csempe tisztítás természetesen

Hogyan takarítsuk a csempét környezetbarát módon?

Különböző felületek takarítása természetes módszerekkel!

csempe takarítása

A fürdőt és a konyhát örök harc rendben tartani. A mosdókon, csaptelepeken és egyéb szaniterek tisztításán túl a legtöbb gondot és bosszúságot a csempe okozza, ami ha nem megfelelően tiszta és ragyogó, rontja a makulátlan tisztaság összképét.

 A csempén a legnagyobb problémát a vízkő és szappanlerakódások jelentik, de a fugák is vesztenek ragyogó színűkből és elszíneződhetnek, besárgulhatnak, vagy éppen megjelenhet rajtuk a makacs és látványos penész. Ha beütött a „baj” akkor pedig hajlamosak vagyunk a legagresszívebb tisztítószerek után nyúlni és könyörtelenül a saját egészségünket sem féltve harcolni, az elszíneződött csempék és a makacs vízkő ellen.

Hogyan lehet hatékonyan takarítani a csempét, ráadásul környezetbarát módon?

Házi módszerek: Ecet 

Sokan nyúlnak még ma is ecet után, ha „környezetbarát” és „vegyszermentes” alternatívát keresnek a takarításhoz. Azért is népszerű mert sokoldalú és olcsó szer. Rengeteg helyen bevethető, sokan elképzelni sem tudják nélküle pl. az otthoni ablakpucolást. Előszeretettel használják általános jellegű fertőtlenítésre és tisztításra is, mivel baktérium- és gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Emellett remek szagsemlegesítő hírében áll. A vízkő és penész ellen is kedvelt szer, legyen szó a mosógép vagy a kávéfőző átmosásáról vagy a csempe ragyogóvá tételéről.

Az ecettel történő takarítás során azonban nem árt néhány dolgot észben tartanunk, mert veszélyes is lehet a használata.

Ecet használatakor nem árt betartanunk néhány szabályt…

A hagyományos konyhai ecet egy hígított ecetsav. Mivel sav (még ha gyenge is) nem használható minden felületen és az egészségre is lehetnek káros hatásai.
Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei nem csak az orrot ingerlik, hanem a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is.
Zárt helyiségben sokat belélegezve belőle, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

 

Ha mégsem mondanál le ezek ellenére sem az ecet használatáról, ezeket a javaslatokat mindenképpen tartsd be:
• Csak olyan helyiségben használd, amit rendesen kitudsz szellőztetni( zárt helyiségben ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hagyományos vegyszerek).
• Mindig használja gumikesztyűt, amikor ecettel takarítasz.
• Fertőtlenítő szerekkel ( hipó, klór stb.) soha ne keverd, mert klórgáz keletkezik, amely akár halálos is lehet.
• Mindig hígítva használd, különben a felületet is könnyen „megmarhatja”, mattá teheti (Fémből készült és fémmel borított, gránit/márvány felületek könnyen tönkreteheti, felmarhatja).
• Tilos a gáztűzhely takarítása tömény ecettel, mert tűz- és robbanásveszélyes.
• A gyerekek és a háziállatok ne férjenek hozzá.

 

Gőztisztító

????????????????????????????????????????????

Gőztisztító használat közben

Ha teljes mértékben ódzkodunk a vegyi anyagok használatától, a házi készítésű ecetes-szódabikarbónás szerek kikevergetése, pedig macerásnak tűnik, akkor beszerezhetünk egy gőztisztító gépet, ami a csempén lévő szennyeződések ellen szuper megoldás.

Használata egyszerű és gyors, igazából csak végig kell „futtatni” a gőzt a takarítandó felületen. A forró gőz pedig másodpercek alatt megtisztítja és fertőtleníti a csempét (a gőz gyorsan párolog, így a felület pillanatok alatt megszárad, szemben a vizes tisztítószeres megoldásokkal).

 

Hátránya:
Használata nagy odafigyelést igényel, különben könnyen leforrázhatjuk magunkat vele. Gyerekektől, házi kedvenceinktől mindenképp tartsuk távol, ne rohangáljanak ott, ahol éppen takarítunk az eszközzel!
Az sem utolsó szempont, hogy egy minőségi gőztisztítóért a zsebünkbe kell nyúlnunk.
Az eredmény sem biztos, hogy 100%-ban tökéletes lesz, azt nagyban befolyásolja a felület szennyezettsége, elhanyagoltsága. Sajnos nem minden vízköves és penészes felületen tud győzedelmeskedni. 🙁
A magas hőmérsékletre érzékenyen reagáló felületekre nem használható.
Takarításunk eredményét ugyanúgy rövid ideig élvezhetjük, mint az ecet esetében. A kórokozók, sajnos néhány órával a takarítás után, ismét birtokba veszik a felületet.

