Őszi Nagytakarítás újragondolva!

Itt van, az Ősz itt van újra…

ITT AZ IDEJE AZ ŐSZI NAGYTAKARÍTÁSNAK!

Rettegsz az őszi nagytakarítás gondolatától is?

Ötleted sincs, hogy állj neki?

 

Itt a hideg idő és nem tudod mit kéne még gyorsan csinálni a ház körül? Most hallasz először az Őszi nagytakarításról?

Félsz, hogy valamit kimarad a listádról?landscape-1441745107-fall-home-welcome-mat

Ne ess pánikba! Neked szól a következő cikkünk, amelyben összeállítottuk helyetted az ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS tennivalóinak listáját.

A hideg idő beálltával lassan megjelennek az első sárga levelek a fákon. Ahogy előkerülnek a kötött pulcsik és a kabátok, amikor már csak szomorú nosztalgiával gondolunk a kellemesen meleg napos időre, a közérzetünk is rosszabb lesz, egyre inkább szeretünk a lakásba visszavonulni. Bekucorodunk a takaró alá, egy jó könyv a kézbe, mellé egy meleg tea vagy kakaó és már mehet is a begubózás…

DE ÁLLJUNK CSAK MEG, VALAMI LEMARADT!

suprisedSokan elfelejtik, hogy az ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS ugyanolyan fontos, mint a tavaszi.

Ne feledkezzünk meg róla!

Készítsük fel otthonunkat a télre. Cikkünkkel segítünk, hogy gördülékenyen menjen az utolsó nagy csata a kosz és rendetlenség ellen, még a hideg beállta előtt. Összeállítottunk egy rövid listát a tennivalókról, hogy megkönnyítsük a dolgodat.

Először a házon belül nézzünk szét!

Felkészülés, eszközbeszerzés:

Nem árt megtervezni, hogy mire mennyi időt kell szánnunk, illetve miket kell beszereznünk. Alakítsunk ki egy időrendi táblázatot, hogy mikor,office-cleaning-checklist-768x511 mit, melyik helységben fogunk kitakarítani.

A haditervbe bevonhatjuk a családot is, mindenkinek legyen meg a feladata. Ami fontos, hogy ne akarjuk egy nap alatt letudni az egész takarítást, mert könnyen rémálommá válhat!

 

A takarítási terv összeállítása után már könnyű dolgunk lesz, és jobban átlátjuk, mit kell még beszereznünk.

 

Az alapfelszerelés:

  • Törlőkendők, törlőpapír, rongyok, szivacsok
  • Vegyszermentes tisztítószerek (legalább egy általános tisztító- v. fertőtlenítő, egy súroló és egy ablaktisztító), nem árt, ha van otthon kéznél ecet és szódabikarbóna is
  • Mosógép, mosószer
  • Seprű, tollseprű, porszívó, felmosó szett/mop
  • Szemeteszsákok, kuka (mindig legyen kéznél, biztos, hogy találkozunk útközben szeméttel)
  • Ha mégis vegyszerekkel dolgoznánk, akkor gumikesztyű és maszk az egészségünk megóvása érdekében( a vegyszerek használata súlyos következményekkel járhat, erről ITT olvashatsz)
  • Lista a feladatokról
  • Sok idő, türelem és elszántság
  • És segítség a családtól 🙂

 

Szelektálj!

Mielőtt nekiállnál takarítani érdemes „mini lomtalanítást” tartani a dolgaid között. Selejtezd le a nem használt ruhákat és tárgyakat. A bath-house-clearance-homepage-image-smaller (1)szekrények mellet az ágyneműtartókat és a garázst is nézd át, mert hajlamosak vagyunk oda is sok kacatot gyűjtögetni. A használható tárgyakat-ruhákat ajándékozd el valakinek vagy add oda a rászorulóknak. A fürdőszobából is dobáld ki a lejárt, beszáradt kozmetikumokat. Ugyanezt tedd meg a konyhába is, a hűtőben és a kamrában is mindenképpen nézz szét, és aminek lejárt a szavatossága vagy nem fogod felhasználni azt egyszerűen dobd ki, még ha ez most nehezedre is esik, meg fogsz lepődni mennyi helyed szabadul fel ezután.

 

Barkácsolj!

hands-with-toolsItt az ideje, hogy a hónapok óta csöpögő csapot rendbe hozd. Nézd át a nyílászárókat, ellenőrizd a szigetelést is mindenhol. Ellenőrizd a szúnyoghálókat és a zsalukat, cseréltesd ki ha szükséges. Ezek fontosak a rovarok és bogarak elleni fizikai védekezésben is.

Hozd rendbe a padlót, parkettát. Ha lóg a szekrény ajtaja, javítsd/javíttasd meg. Az elromlott eszközöket cseréld ki. Szépítsd meg a környezeted magad körül. Vizsgáld át a füstjelző és szén-monoxid érzékelőket. Tisztíttasd meg a kéményt, a kandallót és cseréld ki füstszűrőt a kazánban. Ezek mind a biztonságod szolgálják, így érdemes szakember segítségét kérned.

