Hogyan takarítsuk a csempét zöld módszerekkel?

A fürdőt és a konyhát örök harcnak tűnik rendben tartani. A mosdókon, csaptelepeken és egyéb szaniterek tisztításán túl a legtöbb gondot és bosszúságot a csempe okozza, ami ha nem megfelelően tiszta és ragyogó, rontja a makulátlan otthonunk összképét.

A csempén a legnagyobb problémát a vízkő és szappanlerakódások jelentik, de a fugák is vesztenek ragyogó színűkből és elszíneződhetnek, besárgulhatnak, vagy éppen megjelenhet rajtuk a makacs és látványos penész.

A fürdőszobában kifejezetten hajlamosak vagyunk a legagresszívebb tisztítószerek után nyúlni és könyörtelenül a saját egészségünket sem féltve harcolni, az elszíneződött csempék és a makacs vízkő ellen.

Hogyan lehet hatékonyan takarítani a csempét zöld módszerekkel, környezetbarát módon?

Házi módszerek: Nagyanyáink kedvence, az Ecet

Sokan nyúlnak még ma is ecet után, ha „környezetbarát” és „vegyszermentes” alternatívát keresnek a takarításhoz. Azért is népszerű mert sokoldalú és olcsó szer. Rengeteg helyen bevethető, sokan elképzelni sem tudják nélküle pl. az otthoni ablakpucolást.

Előszeretettel használják általános jellegű fertőtlenítésre és tisztításra is, mivel baktérium- és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett remek szagsemlegesítő hírében áll. A vízkő és penész ellen is kedvelt szer, legyen szó a mosógép vagy a kávéfőző átmosásáról vagy a csempe ragyogóvá tételéről.

Az ecettel történő takarítás során azonban nem árt néhány dolgot észben tartanunk, mert veszélyes is lehet a használata! 

>>>> Az ecetes takarítás veszélyei

A hagyományos konyhai ecet egy hígított ecetsav. Mivel sav (még ha gyenge is) nem használható minden felületen és az egészségre is lehetnek káros hatásai.
Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei nem csak az orrot ingerlik, hanem a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is.

Zárt helyiségben sokat belélegezve belőle, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

 

Ha mégsem mondanál le az ecet használatáról, ezeket a javaslatokat tartsd be a biztonságosabb használatért:
• Csak olyan helyiségben használd, amit rendesen kitudsz szellőztetni ( zárt helyiségben ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hagyományos vegyszerek). Már használat közben legyen nyitva az ablak/ajtó.
• Mindig használja gumikesztyűt, amikor ecettel takarítasz, mert, hogy sav még ha gyenge is!
• Fertőtlenítő szerekkel ( hipó, klór stb.) soha ne keverd, mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet.
• Mindig hígítva használd, különben a felületet is könnyen „megmarhatja”, mattá teheti (Fémből készült és fémmel borított, gránit/márvány felületek könnyen tönkreteheti, felmarhatja ezeken inkább ne használd).
Mielőtt először ráfújnád valamire, próbáld ki egy kevésbé látható helyen, így megtudhatod, hogyan viselkedik a felületen, megmarja e azt.
• Tilos a gáztűzhely takarítása tömény ecettel, mert tűz- és robbanásveszélyes.
• A gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá, ugyanúgy zárd el mint más vegyszereket.

 

Gőztisztító

Ha teljes mértékben ódzkodunk a vegyi anyagok használatától, a házi készítésű ecetes-szódabikarbónás szerek kikevergetése pedig macerásnak és lassúnak tűnik, akkor beszerezhetünk egy gőztisztító gépet, ami a csempén lévő szennyeződések ellen szuper „zöld” megoldás.
Használata egyszerű és gyors, igazából csak végig kell „futtatni” a gőzt a takarítandó felületen. A forró gőz pedig másodpercek alatt megtisztítja és fertőtleníti a csempét (a gőz gyorsan párolog, így a felület pillanatok alatt megszárad, szemben a vizes tisztítószeres megoldásokkal).

Hátránya:
• Használata nagy odafigyelést igényel, különben könnyen leforrázhatjuk magunkat vele. Gyerekektől, házi kedvenceinktől mindenképp tartsuk távol, ne rohangáljanak ott, ahol éppen takarítunk az eszközzel!
• Az sem utolsó szempont, hogy egy minőségi gőztisztítóért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.
• Az eredmény sem biztos, hogy 100%-ban tökéletes lesz, azt nagyban befolyásolja a felület szennyezettsége, elhanyagoltsága. Sajnos nem minden vízköves és penészes felületen tud győzedelmeskedni, ezt pedig előre nem tudjuk. ( Ha ismersz valakit, akinek van otthon, akár kölcsönkérheted egy kipróbálásra.)
• A magas hőmérsékletre érzékenyen reagáló felületekre nem használható.
• Takarításunk eredményét, ugyanúgy rövid ideig élvezhetjük, mint az ecet esetében.
• A kórokozók, sajnos néhány órával a takarítás után, ismét birtokba veszik a felületet.

 

Természetes, egészségbarát szerekkel a ragyogó csempéért? Igen!

