7+1 környezetbarát konyhai takarító tipp

Örök harc a bacikkal! Hogyan lesz tiszta és higiénikus a konyhád természetesen?

Elhoztunk 7 +1 tippet neked a környezetbarát konyháért!

Mivel sokat tartózkodunk a konyhában és a baktériumok, kórokozók is nagy számban jelenhetnek meg a lakásnak ebben a helyiségében, fokozottan nagy figyelmet kell szentelnünk az ott használt eszközök, felületek tisztán tartására, megfelelő higiéniájának elérésére. Beleértve az olyan felületeket és rejtett zugokat is, amire nem is gondolnánk, hogy igazi bacitelepek.

Hogy takarítsunk egészség és környezetbarát módon? 

A munkapult takarítása:

Mivel ezt a felületet nagyon gyakran használjuk, fontos, hogy folyamatosan tisztán tartsuk, mert hamar megtelepednek rajta a káros baktériumok.  Sajnos a saját nem megfelelően tisztán tartott konyhánkban is összeszedhetünk csúnya fertőzéseket, emésztőrendszeri betegségeket pl. a hasmenést okozó E.coli-t is.

Ha azt gondoljuk, hogy a legjobb megoldás ezek alapján az erős, agresszív fertőtlenítés, akkor tévedünk. A felületről hiába mossuk le alaposan a tisztítószert, maradnak rajta vegyszermaradványok, amelyek később az ételekre kerülhetnek. A napi tisztán tartáshoz használjunk inkább természetes anyagokat. Ehhez a legjobb, ha a jó baktériumokat ( probiotikumok) vetjük be, amik láthatatlanul küzdenek meg a kórokozókkal, hosszú ideig tisztán tartva a felületet.

 

Tipp: 2 ml probiotikus általános tisztítószer koncentrátumot ( kb. egy kávéskanálnyit) tegyünk egy fél literes vízzel teletöltött szórófejes palackba. Fújjuk a munkapultra, hagyjuk hatni néhány percig, majd tiszta, puha törlőkendővel vagy szivaccsal töröljük le.

Hűtőszekrény tisztítása:

Olvasszuk le a hűtőt ( ha még a régi fajta leolvasztós :)), majd pakoljunk le a polcokról. Reméljük, azt mondani sem kell, hogy a lejárt szavatosságú dolgokat dobjuk ki és ne őrizgessük.

Ezután távolítsunk el a hűtőből minden mozdítható polcot és tároló rekeszt, mossuk le alaposan ezeket, majd töröljük meg vagy hagyjuk száradni. A hűtőben ne használjunk agresszív tisztítószereket, mert ezek maradványai ugyanúgy rákerülhetnek az élelmiszerekre, mint a munkapult esetében.

Az apró rések és sarkok eléréshez vessük be itt is a munkapultnál már leírt spricnis üveges módszert.

Tipp: A hűtőt kimoshatjuk ecetes vagy szódabikarbónás vízzel, ezzel megelőzhetjük a penészesedést és a kellemetlen szagokat vagy a mi ajánlatunk a SanoD’or Nature általános tisztítószer koncentrátuma.

Nem mindegy az sem, hogy mivel törüljük tisztára a hűtőt. Egy régi szivacs vagy törlőrongy igazi baktériumtelep, amivel nem, hogy csökkentenénk a bacik számát, hanem sokszorosára növeljük azokat. Ezért mindig tiszta törlőruhával vagy papírtörlővel dolgozzunk.

Tűzhely és sütő takarítása, az örök mumus:

A konyhai takarítás egyik legkevésbé kedvelt része a tűzhely és a sütő megtisztítása. (Legalábbis én még nem hallottam senki szájából elhangzani, hogy jaj de imádok sütőt sikálni :))

Ezen a területen szintén hajlamosak vagyunk erős sütőtisztítókat és agresszív zsíroldókat bevetni.  Ami szuper hatékony módszer, de sem a bőrödet sem a tüdődet nem kímélni.

Ha a lehető legkevesebb vegyszerrel próbálnánk meg a tisztán tartását, készíthetünk házi „súrolószereket”. Szódabikarbóna és ecet felhasználásával készítsünk sűrű masszát, és egy szivacs segítségével, ezzel dörzsöljük át a sütőt. Ha végeztünk, 15-20 percig ne mossuk le, hogy a szer még inkább kifejthesse hatását. Csak ezután töröljük át alaposan a sütőt tiszta vizes ruhával, majd várjunk míg teljesen kiszárad.

Hatékony megoldás lehet a citrom is a kevésbé makacs foltok ellen. Csavard ki egy citrom levét, majd kend fel a zsíros foltra. Hagyd állni tíz percig majd, töröld le.

 

Ha ezek túl macerásnak és időigényesnek hangzanak, van egy praktikusabb és gyorsabb megoldásunk, amivel nagyon szép eredményt érhetsz el természetesen, ráadásul olyan hatékonyan, mint egy hagyományos zsíroldóval. Vigyázunk az egészségedre, használd bátran 🙂

 

Tipp: Vesd be bátran a sütőben is az általános tisztítónkat a Brill-t.  Makacs foltok esetén használj, picit töményebb koncentrátumot! Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! 🙂 Az eredmény csillogó-villogó egészséges tűzhely.

