Ágnes asszony szindróma!

S Ágnes asszony a patakban lepedőjét újra mossa….

Mikortól lesz valaki betegesen tisztaságmániás?

Woman-cleaning-floor-612778

Most nem Arany János verséről fogunk írni verselemzést, hanem a kényszeres takarítás mániáról egy rövid összefoglalót!

Rend és tisztaságmánia! Elsőre nem tűnik akkora problémának, pedig az.

Hallottál már az Ágnes asszony szindrómáról?

 

351669_582515788_big

A mentális betegségek közé tartozó rend- és tisztaságmánia az egyik leggyakoribb kényszerbetegség, amely Arany János híres művéről, az Ágnes asszony balladájáról kapta a nevét. A műben a főszereplő asszony miután megölte a férjét, nem tudott szabadulni a bűntudattól és kényszeresen kezdte el mosni reggeltől-estig, mindennap a férfi véres lepedőjét, amíg az rongyosra nem foszlott…

Sajnos a műben egy valós betegség jelenik meg.

A lakosság 2-3%-a kényszerbeteg, ennek pedig egyik leggyakoribb formája a tisztaságmánia.

Magyarországon 2-300 000 emberre becsülik a betegek számát.

A többség szereti maga körül a rendet és a tisztaságot, ezzel nincs is baj, de van egy pont ahol az igényesség már mániává alakul át. Nagyszerű érzés, ha hazaérve egy fárasztó nap után belépünk a tiszta, rendezett otthonunkba, és ha este az illatos ágyneműre hajtjuk le a fejünk. Az átlagember ezért mosogat, mos, vasal, porol és porszívózik…

A baj ott kezdődik, ha valaki nem tud leállni, és csak akkor érzi jól magát (vagy még akkor sem) ha mindent letakarított maga körül az utolsó porszemig és morzsáig.

Ha valaki napi szinten több órát takarít és hazaérve az az első dolga, hogy porszívózik vagy nekiáll felmosni, akkor az már egy előjel lehet. Ha pedig valaki számára a legfontosabb programmá válik a rend fenntartása, és emiatt háttérbe szorítja a munkáját, családját és barátait akkor bizonyosan kényszerűségről beszélünk.

 

Hogyan alakult ki?

Akárcsak egy korábban írt cikkünkben említett vegyszerallergia, úgy a fokozódó tisztaságmánia is új keletű betegségnek mondható.vmasztma_401

A nyugati ember tisztaságmániája valahol az 1950-es években vált olyan fokúvá, hogy népességszintű megbetegedési hullámot indított el. A fokozódó sterilitásra való törekvés, mára bizonyítottan az egyik következménye az atópiás (allergiás, asztmás, ekcémás) megbetegedések egyre növekvő számának.

Azonban a kényszeres tisztaságmánia sokkal összetettebb pszichológiai betegség, mint hogy valaki a higiéniai elvárásoknak való megfelelésre törekszik.

A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők együttes hatását feltételezik, vizsgálatok szerint pedig családi halmozódás is kimutatható. A tünetek gyakran kéz a kézben járnak más szorongásos vagy depressziós betegségekkel is (fóbiák, pánikbetegség stb.)

 

Mi a baj a túlzott tisztasággal?takaritasimania2

A steril otthon és a tisztaság túlzásba vitele okozhat allergiát, asztmát, gyenge immunrendszert, e mellet pedig a vegyszerek használatával folyamatosan károsítjuk saját és környezetünk egészségét is.

Takarítani és fertőtleníteni kötelező otthon és a munkahelyeken is. Azonban figyeljünk oda, károsíthatja-e egészségünket az erre használt szer.  (környezetbarát takarításról itt olvashat)

Ha olyan tiszta környezetet teremtünk magunknak, hogy a szervezetünknek többé már nem kell harcolnia a különféle kórokozókkal akkor az az immunrendszerünk új „célpontokat” keres és allergiás folyamatokat alakít ki.

 

Rigolya vagy betegség a tisztaságmánia?

Az állandó takarítás és tisztálkodás nem csupán egy rossz rigolya, hanem orvosi nyelven szólva kényszerbetegség. A betegség súlyos változata a lakosság 2-3%-át érinti, nőket és férfiakat egyaránt.

ocd-2012-head

A kényszerbetegség, a depresszió után a második leggyakrabban előforduló pszichiátriai betegség. Több embert érint, mint a skizofrénia, a pánikbetegség vagy a súlyos evészavar (anorexia nervosa).

A világon több mint 100 millióra, becsülik az OCD-ben (obcesszív-kompulzív zavar) szenvedők számát.  A kényszeres zavarokban szenvedők úgy érzik, valamilyen belső erő folyton ugyanarra a cselekvésre vagy gondolatra sarkallja őket (ahogy Ágnes asszonyt a bűntudata a versben).

