Hogyan tisztítsuk a terrakotta padlókat?

Terrakotta padlók tisztítása

 

A terrakotta (az olasz terracotta, jelentése „főtt föld’” vagy „égetett föld”) tisztítás után megformázott és kiégetett agyag, az ókori művészet egyik legfontosabb alapanyaga.

Ahogyan azt a neve is jelzi, vonzerejét leginkább meleg földszínei, természetes hatása adja.

A terrakotta burkolólapok agyagból készülnek. Az égetési folyamat során levegőbuborékok maradnak a lapokban, ennek köszönhetően hőtároló képességgel rendelkeznek.

Éppen ezért a terrakotta a „legmelegebb” hidegburkolat.

A levegőbuborékok miatt viszont a lapok meglehetősen porózusak, ezért itt feltétlenül szükséges védőbevonat alkalmazása és a burkolat rendszeres karbantartása. A terrakotta felülete hamar megkopik, de a kisebb-nagyobb hibák csak fokozzák a burkolat patináját és még melegebb hatást keltenek otthonunkban.

A terrakotta burkolatot általában széles (kb. 2 cm-es) fugákkal rakják le. Amennyiben a fugákat megfelelően tömítették, a terrakotta burkolat különösen jól illik konyhákba, előszobákba viszont elegánsabb helyiségekbe, exkluzív berendezések, modern színek mellé kevésbé illeszthető be.

Mivel viszonylag meleg érzetet kelt, gondolhatnánk, hogy ideális burkolat lehet a fürdőszobákban is, azonban ez sajnos nem igaz, mert a kifröccsenő vízcseppek megülnek a felület üregeiben, takarítása pedig nehézkes fürdőszobai közegben.

Terrakotta padlók fajtái:

A terrakotta padlóburkoló lapokat kellemes, meleg földszínekben gyártják. A színátmenetes külsőt az égetési hőmérséklet, égetés közbeni változtatásával és különböző agyagok keverésével állítják elő. A burkolólapok felülete lehet sima vagy érdes, rücskös.

A kézzel készült lapok színe és vastagsága nem egyenletes, szemben a gépi termékekkel, ezért beépítés előtt rakjuk ki szárazon a felületet és megfelelően rendezzük el az elemeket.

A terrakotta padlólapokat általában máztalan kivitelben árusítják, kaphatók mázas lapok is, utóbbiak akár élénk kék vagy zöld színűek is lehetnek.

A terrakotta burkolólapokat általában egyszerűen sorban rakják le, inkább a színárnyalatok változatossága és a felület szabálytalansága a padlóburkolat dísze, ez teszi a terrakottát egyedivé.

 

De készíthetünk többféle színből pl. sakktáblamintás burkolatot, vagy mintázatot különböző méretű vagy formájú elemek variálásával. Mivel a terrakotta lapok viszonylag puhák, akár saját magunk is kivághatjuk a nekünk tetsző alakzatot! 

Előnyei:

 • Habár kopik porózussága miatt, de mégis tartós burkolat és kopása az idővel csak még szebbé teszi.
 • Egyéb hidegburkolatokhoz képest melegebb érzetet ad, jó szigetelést biztosít.
 • Szép, meleg színekben kapható, természetes hatású.

Hátránya az, hogy vízhatlanságának megőrzéséhez rendszeres karbantartást igényel.

 

A terrakotta padló tisztítása:

Régen a terrakotta felületét lenolaj- és viaszrétegekkel vonták be, hogy vízállóbb legyen, manapság azonban már számtalanféle könnyen felhordható bevonat és felületkezelő anyag kapható. Az új padlóburkolatot hat héten keresztül hetente kenjük át a bevonattal, majd ezután elég hathetente egyszer ismételni a műveletet.

Mivel porózus anyagról van szó, szépségének megőrzése érdekében érdemes a felületet impregnálószerrel kezelni.

A terrakotta padlót sepréssel vagy porszívózással tisztítsuk, így távolítsunk el róla minden darabos szennyeződést, homokot, nagyobb szemcsés port. Közben ügyelve rá, nehogy megsértsük, megkarcoljuk a felületet.

A makacsabb szennyeződéseket enyhe tisztítószeres vízbe mártott nedves törlőronggyal távolítsuk el. Ha felmosnának a padlót, cseréljük gyakran a felmosó vizet.

Amennyiben savas anyagok, kávé, vörösbor, szénsavas italok, citromlé stb. kerül rá, a lehető leggyorsabban törüljük fel. Ugyanígy a zsírfoltokat is azonnal távolítsuk el róla, mert ezek az anyagok a csempelapok elszíneződéséhez vezethetnek.

Használjuk enyhe ph semleges tisztítószereket, kerüljük az agresszív savas és fertőtlenítő hatású szereket. Kerüljük az ecetet is! Ezek károsítják a terrakotta anyagát.

A felület szárazra törlése is ajánlott egy mikroszálas kendővel, vagy száraz moppal.

Ezzel elkerülhetőek a vízfoltok és eltávolíthatóak a tisztítószer maradványok is a felületről.

Használjuk a tisztításhoz természetes tisztítószereket a szintetikus agresszív szerek helyett.

>>>> Ajánlatunk a SanoD’or Nature Floor probiotikus padlótisztító koncentrátum

Víz nélküli száraztakarítás? Akkor Mesdi! 

A Mesdi mopokat meghatározott hőfokon egy speciális olajjal impregnáljuk, amely összetételének köszönhetően a port és a szennyeződéseket teljesen magába szívja, így a padlót rövid idő alatt természetesen csillogóvá varázsolja minimális erőfeszítéssel, más vegyszerek hozzáadása nélkül, környezetbarát módon!

 

Miért a Mesdi?

Mert:

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)
 • Legjobb megoldás az olyan érzékeny felületek tisztítására és ápolására is, mint a márvány padló. Használatához nem szükséges savas vagy lúgos tisztítószer.
 • Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható.
 • Emellett megszünteti a felesleges vízpazarlást!
 • Használatához nincs szükség más takarítószerek alkalmazására, igazán környezetbarát!
 • Könnyű és kényelmes a használata. A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.
 • Professzionális használatra tervezett eszköz.
 • Tiszta és csillogó lesz a gránitpadló csupán egy „feltolással”.
 • Nincs „csíkosodás” a használat után, csak ragyogó fátyolmentes felület.
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban.
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 7000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat. Használat közben nem kell „rágörnyedni” az eszközre, így nincs felmosás közben jelentkező hát és derékfájdalom.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.

Kipróbálnád szolgáltatásunkat? Egy hétig díjmentesen megteheted! ????

Kérd díjmentes próbánkat: mesdi@mesdi.hu