Praktikus megoldások környezettudatos vállalkozásoknak!

A környezettudatosság nagyon fontos, ha egy épület építéséről vagy üzemeltetéséről beszélünk. Azonban még mindig kevésnek mondható azon munkahelyek és irodák száma, akik szeretnének és hajlandóak zölden gondolkodni és cselekedni.

Milyen lépéseket tehet egy iroda annak érdekében, hogy csökkentse a környezeti terhelést?

Összeszedtünk néhány hasznos környezettudatos ötletet, aminek segítségével Zöldebbé válhat az iroda!

Legyen élő zöld falad!

Az élőfalak vagy zöldfalak a fenntartható fejlődés tökéletes megoldásai, hiszen a csökkenő zöld felületek problémájára képesek megoldást nyújtani. Bármilyen felületen megvalósíthatóak legyen szó épülethomlokzatról vagy éppen ügyfélfogadó térről.

Az épített zöldfalak ( legyenek beltéren vagy kültéren) nem csak dekoratívak és látványosak, de ezen kívül számos jó tulajdonságuk is van: fotoszintézis által széndioxidból oxigént állítanak elő, amivel tisztítják a levegőt. Jelentős a porfogó tulajdonságok A levegőtisztítás mellett a falakon megjelenő növényzet hőszigetelő hatású, nyáron árnyékol, télen benntartja a meleget, így energiatakarékosabbá válhat az épület. Kültéren véd a zajszennyezés ellen és beltéren hangszigetelő hatása is van. Beltéri környezetben esztétikai megjelenése mellett ökológiai és rekreációs hatása számottevő. Olyan mikroklímát képes létrehozni, amelyben érezhető a természet jelenléte, nem csak vizuálisan, hanem emocionálisan is, ezért érzelmeket, élményeket képes felidézni.

A zöldfal igazi különlegesség és képes arra, hogy a természetet becsempéssze a mindennapokba, kicsit otthonosabbá és szerethetőbbé téve a munkahelyet.

 

Az irodai növények átlagosan 5-15%-kal csökkentik a dolgozók távolmaradását, csökkentve ezáltal a betegállományt!

 

Kisebb irodában se mondjunk le a zöldről:

Kisebb vállalatoknak, akiknek nincsen lehetőségük belső tervezőt fogadni és automata öntőrendszert kialakítani, azoknak sem kell lemondaniuk az élő környezetről.

 1. Minden kolléga nézzen körül otthon, a nagyszülőknél, a szomszédnál stb., hogy milyen esetleg feleslegessé vált növény lehet elhozható az irodába.
 2.  Érdemes körülnézni adok-veszek és apróhirdető oldalakon is, ezeken a helyeken sokszor raknak fel ingyen elhozható, feleslegessé vált növényeket.
 3. Amennyiben nem találunk ilyeneket, vannak olyan növények, amelyek olcsón, pár ezer Ft-ért beszerezhetőek, így nem igényelnek nagy összeget a vállalati megtakarításokból. Ilyen pl. az Afrikai kúszóka (Rhoicissus rhomboidea), a Vitorlavirág (Spathiphyllum), ha pedig valami dekoratívabb színesebb virágra vágyunk, akkor választhatunk a Guzmán-broméliák közül, amik színes megjelenésükkel vidám hangulatot teremtenek egy szürkébb irodában is.

Energiatakarékosság mindenhol!

1.Legyen világosság:

Környezettudatossá válásunk első lépése legyen az energiatakarékos izzók, és fénycsövek beszerzése a legalapvetőbb a zöld környezet kialakítása érdekében.

A régi hagyományos izzók csak 2-5% energiája hasznosul fényforrásként, a maradék 95-98% energia hővé alakul át, így kárba vész. Tehát a felhasznált energiát inkább fűtésre, mint világításra használja.

Szerencsére az Európai Unió 2008-as határozata alapján bevezették azt a szabályt, hogy nem lehet már hagyományos izzót vásárolni és a meglévőeket pedig 2012-ig kivonták a forgalomból.

