Környezetbarát munkahelyet, irodát szeretnél? De nem tudod, hogyan kezdj neki?

Első lépésként például számolj le a hagyományos eszközökkel és válassz inkább környezetbarát címkével ellátott irodaszereket! 🙂

Ha már otthonra is tudatosan vásárolsz, miért ne tennéd ezt az irodában is? Irodaszerek, eszközök beszerzésénél is törekedj arra, hogy környezetbarát terméket vásárolj. Megmutatjuk a leggyakoribb termékcímkéket, amiket érdemes keresni a csomagoláson.

Az Európai Unió környezeti címkéje- „A virág”

Az EU ökocímke csak kiváló teljesítményű és egyben a környezetkímélő termékekre kerülhet fel, egy független testület elbírálása alapján (1992-ben alapítva)

Más címke egy-egy szűkebb területre utal: például azt jelzi, hogy az adott termék energiatakarékos vagy újra feldolgozható. Az uniós ökocímke logója viszont a termék teljes életciklusára vonatkozóan igazolja az alacsony környezetterhelést: a gyártástól az ártalmatlanításig. A védjegyek lényege, hogy a piaci előnyben részesülhessenek azok a termékek vagy szolgáltatások, melyek bizonyítottan kisebb mértékű terhelést jelentenek környezetükre, mint a konkurenseik (pl. újrahasznosított, újratölthető, csökkentett erőforrás-felhasználású, nincs veszélyesanyag-tartalma). Tehát, ha európai ökocímkét lát egy terméken, az kevesebb hulladékot, kevesebb szennyezést jelent és ami kedvező hatású a bolygónk számára is.

 

FSC=Forest Stewardship Council felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer

1993-ban hozták létre a Riói csúcs hatására, hogy a faanyag eredetének igazolásával globális szinten fellépést sürgessen a fenntartható és felelős erdőgazdálkodásért.

A minősítés során figyelembe vett szempontok közé tartozik például, hogy a termék gyártásához nem üldöztek el őshonos erdőlakókat, nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kitermelés során betartottak minden törvényt és szabályt, a kivágott fák helyére újakat telepítettek stb.

Az FSC jelölés megtalálható papír termékeken, kiadványokon, csomagoló anyagokon, bútorokon és kapható már FSC minősítésű gumikesztyű is.

Termékeken három típusú jelöléssel találkozhatunk:

  • FSC 100% – a termék FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot tartalmaz, megfelel az FSC környezetvédelmi és szociális követelményrendszerének.
  • FSC Mix – a termék tartalmaz FSC tanúsított erdőgazdálkodásból származó alapanyagot, újrahasznosított anyagot, vagy más ellenőrzött forrásból származó összetevőt
  • FSC Recycled – a termék újrahasznosított alapanyagból készült, de tartalmazhat némi első felhasználású összetevőt is.

Nordic Ecolabel-Az „Északi Hattyú”

Az odaítélés a gyártási folyamatra összpontosítva történik és annak alapján is, hogy a nyersanyagokat honnan szerzik be. (Kritériumok: Termék-életciklus elemzés, keletkezett hulladékok hatása, minőségi, egészségügyi és funkcionális szempontok). A kritériumok átfogják a termék teljes életciklusát a nyersanyagoktól kezdve az energia- és vízfelhasználáson, a károsanyag-kibocsátáson, a hulladékkezelésen, az igazolt rostanyag-tartalmon és a vegyianyag-felhasználáson át a termék újra feldolgozhatóságáig.

A Nordic Ecolabel ökocímke a skandináv régióé (Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia, Izland).

 

80 PLUS

A 80 PLUS címke igazolja, hogy a számítógépek és a szerverek áramforrásai 20%-os, 50%-os és 100%-os terhelés mellett is legalább 80 százalékos hatékonysággal dolgoznak. Azaz a felvett energia legalább 80 százalékát hasznosítják, és csak a maradék távozik hő formájában. Az átlagos tápok − különösen alacsony terhelésnél − általában közel sem gazdálkodnak ilyen jól. A 80 Plus minősítéssel rendelkező gépek körülbelül egyharmaddal hatékonyabban működnek a többi gépnél – a címkéző szervezet állítása szerint.  

