Legyen érezhető higiénia…

…a munkahelyen is!

Tedd fel magadnak a kérdést!

T-Questions 400x266

„Mindent megteszek azért, hogy a dolgozóimnak biztosítsam a megfelelő higiéniai körülményeket?”

 

A legtöbb vállalat átsiklik olyan dolgok felett, mint megfelelő higiénikus környezet nyújtása a dolgozók vagy a vendégek felé! Pedig az egészséges környezet egészségesebb kollégákat eredményez. Így nincs munkaerő hiányból származó bevételkiesés, de a dolgozóknak is jobb lesz a vállalattal szembeni megítélésük és szívesebben járnak be egy olyan munkahelyre, ahol megfelelőek a tisztálkodási lehetőségek.

Mik a higiénikus mosdó összetevői?

Habár szerencsére egyre többen figyelek oda a megfelelő mosdókultúrára, még mindig sok helyen alaphiányosságok tapasztalhatóak pl. nincs szappan a mosdónál kihelyezve vagy nincs kéztörlési lehetőség és ez bizony elég nagy probléma. A nem megfelelő kézmosás elősegíti a fertőzések terjedését, a kórokozók elszaporodását.

 

Veszélyes bacik nem csak a közös mosdókban vesznek minket körbe. Az irodában található különböző tárgyakat és eszközöket számtalan kórokozó borítja.

„Az íróasztalok és telefonok sűrűjében számtalan kórokozó és baktérium leselkedik ránk az irodában töltött munkaidő alatt.”

Egy irodai alkalmazott percenként átlagosan 30 tárgyat is megérinthet: a billentyűzet, egér, asztal, tollak mind beletartoznak ebbe. Amikor ezeket a felületeket megérintik, baktériumokat vihetnek át rájuk és vehetnek fel a felületükről. Éppen ezért nem árt a napi többszöri alapos kézmosás és kézfertőtlenítés.

 

Fő komponens a szappan!0szappi

A hetekig is elhúzódó fertőző betegségek megelőzésére nincs is jobb megoldás, mint egy alapos kézmosás, aminek pedig elengedhetetlen kelléke a szappan.

Számtalan szappan megoldás áll ma már rendelkezésünkre, amelyek között mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Ma már temérdek olyan adagolót választhatunk, amely exkluzív megjelenésével bármelyik modern munkahelyi mosdó dísze lehet, (így nem kell lemondanunk az esztétikumról) miközben gazdasági előnyökkel is rendelkezik. (pl. ideális dózisú szappant adagol használatkor). Ha a hagyományos folyékony szappan helyett, habszappant választunk, jelentős költséget tudunk megtakarítani.

Egy példa:

Hagyományos folyékonyszappan adagoló esetén 1ml=  1dózis, míg a habszappan esetén 0,4 ml=dózis. Ez 60 %-os megtakarítást jelent!”

A megfelelő szappan kiválasztáshoz egy korábbi cikkünket a Milyen szempontok szerint válasszunk szappanadagolót?” is segítségül hívhatod!

 

Fertőtlenítők!

Kézfertőtlenítők01adagoló

Nagyszerű és gyors higiéniai megoldás, ha fertőtlenítőadagolókat helyezünk el az iroda különböző pontjain. Ilyen ajánlott hely a mosdón kívül pl. a be- és kijáratok, a konyha vagy a központi folyósok. Nap közben a sietős kollégák is megtudnak állni egy-egy gyors fertőtlenítésre.

Ezek az adagolók hosszú évekig segítenek a fertőzések és járványok terjedésének megakadályozásában pl. influenzaszezonban. Több változat közül is választhatunk, hiszen van belőle nyomógombos, de automata (szenzoros) érzékelővel felszerelt is, aminek segítségével érintés nélkül adagolhatunk kézfejünkre fertőtlenítőszert.

 

Toalett és felület fertőtlenítők

Szerencsére egyre nagyobb figyelmet kap az ideális mosdó kialakítása, ennek egyik eszköze a WC-ülőke fertőtlenítő adagoló. Leginkább ahölgyek örülnek és veszik hasznát ennek az eszköznek, de a férfimosdókban is jó szolgálatot tesznek. Ráadásul használatukkal csökkenthető a papírpazarlás is, hiszen nem szükséges az ülőkét papírral körberakni.

 

Papír vagy kézszárító?gs_blauer_engel_blauer_engel_weil_aus_100__altpapier

A munkahelyi mosdók felszerelésekor több kéztörlési lehetőséget biztosíthatunk munkatársainknak.

Döntsünk tudatosan és válasszunk bevizsgált, környezetbarát jelöléssel rendelkező termékeket. Pl. kézszárítóknál a Mediclinics több termékcsaládja rendelkezik a „kék-angyal” öko címkével. Ezt megjelölést olyan termékekre, szolgáltatásokra alkalmazzák, amelyek minimális hatással vannak a környezetre, a lehető legkisebb mértékben károsítják vagy szennyezik azt.

