Őszi Nagytakarítás újragondolva II. felvonás…

Itt van, az Ősz itt van újra…

ITT AZ IDEJE AZ ŐSZI NAGYTAKARÍTÁSNAK A KERTBEN IS!

oct

Megvolt az Őszi Nagytakarítás a házba? Lepucoltál minden ablakot?

Akad még teendő! Összeszedtük mit kell még megcsinálnod a ház körül!

Beköszöntött az esős, hűvös Október, a levelek színpompássá váltak a fákon és lassan elkezdtek lehullani. Egyre rövidebbek a nappalok és ohhhhkevesebb napfényt látunk napközben is. Akadnak azonban még melegebb és szárazabb napok, amit érdemes kihasználni és elvégezni néhány takarítási feladatot a házon kívül is!

Ha már hátradőltél múlt héten, hogy mindennel kész vagy, van egy rossz hírem, a hideg beállta előtt bizony a ház körül is akad tennivaló, de NE ESS PÁNIKBA!

Na de mit kell még csinálni? Ezt gyűjtöttük össze a mostani cikkünkben.

Első bejegyzésünkben a házon belüli teendőket vettük sorra.

Most nézzük szét a ház körül is, mert ott is akad tennivaló!

 

Lomtalaníts!

Bizony a kertben is kell lomtalanítást tartani nem csak a házban. Nézz szét az udvaron, látsz e felesleges kacatokat, törött használhatatlan eszközöket, tárgyakat. Ugyanezt tedd meg a kerti szerszámos kamrában vagy a garázsban, és amit évek óta nem használtál válj meg tőle, ajándékozd vagy add el.

Szerezz be egy nagy szemeteskukát, de legalábbis egy nagy zsákot, valószínűleg szükséged lesz rá 😉

 

Barkácsolj és javíts!

Vizsgáld meg kívülről a nyílászárókat nincs e rajtuk időjárás okozta kár, javítsd meg, ha szükséges. Nézd meg a vakolatot mindenhol, ha valahol hiányos azt pótold. Vizsgáld át az ereszcsatornát is nem e sérült meg valahol, mert ősszel sok esőre kell számítani, ahhoz pedig fontos a jó vízelvezető rendszer. Helyezzünk el a nyílászárók közelébe rovarcsapdákat az erkélyen és teraszon, hogy kevesebb rovar jusson be a házba. Szúnyoghálót is javítsuk ki vagy cseréljük le, mert ez segít a fizikai védekezésben ellenük.

 

Tisztíts és pakolj!

guttersTakarítsd ki az ereszcsatornát a lehullott levelektől. A teraszon söpörj össze és moss fel. A különböző járólapokon csodát tesz a SanoD’or Nature Vegyszermentes Padlótisztító, ami tiszta és ragyogó felületet hagy maga után és takarítás után is tovább dolgozik a felületen.

Ráadásul mivel nincs benne sav vagy lúg, így a kényesebb anyagokat is bátran áttörölheted vele, mert nem károsítja a felületet.

A kerti bútorokat is mosd le, ehhez sem kell vegyszereket használnod, mert nagyszerű szolgálatot tesz a Probiotikus Általános Tisztító, amit gumikesztyű nélkül és bátran használhatsz. Ezután a bútorokat takard le védőponyvával vagy pakold el őket, ha szükséges.41544_1

Ha még nem tetted meg engedd le a medencét és takarítsd ki, ha elcsomagolható pakold el a garázsba. A beépített medencét szinte újjá varázsolja egy Vegyszermentes Szaniteres Takarítás. Attól sem kell aggódnod, hogy a környezetbe káros vegyi anyagok kerülnek, mivel a tisztítószer minden összetevője biológiai úton lebomlik. A vízköves cserepekre és kerti ládákra is használd bátran!

A kerti locsolóról se feledkezz meg, szárítsd ki és csomagold el azt is!

Gondosan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat, ha szükséges élezzük meg a kapát, metszőollót.

Utoljára még vágjuk le a füvet, majd a fűnyírót is pakoljuk el a többi eszköz mellé.

Hogyha van kerti tavunk azt is ilyenkor érdemes leengedni és kitakarítani a nem télálló növényeket szedd ki belőle és tedd védett helyre. Ne feledkezz meg a pince kitakarításáról sem, főleg ha szüretre készülsz.

 

Virágra fel!

A virágokkal nagyon sok tennivalónk van még a hideg előtt. Ha eddig nem tettük meg, a szobanövényeket vigyük be, mielőtt megfagynak! Előtte persze tisztítsuk meg a növényeket a lehullott szirmoktól, levelektől és cserepüket is mossuk le kívül.

Az elnyílt vagy elszáradt egynyári virágokat szedjük ki az ágyásokból és dobjuk a komposztra.-529300 (1)

Az évelő növényeket vágjuk vissza a kertben, néhányat meghagyhatunk, mert a madaraknak jó téli táplálék lehet a termésük.

A fagyra érzékeny növényeket szedjük fel és télre vigyük védett helyre. Ugyan ez vonatkozik a különböző leander félékre és egyéb mediterrán növényekre is, ezeket is teleltessük át védett világos 15 fok körüli helységben.

Vágjuk le a száraz ágakat is a fákról és gyűjtsük egy helyre, télen akár el is tüzelhetjük majd.

szeptember vége és az október alkalmas az évelő-ágyások átdolgozására, a különböző virágok hagymáinak elültetésére (pl. tulipán, nárcisz), a bokrok és a fák telepítésére.

Szüretelj!

szőlővágvaNe felejtsük el betakarítani a zöldségeket, az őszi gyümölcsöket is szedjük le a fákról. A szőlőt is szüreteljük le, ha bort készítünk belőle még a szüret megkezdése előtt szerezzük be a szükséges anyagokat, eszközöket, hogy ne a legnagyobb hajtásban kelljen kapkodnunk.

 

 

Gereblyézz!gyerekek

A lehulló leveleket legalább hetente egyszer gereblyézd össze, amíg szükséges.

A faleveleket gyűjtsd össze, az egyéb levágott növényi részekkel együtt, és tedd azt a friss komposztra. Ha nincs komposztunk, csak terítsük szét a kertben és hagyjuk egyszerűen lebomlani. Vond be a családod is ebbe a feladatba a gyerekek biztos élvezni fogják! 🙂

 

Készíts listát a cikk alapján és tervezd, meg hány napot szánsz a kinti takarításra. Használd ki az utolsó meleg napsugarakat!

Ti hogyan takarítottatok a kertben? Mutassátok meg a végeredményt:)

mesdi@mesdi.hu