A legjobb megoldás a Led lámpák alkalmazása: A LED egy fénykibocsátó dióda. Legnagyobb előnyük az energiatakarékosság, működésükkor nem egy fémszál felmelegedéséből, izzásából érik el a fény kibocsátását, hanem elektronok szabadulnak fel, így nincs hő veszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így akár 90% energia-megtakarítás is mérhető.

 

2.Irodai berendezések és eszközök

Ha a lehetőség van rá (és még nem tettük meg), minél előbb cseréljük le az elektromos eszközöket pl. hűtőszekrény, nyomtató, számítógépek, projektor stb. energiatakarékos berendezésekre (A+;A++ stb.).

Nem csak a villanyszámlán lesz jelentős a megtakarításunk ezeknek köszönhetően, de ezzel csökkentjük az elektroszmog mértékét is. Már azzal is spórolunk, ha rávesszük a kollégáinkat, hogy kapcsolják le magunk után a villanyt a mosdóban, az irodában vagy más helyiségekben. Ösztönzésül vicces játékokat is kitalálhatunk: pl. havonta megválaszthatjuk a hónap takarékos dolgozóját, akit kisebb meglepetéssel díjazhatunk.

 

Van, aki még nem gyűjt szelektíven?

Tehetnéd fel a kérdést, de sajnos van! Habár a környezettudatosság egyik legalapvetőbb lépése lenne, sokan mégsem gyűjtik szelektíven a szemetet továbbra sem az irodában. Pedig a szelektív gyűjtéssel csökkenthető lenne az iroda környezetterhelése.

hulladékgyűjtő tárolókat érdemes a konyhában elhelyezni, mivel itt keletkezik a legtöbb szemét, de praktikus lehet az olyan irodai terekben is, ahol sok papírhulladék keletkezik.

 

Hogyan valósítsuk meg a szelektívgyűjtést az irodában?

1. Analizálás: Döntsük el, hogy az általunk keletkezett szemét milyen kategóriába tartozik, ezek alapján pedigválogassuk szét, hogy mit melyik gyűjtőbe dobunk. Keressünk olyan cégeket ,akik vállalják a szelektív hulladékok elszállítását.

2. Tűzzünk ki célokat!: Vezessünk statisztikákat, eredményeket a hulladék mennyiségéről.

Tűzzük ki fő célnak a hulladék mértékének csökkentését a tavalyi évhez képest.

3.Válasszunk újrahasznosított termékeket! Beszerzéseink és döntéseink során törekedjünk a környezettudatosságra. Hiszen magánál a szelektívhulladékgyűjtésnél fontosabb és környezetkímélőbb megoldás a megelőzés, azaz igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni.

Ma már számtalan megoldás közül választhatunk, ha hulladékgyűjtőkről van szó. A hagyományos szelektív jellel ellátott szemetesek mellet, már igazi design darabokat is választhatunk, amik a legexkluzívabb irodai környezetbe is beleilleszthetőek (akár az iroda színéhez illő gyűjtőt is tudunk választani 🙂 ), illetve a kisebb irodákban jelentkező helyhiány sem okozhat problémát, a már kapható praktikus, keskeny szemeteseknek köszönhetően.

 

Mosdókörkép a tudatosság jegyében

Ha a munkahelyen sokat folyatják a vizet a kollégák feleslegesen, akkor be lehet szereltetni infravörös érzékelővel ellátott csapokat, amik csak akkor engednek vizet, ha valóban szükség van rá. Ugyanis a legtöbb vizet akkor pazaroljuk, folyatjuk el, mikor észre sem vesszük.

 

Költségcsökkentés a toalettekben:

Több vállalat is kidolgozott már egyedi rendszert a kisebb vízfogyasztású toalettekre ezek mindössze 3 liter vizet használnak el, míg a szokásos öblítőtartályok egy öblítésnél 8-12 liter ivóvizet zúdítanak le. Ez egy kétgyermekes családnál akár 100-300 liter elhasznált mennyiség is lehet naponta és akkor számold ki, ez mennyi lehet ez a vállalkozásod esetében.