Vajon van olyan megoldás, ami környezet- és egészségbarát, mellette hatékony és még sokáig megőrzi a felület tisztaságát is? Szerencsére ma már léteznek ilyen tisztítószerek!
A ragyogóan tiszta és higiénikus csempét elérhetjük természetes, egészségbarát tisztítószerek használatával is!

Próbáljuk, ki a probiotikumokkal (jótékony élő baktériumokkal) történő takarítást. Az ecettel ellentétben, kellemes illattal valamint, vegyszer- és savmentes hatékonysággal „támad”.

A SanoD’or Nature Shine hatékonyan eltávolítja a vízkő és szappanlerakódásokat a csempéről, csapokról és szaniterekről. Minden felületen bevethető a fürdőben és a konyhában, az érzékeny anyagokat is beleszámítva (Alkalmas pl. rozsdamentes, króm, mészkő felületek vegyszermentes tisztán tartására. Mivel nincs benne sem sav, sem lúg, nem bántja ( marja meg) a felületet és az egészségedet sem).

Biztonságos takarítást biztosít kisgyermekek és háziállatok mellet egyaránt!

Hogyan kell használni?

Használata roppant egyszerű. Nem kell sokat „kutyulni”, mint a házi tisztítószereket.
Egyszerű szórófejes palackban ( 500 ml-es) hígítsunk fel 1-2 ml koncentrátumot (1 „kávéskanálnyit”) fél liter vízzel. Ezt a kapott hígított tisztítószert permetezzük közvetlenül a megtisztítandó felületre. Itt hagyjuk állni néhány percet, hogy a probiotikumok birtokba vehessék a felületet, majd puha törlőkendővel vagy szivaccsal törölje le. Ennyi az egész!

Ha különösen makacs szennyeződéssel találkozunk, használhatunk töményebb oldatot is. Ez esetben öntsük közvetlenül a felületre vagy a szórófejes palackból hígítás nélkül fújjuk rá.

Fürdőszobánk padlófelületén is használhatjuk, ez esetben 20-40 ml ( fél kupak) koncentrátumot adjuk 10 liter vízhez, majd a hagyományos módon mossuk fel vele a csempét.

Az probiotikumos takarításnak további előnye, hogy sokkal tovább megőrizhetjük egy felület tisztaságát! (Akár 72 óra is eltelhet, mire a rossz baktériumok és kórokozók visszatérnek, szemben a hagyományos tisztítószeres takarítással, ahol ez az idő mindössze 8 óra!)

 

A tisztítószer működése:
Talán azt már hallottad, hogy mindenhol baktériumok vesznek minket körül. Ott vannak a bútorokon, felületeken, rajtad és benned is. Ezek között vannak jótékonyak és vannak a károsak (patogének).

A probiotikus tisztítószerekben jótékony baktériumok találhatóak.
Takaríts során az a lényeg, hogy felvigyük ezeket a jótékony baktériumokat a felületre, mindegy, hogy ráfújva vagy egy rongy/szivacs segítségével.

Ezután a probiotikus baktériumok szaporodni kezdenek a felületen, közben elpusztítják a kórokozókat, mert nekik az az „étel”. A jó és rossz baktériumok egyensúlyának megtartásával varázsolják higiénikussá a felületet és alakítják az egészséges mikrobiomot.

Az egészséges tisztítószereket könnyedén megvásárolhatod az alábbi weboldalon. Legyél te is egészséges és tudatos takarító!

+ Padlótakarítás zölden? Válaszd a Mesdit!

A Mesdi mopok használatához nincsen szükség vízre és további tisztítószerekre. Így megszűnik a pazarlás!

Ennek a speciális takarítási technológiának kialakítása évtizedes tapasztalatok tanulságainak levonásával történt. A cserélhető mopfejek kifejlesztésénél arra fektették a hangsúlyt, hogy kialakításánál fogva a lehető legnagyobb felületen érintkezzen padlóval, és eközben minimális fizikai erőfeszítésre legyen csak szükség.
A mopokat meghatározott hőfokon egy speciális olajjal impregnáljuk, amely összetételének köszönhetően a port és a szennyeződéseket teljesen magába szívja, így a padlót, csempét rövid idő alatt természetesen csillogóvá varázsolja minimális erőfeszítéssel, más vegyszerek hozzáadása nélkül, környezetbarát módon!

Miért ideális választás a Mesdi mopja minden padlótípusra?

• A víz nélküli technológia alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével).
• Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt.
• Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható.
• Emellett megszünteti a felesleges vízpazarlást, ezzel is óvva a természetet.
• Használatához nincs szükség más takarítószerek alkalmazására, igazán környezetbarát!
• Könnyű és kényelmes a használata. A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.
• Professzionális használatra tervezett eszköz.
• Tiszta és csillogó lesz a padló, csempe, csupán egy „feltolással”.
• Nincs „csíkosodás” a használat után, csak ragyogó felület.
• Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
• Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban.
• A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.
• Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez.
• Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat. Használat közben nem kell „rágörnyedni” az eszközre, így nincs felmosás közben jelentkező hát és derékfájdalom.
• A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.

 

Kipróbálnád? Egy hétig díjmentesen megteheted! 😉

mesdi@mesdi.hu

Képek forrása:
freepik.com és sanodornature.hu