Tavaszi Nagytakarítás 2. a rémálom folytatódik!

Vagy mégsem?

 pcq8ozbli nagy

Éljen itt a tavasz, süt ránk a napsugár, egyre többet vágyunk ki a szabadba is…
A csicsergő madarakat hallgatnád inkább vagy a porszívó zaját?
Az elsőt választottad? Van egy rossz hírem..
Tavasszal elkerülhetetlen, hogy nekiálljunk az otthonunk rendbetételéhez, de korántsem mindegy, hogy ezt hány napig vagy hétig tesszük.

Összeszedtük a tennivalók listáját, hogy megkönnyítsük a dolgod!
Tippjeinkkel gyerekjáték lesz a takarítás!

 

Az előző héten már elkezdtünk foglalkoznia a tavaszi nagytakarítás kérdésével és most itt a második rész a további tennivalókról.
Segítünk, hogy gyorsan és stressz mentesen menjen az év első nagytakarítása!

vágott taki

A szükséges eszközöket már beszereztük és minden készen áll egy biztonságos takarításhoz is?… Mire várunk még? Lássunk hozzá!

Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske…
Sokan megfeledkeznek takarítás során a szobanövényekről. Ilyenkor jól esik nekik is egy kis fürdés, hogy a hónapok alatt összegyűjtöttwoman-wiping-leaves-of-a-plant-588494563-58758b9a5f9b584db36cef53 porrétegtől megszabaduljanak. Figyeljünk oda a víz hőfokára is, a túl forró- vagy a túl hideg víz nem tesz jót a növény leveleinek.
Ha nem szeretnénk egyesével a fürdőkádba pakolni őket, vagy éppen túl nehezek a növények a mozgatáshoz, akkor is mindenképpen töröljük át a poros leveleket egy vizes ruhával.
A „szőrös”, bolyhos levelű növények kivételek, ezekre csak langyos vizet spricceljünk törölgetés helyett és rázogassuk le a levelekről a vízcseppeket, de még jobb, ha egy puha kefével próbáljuk meg eltávolítani a port a levelekről.
A kisebb növényeket, amelyek nem bírják a vízsugár nyomását, úgy kell megtisztítani, hogy a virágföld szintjénél megfogjuk a szárát, megfordítjuk cserepestől és egy vödör vízbe helyezzük, úgy, hogy a levelei beleérjenek. Mindenekelőtt azonban, locsoljuk meg a földet, hogy amikor a cserepet megfordítjuk, ne hulljon ki. Továbbá, hogy a művelet közben ne hulljon ki a föld a cserépből, rögzíthetjük azt egy műanyag fóliával is.
Hagyjuk a növényt megszáradni, mielőtt a helyére tesszük! Még nem éget annyira a nap, így a teraszra nyugodtan kitehetjük őket száradni.
Ha már ilyen sok munkát fektettünk a növények megtisztítására, gondoskodjunk a virágcserepek tisztaságáról is.

 

Porszívózzunk ki alaposan!Man Lifting Couch While Cleaning Floor With Vacuum Cleaner
Ha máskor nem is szoktunk, de ilyenkor mindenképpen porszívózzunk fel a szekrények és bútorok mögött, illetve a nehezen elérhető sarkokban (meglehet, hogy rég elfeledett „kincsekre” bukkanhatunk 🙂 ). A drótok kusza tengerébe is érdemes belevetnünk magunkat ilyenkor a számítógép és a tévé mögött, hiszen ezek között is rengeteg szöszmösz és kosz szokott megragadni. A szőnyegeket a szabadba poroljuk, ki ha van rá lehetőségünk. Az esetleges foltokat próbáljuk meg eltüntetni szőnyegtisztító szerekkel. A legjobb, ha olyan porszívónk van, amellyel nedves szőnyegtisztítás is végezhető. Porszívózzuk körbe az egész lakást. Tegyünk be valami kellemes zenét, így a takarítás is gyorsabban fog telni. Nyugodtan vonjuk be legalább a porszívózásba a családot, ne csináljunk mindent egyedül.

 

Irány a konyha!3e96ac0a78d53dab549b37c5719c80de
Na de most nem azért, hogy megvillantsuk sztár szakácsokat megszégyenítő főzőtehetségünk, hanem, hogy széppé varázsoljuk.
Kezdjünk egy hűtőszekrény leolvasztással és szelektálással. Ha leolvadt, ecetes vagy szódabikarbónás vízzel mossuk ki, ezzel megelőzhetjük a penészesedést és a kellemetlen szagokat. Mindenképpen dobjuk ki a lejárt szavatosságú élelmiszereket és tisztítsuk ki az összes tároló rekeszt és tartót. A végén mindent töröljünk majd szárazra.
Ha van kamránk/ spájzunk ott is nézzünk körül. Ellenőrizzük le a lisztféléket, müzliket, száraz babot és lencsét (nem költözött e bele meglepetés vendég 🙂 ). Ha valami romlottat találunk dobjuk ki.
Ezután jöhet a konyha többi része is.
Pakoljuk ki a konyhaszekrényt és mossuk le mosószeres vízzel. Ne hagyjuk ki a konyhapultot sem! A ritkábban használt edényeket és poharakat is töröljük át, mielőtt visszaraknánk a helyükre.
A tűzhelyet és a sütőt súrolóval tisztítsuk meg, a lefolyóba pedig öntsünk lefolyótisztítót. Illetve ne feledkezzünk meg a mikrohullámú sütőről sem, azt is jó alaposan takarítsuk ki.
A konyharuhákat és egyéb konyhában használt textíliákat pedig dobjuk a mosásba.