Érdemes lecserélni az öreg vécéket hasonló kis vízfogyasztású vagy kombinált modellre. Már azzal sokat teszünk a környezetért, ha olyan WC-öblítő tartályt választunk, amely vízfogyasztása szabályozható, tehát egy öblítéssel nem kell az egész tartály vizet elhasználni. Így nem csak pénzt spórolhatunk, de közben még a környezetet is óvjuk.

 

Csökkentsük a felhasznált papír mennyiséget!

Rengeteg felesleges pénzt dobhatunk ki azáltal az ablakon, hogy a kollégáink vagy az ügyfeleink nem a megfelelőnek ítélik meg az irodai WC-ben uralkodó higiéniát és így pl. hatalmas mennyiségű papírt pocsékolnak el arra, hogy körberakják az ülőkéket minden használat előtt.

Mi lehet erre a problémára a megoldás?

Remek megoldás, ha beszerzünk egy-egy falra szerelhető wc ülőke fertőtlenítő készüléket. Roppant gazdaságos eszközök, bizonyos fajtákban akár 2700 használatra elegendő fertőtlenítőszer mennyiség is megtalálható és mivel használata mellet nincs szükség a „körberakós módszerre” így rengeteget pénzt spórol meg a használatuk.

Kéztörlőpapír használat tudatosan

Másik kényes terület ahol rengeteg papírt használunk el feleslegesen az a kéztörlés. Azonban a kéztörlőpapír pocsékolásának megelőzésére is vannak már szuper módszerek.

Itt is dönthetünk tudatosan, választhatunk bevizsgált környezetbarát jelöléssel rendelkező termékeket. Pl.kézszárítóknál a Mediclinics több termékcsaládja rendelkezik a „kék-angyal” öko címkével. Ezt a megjelölést olyan termékekre, szolgáltatásokra alkalmazzák, amelyek minimális hatással vannak a környezetre, a lehető legkisebb mértékben károsítják vagy szennyezik azt.

Amennyiben nem kedveljük a kézszárítókat választhatunk papírkéztörlő adagolókat is. Itt is találunk olyanokat, amelyek szintén öko címkével rendelkeznek. Pl. A Vendor IQ Towel adagolói Nordic Ecolabel címkével rendelkeznek, így garantáltan magas minőségű terméket kapunk, amelyek nem tartalmaznak semmilyen ismert allergént, irritáló vagy környezetre káros anyagot. Az adagoló további előnye, hogy használatával nem keletkezik felesleges papírhulladék, mint a hagyományos Z-hajtogatott papírok esetében, mivel az adagoló visszatekercseli magában a már kéztörlésre felhasznált papírt és a tekercs tovább hasznosítható pl. takarításra. ( az eszköz további előnyeit itt elolvashatod)

A papírspórolással kevesebb hulladék keletkezik, amivel szintén óvjuk a környezetet!

Egyéb költségcsökkentő környzetbarát trükkök a mosdóban:

Szappanadagolókból, sem mindegy milyet veszünk:

Szappanadagolóknál is választhatunk EU Ecolabel címkével ellátott termékeket. Az Unióban egységesen használt jelölést azok a termékek és szolgáltatások kaphatják meg, amelyeknek kedvezőtlen környezeti hatásaik jelentősen kisebbek, mint a hasonló célra szolgáló más termékeké és szolgáltatásoké. Tehát bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetünkre, mint riválisaik (pl. újrahasznosított, újratölthető, csökkentett erőforrás-felhasználású, nincs veszélyesanyag-tartalma). Ilyen tanúsítvánnyal rendelkeznek a Vendor és a Rubbermaid szappanadagolói is.

Emellett, ha még pénzt is spórolnánk, akkor válasszunk a hagyományos folyékonyszappan helyett habszappant, amely sokkal kedvezőbb arányú dózist juttat a kezünkbe egy használat során. (pl.Hagyományos 1ml/ dózis helyett a habszappan 0,4 ml/ dózis) Így 60 %-al gazdaságosabb a használatuk.

A Föld felszínének több, mint 70 %-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ezért fontos védeni és takarékoskodni vele!

