Egészségtelen a Takarítás!

Itt az újabb tudományos bizonyíték…

Már többször írtunk mi is róla, hogy a vegyszerek milyen káros hatással bírnak a szervezetre. Most egy újabb több éven át tartó kutatás bizonyítja ugyanezt.

A tisztítószerek rendszeres belégzése hosszú távon ugyanolyan káros lehet a tüdőre, mint évi 20 doboz cigaretta elszívása 20 éven át.

House-Clean1200

A hivatásos takarítók és azok, akik a háztartásban rendszeresen agresszív tisztítószerekkel takarítanak, idővel tüdőproblémákat tapasztalhatnak…


A nyugat-norvégiai Bergeni Egyetem kutatói 6235 alany adatait elemezték egy európai légzőszervi felmérés során. Az adatok felvételekor az alanyok átlagosan 34 évesek voltak, maga a megfigyelés pedig 20 éven át tartott.

A rövidtávú hatások, mint pl. az asztma és a tisztírószer használat összefüggése eddig is ismeretes volt, (erről részletesebben egy korábbi cikkünkben is olvashatsz) azonban a hosszabb távú következmények eddig kevésbé voltak ismertek.

A vizsgálatban résztvevő kutatók attól tartottak, hogy mivel a vegyületek napról napra károsítják a légzőszerveket, az évek múlásával jelentős problémákat idézhetnek elő a tüdőben a rendszeres használóknál. Ez a feltételezés pedig be is igazolódott.

A kutatók az alanyok adatait vizsgálva több csoportot is kialakítottak. Az elsőbe az otthonukban rendszeresen tisztítószereket használó, a másodikba a takarítóként dolgozó, a harmadikba pedig a tisztítószereket kerülő nők kerültek.

Az első csoportban évente 3,6 míg a másodikban évente 3,9 milliméterrel gyorsabban csökkent az egy másodperc alatt mért erőltetett kilégzési térfogat,  derült ki a légzésfunkció vizsgálatok során.

Az erőltetett vitálkapacitásnál – azaz a maximális erőltetett belégzést követő maximális erőltetett kilégzés térfogatánál – még látványosabb volt az eltérés. Az otthonukat tisztító nőknél évente 4,3; míg a takarítóknál évente 7,1 milliméterrel gyorsabban csökkent az érték.

( Erőltetett kilégzési vitálkapacitás (FVC) gáztérfogatát úgy kapjuk, hogy teljes, mély belégzés után maximális erővel és mélyen fújjuk ki a levegőt. Ennek a manővernek az első másodpercére eső térfogatát nézi az erőltetett kilégzési másodperc-térfogat (FEV1).) 

A takarítónőknél nagyjából olyan légzésfunkció-romlást tapasztaltak, mintha évi 20 doboz cigarettát szívtak volna el.

Oistein Svanes, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények elsőre megdöbbentőek lehetnek, de ha belegondolunk, hogy az érintett vegyületeknek alapvetően a különböző felületeket kell megtisztítaniuk, már nem is olyan meglepőek ezek az adatok.

A szakértők úgy vélik, hogy a légzésfunkció romlását az az irritáció váltja, ki, melyet a tisztítószerek a nyálkahártyán okoznak.

A vizsgálat további eredménye, hogy az otthonukat takarítók 12,3%; a hivatásos takarítók 13,7%; és a tisztítószereket nem használó nők 9,6 %-a volt asztmás.

Svanes szerint tanulmányuk üzenete az, hogy a tisztítóvegyületek jelentős károsodást okozhatnak a tüdőben.

A kutatók azt javasolják, hogy csupán akkor használjunk vegyszereket a takarításhoz, ha valóban szükséges. Az eredmények alapján az egészségügyi szakértőknek érdemes lehet szigorítaniuk a tisztítószerekre vonatkozó előírásokat.

0eco

 

 

Még nem késő, hogy lecseréld a káros tisztítószereidet!

Ne mérgezd tovább magad! Válts egészséges tisztítószerekre!

www.sanodornature.hu

 

 

Ha többet szeretnél olvasni az Egészséges Takarításról, olvasd el korábbi a Tiszta Tér Technológia Magazin-ban megjelent cikkünket!

 

 

Forrás:
http://www.ng.hu/Tudomany/2018/02/18/Egy-uj-kutatas-szerint-a-takaritas-nagyon-egeszsegtelen
http://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180216084912.htm