Munkahelyi asztma? Nem véletlen alakul ki!

Asztma és vegyszerek a munkahelyen? Van kapcsolat!

 

A vegyszerek veszélyesek és károsak az egészségre! Ezt a mondatot nyilván sokszor hallottad, és már-már lerágott csontnak tűnhet ez a téma, hiszen rengetegen beszéltek és írtak róla már eddig is.

Na, de hallottál már a foglalkozási/ munkahelyi asztma kialakulásáról is?

Mert bizony az asztma és a vegyszerek használta között van kapcsolat.

Az agresszív vegyszerek sajnos nem csak a bőrünket, hanem a tüdőt is képesek “megtámadni.”

Egy tanulmány szerint a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának kockázatát.

Az allergiások száma pedig évről évre nő szerte a világon. Ahogy megjelentek az életünket megkönnyítő kozmetikumok és takarítószerek, úgy nőtt a vegyszerek következtében kialakuló allergiások száma is.

A Földön napjainkban közel 150 millióra tehető az asztmás betegek száma, előfordulásának gyakorisága pedig folyamatosan emelkedik.

A betegség hátterében gyakran olyan mesterségesen előállított vegyületek és kemikáliák állnak, amelyeknek belégzése az arra érzékenyeknél súlyos asztmás rohamot vált ki. Ez egy elég súlyos tényező, annak függvényében, hogy egy nap alatt mennyi vegyszerrel kerülünk kapcsolatba, nem is beszélve azokról az emberekről, akik napi szinten kivannak téve vegyi anyagok káros hatásainak.

Éppen ezek következményeként az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

Foglalkozási asztma! Mi az?

Vannak olyan munkahelyek, ahol a dolgozók még nagyobb veszélynek és kockázatnak vannak kitéve, ha asztmás megbetegedésekről van szó. Ilyenek, azok a munkakörök is ahol a dolgozók rendszeresen érintkeznek tisztítószerekkel.

Rebecca Ghosh, a londoni Imperial College munkatársa egy kutatás során megállapította, hogy hatból egy asztmás megbetegedés a munkahelyi körülményekhez köthető.

 

A felnőtt asztma kialakulása pedig egyértelműen összefüggésbe hozható 18 különféle foglalkozással, különösképpen az olyan takarítási munkakörökkel, ahol a dolgozók rendszeresen érintkeznek tisztítószerekkel ( de a földművesek, a fodrászok és nyomdában dolgozók is kiemelten veszélyeztettek). Így mondanunk sem kell, hogy a takarító szakmában dolgozók, akik minden nap agresszív tisztítószerekkel dolgoznak, fokozott veszélynek vannak kitéve és nagy mértékben károsítják az egészségüket.

A kutatók megállapították, hogy a felnőttkori asztmás megbetegedések körülbelül 16%-áért a munkahelyi körülmények tehetők felelőssé.

A betegség tüneteinek megjelenéséig ( az allergén felbukkanásától számítva )akár egy évtized is eltelhet, azonban a foglalkozási asztma tünetei jellemzően már két éven belül jelentkeznek.

Amerikai kutatók is készítettek már tanulmányt arról, hogy egyes tisztítószerek és fertőtlenítőszerek felhasználása során a belélegzett gőzök irritálhatják a tüdőt, és asztma kialakulásához vezethetnek. Az már korábban is tény volt, hogy a különféle vegyi anyagok használata általánosságban rontja – többek közt – pl. a kórházi személyzet egészségi állapotát.

Az azonban eddig nem volt ismert, hogy a gyógyászatban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek közel 70%-al fokozzák az asztma kialakulásának rizikóját – hívják fel a figyelmünket a tanulmány szerzői.

Tisztálkodó szer, bőrfertőtlenítő, sterilizálásnál alkalmazott készítmény és fehérítő szerepel többek között a feketelistán.

Miről ismerjük fel a foglalkozási asztmát?

Az asztma a légutak idült gyulladásos betegsége, melynek klasszikus panaszai és tünetei a rohamokban jelentkező sípoló légzés, a mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés és köhögés. Az oxigén hiánya és a széndioxid visszatartása miatt súlyos esetben akár eszméletvesztés is felléphet. A foglalkozási asztmát kiváltó anyagok széles skálája ismert és egyre bővül, több száz igazolt természetes és szintetikus anyag okozhatja, egyéni érzékenységtől függően.

A foglalkozási asztmás betegek száma jellemzően alul-diagnosztizált, hiszen az érintettek töredéke ismeri csak be orvosának, hogy munkájának köze lehet a betegség megjelenéséhez, vagy tünetei rosszabbodásához. Ennek fő oka, hogy félnek attól, hogy elveszítik munkahelyük, de sokan fel sem ismerik, hogy a vegyszerekkel való rendszeres találkozás váltja ki ezeket a tüneteket.

Ha azt tapasztalod, hogy egy hosszú hétvége vagy szabadság alatt enyhülnek a tünetek, akkor valószínűleg te is a munkahelyi asztmában szenvedők közé tartozol. Amennyiben ezt a jelenséget tapasztalod, mindenképp konzultálj orvosoddal és munkahelyeddel a megfelelő kezelés kidolgozása és a munkahelyi körülmények javítása érdekében.

 

Az irritáló vegyületek, tisztítószerek kiiktatásával, a környezetbarát, vegyszermentes készítményekkel való helyettesítéssel azonban a probléma nagymértékben orvosolható nem csak otthon, hanem a munkahelyi közegben is. Így megszüntethetőek a munkát nehezítő asztmatikus tünetek és megóvható az egészség.

 

Számolj le a vegyszerek okozta asztmával! Végre létezik Egészséges Takarítás! Próbáld ki az egészségbarát tisztítószereket! Ajánlatunk a SanoD’or Nature termékcsalád! —> www.sanodornature.hu

Ismered a Mesdis vörös mopot?

Ez a víz nélküli takarítási mód, hozzáadott agresszív tisztítószerek nélkül tartja tisztán a padlóidat! 🙂
Tudj meg többet rólunk! 

Vagy jelentkezz díjmentes próbánkra!

 

Források:
www.sanodornature.hu/
www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/veszelyben_a_fodraszok_nyomdai_dolgozok/20130124120954
tudatosvasarlo.hu/cikk/tisztitoszerek-novelik-asztma-kockazatat

Képek:

Freepik.com