Rozsdamentes acél tisztítása

Így tartsd tisztán a rozsdamentes acél felületeket!

Így tartsd tisztán a rozsdamentes acél felületeket, hogy sokáig csillogóak legyenek!

Habár az elmúlt években vesztett népszerűségéből, azonban még mindig kedvelt anyagtípusnak számít a rozsdamentes acél, leginkább a konyhában. A rozsdamentes acél felületek ragyogását azonban nem is olyan könnyű fenntartani, mint azt sokan gondolnák.
Felhasználási köre igen széles: készülhetnek belőle a munkalapok, a fogantyúk, a konyhai gépekről, páraelszívóról már nem is beszélve.

Rendkívül strapabíró anyagról van szó, ami nem korrodálódik, ezért is kedvelik sokan.

Azonban ne higgyük azt, hogy a felület mindig csillog-villog és csodaszép, anélkül, hogy különösebben foglalkoznánk vele. A valóságban a rozsdamentes acél felületek is törődést igényelnek és problémásnak számítanak.

Rozsdamentes acél tisztítása

Ha nem megfelelően ápoljuk, minden szennyeződés és ujjlenyomat meglátszik rajta, maszatolódik, foltosodik, vagy épp elveszítheti ragyogó csillogását. És igen rozsdásodhat is!

Tisztán tartása nem egyszerű feladat, ezért adunk néhány ötletet, hogy mire figyelj oda:

Mindegy, hogy munkalapról vagy egy berendezési tárgyról van szó, fontos, hogy ne használjunk erős vegyszereket rajta és a legjobb, ha puha mikroszálas törlőkendővel tisztítjuk.

A kulcs a rendszeresség!
Ha nem érünk rá a gyakori takarításra, akkor ne ilyen felületet válasszunk, ugyanis többször kell takarítani, mint más felületeket.

Nagyobb felületek tisztítása:

A munkalapok, a háztartási gépek oldalai vagy a mosogatótálca viszonylag nagyobb felületet képeznek. Takarításukra ( ha rendszeresen csináljuk ) elegendő a langyos víz és egy kis mosogatószer vagy vegyszermentes tisztítószer. A munkalapot naponta, a többi felületet hetente töröljük át, hogy sokáig szép legyen.

Tűzhely:

Ezen a területen hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni, ami nem csak a rozsdamentes acél felületet, de a bőrödet és a tüdődet sem kíméli.
Természetes megoldás a makacs lerakódásokra: Egy csomag szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj, majd használd egyszerű súrolószerként. A felületet nem karcolja össze, mint egy hagyományos súrolószer. Kend fel a felületre, hagyd kicsit, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy puha szivacs segítségével könnyed, körkörös mozdulatokkal töröld át a tűzhelyet.

Ha ez macerásnak hangzik, válassz vegyszermentes probiotikum tartalmú tisztítószer koncentrátumot, ami tökéletes választás acél felületeiden is. Makacs foltok esetén használj, picit töményebb oldatot. Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! Az eredmény csillogó-villogó egészséges tűzhely.

Gombok, fogantyúk:

A fogantyúk és a gombok napi igénybevételnek vannak kitéve. Gyakran kerül felületükre zsíros vagy olajos szennyeződés, amibe könnyen beleragad a por. Ezeket naponta törölgessük le tisztítószeres vízzel. A tűzhely gombjait csavarjuk le, hogy hatékonyabban megtudjuk takarítani, ha nagyon zsíros vagy olajos lenne, akkor fújjunk rá tömény probiotikus koncentrátumot ( SanoD’or Nature Brill) és hagyjuk hatni néhány percet.

A szagelszívó

A konyha azon pontja, amit mindenki utál takarítani függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült. Az elhanyagolt készülékek hatásfoka gyorsan romlani kezd és könnyen megtelepszenek rajta a baktériumok , a kinézetéről már nem is beszélve.
Leginkább akkor könnyítjük meg a saját dolgunkat, ha legalább hetente eltávolítjuk külsejéről a zsíros poros szennyeződést. Itt is koncentráltan használjuk a probiotikus általános tisztítószert, ami hatékonyan fellazítja a lerakódásokat, majd meleg vízzel mossuk tisztára.
( Kerüljük az alkohol és sav tartalmú agresszív szereket, mert azok károsítják a rozsdamentes acélból készült szagelszívókat)

inox konyha takarítása

Mit ne használjunk!

• Olyan tisztítószert, ami klórt vagy annak származékait tartalmazza.
• A rozsdamentes acél tisztítására ne használjunk sósavat, kénsavat, nátronlúgot. Még a savak gőzei is ártanak a rozsdamentes acélnak. ( Na meg az egészségünknek is!)
A rozsdamentes acél soha ne érintkezzen savas kémhatású anyagokkal, tisztítószerekkel, mert veszélybe kerül az anyag korrózióálló-képessége, így ezek a szerek rozsdásodást idézhetnek elő.
• Mechanikus tisztításhoz ne használjunk fémből készült eszközöket, durva dörzsiket, mert ezek megkarcolhatják a felületet (természetes szálból készült kefét, szivacsokat használjunk, a letörlésre a legjobb a mikroszálas törlőkendő vagy a kéztörlőpapír).

A rozsdamentes acél felületek tisztításához csak olyan szerek használhatóak, amelyek csak a szennyeződéseket távolítják el, de a felületet nem bántják és a fényességét nem károsítják.

Ne csak a felületeid épségét, de az egészségedet is óvd meg!
Használj Egészségbarát Probiotikus tisztítószereket rozsdamentes acél felületeid tisztán tartásához.