúlékony oldószereket tartalmaznak. Az emberi szervezetre nézve mérgezők, allergiát, bőrkiütést okoznak.

 

Rovarirtó szerek:0bug-spray
Por, folyadék vagy spray formájában kerülnek forgalomba. Következményük általában véletlen mérgezés, leggyakrabban a rovarirtó szerrel történő érintkezést követően elmulasztjuk a kézmosást, majd ezt követően kerül a tápcsatornába a szer, így ezek nemcsak a vegyszerallergiásokra jelentenek veszélyt. Gyakorlatilag mindenféle helyi (könnyezés, bőrpír, orrfolyás stb.) és általános (hányinger, hányás, fájdalmak, görcsök stb.) tünet előfordulhat. Természetesen legfontosabb a megelőzés, ennek érdekében körültekintően válasszuk ki, hová helyezzük vagy szórjuk ki az irtószert, majd alaposan mossunk kezet. Nagyon ügyeljünk arra, hogy gyerekek ne érintkezhessenek a vegyszerrel!

 

Festékek, lakkok, ragasztók:
Szerencsére az utóbbi időben egyre több olyan festék és lakk kerül forgalomba, amelyek kevésbé ártalmas oldószereket tartalmaznak.paint
Azonban továbbra is figyeljünk oda ezek használatára, mert egy-egy ártatlannak tűnő szobafestés vagy egyéb háztartási felújítás is veszélyes lehet.

A festékek, pácok, lakkok, ragasztók továbbra is jelentős arányban tartalmaznak illékony vegyszereket és oldószereket ezek az anyagok használat közben könnyen a levegőbe kerülnek.  Nagyobb mennyiséget belélegezve pedig irritáló hatásúak, fejfájáshoz és hányingerhez, rosszulléthez vezethetnek. Hosszabb távon pedig akár az idegrendszer károsodását is okozhatják. Ezért ha tehetjük víz bázisú festékeket és ragasztókat használjunk, ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor válasszunk kevés szerves oldószert tartalmazó terméket. Pillanatragasztót csak is indokolt esetben használjunk, abban ugyanis sok egészségkárosító anyag (például cianoakrilát) található.

Vegyszerek a kertben:
Növényvédő szerek alkalmazásának célja, hogy különböző növénykárosító élőlényeket (mint a rovarok, gombák, baktériumok stb.) elpusztítsanak. Többségük súlyos méreg, a gazdaboltokban még is korlátlan mennyiségben beszerezhetők. A rovarirtókhoz hasonlóan számtalan fajtájuk kapható, így tüneteik, hatásaik igen sokfélék lehetnek. Természetesen itt is a legfontosabb teendő a megelőzés. Ennek érdekében mindig használjuk az előírt védőfelszerelést! A növényvédő szer dobozát lehetőleg ne dobjuk azonnal el, mert egy esetleges mérgezés esetén fontos információkat tartalmazhat.

A legjobb, ha növényi alapanyagú készítményeket vásárolunk és használunk a háztartásban!
Ezek nem tartalmaznak allergéneket, így védőkesztyű és maszk nélkül is használhatóak.
Óvjuk a családunkat, cseréljük le tisztítószereinket!
Előzzük meg a vegyszerallergiát!

05-háztartás
Fontos a családod egészsége? Takaríts vegyszermentesen!
Írj nekünk MOST és csatlakozz a „Zöldebb jövőért” klubunkhoz, melynek tagjaként elsők közt próbálhatod ki a
PROBIOTIKUS TISZTÍTÓSZERÜNKET!
sanodor@sanodor.hu

Forrás:
http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11099431/Asthma-risk-from-exposure-to-chemicals-in-the-womb.html
http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/14700/a-klorgaz-maro-sulyosan-roncsolo-hatasu
http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=687