Ne érd be a csíkos és fénytelen padló látványával!

Akárhogy sikálod, mosod és törlöd sehogy sem lesz tökéletes a végeredmény?

Eláruljuk a ragyogó padló titkát!

Te is úgy érzed magad néha, mint Hamupipőke a mesében? Az állandó padló sikálás, felmosás örök körforgása, fárasztó tud lenni.1 (1)

A padló, mint padlóburkolati típus számos lehetőséget kínál, hogy környezetünkben a speciális igényekre megfelelő megoldásokat válasszunk ki.

Otthonunk és munkahelyünk talán leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló. Tisztán tartása alapvető igény, amit  nem  érdemes elhanyagolni.

A padlófelületek gyakori tisztítása ugyanis nemcsak higiéniailag fontos, a kellő ápolás a burkolatok tartósságát is előnyösen befolyásolják. E feladatok ugyan általában egyszerűek, de rendszerességet, megfelelő tisztító szereket és esetenként hatékonyabb takarító eszközöket is igényelnek.

A padlók tisztító karbantartásához savas- vagy egyéb maró, esetleg durva koptató hatású anyagokat tilos használni, mert jelentősen károsíthatják a burkolatok felületét, bevonó anyagát. Mégis ritka, hogy valaki külön tisztítószert használna a különböző felületekre, nem véve figyelembe ezek eltérő ápolási igényüket. Bármilyen anyagú a padló, csak az anyagában kárt nem tevő tisztítószereket szabad használni.(Ideális választás a környezetbarát probiotikus tisztítószerek használata.)

 

Csillogó-villogó, ragyogó padló titka…

Padló típusok és megfelelő ápolásuk

Szőnyegpadló:

Kellemes hatású, jó hang- és hőszigetelő padlótípus, amely kiválóan alkalmas letisztult, modern, illetve egyedi, dekoratív környezet 1_resizekialakításához is. Mivel ezek általában műszálas burkolatok, a szokásosnál jobban vonzzák a port.

Takarításuk során leginkább a porszívóé a főszerep. Az egyéb szennyeződések is makacsabb foltokat hagynak a felületükön, ezért ezek a burkolatok szinte naponkénti takarítást igényelnek. A foltos szennyeződéseket mielőbb el kell távolítani, amihez a különféle szőnyeghez ajánlott folttisztító szerek valamelyikét célszerű használni. Idővel azonban általános és teljes felülettisztításra is szükség lesz. Ezt célszerűbb a szőnyegtisztító cégek valamelyikével elvégeztetni, mert így garantált a tisztítás minősége, és nem lesz foltos, hullámos a szőnyeg felülete sem, mivel saját kezűleg nehéz folt- és hullámmentes felületi nedves tisztítást végezni.

 

Lakkozott parketták, szalagparketták:mopli

A természetes faanyagú padlók felületét többnyire nagy kopásállóságú lakkréteggel szokás időállóbbá tenni. Azonban kár tagadni, hogy e bevonó réteg is kopik, mattul az évek során. A gyakori nedves, kevés tisztítószert is tartalmazó feltörléssel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám a felület felszáradása után ajánlott egy száraz moppal is áttörölni. A legjobb azonban ha alapból víz nélküli száraz mopot használunk ( lásd Mesdi impregnált mopja). Ezzel eltüntethetők az esetleges homályos foltok, és a padló fényesebb is lesz.

 

A bő vizes felmosás minden fapadló esetében káros hatású, ezért kerülendő! A parketta és a víz nem jó barátok ezt jegyezzük meg! 

A parafa padló:

A parafa sem szereti a sok vizet, így a bő vizes felmosást sem, így itt is alaposan kicsavart padlófeltörlőt célszerű használni. Esetleges tisztításához az erre a célra kifejlesztett tisztítószerek valamelyikét ajánlott alkalmazni.

Viaszolt burkolatoknál természetes viasz tartalmú ápolószert kell használni, amit törlőronggyal egyenletes, vékony rétegben könnyű az anyagba dörzsölni, elteríteni. Az ápoló viaszoláshoz azonban csak nagyon vékony réteg szükséges, különben a felület ragadni fog a felesleges viasztól.

A parafa padló takarításához a legideálisabb választás az impregnált mop használata, ezzel érhető el a legszebb eredmény, miközben a fa sem károsodik.

