Öt másodperces szabály!

Igaz vagy hamis? Utánajártunk!

5seconds

Nincs olyan ember, aki ne ejtett volna még le valamilyen ételt a földre. Ilyenkor gyorsan felkapva azt a padlóról, sokan hivatkoznak az 5 mp-es szabályra (mintegy magukat megnyugtatva, hogy nem kell szemétbe dobni a finom falatokat-, na jó, a kelbimbót nem sajnáljuk annyira…).

Te alkalmazod ezt a „szabályt”?

Mi az az 5 másodperces szabály?5_Second_RulewpzDetail

Egy olyan közismert városi legenda melynek lényege, hogyha egy étel leesik a földre, néhány pillanatig még nem tapadnak meg rajta a kórokozók és a baktériumok így, ha gyorsan fölvesszük azt, még gond nélkül elfogyasztható.

Gyerekként sokat hallhattuk, hogy a leesett ropit ne együk már meg, mert „piszkos”!

Na de vajon tényleg az?

 

Van egy rossz hírünk!

Már az első másodperctől „másznak” bacilusok a leejtett ételre. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a gonosz kis kórokozó lesben állva várja, hogy mikor ejtjük le a frissen megvajazott kenyerünket, hanem mivel kórokozók és baktériumok mindenhol körülvesznek minket (bizony még a frissen felmosott padlón is) már egy másodperc tört része is elég ahhoz, hogy tele legyen baktériumokkal az, amit leejtünkimages (1).

Habár szörnyű érzés a gondosan összeállított szendvicsünket a padlón látni, melyre precízen helyeztük fel a feltéteket ügyelve azok megfelelő arányára,…  mégis jobb, ha inkább elkezdünk megkenni egy új szendvicset. Vannak bacik, amik nem károsak az emberek egészségére azonban, nem tudhatod előre, milyen kórokozó van a padlón.

Az olyan mikroorganizmusoknál, mint a kólibaktérium vagy a szalmonella, viszonylag sok baktérium kell ahhoz, hogy problémát okozzon az emberi szervezet számára (mondjuk ezek akár 4 hétig is képesek életben maradni száraz felületeken) – a Shigella baktériumnemzetség tagjaiból azonban már akár tíz! baktérium is fertőző lehet, és hányással, hasmenéssel járó betegséget okozhat.

 

 

Az sem mindegy, hogy mit ejtünk le!1kenyer

Nem mindegy az sem, hogy a leejtett ételnek milyen az állaga. A birminghami Aston Egyetem kutatói megvizsgálták, milyen gyorsan tapadnak a baktériumok a száraz és nedves ételekhez, mint a kenyér, száraz sütik és hasonló állagú ételek. A száraz ételekből megközelítőleg ugyanazt a mennyiséget vették magukhoz 3 és 30 másodperc alatt is, míg a nedves ételek, mint pl. a tészta vagy a gumicukor, az idő múlásával egyre több és több baktériumot vonzottak magukhoz.

 

Tudományosan bizonyítás:

Amit eddig talán magunktól is sejtettünk, (csak nem vettünk tudomást róla 🙂 ) azt most tudományosan is bizonyították a New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói, akik megcáfolták a széles körben ismert öt másodperces szabályt.1vágott

Donald Schaffner, az intézmény professzora és élelmiszer-tudományi szakembere arra jutott, hogy a nedvesség, a felület minősége, valamint az érintkezési idő mind hatással vannak a baktérium átvitelre. Bizonyos esetekben a megtapadás már a másodperc töredéke alatt megkezdődik.

A tanulmány az Amerikai Mikrobiológiai Társaság újságában, az Applied and Environmental Microbiology-ban jelent meg.

A vizsgálat során négy-négy felülettípust és élelmiszert  vizsgáltak (rozsdamentes acél, kerámiacsempe, fa és szőnyeg, illetve görögdinnye, kenyér, vaj és gumicukor). A szakértők azt is elemezték, hogy az idő milyen hatással van a megtapadásra, így kevesebb, mint egy; öt; harminc; illetve háromszáz másodpercre hagyták a különböző felszíneken a vizsgált ételeket.

A kutatásban a szalmonella egyik nem veszélyes rokonát (Enterobacter aerogenes baktériumot), használták, amely igen gyakori az emberi emésztőrendszerben. Schaffnerék mind a 128 különböző verziót lejátszották, minden egyes variációt hússzor ismételve meg. Összesen így 2 560 kísérletet végeztek el, mielőtt nekiláttak volna az adatok elemzésének.

 

Eredmények:

A kapott adatok talán nem meglepőek: a legtöbb szennyeződés a görögdinnyére került fel, míg a legellenállóbbnak a gumicukor bizonyult (persze nem a gyerek által félig megrágott majd kiköpött változat :)).watermelon

A kutatók szerint a baktérium megtapadásra a legnagyobb hatással a nedvesség van, mivel a baktériumoknak nincsen lábuk a folyadék segítségével haladnak a leggyorsabban Emellett a földön töltött idő hossza is jelentősen növelheti a megtapadt kórokozók számát, főleg nedves állagú ételek vonzanak magunhoz egyre több bacit.

A különböző felületek tekintetében: a szőnyegen az ételek sokkal kevésbé szennyeződtek, mint a csempén vagy az acélon. A fa esetében viszont igen változó eredmények születtek.

A kapott adatok rámutatnak, hogy az öt másodperces szabály abból a szempontból igaz, hogy rövidebb idő alatt kevesebb baktérium kerül fel az élelmiszerre. Ugyanakkor a tanulmány azt is bebizonyítja, hogy a kórokozók megragadását számtalan más tényező is befolyásolja.

Egy valamiben azonban minden szakember egyetért: nem az időtényező a legfontosabb, hanem a helyszín a kockázatokat tekintve.

Nem kell azonban kétségbe esnünk, ha mégis bekapnánk valamit, amit a földre ejtettünk, az egészséges immunrendszer megvéd minket az általános baciktól, de biztos ami biztos a legjobb ha inkább kidobjuk ezeket a falatokat és nem kockáztatunk. 🙂

Egy biztos, a bacik nem várnak! 

20150716ot-masodperces-szabaly-kutya (1)

 

Forrás:
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/09/15/Megdolt-az-otmasodperces-szabaly-mitosza
http://napidoktor.hu/korkep/5-masodperc-alatt-fertoznek-a-bacik/