Takarítás ecettel? Káros is lehet!

Az ecetes takarítás veszélyei

Az ecetről általában csupa pozitív dolgot lehet hallani, sokan nyúlnak még ma is utána, ha „környezetbarát” és „vegyszermentes” alternatívát keresnek a takarításhoz. Azért is népszerű mert sokoldalú és olcsó szer.

Rengeteg helyen bevethető, sokan elképzelni sem tudják nélküle pl. az otthoni ablakpucolást.

Előszeretettel használják általános jellegű fertőtlenítésre és tisztításra is, mivel baktérium- és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett remek szagsemlegesítő hírében áll. A vízkő és a penész ellen is kedvelt szer a lakosság körében, legyen szó a mosógép vagy a kávéfőző átmosásáról vagy a csempe ragyogóvá tételéről.

“Ráadásul már a nagyi is használta takarításra, akkor mi bajom lehet?” 

ecetes takarítás veszélyei

Ha nem ismered jól  az ecetet, komoly károkat is okozhatsz vele a felületeiden és az eszközeidben, arról nem is beszélve, hogy az egészségedre is veszélyes lehet.

Az ecet egészségre leselkedő veszélyei

Az ecettel történő takarítás során nem árt néhány dolgot észben tartanod,  mert veszélyes is lehet a használata.

A hagyományos konyhai ecet egy hígított ecetsav. Mivel sav (még ha gyenge is) nem használható minden felületen és az egészségre is lehetnek káros maró hatásai.

Az ecetnek nem véletlenül van jellegzetes szúrós szaga, maró hatású gőzei nem csak az orrot ingerlik, hanem a szemet, a torok nyálkahártyáját, valamint a tüdőt is.

Fertőtlenítő szerekkel ( hipó, klór ) soha nem szabad keverni mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet.

Zárt helyiségben sokat belélegezve belőle, torokfájás, köhögés, égő érzés, vagy akár szédülés és légszomj is felléphet. A bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig kivörösödést, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja. Használatakor inkább viselj kesztyűt.

Óvatosan bánj vele, mert az ecetsav tűzveszélyes is lehet, továbbá 39°C felett robbanásveszélyes gőz-levegő keverékek keletkezhetnek belőle, ugyanígy akkor is, ha erős oxidáló szerekkel kerül kapcsolatba.

 

Mire NE használd az ecetet!

Bizony felületeken és gépeken alkalmazva visszafordíthatatlan károsodást képes okozni az ecetes takarítás, még ha természetes szerről is van szó.  Nézd meg, hol ne használd az ecetet semmiképpen, ha nem akarsz kárt csinálni.

 

Mosógép tisztítása
Mivel fertőtleníti és oldja a vízkövet, előszeretettel használják ilyen jellegű problémák megoldására.

Azonban a mai modern mosógépeknek kifejezetten káros lehet, egy alapos ecetes átmosás. Kikezdheti a vékony bevonó réteget a mosógép dobjában, amitől annak matt is lehet a felülete. Nem is beszélve a mosógépben található tömítésekről és a gumiból készült alkatrészekről, amiket szintén kikezd a savas közeg.

Képzelj el egy olyan mosógépet, amiben komolyabb lerakódások vannak, ezt ecetes vízzel átmosva, a sav szinte “lerobbantja” a lerakódásokat, ezek a darabok pedig szépen feltorlódnak a csövekben és dugulást okoznak.

Megelőzésre használj inkább mosószódát!

A mosógépet tisztíthatod természetes probiotikus tisztítószerrel is, ami hatékonyan távolítja el a lerakódásokat a gumitömítések alatt is. ( De tartsd szem előtt, hogy 45 fok felett az élő jótékony bacik elpusztulnak!)

 

Fürdőszobában is csak körültekintően:
Csak óvatosan, a töményen alkalmazott ecet képes szétmarni a mosdókagyló lefolyónyílását is!

 

Kényes anyagú felületek, természetes anyagok:
Gránitból, márványból készült konyhapulton, lépcsőn vagy éppen a természetes kőből készült járólapon sose alkalmazd az ecetet! Károsíthatja, felmarja, tönkreteheti a felületüket, ami visszafordíthatatlan.

