Influenza az irodában! Hogyan úszhatjuk meg?

Mit tegyünk a járvány kirobbanása ellen?montázs flu

Ismét lecsapott az influenzavírus hazánkra. Az első betegek már novemberben jelentkeztek, azonban a járvány a csúcspontot mindig januárban-februárban éri el. A jelenleg tapasztalható terjedés arra mutat, hogy a tavalyinál durvább járványra kell felkészülnünk.

Az influenzavírus minden évben változik, mutálódik, új törzsek alakulnak ki, így egyre veszélyesebb is.

Csak 2018. január 15 – 21. között az előző hetinél 32,7%-kal többen fordultak az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. ( Forrás: ÁNTSZ)

A megbetegedés megelőzésének leghatásosabb módja a megfelelő időben beadott védőoltás, ezenfelül a betegség elkerülésének alapvető feltétele a higiéniai követelmények betartása legyen szó akár a személyes vagy környezetünk higiéniájáról.

 

Melyek a legveszélyeztetettebb munkakörök?

  • Fokozott veszélynek vannak kitéve a sok személlyel érintkező dolgozók (pl. az irodaházak, nagyüzemek, bevásárlóközpontok személyzete, ügyfélszolgálat dolgozói, stb.),
  • Közösségekben dolgozók, akik napi szinten érintkeznek a magas rizikófaktorba tartozó személyekkel (pl. iskolák, óvodák, szociális otthonok dolgozói)
  • Valamint azok a személyek, akik a szabadban dolgoznak (pl. a közterület-fenntartók, építőipari dolgozók stb.) az állandó hőmérséklet-ingadozás és a nedvesség miatt.
  • De a vírus könnyen ledönti a lábáról azokat a dolgozókat is, akiknek levan gyengülve az immunrendszerük, így akár egy kisebb iroda teljes állománya is kidőlhet, ha nem megfelelően készülnek fel erre az időszakra.

Hogy vészeljük át betegség nélkül ezt az időszakot a munkahelyen?

A védőoltáson túl is vannak olyan lehetőségek, praktikák, amivel csökkenthetjük a kockázatot a megbetegedésre.

 

5 kidőlés elleni munkahelyi tipp influenzaszezonra 🙂

1.Maradjunk otthon, ha észleljük a tüneteket!jekknea-1

Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy betegen maradjunk ágyban, pihenjünk sokat. Habár sokan nem szeretnek kiesni a munkából, ha influenzásan megyünk be dolgozni nagyobb „kárt” tudunk okozni, akár egy helyi járványt is kirobbanthatunk, ami akár az egész irodát ledöntheti a lábáról. Ezért mindenképpen maradjunk otthon és forduljunk orvoshoz, ha influenza tüneteit vesszük észre magunkon.

Mik a tünetei:

Az influenza magas lázzal, hidegrázással, torokfájással, köhögéssel, fejfájással, orrfolyással, rossz közérzettel dönt le a lábadról, de a légúti tünetek mellett gyakran gyomor-bélrendszeri problémák (hányás, hasmenés) is előfordulhatnak.

 

2.Igyunk sok folyadékot!

Egy kis odafigyeléssel nem lehetetlen feladat, hogy átvészeld egészségesen az influenza szezont.

Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is. Készítsünk oda asztalunkhoz megfelelő mennyiségű ásványvizet.

 

3.Vitaminokkal az egészségünk megóvásáért!d31443bf5b654f019b6306ff0aaa2c8a

Fontos, hogy megfelelő módon készüljünk fel a hűvösebb hónapokra. Például turbózzuk fel az immunrendszerünket!

Fontos ilyenkor, a vitamin utánpótlás, ezért szedjünk vitaminokat ( főleg D és C-vitamint)

Együnk sok C-vitaminban gazdag ételt (pl. citrusfélék, savanyú káposzta, zöldségfélék, mint a paradicsom, paprika vagy épp a brokkoli, de magas C-vitamin tartalmú a pl. csipkebogyó piros termése is.) E mellet fogyasszunk egészséges ételeket, ajánlott a vastartalmú ételek és natúr magvak fogyasztása is ebben az időszakban. A tápanyag dús étkezés nemcsak a betegségek megelőzésében, hanem gyorsabb legyőzésében is segíthet. Fontos a megfelelő fehérjebevitel erre fordítsunk külön figyelmet.

 

4.Alapos és rendszeres kézmosás!

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjednek. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás, valamint a használati tárgyak fertőtlenítése, mivel naponta több olyan felülettel is érintkezünk, melyeken számos baktérium telepedhet meg.