 

Amennyiben nem kedveljük a kézszárítókat választhatunk papírkéztörlő adagolókat is. Itt is találunk olyanokat, amelyek öko címkével rendelkeznek. Pl. A Vendor IQ Towel adagolói Nordic Ecolabel címkével rendelkeznek, így garantáltan magas minőségű terméket kapunk, amelyek nem tartalmaznak semmilyen ismert allergént, irritáló vagy környezetre káros anyagot. Az adagoló további előnye, hogy használatával nem keletkezik felesleges papírhulladék, mivel az adagoló visszatekercseli magában a már kéztörlésre felhasznált papírt, és a tekercs tovább hasznosítható pl. takarításra

A papírspórolással kevesebb hulladék keletkezik, amivel szintén óvjuk a környezetet!

Mindenki válassza a számára kedvesebb, praktikusabb megoldást.

+ Főleg a hagyományos papírkéztörlőt használók esetében fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő szemétgyűjtőt a papírhulladéknak. Így a helység mindig tiszta benyomást kelt.

 

Legyen mindig megfelelő WC papír!

toilet-rollA wc papír kérdése valahogy mindig örök dilemmának számít. Hogyan lehet kiküszöbölni a gyors fogyást és a tartó kiürülését? A kulcs itt is az ideális adagoló és papír megtalálása.

Nagy forgalmú mosdók esetében ideálisak a nagytekercses toalettpapírok vagy azok az adagolók, amikbe több kisebb tekercset lehet elhelyezni.

Ideális megoldás pl. a Vendor 2 tekercses adagolója. Amellyel mindig biztosítható a szükséges papír, a töltöttség állapota folyamatosan nyomon követhető a kis kijelzőnek köszönhetően.

 

Takarítás szakszerűen…

Egy igazán tudatos cég odafigyel arra is, hogy megfelelően takarítsa a közös helyiségeket. A régi beidegződések még sok helyen élnek, de tényleg az a legjobb, ha mindenhova literszám öntjük a hypót?

A hypo alkalmazásának veszélye a lúgos kémhatásban és a felszabaduló klórgáz mérgező voltában rejlik. Ezek együttese bőrre kerülve súlyos marási sérüléseket eredményezhet, valamint nagy mennyiségben belélegezve mérgező hatása lehet.

 „Ráadásul a felületfertőtlenítés csak ideig-óráig oldja meg a problémát.”

A hagyományos vegyszerekkel csak néhány óráig érhetünk el valódi tisztaságot, a rossz baktériumok és kórokozók ezután újra birtokba veszik a felületet. Hosszabb távú fegyverként inkább vessünk be probiotikum ( jó baktérium) alapú szereket, ezek sokkal tovább képesek megőrizni egy felület tisztaságát, mint egy hagyományos tisztítószer. ( Erről részletesebben is olvashatsz! Katt ide!)

 

Az alapvető higiéniai eszközökön túl…img

Egy biztonságos és higiénikus környezetben a munkatársak is jobban érzik magukat. Az alapvető higiéniai eszközökön túl még számos eszközt beszerezhetünk, ami jobb környezetet teremt, ilyenek pl. az intimhulladék gyűjtésére szolgáló intimdobozok, amelyek megbecsülést jelentenek a női kollégáknak (részletesebb leírás itt!) vagy a férfi kollégák személyes higiéniájára is gondolva a DrySec papírtörlő adagolója.

 

És a végére egy kis plusz a munkatársaknak 🙂

AAEAAQAAAAAAAAW9AAAAJDQxMTA4NDQwLTcwNWMtNGYzYS05NmI5LThkYjA0OTExODg4ZQTalán nem kell leírnunk, hogy a friss levegő és a rendszeres szellőztetés mennyire fontos, de a dolgozók közérzetét, egészségét nem csak a friss levegővel javíthatjuk. Meg kell említenünk az illatok irodai munkakörnyezetben való megjelenését és hatásait is egyaránt. Kutatások eredménye alapján elmondható pl., hogy a citrusfélék illata oldja a feszültséget és csökkenti a szellemi fáradtságot, a nyugtalanságot, a szorongást és a fejfájást. Nagy légterű irodákban a különböző illatok megjelenése a stressz terhelés csökkentése mellett befolyásolhatja a dolgozók egészségét is. Laboratóriumi vizsgálatok keretében adatbeviteli munkakör dolgozóival előre meghatározott számolási és monotonitás vizsgálatokat végeztek, amely alapján megállapították, hogy a nyugtató illatok a termelékenység javításához járulnak hozzá, míg az élénkítő illatok a munkaterhelés csökkentéséhez.

 

Szerencsére egyre több munkahely felismerte az illatokban rejlő erőt és egyre többen választanak illatosító készülékeket a munkahelyek jobbá tételéhez!

 

Nincs elég időd feltérképezni a több száz lehetőséget?

Csak mond el, mire van szükséged és mi az igényeidnek megfelelő higiéniai ajánlatot állítjuk össze neked! 🙂

sanodor@sanodor.hu