Itt az ideje száműznöd ezt a vegyi anyagot az életedből!

Na de melyiket?

Egy hárombetűs összetevőről van szó, amely szinte biztos, hogy megtalálható a fürdőszobádban: ez az SLS!

mondj nemet az slsre 2

Hacsak nem használsz már minden területen natúr és bio kozmetikumokat és tisztítószereket, akkor van egy rossz hírünk. SLS megtalálható a samponodban,a tusfürdődben, az autómosó folyadékban, a rovarirtókban, a mosogatószerben, a fogkrémedben és a kedvenc tisztítószeredben is. Menj be a fürdőszobádba és nézd meg, mennyi mindenben megtalálod ezt a vegyi anyagot!

Ez az az ártalmas anyag, amivel egy átlagember bőre, az egyik legtöbbször találkozik a nap folyamán!

Mondj NEM-et az SLS-re!

Mi az az SLS?SDS-2D-skeletal

A Sodium Lauryl Sulfate, magyarul Nátrium-Lauril-Szulfát a felületaktív anyagok közé tartozik, azok közül is egy tisztító hatású, habképzőtenzid. (A tenzidek olyan molekulák, amelyek a zsíros szennyeződéseket apró gömbök, úgynevezett micellák formájában magukba zárva képesek azt a felületről eltávolítani.)  A felületaktív anyagok segítenek eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket. Az SLS az egyik legelterjedtebb tisztítószer összetevő. Egy hagyományos tusfürdő, sampon, habfürdő, tisztítószer összetevői között az SLS vagy egyéb alternatívája (SLES, ALS, SCS) biztosan megtalálható.

h&smentol

A nátrium-lauril-szulfát alkalmas mosásra, nedvesítésre, habképzésre, így tisztítószerekben (felmosó, autómosó, ipari zsírtalanító anyagokban) előszeretettel használják, valamint kozmetikumokban (samponok, szappanok, fogkrémek, tusfürdők, habfürdők) is megtalálható. A szappanokhoz kifejezetten azért adják hozzá, hogy látványos és megfelelő habot képezzen.

A tisztító szerekben az SLS koncentráció 0,01%-tól 50%-ig terjedhet.

Nézzük meg, hogy a SLS egészségügyi hatásairól milyen tudományos információk állnak rendelkezésre.

 

Egészségügyi és egyéb negatív hatások:

Habár tudományosan még nem bizonyított a rákkeltő hatása mégis van, amiben szinte minden kutatás, forrás egyetért. Mégpedig abban, hogy az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, valamint szájban és belélegezve is irritálhatja a légzőszerveket.

A szintetikus coco-szulfát az SLS-hez hasonlóan irritatív anyag. A bőrirritáció viszont hosszabb idejű, egy óra feletti kitettség esetén jelentkezhet felnőtteknél, illetve ha olyan ipari tisztítószerrel érintkezik a bőr, ami a háztartási szereknél lényegesen nagyobb koncentrációban tartalmaz SLS-t. Az irritáció hatására kiszárad, kivörösödik, esetleg begyullad a bőr.86479824

Fokozott a veszély a csecsemőknél, gyermekeknél, akiknél már rövidebb kitettség esetén is jelentkezhet az irritáció, hiszen vékonyabb, érzékenyebb még a bőrük. Így egy-egy habfürdős játék a kádban veszélyes is lehet. Ha valaki több mint egy órán keresztül ül például SLS-t vagy nátrium coco-szulfátot tartalmazó habfürdős vagy samponos vízben a kádban, akkor jó eséllyel jelentkezhet nála bőrirritáció. Magasabb hőmérsékleten ráadásul még jobban érvényesül ez a hatás. Ugyan ez igaz egy nagytakarításra is pl. ahol hosszabb ideig sikálunk, mosunk fel az SLS-t tartalmazó tisztítószerekkel, így bőrünk sokáig van kitéve nagy koncentrációnak.. Magas koncentrációjú, vagy hosszú idejű SLS és SCS kitettség esetén, tehát ne lepődjünk meg, ha kiszárad, kivörösödik vagy begyullad a bőrünk.

viszkető kicsi kézVan a gyermekeken kívül még egy csoport, akikre kellemetlen és fájdalmas hatással vannak az SLS-t tartalmazó termékek. Ők az ekcémás vagy érzékeny bőrű, vegyszerallergiára hajlamos emberek. Részükre kifejezetten ellenjavalt SLS-t vagy SCS-t tartalmazó tisztálkodó szerek, tisztító szerek használata. Az SLS irritáló hatásánál fogva akadályozza, lassítja a sebgyógyulást is. Ráadásul az SLS kivonja a bőr olaj- és nedvességtartalmát is, emiatt érezzük gyakran a száraz, húzódó érzést a bőrünkön.

