Egészséges Takarítás házi kedvenceink mellett is!

Nem egyszerű az otthonunk rendben és tisztán tartása házi kedvenceink mellett, ennél is nehezebb feladatnak tűnik olyan tisztítószereket találni, amelyek nem veszélyesek rájuk nézve.

Sajnos a hagyományos tisztítószerek sok veszéllyel járhatnak állataink számára, éppen ezért egyáltalán nem mindegy mivel takarítjuk fel például a sáros kis lábnyomokat a padlóról.

Azok a szerek, amelyek az emberre veszélyesek lehetnek, természetesen állatainkra is azok. Sőt!

A maradandó károsodásokhoz sokkal kisebb adag is elegendő náluk!

A háztartásunkban számos toxikus vegyi anyag található, ezek nem csak az emberekre jelentenek veszélyt, hanem kedvenceinkre is. A savas vagy lúgos tisztítószerek egytől-egyig mérgezőek, használatukhoz gumikesztyű, maszk és védőszemüveg viselése is ajánlott, ugyanis olyan káros vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek hosszú távú használattal nem csak allergiát okozhatnak, hanem tüdőkárosító és rákkeltő hatásúak is. Egészségkárosító és környezetromboló hatásuk különösen veszélyes, amennyiben háziállat is él a háztartásban.

Kedvenceink mindent a szájukba vesznek, akárcsak egy kisgyerek és mivel jóval, kisebb testtömeggel bírnak nálunk, esetükben relatív kevés vegyszer bevitele is komoly következményekkel, így súlyos (akár végzetes) mérgezéssel járhat.

Nem csak az jelent veszélyt, ha belenyalnak pl. a felmosó vízbe vagy az erősen fertőtlenített  wc csészéből isznak. Lehet nem is gondolnád, de a hagyományos vegyszerekkel felmosott padlón történő egész napos járás, játék és fekvés épp olyan veszélyt jelent rájuk. Amíg mi emberek zokniban vagy papucsban járunk leginkább, addig nekik egész nap a csupasz kis tappancskáik érintik a vegyszermaradványokkal borított felületeket.

Hogyan takarítsunk akkor?

Ne használjuk a hagyományos vegyszereket többé!

Melyek azok a hagyományos szerek a házon belül, amelyek a leginkább veszélyesek rájuk?

 

Rágcsáló és molyirtók:

A rágcsálóirtók jó részének vonzó a szaga a kisállataink számára és bizony hamar lesz végzetes csemege belőlük. Hacsak el tudjuk kerülni, ne mérget alkalmazzunk a rágcsálók féken tartására, hanem csapdákat, ragasztós lapokat, melyeket a kis kedvenceink számára nem megközelíthető helyeken helyezzünk el.

A molyirtó labdacsok szintén könnyen válhatnak veszélyforrássá, hiszen elég picik, hogy kutyánk vagy macskánk megegye őket. A bennük levő rovarirtó vegyszer a központi idegrendszert izgatja fel, roncsolja, valamint rángásokat, hányást okozhat. Megemésztve májelégtelenséghez vezet. Ha megvan a baj, ne hánytassuk az állatot, hanem azonnal vigyük orvoshoz!

Szájvizek:

A szájvizek bórsavat tartalmaznak, ami erősen mérgező. A mérgezés tünetei: hányás, rángás, nyáladzás, akár kóma is lehet. Azonnal vigyük orvoshoz, ha szájvizet, vagy bármilyen bórsav tartalmú anyagot evett kedvencünk! (pl. kontaktlencse folyadék, fogsortisztító.)

Mosószerek, öblítők:

Ahogy nálunk, embereknél irritációt, allergiát válthat ki a mosószer, ugyanúgy a kutyáinkat és cicáinkat is veszélyezteti. Mindenféle háztartási mosószer mérgező, de a textilöblítők a legveszélyesebbek. Korábban írtunk a mosókapszulák veszélyeiről a gyerekeinkre nézve, ez ugyanúgy fennáll a háziállatainkra nézve is. Hiszen akárcsak egy kisgyerek számára, úgy a cicánk, kutyánk számára is érdekesek és vonzóak ezek a színes kis cukorkára hasonlító tasakok. A mérgezés tünetei: hányás, izomgyengeség, nyáladzás, szájégés, akár kóma is lehet. Semmiképp se hánytassuk, azonnal vigyük orvoshoz kedvencünk!

Allergiás tünetek nem csak nálunk, de kedvenceinknél is jelentkezhetnek, és számukra éppolyan kellemetlen probléma ez. Környezetünkben, háztartásunkban nagyon sok olyan vegyszerrel találkozhatunk, melyek viszketést okozhatnak kedvenceinknél, illetve ezeket a tüneteket erősen súlyosbíthatják. A kutyaruhákat és takarókat is érdemes környezetbarát (bio) mosószerrel mosni, mert ezek is könnyen irritálhatják az erre érzékeny bőrt.

A hagyományos mosószerekben található illatanyagok és a vegyi anyagok könnyen okozhatnak viszketést a kevésbé érzékeny bőrnél is.

Fehérítő:

A legtöbb fehérítő tartalmaz nátrium-hipokloritot, mely a kutya lábát és bőrét károsíthatja, irritálhatja. Ha olyan tisztítószert használunk, mely tartalmazza ezt az anyagot, mindig mossuk át a tisztított felületet tiszta vízzel is – különösen, ha a padlóról van szó. Kutyánkat, cicánkat csak azután engedjük be a helységbe, ha ez a vizes öblítés megtörtént, és a felszáradt az adott felület. Tartsunk minden fehérítő jellegű vegyszert how-to-clean-cat-urine_126941345.s300x300biztos helyen!