A tisztaságmánia hátterében rendszerint valamilyen mélyen elnyomott szorongás és agresszió áll, lehet az lelkiismeret-furdalás, bűntudat vagy a megfelelni akarás kényszere. Ezek az emberek nem tudják megvalósítani a lelkükben a rendet és a harmóniát, ezért próbálják maguk körül megteremteni azt, tehát „lelki rendetlenségük” vetítik ki a lakásra, környezetükre. Azzal, pedig hogy otthon rendet, tisztaságot tudnak tartani, úgy gondolják a lelkükben, hogy emberi kapcsolataikban is rendet tudnak tenni.

Gyakori, hogy az idő múlásával egyre hosszabb ideig tartanak a rituálék, egyre több elemük lesz, egyre többször kell végrehajtani azokat a szorongás oldódásához. A beteg hiába kimerült és fáradt akkor is véghez viszi a feladatokat.

Gondolataikban egyre nagyobb és súlyosabbak lesznek a takarítás hiányából adódó következmények: Pl. attól félnek, hogy a lakást elárasztja a mocsok, és ő belefullad a szemétbe szó szerint.

 

A cselekvés kényszere…6587506-4x3-700x525

A kényszercselekvő általában tisztában van azzal, hogy tette értelmetlen, de mégis megmagyarázhatatlan késztetést érez annak végrehajtására, különben valami szörnyű dolog történik vele.

A végrehajtás után egy időre megszabadul a feszültségtől, de nem származik öröme belőle, hanem még további kényszercselekvéseket is indukál. Ezek a cselekvések később egy szabályos rituálévá alakulnak, amit rendszeresen el is végez az egyén.

A beteges rend- és tisztaságmánia okai a belső kontroll elvesztése, a bizonytalanság, a bűntudat vagy a tehetetlenség, ezek szorongást okozhatnak, ami miatt megjelenhetnek a szélsőséges pótcselekvések, amelyek átmenetileg feloldják ezt. Ahogy múlik az idő, úgy tarthatnak egyre hosszabb ideig a takarítások és a rendrakások. A betegek az állandó félelem és ellenőrzés kelepcéjébe zárják önmagukat.

 

Figyeljük a jeleket!

Nehéz határt húzni a normális és a kényszeresség közé. A szakértők szerint, ha valakinek az életminősége is romlik, és napi több órát tölt takarítással, akkor azt már nevezhetjük kórosnak.22e737ad5f4c31d96754b2d0f14b2a1f3638992952-1395561034-532e924a-360x251

A rendmánia tünetei közé tartozik, ha valaki színek szerint csoportosítja a ruhákat, vagy ha abc sorrendbe teszi a könyveket és a fűszereket, ha pedig ezt a rendszert valaki felbomlassza, akkor idegessé válik. A túlzott szimmetriára való törekvés kényszere, így mindenképpen árulkodó tünet lehet.

A tisztaságmánia tünetei többek között, ha valaki állandóan tisztálkodik, napjában többször érez késztetést arra, hogy kezet mosson (nem csak indokolt esetben) vagy éppen steril környezetre törekszik, ennek megfelelően pedig drasztikusan lép fel a láthatatlan szennyeződések ellen is.

Árulkodó jel az is, ha valaki hanyagolja a kapcsolatait pl. nem fogad már látogatókat az otthonában, mert attól fél, hogy koszt, mocskot hagynak maguk után. A kényszercselekvések A tisztasági kényszer, gyakran a párkapcsolat vagy a családi kapcsolatok rovására is mehet.

 

Mit tehetünk, ha észleljük a problémát?997637_s

Sajnos a bejárónő nem megoldás, mivel nem maga a tisztaság az, ami kielégítő, hanem az odáig vezető takarítási folyamat. A betegséget sok esetben nehéz észrevenni, mert maguk a betegek is titkolni próbálják. A betegek is tisztában vannak az állapotukkal, de mivel maguk előtt is szégyenkeznek és félnek az előítéletektől (hogy örültnek gondolják majd őket), így próbálják betegségük eltitkolni vagy kimagyarázni mások előtt. Ennek következtében általában már súlyos esetben fordulnak orvoshoz a páciensek, illetve a többséget a családja viszi el orvoshoz.psychology session sign vector

A tisztaságmániások többnyire szégyellik állapotukat, ezért inkább csendben szenvednek otthon, akár teljesen bezárkózhatnak a 4 fal közé, pedig megfelelő gyógykezelésük napjainkra többnyire igen jelentős javulást eredményezhetne állapotuk tekintetében. A kényszerbetegek túlnyomó többségének szüksége van gyógyszeres terápiára. A gyógyszereket éveken át tartósan szedni kell és szükséges lehet többféle gyógyszer kombinált alkalmazására is. A gyógyszerek mellett pedig elengedhetetlen a pszichoterápiás kezelések igénybevétele is.

 

Ha családunkban vagy ismerőseinken tapasztalunk árulkodó jeleket, mindenképpen vegyük igénybe szakemberek segítségét.

takar

 

Források:
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/a_civilizacios_betegsegek_es_az_ipari_forradalom.php
http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/507/kenyszerbetegseg-ritualek-fogsagaban
http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/tisztasagmania_a_kenyszerbetegseg/
http://www.life.hu/drlife/20160905-mikortol-beteges-a-rend-es-tisztasagmania.html