Hogyan lesz tökéletesen tiszta és csillogó a munkahelyi parketta?

Hogyan lesz tökéletesen tiszta és csillogó a parketta a munkahelyen is?

A parketta az egyik legrégebbi és a legnépszerűbb padlóburkolat, akár otthonunkról, akár a munkahelyi padlóról van szó. Praktikus, hiszen könnyen tisztítható, jó teherbírású és maradandó foltok is csak ritkán keletkeznek rajta. Emellett szép, stílusos és időtálló.

Azonban, ha nem megfelelő módszerekkel ápoljuk a felülete károsodhat, megkophat vagy elveszítheti régi fényét és csillogását.


parkettasanodor

Mit kell tudni a parkettáról?

A parketta egy vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. A parketta természetes, meleg, hosszú élettartamú és felújítható jellemzőkkel rendelkezik. A burkolat természetes anyaga révén, esztétikus és természetes környezetet teremt a helyiségben és soha nem megy ki a divatból, így a mai napig a legkedveltebb burkolattípus, akár otthonunkban akár a munkahelyeken. Az intarziaparketta esetében az egyedien variálható színek és minták az egyéni igényeket is kielégítik.

A parketta főbb típusai:

 • szalagparketta, készparketta, kétrétegű parketta
 • laminált parketta
 • hagyományos vagy csaphornyos parketta
 • svédpadló
 • hajópadló
 • lamella parketta
 • ipari parketta
 • intarziaparketta, a táblásított díszparketta

Azt, hogy melyik parketta burkolat típust választjuk, többféle szempont szerint is eldönthetjük. A választásnál figyelembe kell venni a felhasználás módját és természetesen fontos szempont az egyéni esztétikai igény is. A felhasználási mód esetében döntő tényező lehet a felhasználás helye pl. lakószoba, irodahelyiség, előtér, étterem, üzemi terület, stb. és az igénybevétel, tehát, hogy hányan használják nap mint nap és, hogy tiszta vagy szennyezett lábbelivel járunk e folyamatosan rajta. Az igényeknek és a helyszínnek megfelelően a legtökéletesebb megoldás megtalálása érdekében érdemes szakember segítségét kérnünk a választáshoz.

Ami fontos, hogy a parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel.

 

Hogyan takarítsuk a parkettát, hogy tökéletesen fényes és tiszta legyen a végeredmény?

Sokan hajlamosak elfeledkezni róla, hogy a parketta annak ellenére, hogy milyen ellenálló padlótípus, a takarítás során alkalmazott bő vizes felmosás rendszeres használta visszafordíthatatlan károsodást okozhat benne.

Tehát jegyezzük meg végérvényesen, hogy a parkettát bő vízzel FELMOSNI TILOS!


WarpedFloor

 

A padló az illesztések mentén nem vízálló. Az állandó vizes felmosás hatására a padló illesztései felfognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak és ennek következményeként néhány éven belül a padlónk látványa és állapota borzasztó lesz.

A parketta tisztításának gyakoriságát leginkább az igénybevétel határozza meg, így az parkporszotthoni takarítás rendszeressége eltérhet az irodaitól. A takarítás mindig puha ruhával, szőrkefével vagy porszívóval (a fej mindenképpen puha sörtével rendelkezzen) történjen.

Az alig látszó lépésnyomokat és a makacs szennyeződéseket enyhén benedvesített, de nem vizes, puha ruhával kell feltörölni a felületről.

A gyakori nedves, kevés tisztítószert is tartalmazó feltörléssel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám a felületet ajánlott egy száraz moppal is áttörölni. A legjobb azonban ha alapból víz nélküli száraz mopot használunk (lásd a cikk végén bemutatott Mesdi impregnált mopja). Ezzel eltüntethetők az esetleges homályos foltok és a padló nem csak ragyogóan tiszta, hanem fényesebb is lesz.

 

A vízhez hasonlóan a maró savas tisztítószerek sem ajánlottak a takarításra, ugyanis ezek károsíthatják a parketta felületét. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a tisztítószerekhez, akkor speciálisan az ilyen típusú padlók ápolásához kifejlesztett tisztítószert használjunk, így megőrizhetjük a padló fényét, szépségét és tartósságát.

 

Bármilyen anyagú is legyen a padlónk, csak a felületben kárt nem tevő tisztítószereket szabad használni. Épp ezért ideális választás a környezetbarát probiotikus padló tisztítószerek használata, minden típusú padló esetében.

 

A természetes faanyagú padlók felületét többnyire nagy kopásállóságú lakkréteggel szokás időállóbbá tenni. Azonban kár tagadni, hogy e bevonó réteg is kopik, és veszít a fényéből tehát mattul az évek során. A bő vizes felmosás minden fapadló esetében káros hatású, ezért kerülendő!

 

Fontos óvintézkedések a padló épségének megőrzése érdekében.

A parketta karcmentességét fontos megóvnunk. Ehhez a bútorok, széklábak aljára everlife-hard-floor-office-chair-matpadlóvédő korongokat ragaszthatunk, így megóvjuk a karcolásoktól, padlón hagyott sötét csíkoktól.  A görgős bútorok görgőjét cseréljük puha görgőre, illetve az irodai görgős szék alá tegyünk székalátétet. Az átlátszó alátét a padló esztétikáját nem rontja, ráadásul vágható, a kívánt méretre és formára alakítható.

A padló napi használata során ügyeljünk arra, hogy szemcsés szennyeződéseket ne hordjunk be a helyiségbe és a padlóra esetlegesen kiömlő folyadékot minél hamarabb távolítsuk el. Amennyiben vizes, párás helyiségben szeretnénk fahatású burkolatot letenni, inkább a vinyl alapanyagú vízálló padlót válasszuk.

Ha a helyiségben vannak virágok, akkor öntözéskor figyeljünk a kifröccsenő vízre, ezt minden esetben töröljük fel a padlóról, mert az könnyen felpúposodhat a rendszeres nedvességtől.

Miért válasszuk a Mesdi vörös mopját a parketta tisztán tartásához?

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével)
 • Nincs szükség felsöpörésre vagy felmosásra a használata előtt
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható, így a parkettával borított felületeken a legideálisabb választásvágott mop lam
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására
 • Könnyű és kényelmes a használata
 • A mopok két hét elteltével is tökéletes állapotban vannak
 • Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak
 • A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár
 • Tiszta és csillogó lesz a padló csupán egy feltolással
 • Nincs „csíkosodás” a használat után csak ragyogó eredmény
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt)
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez (egyetlen 107 cm széles mop 14 000 m2 feltakarítását teszi lehetővé)
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat, nincs többé takarítás során jelentkező hátfájdalom.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható.
 • Ráadásul környezetbarát, mert nincs felesleges víz és tisztítószer pazarlás a használat során!

 

A legideálisabb választás a parketta padlók esetében!

Legyen ragyogóan tiszta a munkahelyi padló!

 

Próbáld ki egy hétig díjmentesen szolgáltatásunkat!

Töltsd ki az űrlapunkat a jelentkezéshez!

 

Jelentkezem a díjmentes próbára!