Stresszmentes és egészségbarát karácsonyi nagytakarítás


Idén legyen stresszmentes a karácsonyi nagytakarítás

Az adventi időszak, a karácsonyi készülődés, a közös sütés-főzés az év legszebb időszaka, mindaddig, amíg fejünkre nem nő a feladatok végeláthatatlannak tűnő listája!

Sok háztartásban az ünnepi időszak a nagytakarításról is szól.

Ez pedig lássuk be az ünnep kevésbé kedvelt része, így erre a feladatra már nehezebben vesszük rá magunkat, pedig nem érdemes az utolsó napokra hagyni, ha nem akarjuk, hogy az ünnep stresszesen teljen.

Hogy lehet a karácsonyi nagytakarítás stresszmentes és egészségbarát is?

    1. Kezdő lépések, mielőtt nekiesnél…

A karácsonyi készülődés sokunknak az ajándékvásárláson túl, a karácsonyi nagytakarításról szól. A káros, családodra veszélyes vegyszerek helyett idén válaszd az egészséges takarítást!

A beszerzést kezd azzal, hogy a vegyszereket lecseréled egészséges alternatívára pl. probiotikum ( „jó baktérium” ) alapú vegyszermentes tisztítószerekre. 

A karácsonyi nagytakarításhoz ezekre lesz szükséged:

– Egy vegyszermentes általános tisztítószerre

– Egy vegyszermentes padló tisztítószerre

– Egy vegyszermentes szaniter tisztítóra, amelyet bevethetsz a fürdőszobában és a konyhában

– Törlőkendők, portörlők, törlőpapír, rongyok, szivacsok

– Szemeteszsákok, kuka (mindig legyen kéznél, biztos, hogy találkozunk útközben szeméttel)

– Porszívó/gőztisztító készülék

Takarítani általában kétféle módon szoktunk:

Ismert mód a „zónázás”, amikor egyesével kitakarítjuk, külön-külön a helységeket, ahol a portörléstől az ablakpucolásig mindent megcsinálunk.

A másik a szintek szerinti takarítás, amikor ugyanazt a takarítási folyamatot megcsináljunk mindenhol és ezután kezdünk bele egy újabb takarítási lépésbe (pl. először mindenhol letöröljük a port és utána kezdünk el mindenhol porszívózni.)

Bármelyik módszert is használjuk, készítsünk tervet a feladatokról, így nem fog semmi kimaradni!

2. Hogyan készítsünk “haditervet”? 

Tervezzük meg, hogy mire mennyi időt kell rászánnunk, illetve miket kell beszereznünk a nagytakarításhoz. Ahhoz, hogy a karácsonyi készülődés kisebb terhet jelentsen, oszd el a feladatokat több részre és bátran vond be a családot is!

Nem kell majd kapkodnod, ha beosztod az idődet!

Alakíts ki egy időrendi táblázatot, hogy mikor, mit, melyik helységben fogsz kitakarítani.

Ne akard egy nap alatt letudni az egészet ( ha csak nem egy pici otthonos lakásban élsz )!

Az egyes lépéseken végighaladva húzd le a listáról azokat, amiket már megcsináltál.

A tervezés fontos, ne hagyd ki ezt a lépést, így a karácsonyi nagytakarítás, rémálom helyett az ünnepi készülődést szolgálja majd.

  3. Hogy ne csak a feladatokról szóljon az egész…

A nagytakarítást és rendrakást párosítsd kellemes dolgokkal, pl. ha szereted hallgass közben karácsonyi dalokat, gyújts gyertyákat hangolódásképpen, húzz karácsony mintás ágyneműt vagy kösd össze a lakás kidekorálásával a folyamatot.

 

  4. Legyen tele a kezed!

Takarítás során ne mászkáljunk üres kézzel, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy valamit a helyére vigyünk vagy elpakoljunk, így sokkal gyorsabbak leszünk.

Legyen mindig a kezünk ügyében, például egy kis méretű szemetes, ebbe gyűjthetjük, amit ki akarunk dobni. Legyen nálunk több tiszta törlőrongy is, hogy ne kelljen állandóan kiöblíteni.

 

5. Szelektálásra fel!

A karácsonyi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy az év közben összegyűjtött lomoktól megváljunk.

Selejtezd le a nem használt ruhákat és tárgyakat. Minden jó állapotban lévő dolgot ajándékozz el vagy add oda valamelyik gyűjtőszolgálatnak.

A szekrények mellet az ágyneműtartókat és a garázst is nézd át. A használható tárgyakat-ruhákat ajándékozd el valakinek vagy add oda a rászorulóknak.

A konyhában is érdemes ilyenkor átnézni a polcokat, kamrát, hűtőt. Ha romlott élelmiszert találsz, dobd ki! Ez jó alkalom arra is, hogy átnézd, hogy mit kell beszerezned a sütés-főzéshez még, ezekről írj listát.

Mutatunk 5 helyet ahol hatékonyan bevethetőek a SanoD’or Nature Egészségbarát Tisztítószer Koncentrátumok a karácsonyi nagytakarítás során!

 

1. Fényes, tiszta bútorok vegyszermentesen

Ugye téged is az őrületbe kerget, amikor portalanítás után néhány perccel, már olyan a bútorok felülete, mintha nem is takarítottál volna?