Laminált padló:

Nagyon kedvelt padlóburkolat fajta, mivel az emberekben kialakult egy megállapítás róla, mégpedig, hogy a lehető legkevesebb odafigyelést igényli. Ez a megállapítás azonban téves!moor_acacia_2v_fozolt_laminalt_padlo_01

A laminált padló felülete ugyan nagyon ellenálló, ám a mag anyaga erősen nedvszívó farost, ezért a bő vizes felmosás esetén felpúposodhat a padló. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a laminált padló az illesztések mentén nem vízálló. Az állandó vizes felmosások hatására a padló illesztései rámpaszerűen fel fognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak (1-2 év és a látvány borzasztó lesz). Takarításkor ezért csak enyhén nedves, kinyomott felmosó ruhával, vagy moppal célszerű feltörölni, majd ez után szárazra törölni. A legjobb választás itt is a száraz impregnált mop használata.

Amennyiben a felületek fényének és tartósságának megóvása is cél, akkor kimondottan laminált padló ápolószer használata ajánlott, amely fényesítő hatású is. Teljes száradás után azonban ilyenkor is ajánlott szárazon áttörölni a regenerált, tiszta padló felületét. A laminált padlók felülete is kényes a karcolásokra, és a leeső tárgyak kisebb krátereket is mélyítenek a felületbe, amit szinte lehetetlen eltüntetni. A kis mélyedések – de nem a karcok – kétkomponensű, elsimított felületű ragasztóval, vagy javító tapasszal ugyan szintbe tölthetők, ám a felületen mindig észlelhető lesz. Különben viszont a sérülésekbe rakódó szennyeződés lesz markánsan látható.

PVC és linóleum padlók:torna

A PVC padlók felületének vékony kopórétege fokozottan kényes a súrlódások okozta  sérülésekre, különösen az apró karcolódásokra, használatból eredő felületi kopásokra. Ellenben az alapos és szinte naponkénti portalanítás, és a szokásos tisztítószeres feltörlés mellett jelentősen csökkenthető a felület kopása. Az enyhébb felületi kopások egy ideig a hetenkénti utópolírozással még eltüntethetők. Ezzel visszaadható a felület selymes fénye, és ehhez az antisztatikus védelmet is biztosító szerek valamelyikét célszerű használni.

Hasonló a helyzet a mostanában újra népszerű linóleum padlóknál is. Ezek ugyan jobban ellenállnak a kopásoknak (még a gyengébb savaknak is ellenáll!), de az apró sérülések, karcok e padlóburkolat felületén is meglátszanak egy időp2 után. A világos színű változatai, a gyakori takarítás ellenére is elszíneződhetnek és besötétedhetnek.

Hetenkénti tisztításuk ajánlott, amihez viaszos tartalmú tisztítószereket célszerű használni, amelyek lágyan átpolírozva visszaadják – ha időlegesen is – a padló eredetihez hasonló fényét. A padló felületét itt sem szabad túl sok nedvességgel tisztítani, erősen kicsavart enyhe tisztítószeres nedves felmosót vagy száraz felmosót használjunk.

 

Kerámia burkolatok:

A padlóburkolatok közül a kerámia bevonatúak talán a legkönnyebben ápolhatók. Nedves, tisztítószeres 0b_resizefeltörléssel könnyen eltüntethetők még a makacsabb szennyeződések is a felületről. A tisztításhoz ajánlatos olyan szereket használni, amelyek száradás után csúszásmentessé is teszik a mázas felületeket.

A gres lapos burkolatok olyan tisztítószert igényelnek, amely porózus felületükből is eltávolítja a koszt. Esetenként tisztítás után egy védőréteget adó szer használata is ajánlatos, ami meggátolja a szennyező anyagok tapadását, és a padló tompa fényét is visszaadja. A megszáradt padlófelületet száradás után célszerű mikroszálas moppal is áttörölni, amelynek antisztatizáló hatása gátolja a por és egyéb szennyeződések gyors lerakódását.

 

Miért ideális választás a Mesdi mop?

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)mopiugo
 • Nincs szükség felsöpörésre vagy felmosásra a használata előtt
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására
 • Könnyű és kényelmes a használata
 • A mopok két hét elteltével is tökéletes állapotban vannak
 • Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak
 • A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár
 • Tiszta és csillogó lesz a padló csupán egy feltolással
 • Nincs „csíkosodás” a használat után
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban
 • Minimális költséggel lehet a takarítást, karbantartást elvégezni
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 14 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható

 

PRÓBÁLJA KI EGY HÉTIG INGYEN!

 

Források:

http://ezermester.hu/cikk-6162/Padlok_tisztitasa

http://www.2jepetto.hu/blog/laminalt-padlo-felmosasa