Mosókapszula a cukorka formájú méreg…

Te észreveszed a különbséget?

Mert ő nem!

kids-and-laundry-pods

Szép, színes, formás, illatos és érdekes, mi az?

Nem, nem cukorka, hanem az új népszerű mosógél kapszula!


Az új veszélyes fiatalok között terjedő „mosókapszulás kihívás” (Tide pod challenge) mellett nem mehetünk el szó nélkül

A kihívás arra épül, hogy be kell venned egy mosógél kapszulát a szádba, szétharapni, közben pedig nem szabad lenyelni a vegyszert, és ezt az egészet persze le kell videózni. 
Ez a kihívás amellett, hogy nem vicces és semmi értelme nincs, még életveszélyes is, mivel ezek a kapszulák mérgezőek!

A mosógél kapszulák veszélyeire, már mi is felhívtuk  a figyelmet, itt az ideje felfrissíteni az ismereteinket az alábbi cikkel.


Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy vigyázzunk gyerekeink egészségére. Ami számunkra egyértelmű méreg, az a kicsik számára, még felfedezni váró új dolog.

Ezerszer ismételt, már már lerágott csont az a téma, hogy ne hagyjuk hozzáférhető helyen a veszélyes vegyszereket, tisztítószereket! Mégis, csak a mosógél kapszulák évente több mint 16 000 mérgezést okoznak, derült ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felméréséből, akik globális kampányban figyelmeztetnek a csendes, színes méregre.

A mosógél kapszulák egyre népszerűbbek a háztartások körében, ahogy nőtt a népszerűségük úgy nőtt a hozzájuk kapcsolódó gyermekbalesetek száma is.

A legveszélyeztetettebb korosztály a négy év alatti gyerekek, hiszen számukra a lakás egy felfedezésre váró érdekes világ. A színes és puha párnácskák pedig különös érdeklődést váltanak ki a kicsikből.

 

Mi az a mosógél-kapszula?mosigep

Elúszott háztartás, síró gyerek, odaégett ebéd a konyhában, a postára is elkellene menni és 4 adag mosatlan vár a szennyesben? Ismerős? Pontosan ezt az élethelyzetet felismerve találták ki a gyártók a mosógél-kapszulákat, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a mosási folyamatot. Nem kell méricskélni, adagolásra figyelni egyszerűen csak a tisztítandó ruhák közé kell dobni a mosógépbe és voilá egy gonddal kevesebb! Emellett alkalmazásukkal a környezetet is óvhatjuk, hiszen alkalmazásukkal elkerülhető a mosószer felesleges túladagolása.

A kapszulák előre kiadagolt, folyékony mosószert illetve tisztítószert tartalmaznak megfelelő arányban. A feloldódó kapszulák tömény, intenzív tisztító hatású gélt bocsájtanak ki, amely olyan összetevőket tartalmaznak, amelyekben folteltávolító, vízlágyító hatóanyagok vannak illetve az illatanyagok között is vannak irritatív besorolású vegyületek.

Több változatban kaphatóak: Az egykomponensű mosószerek jórészt ártalmatlanok, de a duó-trió típusok már többféle, koncentrált vegyszert is tartalmaznak egyszerre. ( Ezek némelyike olyan maró hatást válthat ki, mint a hipó).

 

Miért veszélyes?vágott

Mert puha, színes és érdekes a kicsik számára! Mivel külsejük nagyon hasonlít egy cukorkára így azonnal felkeltik a kíváncsiságukat. Koncentráltan tartalmaznak vegyi anyagot, így a mérgezés is súlyos mértékű lehet. A mosószert körbevevő műanyag filmréteg nedvesség hatására azonnal oldódni kezd, így ha azt a pici a szájába veszi, pillanatok alatt szervezetébe juthat a vegyszer. A koncentrált gél, bőr és nyálkahártya irritáló hatású, a kifolyó koncentrátum lenyelve hányingert, ismétlődő hányást idézhet elő, a nyelőcsövet és a gyomrot is roncsolhatja. Szembe kerülve súlyos szaruhártya károsodás, nagyon súlyos esetben vakság is lehet a következménye a véletlen balesetnek.

 

Mit tegyünk, ha megvan a baj?Gel laundry capsules

Azonnal cselekedjünk! A súlyos egészségkárosodás megelőzése érdekében tegyünk azonnal a megfelelő lépéseket és hívjunk mentőt. Mossuk ki alaposan a gyermek száját, itassunk vele vizet, de ne hánytassuk. Ha a termék a kicsi szemébe került bő vízzel azonnal mossuk ki. Az orvoshoz pedig vigyük magunkkal a termék csomagolását/címkéjét.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatának (ETTSZ) száma pedig bárki által éjjel-nappal ingyenesen hívható (06-80-20-11-99).

A legfontosabb a megelőzés!

A legjobb az lenne természetesen, ha mellőznénk ezeket a vegyi anyagokat tartalmazó kapszulákat a háztartásból, és inkább valamilyen természetes összetételű mosószerrel helyettesítenénk az egész család egészsége érdekében.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a vegyi árukat mindig elzártan, a gyerekek számára hozzáférhetetlen helyen tároljuk. Rutinos szülőknek nem kell bemutatni azt a jelenséget, hogy elég egy percre nem figyelni a gyerekre és már meg is lehet a baj.istock_000018877478small

Ennek megfelelően fontos a biztonságos tárolás és használat!

  • A mosókapszulákat tároljuk, minél magasabban vagy elzárva ezeket a termékeket ahol a gyerek nem férhet hozzá.
  • Ha könnyen elérhető helyen tudjuk csak tárolni, használjunk gyerek biztos zárat.
  • Használat előtt alaposan olvassa el a csomagoláson található tájékoztatószöveget.
  • A kapszulákat az eredeti zárt dobozában tároljuk.
  • Használat után zárja vissza a doboz tetejét.
  • Soha ne szúrja, vágja ki vagy szakítsa szét a kapszulák védőrétegét! A mosószerkapszulák súlyos sérüléseket okozhatnak, ha tartalmuk közvetlenül érintkezik a bőrrel, vagy szembe kerül, esetleg lenyelik.29159228192_7aaf3a1959_b (1)
  • Lehetőség szerint ne használja a kapszulákat, amikor a gyerek jelen van, és semmiképpen se adja át neki hiába kíváncsi rá/szeretné megnézni.
  • Ne hagyja kint a tasakokat, használat után azonnal tegye vissza a helyére. A gyerekek könnyen összetéveszthetik a játékokkal, cukorkákkal.
  • Soha ne hagyja, hogy a gyerekek a mosógél-kapszulákkal játsszanak.

 

 

Vigyázzunk gyerekeink egészségére! Tartsuk elzárva a tisztító és takarító szereinket!

Little boy opening cupboard of cleaning products

Válts biztonságot adó tisztítószerekre!

www.sanodornature.hu

 

Forrás:

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/consumer-marketing/events/150316_en.htm
http://mno.hu/fogyasztovedelmi_blog/a-mosokapszulak-veszelyei-gyermekeinkre-1279185

 

Mondja el a véleményét Ön is!

mesdi@mesdi.hu