Asztma és vegyszerek a munkahelyen? Van kapcsolat!

Munkahelyi asztma? A vegyszerek közrejátszanak…

A vegyszerek veszélyesek és károsak az egészségre!  Ezt a mondatot nyilván sokszor hallottad, már-már lerágott csontnak tűnhet ez a téma, hiszen rengetegen beszéltek és írtak róla.

Na, de hallottál már a foglalkozási asztma kialakulásáról is?

vegyszerek okozta asztma

Sajnos a vegyszerek nem csak a bőrünket, hanem a tüdőt is képesek megtámadni. Egy új tanulmány szerint a tisztítószerek gőzének rendszeres belégzése 70%-kal fokozza az asztma kialakulásának kockázatát.

Az allergiások száma pedig évről évre nő szerte a világon. Ahogy megjelentek az életünket megkönnyítő kozmetikumok és takarítószerek, úgy nőtt egyre inkább a vegyszerek következtében kialakuló allergiások száma is.asztmás nő

A Földön napjainkban közel 150 millióra tehető az asztmás betegek száma, előfordulásának gyakorisága pedig folyamatosan emelkedik.

A betegség hátterében gyakran olyan mesterségesen előállított vegyületek és kemikáliák állnak, amelyeknek belégzése az arra érzékenyeknél súlyos asztmás rohamot vált ki.

Ez egy elég súlyos tényező, annak függvényében, hogy egy nap alatt mennyi vegyszerrel kerülünk kapcsolatba, nem is beszélve azokról az emberekről, akik napi szinten kivannak téve vegyi anyagok káros hatásainak. Éppen ezek következményeként:

Az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

 

Foglalkozási asztma! Mi az?

Vannak olyan munkahelyek, ahol a dolgozók még nagyobb veszélynek és kockázatnak vannak kitéve, ha asztmás megbetegedésekről van szó. Ilyenek, azok a munkakörök is, ahol a dolgozók rendszeresen érintkeznek tisztítószerekkel.

Rebecca Ghosh, a londoni Imperial College munkatársa egy kutatás során megállapította, hogy hatból egy asztmás megbetegedés a munkahelyi asztmás takarítónőkörülményekhez köthető. A felnőtt asztma kialakulása pedig egyértelműen összefüggésbe hozható 18 különféle foglalkozással, különösképpen az olyan takarítási munkakörökkel, ahol a dolgozók rendszeresen érintkeznek tisztítószerekkel ( de a földművesek, a fodrászok és nyomdában dolgozók is kiemelten veszélyeztettek).

Mondanunk sem kell, hogy a takarító szakmában dolgozók, akik minden nap agresszív tisztítószerekkel dolgoznak, fokozott veszélynek vannak kitéve. Ráadásul ezekben a munkakörökben gyakori, hogy nincs megfelelő védőfelszerelés, ( pl. maszk) ami segítene megakadályozni a vegyszerek belélegzését.

A kutatók megállapították, hogy a felnőttkori asztmás megbetegedések körülbelül 16 százalékáért a munkahelyi körülmények tehetők felelőssé.

A betegség tüneteinek megjelenéséig – az allergén felbukkanásától számítva – akár egy évtized is eltelhet, azonban a foglalkozási asztma tünetei jellemzően már két éven belül jelentkeznek. 

Amerikai kutatók is készítettek már tanulmányt arról, hogy egyes tisztító- és fertőtlenítőszerek felhasználása során a belélegzett gőzök irritálhatják a tüdőt, és asztma kialakulásához vezethetnek. Az már korábban is tény volt, hogy a különféle vegyi anyagok használata általánosságban rontja ( többek közt ) pl. a kórházi személyzet egészségi állapotát. Az azonban eddig nem volt ismert, hogy a gyógyászatban használt tisztító- és fertőtlenítőszerek közel 70%-kal fokozzák az asztma kialakulásának rizikóját – hívják fel a figyelmünket a tanulmány szerzői.

Tisztálkodó szerek, bőrfertőtlenítők, sterilizálásnál alkalmazott készítmények és fehérítők szerepelnek többek között a feketelistán.

Miről ismerjük fel a foglalkozási asztmát?

asztmás köhögő nőAz asztma a légutak idült gyulladásos betegsége, melynek klasszikus panaszai és tünetei a rohamokban jelentkező sípoló légzés, a mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés és köhögés. Az oxigén hiánya és a széndioxid visszatartása miatt súlyos esetben akár eszméletvesztés is felléphet. A foglalkozási asztmát kiváltó anyagok széles skálája ismert és egyre bővül, több száz igazolt természetes és szintetikus anyag okozhatja, egyéni érzékenységtől függően.

A foglalkozási asztmás betegek száma jellemzően alul-diagnosztizált, hiszen az érintettek töredéke ismeri csak be orvosának, hogy munkájának köze lehet a betegség megjelenéséhez vagy tünetei rosszabbodásához. Ennek fő oka, hogy félnek attól, hogy elveszítik munkahelyük, de sokan fel sem ismerik, hogy a vegyi anyagokkal való rendszeres találkozás váltja ki ezeket a tüneteket.

Ha azt tapasztalod, hogy egy hosszú hétvége vagy szabadság alatt enyhülnek a tünetek, akkor valószínűleg te is a munkahelyi asztmában szenvedők közé tartozol. Amennyiben ezt a jelenséget tapasztalod, mindenképp konzultálj orvosoddal és munkahelyeddel a megfelelő kezelés kidolgozása és a munkahelyi körülmények javítása érdekében.

Az irritáló vegyületek, tisztítószerek kiiktatásával, a környezetbarát, vegyszermentes készítményekkel való helyettesítéssel azonban a probléma nagymértékben orvosolható nem csak otthon, hanem a munkahelyi közegben is. Így megszüntethetőek a munkát nehezítő asztmatikus tünetek.

Számolj le a vegyszerek okozta asztmával!

Létezik Egészségbarát Takarítás!

 

Tudj meg többet az egészségbarát tisztítószerekről:

 A Mesdi vörös mopjai nem károsítják az egészségedet, így bátran vesd be padlótakarítás során!

Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak!  🙂

Próbáld ki 1 hétig ingyen szolgáltatásunk!

 

 

Források:
http://sanodornature.hu/vegyszerallergia-a-modern-nepbetegseg/
http://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/veszelyben_a_fodraszok_nyomdai_dolgozok/20130124120954
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/tisztitoszerek-novelik-asztma-kockazatat