Bulit szerveznél szilveszterre, de félsz a rumlitól?

Tippjeink segítenek, hogy zökkenőmentesen menjen az újév első takarítása!

523136947

Még fel sem eszméltünk  a bejgli okozta kajakómából és még időnk sem volt kipihenni a karácsonyi sürgés forgást, de már nyakunkon a szilveszter…

new-years-parties

Ha bulit szervezel, az év utolsó napjára nem árt, ha körültekintően teszed.

A nagy szilveszteri bulikat törvényszerűen nagy rendetlenség követi, így ha arra adod a fejed, hogy az év utolsó baráti összejövetelét te szervezed meg, akkor bizony nem árt, ha felkészülsz arra, hogy a másnap bizony nem a pihenésről fog szólni.Saving for new years party

Ha te rendezed a bulit és nem hiszel az újévi babonákban (Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket. Az év első napján tilos mosni, varrni, teregetni, seperni, vasalni és más hasonlatos házi munkákat végezni.) akkor érdemes a buli után azonnal nekilátnod és rendbe tenned a lakást. Nehéz lesz fáradtan, esetleg másnaposan seprűt és felmosót ragadni, de minél későbbre hagyod annál nehezebb lesz nekilátni a tennivalóknak.

Még ha nem is számítasz rá,  egy kisebb összejövetel is nagy rendetlenséget képes hagyni maga után.  Az önfeledt ünneplés után piszkos edények, rengeteg szemét és konfetti maradékok maradnak hátra.

Adunk néhány tippet, ami segíthet, hogy ne tartson napokig a buli utáni rendrakás!

Előkészületek:

Előzd meg a káoszt! Készülj fel úgy a bulira, hogy a lehető legkisebb rumli maradjon utána.img_1568

Karácsony után még szerteszét hevernek a csomagolópapírok és a masnik?

Kezdj egy alapos rendrakással!

A karácsonyi ajándékokat és minden olyat, amire már nincs szükség csak jövőre (csomagoló papírok, masnik, ajándékszatyrok stb.) tegyük el, ha még nem tettük meg.

A buli előtt érdemes még időben beszerezned a legfontosabb tisztító kellékeket (általános tisztító, padlótisztító, folttisztító, elegendő mosogató és mosószer) és egy pár nagyobb szemeteszsákot. Rakj rendet minden helységben, és győződj meg arról, hogy elegendő hely van-e minden számára, ami a bulihoz kell. Tedd biztonságos helyre az értékes műtárgyakat! Az ételeket és az italokat olyan helyre tedd, ahol, ha valami esetleg kiömliklakber-telen (már pedig ki fog) azonnal fel tudd törölni (tehát ne tedd az asztal alá a féltett perzsaszőnyeget :)) Szerezz be az evéshez-iváshoz elegendő mennyiségű tányért és poharat.

Kérd meg barátaidat, hogy segítsenek be az előkészületekbe.

Ajánlott többféle szemetest is használni (műanyag, papír, üveg), hogy ne a buli után keljen szortírozni az újrahasznosítható hulladékokat. Ma már kaphatóak a háztartásban is könnyen használható szelektív gyűjtők.

Ellenőrizd a fürdőszobát is, és szerezz be elegendő mennyiségű WC papírt és folyékony szappant. Tegyél ki tiszta törülközőket a vendégeknek.

A kamrára és hűtőszekrényre is vess egy pillantást, hiszen biztos azokra is ráfér a rendrakás karácsony után.

A szobákból érdemes minden törékenyt és féltett tárgyat elpakolni, és ha szükséges a bútorokat is eltologatni.

A buli közben:after-party-cleaning-300x200

Ne hagyd eluralkodni a káoszt. Ha valami eltörik, egyből söpörd össze, nehogy valaki megsérüljön a szilánkoktól. Ha valami kiömlik, érdemes azonnal feltörölni egy ronggyal vagy egy mikroszálas törlőkendővel, így elkerülheted, hogy bármi odaszáradjon vagy ragadjon. Másnap nehezebb lenne eltüntetni ezeket a foltokat.

Ha egy szemeteszsák megtelik, vegyél elő újat, hogy ne a tömött kuka mellett gyűljön a szemét.

A buli után:

Érdemes a szokásos zónás módszerrel takarítanod, amikor szobáról szobára haladva raksz rendet. Szellőztesd ki az egész házat, hiszen a hosszúra nyúlt éjszaka után mindenféle szag keveredik a szobákban.01

Fogj egy nagyobb tálcát és egy szemetes zsákot. Gyűjtsd össze a tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, és vidd ezeket a konyhába. Ha szemetet látsz, dobd bele a szemeteszsákba.

Seperd fel a szerpentin és konfetti nagyját és az esetleges üvegszilánkokat, hogy minél kevesebbet kelljen porszívóznod a legvégén.

Mindent pakolj vissza az eredeti helyére és rendezd vissza a bútorokat. Fogj egy mikroszálas törlőkendőt és némi tisztítószert (válassz környezetbarát tisztítószereket), menj vissza a kiindulási pontra és tisztítsd meg az összes lehetséges területet ahol por és kosz keletkezett és ahol szükséges vess be folttisztító szereket, hogy eltüntesd a buli nyomait. A takarítás végén porszívózz fel, majd mosd fel a padlót.

Kérj segítséget!

Házigazdaként kérd meg vendégeid, hogy segítsenek a rendrakásban is, ne egyedül birkózz meg a felfordulással, de ma már számos takarítócég is vállal buli utáni takarítást.

Kellemes (és tiszta) újévet kívánunk!

1187_1478092264

Takarítás közben pedig hallgassuk meg a klasszikus dalt 🙂