 

Természetes, egészségbarát szerekkel a ragyogó csempéért!

Mi lehet az a megoldás akkor, ami környezet és egészségbarát, hatékony és sokáig megőrzi a felület tisztaságát is?

A ragyogóan tiszta és higiénikus csempét elérhetjük természetes, egészségbarát tisztítószerek használatával is. Próbáljuk, ki a probiotikumokkal (élő baktériumokkal) történő takarítást. Az ecettel ellentétben, kellemes illattal valamint, vegyszer- és savmentes hatékonysággal „támad”.

Léteznek egészséges tisztítószerek…

SanoD’or Nature Shine hatékonyan eltávolítja a vízkő és szappanlerakódásokat. Minden felületen bevethető a fürdőben és a konyhában, az érzékeny anyagokat is beleszámítva (Alkalmas pl. rozsdamentes, króm, mészkő felületek vegyszermentes tisztán tartására. Mivel nincs benne sem sav, sem lúg, nem bántja a felületet és az egészségedet sem).
Biztonságos takarítást biztosít kisgyermekek és háziállatok mellet egyaránt!

 

Használata roppant egyszerű. Nem kell sokat „kutyulni”, mint a házi tisztítószereket.
Egyszerű szórófejes palackban ( 500 ml-es) hígítsunk fel 1-2 ml koncentrátumot (1 „kávéskanálnyit”) fél liter vízzel. Ezt a kapott hígított tisztítószert permetezzük közvetlenül a megtisztítandó felületre. Itt hagyjuk állni néhány percet, hogy a probiotikumok birtokba vehessék a felületet, majd puha törlőkendővel vagy szivaccsal törölje le. Ennyi az egész!

 

Ha különösen makacs szennyeződéssel találkozunk, használhatunk töményebb oldatot is.
Padlófelületen is használhatjuk, ez esetben 20-40 ml ( fél kupak) koncentrátumot adjuk 10 liter vízhez, majd a hagyományos módon mossuk fel vele a csempét.

 

A mosógép dobjában is csodát tesz! Arra figyeljünk mindössze, hogy 40 °C foknál melegebb vízzel érintkezve, elpusztulnak a „jó bacik” amiket felvittünk a felültre. Ennyire természetes 🙂
Az probiotikumos takarításnak további előnye, hogy sokkal tovább megőrizhetjük egy felület tisztaságát! (Akár 72 óra is eltelhet, mire a rossz baktériumok és kórokozók visszatérnek, szemben a hagyományos tisztítószeres takarítással, ahol ez az idő mindössze 8 óra!)
Az egészséges tisztítószereket könnyedén megvásárolhatod az alábbi weboldalon. Legyél te is egészséges és tudatos takarító! 

+1. A végére hagytuk a „nagyágyút”, profi felhasználóknak! 🙂

Ha munkahelyi közegben kell megoldanunk a csempék, egyéb padló felületek tisztán tartását, válasszunk profi segítséget!
Ajánlatunk a Mesdi egyedülálló impregnált vörös mopja, kifejezetten professzionális felhasználóknak.
Ennek a speciális takarítási technológiának kialakítása évtizedes tapasztalatok tanulságainak levonásával történt. A cserélhető mopfejek kifejlesztésénél arra fektették a hangsúlyt, hogy kialakításánál fogva a lehető legnagyobb felületen érintkezzen padlóval, és eközben minimális fizikai erőfeszítésre legyen csak szükség.
A mopokat meghatározott hőfokon egy speciális olajjal impregnáljuk, amely összetételének köszönhetően a port és a szennyeződéseket teljesen magába szívja, így a padlót, csempét rövid idő alatt természetesen csillogóvá varázsolja minimális erőfeszítéssel, más vegyszerek hozzáadása nélkül, környezetbarát módon!

 

Miért ideális választás a Mesdi mopja a csempe padlókra?
• Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)
• Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt
• Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható.
• Emellett megszünteti a felesleges vízpazarlást, ezzel is óvva a természetet.
• Használatához nincs szükség más takarítószerek alkalmazására, igazán környezetbarát!

• Könnyű és kényelmes a használata. A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.

A vörös moppal lesz ragyogó a csempe.

• Professzionális használatra tervezett eszköz.
• Tiszta és csillogó lesz a padló, csempe, csupán egy „feltolással”.
• Nincs „csíkosodás” a használat után, csak ragyogó felület.
• Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
• Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban.
• A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.
• Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 14 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
• Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat. Használat közben nem kell „rágörnyedni” az eszközre, így nincs felmosás közben jelentkező hát és derékfájdalom.
• A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.

 

Kipróbálnád? Egy hétig díjmentesen megteheted! 😉

 

 

Forrás:
https://mesdi.hu/msd17/a-mop-impregnalasa/
http://femina.hu/otthon/furdoszoba-takaritas-termeszetesen/