a takarítás károsabb, mint a dohányzás

Gondoltad volna, hogy a takarítás károsabb, mint a dohányzás?

A takarítás károsabb lehet, az egészségre, mint a dohányzás, állítja egy norvég kutatás. A több mint, 20 évig tartó vizsgálatot mely során arra voltak kíváncsiak, hogy a rendszeres tisztítószer használat tényleg káros e hosszútávon, a Bergeni Egyetem (UiB) professzora Cecilie Svanes vezette és publikálta. A kutatás eredményei elkeserítőek.

A túlzott vegyszerekkel történő takarítás ugyanannyira káros, mint ha valaki rendszeresen dohányzik. Az egészségkárosodás olyan mértékű, mintha az alanyok napi 20 szál cigarettát szívtak volna el 20 éven keresztül.

károsabb lehet a takarítás mint a dohányzás

A kutatás több mint 6000 ember megfigyelésével zajlott, akiknek rendszeres időközönként ellenőrizték a tüdőfunkcióját.

Az eredmény nem túl megnyugtató…

Az otthonukat rendszeresen takarítók (különösen a szórófejes tisztítószereket használók) és a takarító szakmában dolgozók tüdőkapacitása csökkent azokéhoz képest, akik kevesebbszer kerültek közvetlen kapcsolatba a káros tisztítószerekkel. A rendszeresen tisztító sprayt használók tüdeje olyan mértékben károsodott, mintha napi 20 szál cigarettát szívtak volna el.

 

Miért károsak annyira a szórófejes tisztítószerek?

A szórófejes tisztítószerekben található részecskék még órákig képesek a levegőben terjedni takarítás után is. Ráadásul ezeket az apró részecskéket könnyen belélegezzük, így a kemikáliák mélyen a szervezetünkbe kerülnek, ahol irritációt okoznak a légzőszervekben, idővel pedig a belélegzett vegyszerek elváltozást okoznak a tüdőben.

A konklúzió egyértelmű, a vegyszert tartalmazó szórófejes tisztítószerek károsak a tüdőre.

 

Tisztítószerek és az asztma

A kutatás ismét rávilágított arra is, hogy a takarítás már rövidtávon is összefüggésbe hozható az asztmával.

A rendszeresen takarítók 40%-al hajlamosabbak az asztma kialakulására, mint mások, akik ritkábban érintkeznek tisztítószerekkel, így a takarító szakmában dolgozók fokozott veszélynek vannak kitéve. (erről korábban már mi is írtunk)

A tanulmány megállapította, hogy a nőket jobban érinti a káros tisztító gázok hatása, mint a férfiakat, hogy miért ezt a mostani tanulmány nem tárt fel.

A megoldás természetesen nem a takarítás teljes elhagyása.

Ha agresszív szerekkel dolgozunk, használjunk szájmaszkot, de ennél is jobb megoldás, ha elhagyjuk az hagyományos tüdőkárosító szereket és helyette inkább természetes összetételű szereket használunk.

 

A professzionális takarításra az ajánlatunk a Mesdi Vörös Mopja!

Míg az otthoni egészséges takarításra ajánlatunk a SanoD’or Nature Tisztítószercsalád!

Válts egészséges takarításra!

 

Forrás: http://www.uib.no/en/news/115228/household-cleaning-can-be-bad-smoking-lung-function