5 másodperces szabály! Mi az igazság?
Felvenni vagy nem felvenni? Ez itt a kérdés! Utánajártunk az 5 másodperces szabálynak!
Nincs olyan ember, aki ne ejtett volna még le valamilyen ételt a földre. Ilyenkor gyorsan felkapva azt a padlóról, sokan hivatkoznak az 5 másodperces szabályra (mintegy magukat megnyugtatva, hogy nem kell szemétbe dobni a finom falatokat-, na jó, a kelbimbót nem sajnáljuk annyira…).
Te alkalmazod ezt a „szabályt”?
Mi az az 5 másodperces szabály?
Egy olyan közismert városi legenda melynek lényege, hogyha egy étel leesik a földre, néhány pillanatig még nem tapadnak meg rajta a káros kórokozók és a baktériumok, így ha gyorsan fölvesszük azt, még gond nélkül elfogyasztható.
Gyerekként sokat hallhattuk, hogy a leesett ropit ne együk már meg, mert „piszkos”!
Na de vajon tényleg az?
Van egy rossz hírünk…
Már az első másodperctől „másznak” bacilusok a leejtett ételre.
Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a gonosz kis kórokozó lesben állva várja, hogy mikor ejtjük le a frissen megvajazott kenyerünket, hanem mivel kórokozók és baktériumok mindenhol körülvesznek minket (bizony még a frissen felmosott padlón is) már egy másodperc tört része is elég ahhoz, hogy tele legyen baktériumokkal az, amit leejtünk.
Habár szörnyű érzés a gondosan összeállított szendvicsünket a padlón látni, melyre precízen helyeztük fel a feltéteket ügyelve azok megfelelő arányára… mégis jobb, ha inkább elkezdünk megkenni egy új szendvicset. Vannak bacik, amik nem károsak az emberek egészségére azonban, nem tudhatod előre, milyen kórokozó van a padlón.
Az olyan mikroorganizmusoknál, mint a kólibaktérium vagy a szalmonella, viszonylag sok baktérium kell ahhoz, hogy problémát okozzon az emberi szervezet számára (mondjuk ezek akár 4 hétig is képesek életben maradni száraz felületeken) – a Shigella baktériumnemzetség tagjaiból azonban már akár tíz! baktérium is fertőző lehet, és hányással, hasmenéssel járó betegséget okozhat.
Az sem mindegy, hogy mit ejtünk le!
Nem mindegy az sem, hogy a leejtett ételnek milyen az állaga. A birminghami Aston Egyetem kutatói megvizsgálták, milyen gyorsan tapadnak a baktériumok a száraz és nedves ételekhez, mint a kenyér, száraz sütik és hasonló állagú ételek. A száraz ételekből megközelítőleg ugyanazt a mennyiséget vették magukhoz 3 és 30 másodperc alatt is, míg a nedves ételek, mint pl. a tészta vagy a gumicukor, az idő múlásával egyre több és több baktériumot vonzottak magukhoz.
Tudományosan bizonyítás:
Amit eddig talán magunktól is sejtettünk, (csak nem vettünk tudomást róla 🙂 ) azt most tudományosan is bizonyították a New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói, akik megcáfolták a széles körben ismert öt másodperces szabályt.
Donald Schaffner, az intézmény professzora és élelmiszer-tudományi szakembere arra jutott, hogy a nedvesség, a felület minősége, valamint az érintkezési idő mind hatással vannak a baktérium átvitelre. Bizonyos esetekben a megtapadás már a másodperc töredéke alatt megkezdődik.
A tanulmány az Amerikai Mikrobiológiai Társaság újságában, az Applied and Environmental Microbiology-ban jelent meg.
A 2016-os vizsgálat során négy élelmiszert vizsgáltak görögdinnye, kenyér, vaj és gumicukor. Ezeket négy különböző felszínre ejtették: rozsdamentes acél, csempe, fa és szőnyeg. A szakértők azt is elemezték, hogy az idő milyen hatással van a megtapadásra, így egy; öt; harminc; illetve háromszáz másodpercre hagyták a különböző felszíneken a vizsgált ételeket.
A kutatásban a szalmonella egyik nem veszélyes rokonát (Enterobacter aerogenes baktériumot), használták, amely igen gyakori az emberi emésztőrendszerben. Schaffnerék mind a 128 különböző verziót lejátszották, minden egyes variációt hússzor ismételve meg. Összesen így 2 560 kísérletet végeztek el, mielőtt nekiláttak volna az adatok elemzésének.
Eredmények:
A kapott adatok talán nem meglepőek: a legtöbb szennyeződés a görögdinnyére került fel, míg a legellenállóbbnak a gumicukor bizonyult (persze nem a gyerek által félig megrágott majd kiköpött változat :)).
A kutatók szerint a baktérium megtapadásra a legnagyobb hatással a nedvesség van, mivel a baktériumoknak nincsen lábuk a folyadék segítségével haladnak a leggyorsabban Emellett a földön töltött idő hossza is jelentősen növelheti a megtapadt kórokozók számát, főleg nedves állagú ételek vonzanak magukhoz egyre több bacit.
A különböző felületek tekintetében: a szőnyegen az ételek sokkal kevésbé szennyeződtek ( mindössze csak 1%-nyi baktérium jutott át), mint a csempén vagy az acélon. A fa esetében viszont igen változó eredmények születtek.
A kapott adatok rámutatnak, hogy az öt másodperces szabály abból a szempontból igaz, hogy rövidebb idő alatt kevesebb baktérium kerül fel az élelmiszerre. Ugyanakkor a tanulmány azt is bebizonyítja, hogy a kórokozók megragadását számtalan más tényező is befolyásolja.
Egy valamiben azonban minden szakember egyetért: nem az időtényező a legfontosabb. Nem az a lényeges, mennyi kórokozó jut át az ételünkre, hanem az, hogy milyen. Egyes baktériumokból ugyanis, bőven elég 1% egy súlyos fertőzéshez, ráadásul, ha beteg vagy gyenge immunrendszerű ember szervezetébe kerül a kórokozó, komoly bajokat idézhet elő.
Nem kell azonban kétségbe esnünk, ha mégis bekapnánk valamit, amit a földre ejtettünk, az egészséges immunrendszer megvéd minket az általános baciktól, de biztos ami biztos a legjobb ha inkább kidobjuk ezeket a falatokat és nem kockáztatunk. 🙂
Egy biztos, a bacik nem várnak!
Forrás:
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/09/15/Megdolt-az-otmasodperces-szabaly-mitosza
Profi padlótisztítást a munkahelyedre!
Tudj meg többet a Mesdi mopról!