Ezeket az anyagokat sose tisztítsd ecettel, még úgy se, ha vízzel hígítod előtte.

Használj érzékeny felületeken is bevethető sav és lúg mentes probiotikus padlótisztítót inkább.

ecetet ne használj márvány felületen

Tűzhely:
A gáztűzhely takarítása tömény ecettel, tűz- és robbanásveszélyes. Töményen alkalmazva a szert pedig megmarhatja a felületet, amit utána nem tudsz helyrehozni.

 

Kávéfőző:
Az ecet szuperül eltünteti a vízkövet ez tény, de csak a legvégső esetben használjuk a kávéfőző vízkőmentesítésére.

Hogy miért ne használd állandóan? Mert a rendszeres ecetes átmosás kárt tud tenni a kávégép vízrendszerében, megrongálja a szilikon/ gumi tömítéseket, szétmarja a műanyag alkatrészeket.

Használj helyette speciálisan kávégépekhez való tisztítószert, ha nem akarod sűrűn cserélgetni a gépedet. ( Legjobb, ha javaslatot kérsz a gyártótól!)

kávéfőzőt ne takarítsd ecettel

Vasaló:
Sokan ajánlják a gőzölős vasalók vízkőtelenítésére az ecetet. Azonban a gőzölős vasalódat soha ne akard a kitisztítani vele, mert tönkreteszed a vasaló belső részeit.

Vásárolj inkább desztillált vizet és csak azt öntsd a tartályba, de a legjobb, ha megnézed a gyártó tisztítási javaslatát a termékleírásban, hogy elkerüld a gép károsodását. Mert így a garanciát is elvesztheted.

 

Viaszolt bútorok:
Az ecet eltávolítja a viaszt a bútorról, így többet árt, mint amennyit használ. A viaszolt bútorokhoz keress egy kifejezetten erre a célra szánt szert, vagy próbáld ki a SanoD’or Nature Brillt, ami sav és lúg mentes és minden általános felületen bevethető!

 

Keményfa padlók:
Ha keményfa parkettád van otthon, akkor felmosáshoz ne használj ecetet, sem ecetes vizet.

Mert az ecet feloldja a keményfa felületét, foltosodást okozhat rajta, amit később nem fogsz tudni helyrehozni.

 

Telefonok és tabletek:

Szintén ne használd ezeket a kütyükön az ecetes tisztogatást mert megsértheted vele a képernyő érzékeny bevonatát.

Ezeket egyszerűen egy mikrószálas kendővel tisztítsd, aminek segítségével könnyedén eltávolíthatóak a szennyeződéseket.

 

Elővigyázatosan az ecettel:

Ha mégsem mondanál le ezek ellenére sem az ecet használatáról, ezeket a javaslatokat mindenképpen tartsd be, amikor takarítasz vele.

  • Csak olyan helyiségben használd, amit rendesen kitudsz szellőztetni (zárt helyiségben ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hagyományos vegyszerek!).
  • Mindig használja gumikesztyűt, amikor ecettel takarítasz, mert megmarja a bőrödet
  • Fertőtlenítő szerekkel (hipó, klór stb.) soha, de soha ne keverd, mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet. Ez arra is igaz, hogy közvetlen egymás után se alkalmazd, mert a két anyag ilyenkor is találkozik.
  • Mindig hígítva használd, különben a felületet is könnyen „megmarhatja”, mattá teheti (Fémből készült és fémmel borított, gránit/márvány felületek könnyen tönkreteheti, felmarhatja ezeken egyáltalán ne használd).
  • Tilos a gáztűzhely takarítása tömény ecettel, mert tűz- és robbanásveszélyes.
  • A gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá, zárd ugyanolyan megbízható helyre, mint a vegyszereidet!

Miért kockáztatnád az egészséged és a bútoraid/eszközeid épségét, ha takaríthatsz környezet és egészségbarát módon is?

 

Ajánlatunk otthonra:  a sav és lúg mentes SanoD’or Nature probiotikus tisztítószer család!

Ajánlatunk munkahelyi érzékeny felületekre: Mesdi impregnált vörös mop szolgáltatásunk, ami alkalmas márvány és egyéb érzékeny padlófajták megfelelő tisztítására.