 

Az sem mindegy mivel takarítunk!

Ha már környezetbarát eszközöket használunk a mosdónkban, akkor nem árt, ha a takarítást is környezetbarát módszerekkel és tisztítószerekkel oldjuk meg. Ma már rengeteg bio tisztítószert kapni a piacon, azonban érdemes az összetevőket alaposabban megnéznünk, nehogy mellényúljunk a vásárlással. Sok „bio cég” csak a legkárosabb összetevőket vonta ki a termékeiből, míg mások teljesen mértékben természetes összetevőket használnak fel gyártás során.

Amennyiben külsős takarítócég végzi ezt a feladatot, akkor is választhatunk olyan céget, aki kifejezetten környezetbarát takarításra szakosodott. Amennyiben pedig mi szerezzük be a takarítóeszközöket és szereket, még inkább odatudunk figyelni arra, hogy tudatos zöld döntést hozzunk ezen beszerzéseink során is.

 

Milyen tisztítószert válasszunk?

Használhatóak a méregdrága bolti vegyszerek helyett jóval olcsóbb alternatívák. A házi szerek (mosószóda, ecet stb.) használata a munkahelyi takarítás során körülményes, hiába olcsó a használatuk. Sokat spórolhatunk már azzal is, hanagy kiszerelésű tisztítószereket vagy koncentrátumokat vásárolunk. Ezek az 5 literes (vagy nagyobb) kannák hónapokig elegendő mennyiségű koncentrátum formájú szert tartalmaznak, amivel így nem csak a csomagolási költségen (boltban vásárolt áruk árának nagy részét a csomagolás költségei képezik), de a szállítási költségen is spórolhatunk.

 

Ha szeretnénk pénz spórolni úgy, hogy közben az egészséget is óvjuk akkor, választhatunk vegyszermentes probiotikus tisztítószereket is. Ezek használatával nem csak a környezetet és a dolgozók egészségét óvjuk, de a probiotikus tisztítószer hosszabban képes megőrizni a felület tisztaságát, mint a hagyományos vegyszerek, és ezzel csökkenti a szükséges takarítások számát, időt és pénzt spórolva a vállalatnak.

 

Választhatunk az időigényes vizes felmosás helyett impregnált mopokat is.

Miért jobbak ezek a mopok, mint egy hagyományos felmosó?

 • A Mesdi moppal nem csak pénzt, de időt is lehet spórolni.
 • Alkalmas minden típusú padlóhoz (a szőnyegpadló kivételével). A különböző felületekhez nincs szükség más-más eszközökre.
 • A szolgáltatásért kell fizetni nem az eszközért, azok „elhasználódása” nem a te költséged, mint a hagyományos felmosó esetében.
 • Nem szükséges felsöpörni vagy felmosni a használata előtt, így a takarítás lerövidíthető és kisebb erőfeszítéssel is jár.
 • Nincs szükség víz használatára és más takarítószerek alkalmazására a használatához (nem csak a pénztárcád fog örülni ennek, hanem még óvod is a veszélyben lévő Föld ivóvízkészletét)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban (egyetlen eszköz tárolását kell megoldanod, nincs szükség a vödör+felmosó+tisztítószerek stb. tárolására)
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez
 • Az ergonomikusan kialakított nyél megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kényelmetlen testtartást (Nincs hát és egyéb helyeken jelentkező fájdalom, gerincprobléma, aminek következtében kieshet a munkából a dolgozó).
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható, amivel további időt spórolunk meg.

Nem tudod, hogyan spórolhatna a vállalatod a költségeken?

Keress minket bizalommal, szívesen segítünk ötleteikkel!

mesdi@mesdi.hu

 

Milyen irodák rendelkeznek már zöld minősítéssel?
http://realista.hu/ingatlanpiac/az-v-legzldebb-projektje-kategria/133768?utm_source=hirfigyelo&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2017-10-23

 

Felhasznált források:
http://zeosz.hu/zoldfalak-elonyei/
http://www.mohanyespafra.hu/products.html
http://www.sanodornature.hu
http://www.sanodor.hu/