Hogyan takarítsuk a bambusz parkettát?

Bambuszparketta takarítása

Ha egy kemény, ellenálló padlót keresel és nem hátrány az sem, ha az éppen egy környezetkímélő burkolat is, akkor mindenképp érdemes körbenézni a bambuszparketták között.

Nem sablonos kinézetű, mint egy laminált padló és ráadásul természetes alapú. Mindenki a csodájára fog járni ennek a karakteres, igényes padlónak, mely ráadásul sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Mi az a bambuszparketta?

Egy természetes alapú padló, ami teljes mértékben műanyagmentes. A neve megtévesztő lehet, valójából a bambusz parketták nem keményfából készülnek, hanem fűből. Pontosabban a fűfélék családjába tartozó bambusznád adja az alapanyagát.  🙂

Mitől környezetbarátabb, mint egy keményfa padló?

Míg egy keményfa parketta alapanyagának legalább 30 év kell, hogy ismételten felhasználható legyen, addig a bambusz 5 év alatt képes olyan méretre nőni, hogy az begyűjthető legyen, ráadásul ugyanabból a palántából nő ki ismételten. * Így a bambuszpadlók elterjedése, csökkentheti a túlzott erdőirtást!

Bambuszparketta előnyei és hátrányai

Ellenálló:

Hogyan lehet ellenállóbb egy bambusz parketta, mint a hagyományos fából készült padlók?

Ennek egyszerű oka van. A bambusz egy trópusi övezetben termesztett fű. Mivel trópusi övezetben él folyamatosan ki van téve az esőnek és a magas páratartalomnak, így meg is tanult ezek ellen védekezni! ( Közismert, hogy a sima fapadlók nem épp a legjobb barátok a vízzel.)

Ennek a tulajdonságának köszönhetően szélesebb körben alkalmazható, így végre „fába” öltöztethetjük a konyhánkat és a fürdőszobánkat is!

Természetesen a bambusz sem teljesen vízálló, de a kevésbé érzékeny a nedvességre, mint más keményfa parketták.

 

Rugalmas:

Jóval rugalmasabb, mint más keményfák, így pedig jobban idomul a környezethez. Rugalmasságának köszönhetően jól viseli az ingadozó hőmérsékletet és páratartalmat.

Ez élettartalmára nézve is pozitív, ugyanis sokkal kisebb az esélye annak, hogy felpúposodik, vetemedik az évek alatt. Rugalmassága az egyik legnagyobb előnye, hiszen gyakori, hogy akár 60% feletti a páratartalom az otthonunkban és ezt nem minden padlótípus bírja.

 

Nem szeretik a rovarok:

Sajnos előfordulhat, hogy a természetes keményfa parkettánkat egy idő valamilyen fakártevő megtámadja és szétrágja pl. a szú. Ez elég jelentős anyagi kárral járhat.

A bambuszparketta ezzel szemben jól ellenáll a kártevőknek. Ezt a padlót szerencsére nem szeretik a rovarok. 🙂

 

Kopásállóság:

A kopásálló képessége nem minden esetben ugyanolyan. Megkülönböztetünk vertikális, horizontális és fonott bambusz parkettát.

Az előbbi kettő sűrűsége a puhafával egyenlő, azaz sérülékeny. Ez főleg a ráeső kemény tárgyak tekintetében hátrányos, valamint az éles szélek, nehéz pontlábú bútorok is megsérthetik a felületét.  De ezek a típusok a nedvességet is kevésbé bírják, mint a fonott változatok.

A fonott bambusz parketta azonban keményebb, a trópusi keményfák sűrűségével vetekszik. Amennyiben fonott bambuszt választunk, nem kell félnünk a kopástól, mert rendkívűl tartós.

Bátran választhatjuk nagyobb forgalmú, erősen igénybe vett, vagy vizes helyiség burkolataként is.

 

Színek:

A bambuszparketta számtalan színben elérhető. A natúr bambusz sárgás árnyalatú, de kapható sötétbarna, vagy épp vöröses árnyalatú is.

 

Hogyan takarítsuk és ápoljuk a bambuszparkettát?

Mint feljebb is írtuk, a bambuszparketta jó bírja a nedvességet, kevésbé hajlamos vetemedésre, így a nedves felmosás is használható rajtuk.

A vízzel szemben a legellenállóbb a fonott bambusz parketta, így ezt a típust válasszuk a fürdőbe vagy a konyhába. A fonott bambusz szuperül bírja, az ezekben a helyiségekben kialakuló párát is!

 

A két puhább változat már nem biztos, hogy ilyen jól veszi a konyhai akadályokat. Azon a fűtőszekrény lába vagy egy munkalapról a padlóra leeső edény sajnos nyomot hagyhat. Az érdes, nehéz tárgyak alá tegyünk filckorongot.

 

Amennyiben nagyobb mennyiségű folyadék ömlene rá, azt távolítsuk el róla minél hamarabb. (Lehet, hogy a vizet jól bírja, de ezek a tócsák baleset veszélyesek. )

 

Napi takarítás során, söpörjük le róla a felületi szennyeződéseket, port, homokot.

Szerezzünk be lábtörlőt és szőnyegeket, melyek felfogják a szemcsés szennyeződések jelentős részét.

 

Ezt követően nedves felmosással tisztíthatjuk a felületet.

A rendszeres tisztáshoz elegendő egy mikroszálas mopot beszerezni.

Kerüljük a durva keféket és dörzsiket és ne használjunk gőztisztítót a felületén.

Habár a vizet bírja, az agresszív vegyszereket és súrolószereket kerüljük!

Ammónia, ecet, fehérítő vagy más savas bázisú tisztítószerek elszínezhetik a bambusz padlót vagy megkárosíthatják a padló felső rétegét, így az elveszítheti fényét. ( Ráadásul ezek a szerek amúgy is nagyon egészségkárosítóak!)

 

Általában a keményfa padlókhoz használható tisztítószerek, biztonságosak a bambusz padlókhoz is. A koncentrátum típusú padlótisztító termékeket mindig hígítsuk a használati utasítás szerint.

Amikor tisztítószert veszünk, mindenképp ph semleges terméket válasszunk.

 

Kis odafigyeléssel, akár 25 évig is megőrizhetjük a bambusz parketta szépségét. Csiszolással és lakkozással pedig további évekre is meghosszabbíthatjuk élettartamát.


Munkahelyünkre, nem árt olyan burkolatot választani, ami ellenálló!

A bambusz padlók, kis odafigyeléssel hosszú évekre kiszolgálnak minket, ráadásul a környezettudatos cég profilba is beilleszthetőek.

Professzionális padló takarítás?

Próbáld ki az impregnált vörös mopot!

Miért jó választás a mesdi mop a munkahelyi padlók tisztítására?

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével).
 • Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt.
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, ajánlott olyan felületek tisztítására is, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására.
 • Könnyű és kényelmes a használata.
 • A mopok két hét elteltével is tökéletes állapotban vannak.
 • Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak.
 • A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.
 • Tiszta és csillogó lesz a padló csupán egy feltolással.
 • Nincs „csíkosodás” a használat után.
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt).
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban
 • Minimális költséggel lehet a takarítást, karbantartást elvégezni.
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 7 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé).
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat.

 

Nincs mit vesztened, mert 1 hétig díjmentesen kipróbálhatod!

Érdekel a lehetőség? 🙂

Írj nekünk IDE kattintva!

 

 

*( forrás: www.2jepetto.hu)

( Képek: Pinterest)