A minősítés feltétele a termékek vizsgálata és tesztelése.

A címke elsősorban az Egyesült Államokban igazán elterjedt.

A kapcsolóüzemű PC-s tápok fejlődésével új fokozatokat vezettek be, melyek egyre magasabb hatásfokbeli követelményeket jelentettek. A Bronz, Silver és Gold szintet 2008-ban, a Platinumot 2010-ben, a jelenleg legmagasabb Titaniumot 2011-ben vezették be, utóbbinál már 10%-os terhelésre is vonatkozik kritérium. Így ma már a címkének hat fokozata van.

 

Környezetbarát Termék védjegy (Magyarország)

Magyarországon 1994 óta használt jelzés, mely a termékek környezetbarát vagy környezetkímélő jellegét tanúsítja. A nemzeti Környezetbarát termék minősítő rendszer az EU ökocímke mintájára jött létre. A rendszer célja egyrészt a vállalatok ösztönzése tisztább technológiák alkalmazására és környezetbarát termékek fejlesztésére, valamint az ezek iránti kereslet elősegítése.

A magyar Környezetbarát Termék védjegyet az alábbi termékcsoportokra lehet tanúsítani:

– Csomagolóanyagok

– Építőipari alapanyagok

– Háztartási eszközök

– Papíráru

– Barkács termékek

– Irodai berendezések

– Tisztítószerek

– Tűzoltó készülékek

– Egyéb ipari és mezőgazdasági termékek

– Takarítási szolgáltatás

– Környezetbarát szálláshelyek

 

A Kék Angyal (Der Blaue Engel)

A legrégebben létrehozott környezetvédelmi jelölés, melyet a német belügyminiszter és a környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére 1977-ben vezettek be Németországban a termékek és szolgáltatások pozitív környezeti tulajdonságainak megkülönböztetésére, önkéntes piaci, környezetpolitikai szabályozó eszközként.

Papíráruk esetében például a 100 százalékban újrahasznosított hulladékpapírból gyártott termékek kaphatják meg a minősítést. A használt papír (fogyasztótól már kikerült papír) esetében a fehérítő és a kémiai adalékanyagok minőségét specifikusan mérik fel. A termékeknek meg kell felelnie az archiválhatósági és másolásképességi tesztszabványoknak is annak biztosítása érdekében, hogy alkalmas legyen a mindennapi gyakorlati felhasználásra.

 

Energy Star

Az Energy Star egy nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklése. A program az energiatakarékos irodai berendezések kifejlesztését igyekszik elősegíteni, legfőbb kritériuma az energiahatékonyság. A program célja az, hogy a meghatározott energiatakarékossági jellemzőkkel bíró termékeket tanúsítvánnyal lássák el. A rendszer fő eleme, hogy az elektromos készülékek (asztali számítógép, monitor, nyomtató, fénymásoló, fax, szkenner vagy multifunkciós berendezés stb.) egy előre megadott tétlenségi idő után energiatakarékos módba lépjenek, illetve automatikusan kikapcsoljanak, amikor nem használják őket. A program feltételei néhány évente szigorodnak.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szerint az Energy Star specifikációinak megfelelő számítógépek energiafogyasztása (a kiválasztott energiagazdálkodási állapottól függően) 20-50 % alacsonyabb, mint a szabványnak nem megfelelő gépeké.

Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cimkek/

Válassz környezeti címkével rendelkező terméket!

Járulj hozzá a fenntartható jövőhöz a munkahelyen is!

Nézz szét weboldalunkon, mert több termékünk is rendelkezik környezetvédelmi tanúsítvánnyal! 🙂

http://www.sanodor.hu/papir-keztorlok

Többet is tennél a környezet megóvásáért? Nézd meg egészség és környezetbarát tisztítószereinket!

http://sanodornature.hu