Legjobb persze az lenne, ha kiiktatnák a mindennapokból ezeket a szereket és „egészségesebb” alternatívát keresnénk.

A mérgezés tünetei a nyáladzás, hányás és hasi fájdalmak. NE hánytassuk az állatot, ha arra gyanakszunk, hogy fehérítőt ivott, hanem azonnal értesítsük az állatorvost!

Vízlágyító szerek:

A kutyának és cicának minden háztartási tisztítószer veszélyes méreg, de a vízlágyító szerek az erősen mérgező kategóriába sorolhatóak. Mérgezésre utaló jelek a hányás, levertség, égető érzés a szájban, nyáladzás, izomgyengeség és még akár eszméletvesztés is. Hánytatni NEM szabad, ha bármilyen tisztítószert lenyelt, forduljunk azonnal az állatorvosodhoz!

Lefolyótisztítók, oldószerek:

Kénsavat és lúgot tartalmazhatnak, melyek különösen veszélyesek! Bőrrel érintkezve égési sérüléseket okozhat – súlyos esetekben akár vakságot is!

Zsíroldók:

Háztartási szereink között különösen oda kell figyelni a sütő-tisztítókra, zsíroldókra. Olyan aktív hatóanyagokat tartalmaz, melyek az oldószerekhez hasonlóan kémiai égést okozhatnak. (Ilyen anyagok a nátrium-hidroxid és a kálium-hidroxid.)

Takarítószerek:

Bánjunk különösen óvatosan a takarítószerekkel! A klór és más erősen maró anyagok végzetesek pl. a lakásban szabadon tartott madarak számára, de fokozottan veszélyesek egy nagyobb testű kutyára is. Tehát a vegyszereket mindig tartsuk jól zárható flakonokba és elzárt helyen, ahol nem tudnak háziállataink hozzáférni.

Tartsuk be a hígítási arányokat, hogy minél kisebb koncentrációjú vegyi anyaggal érintkezzenek az állatok.

A legjobb megoldás persze az lenne, ha egyáltalán nem használnánk ezeket a veszélyes szereket és helyettük a veszélytelenebb és környezetkímélő háztartási vegyszereket szereznénk be, a padlóápolótól az ablaktisztítóig. Fontos, hogy figyeljük a veszélypiktogrammokat a csomagoláson, mert sok „bionak”tűnő tisztítószer is tartalmaz irritáló/allergizáló anyagot vagy ami még rosszabb maró savat vagy lúgot.

Minél kevesebb veszélyes anyagot használunk közvetlen lakó környeztünkben, annál egészségesebb életet élhetünk. A környezetbarát anyagok használatával csökken az allergia, bőrirritáció, asztma illetve a maró vagy savas anyagok okozta bőr vagy szemkárosodás, mind az emberek, mind állataink tekintetében. Ahol tudjuk, cseréljük le veszélyes anyagainkat környezetbarát alternatívára.

Szeretnéd otthonodat tisztán tartani úgy, hogy közben a saját és háziállataid egészségét sem károsítod?

Ajánlatunk a SanoD’or Nature Egészséges Tisztítószer Család!

A tisztítószer természetes összetevőkkel, vegyszermentes hatékonysággal tisztít a probiotikumok segítségével, és biológiai úton lebomló összetevőket tartalmaz. Tökéletes választás, akkor is, ha valaki allergiás a vegyszerekre (akár ember akár állat). Megszünteti a kellemetlen szagokat, tisztítja és fényesíti a felületet anélkül, hogy károsítaná az egészséget vagy a környezetet.

Használata szükségtelenné teszi a durva, és veszélyes vegyszerek/tisztítószerek alkalmazását. Biztonságos a használata, mert nem okoz bőr vagy szem irritációt, mivel nincs benne sav vagy lúg, így nem veszélyes a gyerekekre és házi kedvenceinkre sem.

Felhasználási tippek: Alomtálca tisztítása, vizeletfoltok eltüntetése, sárfoltok eltüntetése a padlóról és vízálló felületekről, játékok-tálkák elmosása, ketrecek/kalitkák/hordozók teljes körű kitakarítása, kutya/macska ajtók letörlése, napi általános por és piszok eltüntetése (hosszabban tartó tisztaság a jótékony baktériumoknak köszönhetően) + e mellet a ház teljes körű általános tisztántartására a felmosástól a vízkő eltávolításig.

Bővebben a probiotikus tisztítószerekről és a felhasználási területeikről itt olvashatsz!)

Számos erős vegyszer bőrünkkel érintkezve (vagy éppen belélegezve) allergiás reakciót is kiválthat. Súlyosabb esetekben csalánkiütés, ekcéma, fejfájás, hányinger és légszomj is jelentkezhet, az asztma kialakulásáról már nem is beszélve. És ezek mind csak a használatból eredő tünetek, hiszen ezeknek a szereknek a lenyelése halálos lehet! Miért tennénk ki a gyerekeinket vagy a háziállatainkat ennek a veszélynek?

Szeretnéd tovább károsítani vegyi anyagokkal a házi kedvenceid egészségét vagy olyan tisztítószert választasz ezentúl, ami ugyanarra a hatékonyságra képes egészségbarát módon?

Dönts okosan! Legyél te is Egészséges Takarító!

www.sanodornature.hu

Forrás:
http://www.haziallat.hu/print/2651/
http://okosgazdi.hu/magazin/tiltott-etelek-es-mas-toxikus-anyagok-mire-ugyeljenek-a-kutyatartok
http://www.dogster.com/dogs-101/cleaning-products-that-are-not-dog-safe
http://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/praktikak-igy-tartsd-tisztan-a-kutyas-lakast1/