 

Kritikus területek a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, korlátjai, a lift és egyéb nyomógombok, villanykapcsolók, a mosdók csapjai és persze a kilincsek. De fokozottan veszélyes eszköz ilyenkor a munkahelyi közös telefon, a nyomtató, a számítógép billentyűzete, a tollak, de még a közös kávéfőző is. ( Tudod hol található a legtöbb baktérium a munkahelyeden? Olvasd el korábbi cikkünket!)

desktop_germs

Köhögés és tüsszentés esetén takard el az orrodat, szádat! Ne érintsd vagy dörzsöld meg a szemed, orrod vagy szádat, mert a kórokozók a szennyezett kézről bejuthatnak szervezetedbe.

A legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól, a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás: a szappan és a víz használata, vagyis a megfelelő alapos kézmosás!

 

Az alapos kézmosás lépései:Hand-washing-720x400w

  • Meleg vízzel nedvesítsük be a kezünket.
  • Szappanozzuk be jó alaposan a kézfejünket.
  • Legalább 30mp-ig dörzsöljük át kezünket, ne feledkezzünk meg a csuklókról, az ujjvégekről és az ujjközökről sem.
  • Bő folyó vízzel öblítsük le a kezünket.

+Részesítsük előnyben a száraz egyszer használatos papírtörlőket és a csapot is ennek segítségével zárjuk el.

 

5.Fontos a fertőtlenítés! Na de hogyan?6a01157080a514970c017ee9e736d0970d-600wi

A kézen magán csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok, azonban a papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is. Keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órát is fertőző marad az influenzavírus (a Minnesotai Orvosi Egyetem Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálatának megállapítása alapján) Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban mivel takarítjuk és fertőtlenítjük le a felületeket.

Nem elég törölgetni! Egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlőrongyon keresztül addig fertőzésmentes felületekre is átvisszük. Használjunk jótékony baktérium ( probiotikum) alapú tisztítószereket, melyek nem csak remekül tisztítják a felületet, de sokkal hosszabb ideig is megőrzik annak tisztaságát, mint egy hagyományos tisztítószer. Ezek a tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, még pedig úgy, hogy a tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású biofilmet képeznek. ( Mi az a biofilm?) Ez pedig megakadályozza a kórokozók elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el. Lehetőleg minden nap törüljük át a használati tárgyakat, mert kiemelt influenza időszakban gyorsabban felülfertőződik a felület, mint normál esetben!

 

Fertőtlenítő adagolók:

Közösségi terekbe, ahol sok ember megfordul (de akár otthonra is) érdemes beszerezni kézfertőtlenítő adagolókat. Ezek az eszközök hosszú 01adagolóévekig segítenek többek között az influenza terjedésének vagy egyéb fertőzéseknek a megakadályozásában. Több változat közül is választhatunk, hiszen van belőlük nyomógombos, de automata-, szenzoros érzékelővel felszerelt is, aminek segítségével érintés nélkül adagolhatunk kézfejünkre fertőtlenítőszert. Nagy előnyük továbbá még, hogy hosszú ideig elegendő a töltőanyaguk, így nem csak egy járványos időszakot vészelhetünk át a segítségükkel.

Táskánkba is szerezzünk be egy kicsi víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot vagy gélt, de a fertőtlenítő törlőkendők használata is hasznos lehet nem csak ezekben az időszakokban.

A termékek, többnyire alkoholt, vizet, glicerint, illatosító anyagot, A-és E-vitaminokat tartalmaznak. Számos illat- és színezékanyag mentes valamin környezetbarát terméket is vásárolhatunk már. Az érzékeny bőrűeknek sem kell kézszáradástól tartaniuk, mert akár bőrápoló összetevőkkel rendelkező fertőtlenítőt is választhatnak a kínálatból.

Feltétlenül fertőtlenítsük kezünket toalett használat előtt és után! A kézfertőtlenítők mellet, találhatunk ma már WC-ülőke fertőtlenítő adagolókat is. Ezek szintén nagy segítséget nyújtanak a fertőzések megakadályozásában. Ráadásul használatukkal megspórolható az ülőke WC papírral való körberakása is.

 

Influenzamentes évkezdést kívánunk mindenkinek!

Hiányzik valamilyen eszközötök az influenzaszezon átvészelésére?

Keressetek minket elérhetőségeinken! Összeállítjuk nektek a legjobb túlélő csomagokat 🙂

sanodor@sanodor.hu vagy mesdi@mesdi.hu