 

Ne hagyj ki egy zugot se!

A nyár elteltével valószínűleg te is észrevetted, hogy mennyivel több pókháló jelent meg a lakásban és egyre több az apró váratlan vendég dusting-650x450(pókok, poloskák, katicák és egyéb rovarok).

Mindent, amit csak lehet, mozdítsunk el és alatta, mögötte alaposan takarítsunk ki. A bútorokat törüljük át alaposan tisztító- és fertőtlenítőszerrel is.

Ha mindezt egészség és környezetbarát módon tennéd meg, válassz vegyszermentes probiotikum alapú tisztítószereket, melyek hosszabb ideig tartják tisztán a lakást, mint a hagyományos vegyszerek, így a végeredményben is tovább gyönyörködhetsz. A következő hetekben a bútorok átmozgatását érdemes megismételni mivel a „téli szállást keresők” ilyenkor előszeretettel veszik már birtokba a rejtett zugokat. A porszívóra is szükségünk lesz a plafon sarkainak és éleinek megtisztításához.

Törölgesd le a lámpákat is és a szekrények tetejét se hagyd ki, a polcokról pakolj le mindent és törölgesd át őket, a könyvek se maradjanak ki. A kilincseket is törölgesd át! Főleg most az influenza szezon kezdetekor érdemes erre figyelni.

 
Pucolj meg minden ablakot!

Little girl washing a windowSzedd le a függönyöket és mosd ki alacsony fokozaton, azonban vedd figyelembe, hogy néhány függöny (pl. selyem, csipke, szatén) kényesnek számít, ezek tisztítását érdemes szakemberre bízni. Az ablakokhoz használj speciális ablaktisztító szert, vagy ha nincs otthon, egy kis mosogatószert tegyél a spriccelős üvegbe. Szuper választás a SanoD’or Nature Brill általános vegyszermentes tisztítószer erre a célra, melyből nagyon kicsi mennyiség is elég egy takarításhoz. A törléshez pedig ajánlott mikroszálas törlőkendőt használni. Amennyiben lehetséges inkább borús időt válassz az ablakpucoláshoz, ilyenkor jobban látszanak a csíkok az üvegen. Ne feledkezzünk meg az ablakkeret és a karnis lemosásáról sem és a redőnyök se maradjanak ki a listáról.

 

Tisztítsd ki a bútorokat!

Porszívózd ki a kárpitozott bútorokat és párnákat, próbáld kiszedni belőlük az esetleges foltokat kárpittisztító segítségével. Amíg még jó idő van, mossuk ki a takarókat, plédeket és párnahuzatokat megszabadulva így a lerakodott portól. Magas hőfokon mosva az atkáktól is megszabadulhatunk. Érdemes lehúzni az ágyat, és átporszívózni a matracot is. Amíg szép az idő kiteheted szellőzni az ágyneműt és a matracot is akár. Vedd elő a téli ágyneműt, és forgasd át a matracot a másik oldalára.

A konyhában is mosd át a bútorokat kívül belül, a szekrénybe szép rendbe pakolj vissza, a munkapultot jó woman-polishing-bathroom-fixture-607041421-584c81f03df78c491ef51379alaposan tisztítsd le a tűzhellyel együtt. A mosogatónál használj vízkőoldót, ha szükséges. Ne feledkezz meg a hűtő alapos kitakarításáról sem.

A fürdőben is szükség van egy alaposabb takarításra mivel pillanatok alatt jelenik meg a vízkő és a kosz. A rutin feladtok mellet, amit minden héten megcsinálsz, mint a WC, kád vagy a csapok tisztítása érdemes a csempéket is alaposan megtisztítani ilyenkor. A vizes helyiségben a legjobb választás a SanoD’or Nature Shine Vegyszermentes Szaniter tisztítószer. Ezt bátran használhatod gumikesztyű nélkül is, mert sav és lúg mentes és használata közben nem szabadulnak fel káros vegyszergázok sem.

A fürdőszobapolcról pakolj le, törölgesd át a dolgokat és a tükröt is alaposan tisztítsd le.

 

6a0147e1d4f40f970b017c334b4fb8970bVégül mindenhol porszívózz és moss fel a SanoD’or Nature Floor Padlótisztítóval, amivel nem csak tiszta és fényes lesz a végeredmény, hanem hosszabban is megőrzi a tisztaságát. Ráadásul mivel nem veszélyes az egészségre bátran besegíthetnek a legkisebbek is a „pacsálásba”.

Rakj rendet a padláson és a garázsban is, igazi kincsekre bukkanhatsz.

A feladatokat érdemes helységekre felosztva megcsinálni.

 

 

Vond be a családot is a takarításba! Ezt bátran megteheted, ha az Egészséges Takarítást választod! 🙂

csalad

Küldj nekünk képet arról, hogy te mivel vágsz neki az őszi nagytakarításnak 😉
mesdi@mesdi.hu