A csap és a mosogató, így lesz ragyogó!

Tisztítsuk ki a mosogatót és töröljük át a csaptelepet. Használhatunk a vízkő ellen ecetet a csapon és a csempén egyaránt. Ám van ennél jobb és kellemesebb illatú megoldásunk, mégpedig a SanoD’or Nature Shine Szanitertisztító.

Ráadásul óvatosan az ecettel, mert hígítatlanul megmarhatja a krómcsapunkat!

A hígítás itt is 1-2 ml koncentrátum fél liter vízhez a spricniben. Ha nagyon makacs vízkő vette volna birtokba a konyhánkat, akkor használhatunk töményebb oldatot is.

Permetezzük közvetlenül a csapra/csempére hagyjuk hatni néhány percig, majd puha törlőkendővel vagy szivaccsal törüljük le.  Bátran használjuk rozsdamentes és króm felületeken is, nem fogja károsítani azokat, annyira természetes.

Tipp: A mosogatót kiszoktad takarítani ez oké, de mi a helyzet a lefolyóval? A meleg és nedves környezet, a zsíros lerakódások és az ételmaradékok között szívesen telepszenek meg a baktériumok és a penész is.

Szórj szódabikarbónát a lefolyóba és öntsd fel ecettel! Hagyd pezsegni egy 15 percet ezután engedj rá bőséges vizet.

Ennél is jobb, ha rendszeresen öntesz egy kis probiotikus tisztítószert a lefolyóban is!  A probiotikus tisztítószerek használatával a vízelvezető rendszerben csökkenek a dugulást okozó lerakódások és a kellemetlen szagok, hiszen a csatornába ürítve is tovább „dolgozik” a készítmény!

Páraelszívó:

Szintén kedvelt gyűjtőhelye a baciknak, mivel a konyhában ez is egy olyan eszköz, aminek a takarításáról „szeretünk” elfeledkezni, a bacik pedig szeretik a zsíros felületeket. Ha már kitakarítjuk a páraelszívót ne csak kívül, hanem belül is tisztítsuk meg alaposan.

A masszív zsíros lerakódásokhoz használhatunk nedves szivacsra szórt szódabikarbónát, ne használjunk fém dörzsit mert az megkarcolja a felületet.

Tipp:Havi általános tisztításhoz használd a SanoD’or Nature Brill általános tisztítószert. Langyos vízre és töményebben alkalmazott általános tisztítószerre lesz szükségünk ehhez a művelethez. Fújjunk a spriccelős flakonnal a rácsok közé, majd pár perc hatóidő után töröljük szárazra.  Kerüljük az alkohol tartalmú szereket!

Szemeteskukák:

A szemetest naponta, de legalább kétnaponta ürítsük ki. Nem árt, ha hetente kimossuk alaposan, így nem csak a szagokat, hanem a fertőzéseket is megtudjuk akadályozni.

Tipp: Tisztítására szintén elegendő a probiotikus általános tisztítószert bevetni, mely a benne található jótékony baktériumoknak köszönhetően hosszabban képes megőrizni a felület tisztaságát, mint ha hagyományos tisztítószerekkel takarítottuk volna ki, ráadásul a kellemes illata nem hátrány egy szemeteskuka esetében. 🙂

A probiotikus tisztítószerek használat kiszorítja otthonunkból a patogéneket ( kórokozókat).

 

Ragyogjon a konyhapadló:

Ha végeztünk a rendrakással és törölgetéssel és már minden tiszta és ragyogó, ne feledkezzünk meg a padló feltakarításáról sem.

Tipp: 10 liter felmosó vödörnyi vízhez adjunk egy fél kupaknyi SanoD’or Nature Floor Padlótisztító koncentrátumot, mellyel vegyszermentesen varázsolhatunk tisztaságot és jó illatot otthonunkba.

Melyik az a konyhai eszköz, ami koszosabb, mint a WC-ülőke?

 

A helyes válasz: az igazi bacitelep, avagy a mosogatószivacs!

A mosogatószivacson, ha nem tartod kellően tisztán, rohamosan képesek elszaporodni a kórokozók. A rajta maradt ételmaradék és a folyamatos nedvesség igazi táptalajt nyújt a baciknak.

Olyannyira, hogy az otthonunk legmocskosabb és legkevésbé higiénikus tárgyai közé tartoznak, megelőzve a wc-ülőkét is. A mikrohullámú sütőbe bedobós módszer is jobb a semminél, egy 1-2 perces mikrózás 60%-kal csökkenti a baktériumok számát a szivacsban, azonban nem sterilizálja azt teljesen.

Egy régóta használt konyhai szivacson 200 ezerszer több baktérium lehet, mint a vécében. (Arizonai Egyetem mikrobiológusai által végzett kísérletek alapján)

A témában végzett kutatások szerint legalább hetente le kellene cserélni őket!

 

A megfelelő konyhai higiénia nagyon fontos! 

Érd el egészség és környezetbarát módon a probiotikus tisztítószerek erejével!

Nézz körül környezet és egészségbarát tisztítószereink között IDE kattintva!