 

Csillogjon a csempe!
Hagyjuk a takarítás végére a fürdőszobát, hiszen ez az egyik legkényesebb és legmacerásabb területe a lakásnak!Cleaning-Your-Bathroom-9
Pakoljunk le a polcokról, szekrényekről, és törölgessünk át mindent.
A kád oldalára rakódott szennyeződéseket, szappanhabot pillanatok alatt eltüntethetjük, ha áttörüljük a kádat szódabikarbónával. A kádunk eredeti fényét úgy is visszaadhatjuk, ha hígítatlan ecettel alaposan kisúroljuk, majd tiszta hideg vízzel leöblítjük azt.
Mossuk le a csempét, a csaptelepekről és a zuhanyról, a csőről pedig távolítsuk el a vízkövet. ( Ezt lehetőség szerint hetente végezzük el!)
Citrom segítségével pedig eltüntethetjük a vízkövet a mosdókagylóról és a csapról.
A fuga elszíneződését leggyakrabban vízkő vagy penész okozza, az ecetet mindkettő ellen bevethetjük. Keverjünk össze fele-fele arányban 20%-os ecetet és forró vizet, majd ebbe az oldatba mártogassunk egy fogkefét és azzal dörzsöljük át a fugákat.
Sokan elszoktak feledkezni a fogmosó poharakról, ezeket is tisztán kell tartani, azaz rendszeresen elmosni, esetleg mosogatógépben, vagy ha szükséges, sós oldattal kezelni.
A fürdőszobákban szoktuk bevetni a legerősebb vegyszereket, ezeket a legjobb, ha szépen lassan száműzzük a háztartásunkból, hiszen számtalan természetes alternatívát és egészségbarát tisztítószert is találhatunk a szaniterek tisztítására is, ezek ugyanolyan hatékonysággal bevethetőek és közben nem károsítják az egészségünket sem.
Fertőtlenítsük a kádat, zuhanytálcát, mosdókagylót és a WC-t, és cseréljük ki a törölközőket is tisztákra.
Naponta szellőztessünk ki a fürdőszobában is!

 

Ki ne szeretne ragyogó padlót az otthonában?
A legvégére hagyjuk a felmosást!
Most kivételesen ne érjük be a sima nyeles felmosóval való áttörléssel. Ereszkedjünk térdre és a rejtett zugokban és sarkokban is töröljünk fel.
A padló ápolása és tisztítása általában kiszokott merülni a felporszívózás és felmosás kombinációjában. Azonban bizonyos felületek, mint pl. a parketta is, legalább nagytakarítás alkalmával nagyobb törődést érdemelnek.
A parkettánkat pl. ajánlott felmosást megelőzően egy puha sörtéjű partvissal átsöpörni, hogy a porszemcsék és egyéb felületi szennyeződések ne karcolják fel a padlót, mert csúnya lesz egy idő után a felülete.
E mellet a parketta és a víz nem jó barátok! A nagyon vizes felmosást mellőzük, csak megfelelően kicsavart mopot használjunk.mesdi-mop A legtöbben ezt figyelmen kívül hagyják, aminek az lesz az eredménye, hogy a padlólapok megduzzadnak, megtörnek, eldeformálódnak. Ennek megfelelően a felmosást inkább magunk végezzük el, ne bízzuk ezt a feladatot a gyerekekre, mert ők szeretnek tocsogós fölmosóval takarítani.(Keressünk, nekik más területet ahol segíteni tudnak.)
Másik, ami nagyon fontos, hogy savmentes tisztítókat használjunk kizárólag, amennyiben fa-, vagy laminált parketta borítja a padlónkat.
A hagyományos tisztítók foltot hagyhatnak maguk után, és elvehetik a padló természetes fényét (bizony a Domestos is tilos!). Körültekintően vásároljunk padlóápoló szereket, gondosan ügyelve arra, hogy a padlófajtának megfelelőt válasszuk különben az eredmény csíkos, foltos lesz.

 

 

Végül vegyünk egy nagy kád fürdőt! Megérdemeljük 😉

Ha betartod a lépéseket az eredmény egy csillogó-villogó lakás lesz, rövid időn belül!
Mondj nemet a hetekig tartó tavaszi nagytakarításra, kövesd a menetrendünk lépéseit!

spring-1200x800

Ha a tökéletes végeredmény mellett odafigyelnél még a saját és családod egészségére is, akkor válaszd természetes alapú probiotikus tisztítószerünket!

Forrás:
http://www.2jepetto.hu/blog/padloapolas-utmutato
http://www.edenkert.hu/szobanoveny/gondozas-es-apolas/miert-kell-megtisztitani-a-szobanovenyek-leveleit-/3168/