A fejbőr egyensúlyát is felboríthatja, ha rendszeresen SLS-t tartalmazó sampont és balzsamot használunk. Viszkető, száraz, hámló érzést okoz, előidézi a fejbőr gyakori problémáit, mint a korpa vagy az intenzív zsírosodás. A meggyengült bőrön egy idő után súlyos gyulladások is megjelenhetnek.

Több kutatás is alátámasztotta az SLS-es fogkrém ( azaz szinte az összes hagyományos fogkrém ) használata és a szájban jelentkező afták Testing-toothpastes-1-1024x675megjelenése közötti összefüggést. A kutatás szerint rendszeres aftás tünetek esetén az SLS-t tartalmazó fogkrém elhagyása egyértelmű javulást eredményez, ráadásul hamarabb elmúlnak a tünetek. E mellet felelős a szájnyálkahártya irritációjáért és károsítja a fogágyat is. Ha szeretnénk megőrizni szájüregünk egészségét, érdemes odafigyelnünk, hogy olyan fogkrémet válasszunk, ami nem tartalmaz SLS-t, így megkímélhetjük magunk számos kellemetlen tünettől.

A jelenleg elérhető tudományos információk alapján viszont kijelenthető, hogy maga a nátrium lauril-szulfát (SLS) és a nátrium coco-szulfát (SCS) nem rákkeltő.

Mi a helyzet az alternatívákkal?

Ami viszont aggasztó, hogy az irritáló SLS-t kiváltó anyagként megjelent nátrium-laureth-szulfát (SLES) és ammónium-lauril-szulfát (ALES) felületaktív anyagokat tartalmazó kozmetikai szerek jelentős része tartalmaz 1,4 dioxán szennyeződést.

Az 1,4 dioxane a lehetséges rákkeltő hatás mellett irritálhatja a bőrt, a szemet, és összefüggésbe hozták fejlődési és reproduktív rendellenességekkel, idegi és hormonális károsodásokkal. Egy amerikai vizsgálat során a gyermekek számára készült, részben a hazai boltok pocain is megtalálható 48 különféle tusfürdő háromnegyedéből kimutattak 1,4 dioxane-t.

Az 1,4-dioxán nem azonos a dioxinnal, sőt egészen más a két összetevő. A dioxin az égés mellékterméke, míg a dioxán vagy 1,4-dioxán ipari folyamatok mellékterméke, tisztítószerek gyártásakor keletkezik. A tisztítószerekbe nem szándékosan kerül. Az 1,4-dioxán az SLS mellékterméke, ami pedig nagyon gyakori összetevője a tisztítószereknek és vegyszereknek. A potenciálisan rákkeltő 1,4-dioxán az úgynevezett etoxilálás mellékterméke. Az etoxilálás egy gyors és olcsó ipari folyamat, amellyel lágyabbá tehetők a vegyszerek és illatszerek. Ezzel az eljárással érik el azt is, hogy egy-egy termék minél jobban habozzon. A folyamat során keletkezik tehát melléktermékként a dioxán, és mivel melléktermékről van szó, a gyártóknak nyilvánvalóan nem kötelességük feltüntetni az összetevők között.

Ezek után felmerülhet benned a kérdés, hogy ha ilyen káros, miért található meg mégis szinte minden kozmetikumban és tisztítószerben?

A válasz egyszerű: olcsó és hatékony habképzőről van szó!

habzik

Mit tehetünk, ha kiakarjuk iktatni az SLS-t az életünkből?

 1. Válasszunk bio és natúr természetes eredetű termékeket, ám ezeknél is alaposan nézzük át az összetevők listáját a címkén!cosmetics750
 2. Kerüljük azokat a termékeket ahol az alábbi összetevőket látjuk:SLS Sodium Lauryl Sulfate,
  • SLES Sodium Laureth Sulfate,
  • ALS Ammonium Lauryl Sulfate,
  • ALES Ammonium Laureth Sulfate,
  • Sodium Cocoyl Sarcosinate,
  • TEA (Triethanolamin) Lauryl Sulfate
 1. Válasszunk olyan alternatívát, ami cukorból nyert glükozidokat (lauryl glucoside, coco glucoside) tartalmaz.
 2. Érzékeny bőrűek, ekcémások és gyerekek számára javasolt kerülni az SLS-, SCS-tartalmú termékeket.
 3. Keressünk a termékeken „SLS Free” piktogramot, egyre több kozmetikai márka tünteti fel ezt a csomagolásán.
 4. Használjunk vegyszermentes probiotikus (élő baktériumokat tartalmazó) tisztítószereket!

 

Itt az ideje váltani! Egészséges takarításra fel!

www.sanodornature.hu

SanOdor Kftkisebb

Források:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tisztalkodoszerek-kockazatai-natrium-coco-szulfat-vagy-natrium-lauril-szulfat
http://slsfree.net/