Hogyan védekezhetsz az influenza ellen?

Félsz az influenzaszezontól?

Nem szeretnél kidőlni a munkából?

vagott

Adunk néhány tippet, amivel megúszhatod az influenzát!

Ahogy beköszöntenek a mínuszok és tüsszögő emberek jelennek meg mindenhol, elkerülhetetlen, hogy az influenza is terjedésnek induljon.

Hogyan védekezhetsz az influenza ellen?

Az influenzaszezon többnyire már októberben elkezdődik, és általában májusig kitart. imagesCsúcsidőszaka pedig általában az év eleje, azaz január és február hónapban van és kb. 8-10 hétig tart. Ezekben az időszakokban az emberek több időt töltenek összezárva, így sokkal inkább ki vannak téve az egyes vírusoknak. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében, mert a helyi járvány néhány nap alatt kialakulhat.

Az influenza egyik fő tulajdonsága, hogy hirtelen, előzmények nélkül dönti ágynak az embert, és általában jelentősen tovább tart, mint egy sima megfázás.letoltes

Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az influenza lázzal, hidegrázással, torokfájással, fejfájással, orrfolyással dönt le a lábadról, de a légúti tünetek mellett gyakran gyomor-bélrendszeri problémák (hányás, hasmenés) is előfordulnak.

Oltás vagy nem oltás?

185656

Az influenza elleni oltást követően a védettség leghamarabb 10-14 nap alatt alakul ki a szervezetben. Amennyiben most adatod be a védőoltást, még kialakulhat a védettség a nagyobb járvány előtt. Ha nem vagy az oltás híve, akkor is védekezhetsz megfelelő praktikákkal a tüsszögő és köhögő emberekkel szemben.

Egyéb módon is védekeznél?

Egy kis odafigyeléssel nem lehetetlen feladat, hogy átvészeld egészségesen az influenza szezont.

Fontos, hogy megfelelő módon készülj fel a hűvösebb hónapokra.c-vitamin

Erősítsd az immunrendszeredet, egyél sok C-vitaminban gazdag ételt (pl. citrusfélék, savanyú káposzta, zöldségfélék, mint a paradicsom, paprika vagy épp a brokkoli.  Magas C-vitamin tartalmú a csipkebogyó piros termése is.)

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjednek. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás valamint a használati tárgyak fertőtlenítése, mivel naponta több olyan felülettel is érintkezünk, melyeken számos baktérium telepedhet meg.

Kritikus területek a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, korlátai, a lift és egyéb nyomógombok, a mosdók csapjai és persze a kilincsek. De fokozottan veszélyes eszköz ilyenkor a munkahelyi közös telefon, nyomtató és a számítógép billentyűzete is.

Köhögés és tüsszentés esetén takard el az orrodat, szádat! Ne érintsd vagy dörzsöld meg a szemed, orrod vagy szádat, mert a kórokozók a szennyezett kézről bejuthatnak szervezetedbe.kezmosas-szabalyai

Minél többször moss kezet alaposan!

Az alapos kézmosás lépései:

1.Meleg vízzel nedvesítsük be a kezünket.

2.Szappanozzuk be jó alaposan a kézfejünket.

3-5.Legalább 30mp-ig dörzsöljük át kezünket, ne feledkezzünk meg a csuklóról, az ujjvégekről és az ujjközökről sem

6.Bő folyó vízzel öblítsük le a kezünket.

+Részesítsük előnyben a száraz egyszer használatos papírtörlőket és a csapot is ennek segítségével zárjuk el.

 

Otthonunk védelme is fontos!

Nem csak a saját egészségünkre hanem a környezetünkre, a velünk együtt élők egészségére is oda kell figyelnünk. Lakásunkban is tudunk megelőző lépéseket tenni azért, hogy elkerüljük a betegségeket és, hogy tisztán tartsuk lakásunkat megfázás és influenza szezonban isletoltes-1.

Fertőtlenítsük a kritikus pontokat – vagyis, figyeljünk oda jobban az ajtókilincsek, a csapok, és a különböző olyan gombok tisztítására  amelyekkel napi szinten többször érintkezik a család. Fontos, hogy tisztán tartsuk takarító eszközeinket is! Például, heti rendszerességgel mossuk ki a konyhai törlőkendőket, a párna és paplanhuzatainkat, valamint újra használat előtt nem árt az sem, ha magas hőfokon a felmosó fejet is bedobjuk a mosógépbe egy hosszú programra.

A floridai egyetem kutatóinak vizsgálatából az is kiderült, hogy két perc elegendő a mikrohullámú sütőben ahhoz, hogy a mosogató szivacson lévő baktériumok 99%-a eltűnjön, vagy inaktívvá váljon. Töröljünk át mindent mappát, könyvet, iratot a dolgozó asztalunkon és ne hagyjuk ki a számítógép billentyűzetét sem a fertőtlenítésből, továbbá azokat az eszközöket (telefon, zenelejátszó, táblagép) is fertőtlenítsük, melyek magukon hordozzák a fertőzés veszélyét.

Kézfertőtlenítő adagolók:adagolo

Közösségi terekbe ahol sok ember megfordul (de akár otthonra is) érdemes beszerezni kézfertőtlenítő eszközöket. Ezek a gépek hosszú évekig segítenek az influenza terjedésének megakadályozásában. Több változat közül is választhatunk, hiszen van belőle nyomógombos, de automata, szenzoros érzékelővel felszerelt is, aminek segítségével érintés nélkül adagolhatunk kézfejünkre fertőtlenítőszert. Nagy előnyük továbbá még, hogy a hosszú ideig elegendő a töltőanyaguk, így nem csak egy járványos időszakot vészelhetsz át segítségével.

Táskánkba is szerezzünk be egy kicsi víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot vagy gélt.

A termékek, többnyire alkoholt, vizet, glicerint, illatosító anyagot, A-és E-vitaminokat tartalmaznak. Számos illat és színezékanyag mentes és környezetbarát terméket is vásárolhatunk már.

 

Az influenza kezelése, ha mégis megbetegednél:

Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy betegen maradj ágyban, pihenj, sok folyadékot igyál, és kerüld a különböző erőfeszítéseket, na és persze fordulj orvoshoz!

influenza_90

Források:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/471/influenza-ki-kell-pihenni
http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/influenza/90