Próbáld ki a vízálló felületeken remekül működő SanoD’or Nature Brill-t.Ez az általános tisztítószer koncentrátum (és a termékcsalád többi tagja is) a hagyományos tisztítószerekhez képest, tovább megőrzi egy felület tisztaságát, emellett mivel vegyszermentes, bátran felviheted a bútorokra gumikesztyű használata nélkül is, nem fogja megmarni, irritálni a bőrödet.

Használd bátran a vízálló bútoraidon, felületeiden. Ideális pl. szekrények, polcok, asztalok, ajtókeretek letörlésére és tisztán tartására.

2. Makacs vízkő? Semmi gond!

A fürdő rendben tartása sok háztartásban a legnagyobb „mumus”. Az állandó harc a vízkővel és a szappanlerakódásokkal sokunknak bosszúságot okoz.

Szerencsére van egészségbarát megoldás!

SanoD’or Nature Shine Fürdőszoba Tisztító koncentrátumot bátran bevetheted a vizes helységekben és nem fogsz csalódni. Gyönyörű fényessé varázsolja a csapokat, a fürdőkádat és a csempét is.

Ráadásul a wc-ben alkalmazva megszüntetheted a kellemetlen szagokat és a dugulást okozó lerakódásokat is, mivel a tisztítószer a csatornába kerülve is „tovább dolgozik”.

Emellett ha fontosnak érzed a Földünk védelmét is, akkor nem kell attól sem tartanod, hogy a környezetbe kikerülve milyen károkat okozhat a szer, hiszen természetes eredetű és biológiailag lebomló összetevőket tartalmaz.

Egyszerűen csak a megfelelő koncentrátum mennyiséget öntsd egy spriccelős flakonba ( jó egy virágpermetező is 🙂 )  hígítsd vízzel, majd fúj a felültre, hagyd picit állni és már le is törölheted a megszokott módon.

Első használatkor vagy makacsabb vízkő esetén, használj picit töményebb oldatot a biztos siker érdekében, később a flakonon található hígítási útmutató segítségül szolgál a hatékony használathoz.

 

3. Tiszta padló, kórokozómentesen!

Szeretnél olyan tiszta padlót otthonodba, hogy a vendégeid azt mondják, nálad akár a „földről is ennének”?

Akkor ezentúl a felmosáshoz használj SanoD’or Nature Floor Padlótisztító Koncentrátumot.

Segítségével gyönyörű fényes és egészséges padlót varázsolhatsz.

A tisztítószer nem jelent veszélyt az egészségre, így kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családoknak, ahol a kicsik előszeretettel szeretik kúszva-mászva felfedezni a világot maguk körül vagy éppen olyan családoknak ahol kisállat van a lakásban.

A tisztítószereinket koncentrátum formátumban palackoztuk, így roppant gazdaságos a használatuk is. Elegendő csupán 20 ml (fél kupak) koncentrátumot adnod 10 liter vízhez, így a koncentrátumból összesen 500 liter tisztítószert tudsz előállítani, ami bőven elegendő egy fél évre.

Jól hangzik nem de? 🙂

 

4. Sütés előtt, sütés után is tiszta konyha!

Biztos te is nagy sütést-főzést tervezel, így a konyha takarítása a nagy felforgás előtt nem tűnik logikus megoldásnak, hagyd hát legutoljára ezt a helyiséget!

Ha karácsonyi sütés = nagy kupival a konyhában.

Egy kis cukormáz itt, egy kis csoki folt ott, a konyha nálad is kész csatatér ilyenkor?

Az általános tisztítószerünket, bátran vesd be a konyhában is! Makacs foltok a munkapulton vagy a tűzhelyen? Használj, picit töményebb koncentrátumot! Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! 🙂

Az eredmény csillogó-villogó egészséges konyha!

 

5.  Van a kényes felületekre, is valami szuper megoldás?

A legtöbb vegyszer hátránya, (amellett, hogy roppant veszélyesek az egészségre!) az, hogy bizonyos kényes felületeket nem tudunk velük megtisztítani, mert károsítaná azokat, a vegyszerekben található sav vagy lúg (megmarja,mattítja a feületet stb.).

 

Mit teszünk ilyenkor? Beszerzünk speciális tisztítószereket, de ezek általában elég drágák, így nem túl pénztárcabarátok.

SanoD’or Nature vegyszermentes termékei tökéletesen alkalmazhatóak az olyan speciális, kényes felületek takarítására is, amelyeket a vegyszerek csak károsítanának (pl. márvány és csiszolt kőpadlók, króm felületek).

 

+ 1 tipp: Végtelen sorban állás helyett, van egy jobb ötletünk…

Decemberben az üzletekben már teljes a káosz. Végeláthatatlan sorok, ideges emberek, leürült polcok várnak azokra, akik ilyenkor bemerészkednek vásárolni egy hiper- vagy szupermarketbe.  Mennyivel kényelmesebb megoldás otthonról rendelni, sorban állás nélkül.

Rendelj a sanodornature.hu webáruházból!

Egészséges Takarításra fel, karácsonykor is!

Ajándékozz Egészséget Karácsonyra!