Így tisztítsd a terrazzo padlókat

Ha egy elegáns, egyedi kőburkolatot keresel válaszd az egyedi mintájú terrazzot!

Ezt a burkolatot ma már egyre kevesebben választják, de régebben nagyon kedvelt padlótípus volt. Szépsége, egyedisége pedig a márványéhoz hasonló is lehet.

polished-c2

Mi az a terazzo?

A terrazzo a hidegburkolatok családjába tartozik. A terrazzo egyfajta műkő, mégis a kőburkolatok közé sorolják, hiszen a készítéshez használt alapanyagok nagy része természetes kő.

A terrazzo szépsége és sokoldalú felhasználási lehetőségei a mai napig a kortárs tervezők és építészek számára is tökéletes alternatívát, egyedi megoldásokat nyújtanak, hiszen a felületben megbújó darabkák színe, mérete típusonként, anyagonként eltérhet, s ezzel igen változatos textúrák, felületek érhetők el. A gömbölyded szemcsékkel készült terrazzo márványra, míg az élesebb, kisebb szemcsékkel készült burkolat mozaikra emlékeztet.

A terrazzo padló nem csak nagyon szép, dekoratív, hanem igazán egyedi, tartós és időtálló, valamint könnyedén tisztítható burkolat.

A finoman ragyogó terrazzo padló nagy, tágas terekbe mutat igazán jól, például előszobában, modern nappalikban, üzletek belső tereiben, irodai étkezőkben, szálloda hallokban stb.

Mivel könnyen tisztítható, tartós és még vízhatlan is, ezért fürdőszobákba is kiválóan alkalmas, ahol egyedi megjelenést képes kölcsönözni a belső térnek.

 

A terrazzo története:

A terrazzo szó, az olasz terrazza vagy terraces szóból származik. A terrazzo készítést a 14. századi Velencéből eredeztetjük, amikor is a velencei építőmunkások a megmaradt apróbb márvány és egyéb kövek darabjait elkezdték újrahasznosítani és az otthonaikat díszíteni vele. Az apróra tört márványszemcséket és törmelékeket, pedig agyaggal rögzítették egymáshoz.

terrazzo padló készítők olaszoszágban

                                    Terrazzo padló készítők Olaszországban

A felületet akkor még kézi erővel csiszolták, hogy sík és jó minőségű padlófelületet kapjanak.

A terrazzo mára már bárki számára elérhető és nem csak padlók, de egyéb termékek pl. kaspók is készülnek belőle. Az anyag az évek során folyamatosan fejlődött, megújult – mind a technológia, mind pedig a látvány és a stílus egyaránt.

Az évszázadok során pedig bebizonyította mindenki számára az időtállóságát!

 

Terrazzo padló tisztán tartása, ápolás

Ahhoz, hogy a terrazzo padló sokáig tartós és ragyogó legyen, nem árt megfogadni néhány hasznos tippet.

A sima felületű terrazzo padlók takarítása egyszerű. A szemcséket, port könnyedén eltávolíthatjuk a felületről egy partvissal vagy száraz moppal. A felmosásához használhatunk alaposan kicsavart nedves mopot, de figyeljünk oda, mert a padló könnyen csúszóssá válhat.

Mint általában a kőpadlók, ezek a felületek is érzékenyek a különféle vegyi hatásokra és tisztításokra, ráadásul hajlamosak a foltosodásra, vegyszermarásos folt képződésre. Ezért mindenképpen körültekintően válasszunk tisztítószert!

Tilos az ilyen típusú padlók felületének súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítése és rendszeres tisztítása, fehérítése. 

Tehát a vegyszermarásos foltokat megelőzendő, ne alkalmazzunk a felületen durva vegyszereket pl. hipót.

Keressük a ph semleges termékeket.

Legjobb, ha vegyszermentes, egészség és felületbarát tisztítószereket használunk, mint például a SanoD’or Nature Floor probiotikus padlótisztító koncentrátum, így elkerülhetjük a felület károsodását és még az egészségünket is óvjuk!

Tehát a terrazzo padlóknál fontos, hogy:

 • Rendszeresen takarítsuk, elsősorban száraz takarítással ( seprés, száraz mop).
 • Kerüljük az erős savas és lúgos tisztítószereket, fehérítőket.
 • Amennyiben savas anyag kerül a padlónkra, gyorsan itassuk fel a felületről. ( citromlé, vörösbor)
 • Lehetőleg impregnáljuk a felületet, ezzel megóvhatjuk a szennyeződésektől és költségkímélőbb takarítást érhetünk el és a padlónk mindig ragyogó lesz!

 

Mi más is lehetne alkalmasabb a felületük tisztítására, mint az impregnált vörös mop?

Ha munkahelyi közegben kell megoldanunk a terrazzo padlók tisztán tartását, válasszunk profi segítséget! 🙂

Ajánlatunk a Mesdi egyedülálló, impregnált vörös mopja, kifejezetten professzionális felhasználóknak.

 

A legjobb választás a terrazzo és márvány felületekre, mert nem csak tisztítja de, ápolja és fényesen is tartja azokat, ráadásul agresszív vegyi anyagok nélkül.

 

vörös mop

Ennek a speciális takarítási technológiának kialakítása évtizedes tapasztalatok tanulságainak levonásával történt. A cserélhető mopfejek kifejlesztésénél arra fektették a hangsúlyt, hogy kialakításánál fogva a lehető legnagyobb felületen érintkezzen padlóval, és eközben minimális fizikai erőfeszítésre legyen csak szükség.

 

A mopokat meghatározott hőfokon egy speciális olajjal impregnáljuk, amely összetételének köszönhetően a port és a szennyeződéseket teljesen magába szívja, így a padlót rövid idő alatt természetesen csillogóvá varázsolja, minimális erőfeszítéssel, más vegyszerek hozzáadása nélkül, környezetbarát módon!

Miért ideális választás a Mesdi mopja a terrazzo padlókra?

Mert:

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)
 • Legjobb megoldás az érzékeny felületek tisztítására és ápolására, mint a terrazzo, márvány vagy a gránit padló. Használatához nem szükséges savas vagy lúgos tisztítószer!
 • Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt.
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható.
 • Emellett megszünteti a felesleges vízpazarlást!
 • Használatához nincs szükség más takarítószerek alkalmazására, igazán környezetbarát!
 • Könnyű és kényelmes a használata. A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.
 • Professzionális használatra tervezett eszköz.
 • Tiszta és csillogó lesz a terrazzo padló, csupán egy „feltolással”.
 • Nincs „csíkosodás” a használat után, csak ragyogó fátyolmentes felület.
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban.
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá.
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 14 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat. Használat közben nem kell „rágörnyedni” az eszközre, így nincs felmosás közben jelentkező hát és derékfájdalom.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.

A vörös mop rendszeres használata mellett a terrazzo padlók megőrzik eredeti fényüket, mintázatukat és színüket!

Kipróbálnád szolgáltatásunkat? Egy hétig díjmentesen megteheted! 😉

Kérd díjmentes próbánkat: mesdi@mesdi.hu

 

Képek: Pinterest