8 mindennapi eszköz otthon, ami fertőzőbb, mint a wc-ülőke!

Mindennap használt eszközök, amik fertőzőbbek, mint egy wc-ülőke!

Lehet megfogsz lepődni!

meglepett takarító nőNagy gondot fordítasz otthonod tisztaságára és rendben tartására, de vajon tényleg minden olyan higiénikus és tiszta, mint ahogy gondolod?

Íme, 8 olyan eszköz az otthonodban, ami igazi rejtett baktériumtelep, és még véletlenül sem a WC-csésze, vagy a WC-ülőke a legfertőzöttebb…

Ha végiggondolod egy átlagos napodat, vajon hány olyan eszközhöz érsz hozzá, ami hemzseg a baciktól?

És most nem a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóira gondolunk…

Otthonunkban is leselkedhetnek ránk veszélyes eszközök. Nézzük meg mik, azok az eszközök, amiknek a tisztán tartásáról általában elfeledkezünk!

Villanykapcsolókbacik a villanykapcsolón

Sokan hajlamosak megfeledkezni a villanykapcsolók letisztításáról, pedig ezeken rengeteg baktérium képes telepedni (akár egyszerre 200 is előfordulhat rajtuk négyzetcentiméterenként a kutatások szerint!). Főleg a fürdőszoba/wc és a konyhai kapcsolók esetében áll fenn a veszély, így fontos, hogy ezeket is törölgesd le tisztítószeres törlőkendővel takarítás során!

 

Kilincsek

A kilincsekkel ugyanaz a helyzet, mint a kapcsolókkal, mindennap használjuk, bacik_a_kilincsende mégis sokszor elfelejtjük alaposan letörölni.

Könnyen fertőzhetik egymást a családtagok pl. egy influenzás időszakban, egy- egy kilincsérintés során, így ha máskor nem is, de a megbetegedéses időszakokban mindig töröld át alaposan ezeket (legjobb lenne, persze minden takarítás alkalmával).

 

Billentyűzet, egér, bekapcsoló gomb…Bacik és kórokozók a billentyűzeten

Bizony-bizony, ezek is kényes területek a baktériumok megtelepedése szempontjából. A munkahelyi baktériumok című cikkükben már bemutattuk, hogy ezeken a területeken elég kritikus a helyzet, hiszen egy irodai billentyűzeten 3295, míg az egéren akár 1676 baci is megtalálható lehet négyzetcentiméterenként.  Ez nem hangzik túl jól… Otthon vajon kellő figyelmet fordítasz arra, hogy ezeket az eszközöket megfelelően tisztán tartsd?

 

Telefonbaktériumok a mobilon

Elkerülhetetlen, hogy egész nap nálunk legyen és folyamatosan használjuk, így igazi veszélyforrás. A telefonra nem csak a kezedről, hanem a hajadról, sőt, még az arcodról is kerülnek át baktériumok. Egyes kutatások szerint több baktérium élhet itt, mint a WC-ülőkén… Annyira kritikus eszközről van szó, hogy megtisztítása naponta ajánlott!

 

Távirányító

Míg a telefonnál meg van az esély arra, hogy csak te használod, addig a távirányító fertőző lehet a távirányítóáltalában kézről-kézre jár a családtagok között. Igen sok baktérium képes megtelepedni és elszaporodni rajta, ha nem figyelsz kellőképpen oda a tisztán tartására. Kutatások szerint az otthonokban található baktériummennyiség közel 30%-a a távirányítón található. Arról nem is beszélve, hogy a tv előtt ülve ugyanazzal a kézzel nassolsz, amivel a távirányítót is nyomkodod… Naponta töröld át és mindig moss kezet, mielőtt leülsz tv-zni.

 

Fogkefetartó pohárToothbrushes On Blue Grunge Background

Míg a fogkefét gyakran cseréljük és használat után jól el is mossuk, addig a poharakat viszonylag ritkán fertőtlenítjük, így a staphylococcus, a gomba és a penész baktériumai egyaránt megtalálhatóak rajta… ajánlott hetente legalább 2 alkalommal alaposan átmosni.

 

Kézitáska

Ide-oda visszük magunkkal egész nap, miközben mindenhez hozzáér, letesszük, felvesszük és nem mindig éppen frissen mosott kézzel fogjuk meg a fülét… érdemes hetente nedves törlőkendővel alaposan letörölgetnünk.

 

Mosogatószivacs

konyhai higiéniát már részletesebben fejtegettük korábban, ahol fel is fedtük az otthonunk legmocskosabb eszközét, méghozzá a mosogatószivacsot!

A mosogatószivacson, ha nem tartod kellően tisztán, rohamosan képesek elszaporodni a kórokozók. A rajta maradt ételmaradék és a folyamatos nedvesség igazi táptalajt nyújt a baciknak.

Olyannyira, hogy az otthonunk legmocskosabb és legkevésbé higiénikus tárgyai közé tartoznak, megelőzve a wc ülőkét is. A mikrohullámú sütőbe bedobós módszer is jobb a semminél, egy 1-2 perces mikrózás 60%-kal csökkenti a baktériumok számát a szivacsban, azonban nem sterilizálja azt teljesen.

Egy régóta használt konyhai szivacson 200 ezerszer több baktérium lehet, mint a vécében. (Arizonai Egyetem mikrobiológusai által végzett kísérletek alapján)

A témában végzett kutatások szerint legalább hetente le kellene cserélni őket!

 

És Te mikor takarítottad le ezeket az eszközöket utoljára?

Ha rendszeresen, akkor gratulálunk, alaposabb takarító vagy, mint az átlag!

 

Adunk egy kis segítséget a takarításhoz! Harcolj bacikkal a bacik ellen! 🙂

Használj probiotikus tisztítószereket!

A probiotikus tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, így nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, környezetre és az élővilág számára sem.

Tudj meg többet róluk:

www.sanodornature.hu