Vegyszermentes, egészségbarát babaszoba!

Gyerekvállalás során már nem csak a saját egészségünkért, hanem a babáért is felelősséget vállalunk. Ehhez hozzátartozik természetesen, hogy mellőzzük a dohányzást, alkoholfogyasztást, a drogok használatát, na és nem árt mellőznünk a vegyi anyagok használatát!

Az új jövevény érkezését sokszor nagy felhajtással járó lakás átalakítás, felújítás és bútorbeszerzés kíséri.

 A frissen berendezett babaszobában a festékeknek, az új padlószőnyegnek és a bútoroknak, de még a takarítás során használt tisztítószereknek köszönhetően is, nagy koncentrációban vannak jelen a vegyipar által kifejlesztett, a baba egészségére káros anyagok, így például az illékony szerves vegyületek (VOC).

Hogyan alakítsunk ki vegyszermentes környezetet a babának?

Falfestés bababarát módon:

Hogy válasszunk bababarát  festéket?

Bizonyos festékek száradás után is bocsáthatnak ki káros anyagokat, megtelepedhetnek benne a kórokozók és számos fajta ráadásul még nehezen is tisztítható, ami enyhén szólva nem előnyös egy kisgyermek szobájában. Ezzel szemben a bababarát festék választása esetén festés közben nincs oldószer-kipárolgás, így nem kerül mérgező anyag a levegőbe. A festék illékony-szerves vegyülettől (VOC-tól) mentes. Nem telepednek meg rajta kórokozók és a különféle baktériumok.

Mit jelent a VOC és miért veszélyes a babára?

A VOC-k olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyeket a mindennapi életben használt termékek és anyagok párologtatnak ki. .A festékben található VOC asztmás rohamokat válthat ki, irritálhatja a szemet és egyéb légzési zavart is okozhat. A látszólag megmagyarázhatatlan hányinger és szédülés mögött is állhat a VOC. Hosszútávon pedig növelheti a máj és vesebetegségek kialakulásának kockázatát és még a daganatos megbetegedések kockázatát is.

Sajnos a hagyományosan az olaj alapú festékek egyik fő alkotóelemei és még a latex alapú festékekben is megtalálhatóak. Számos háztartási vegyszerben, ragasztóban található oldószer, lakkok és egyéb festékanyagok tartoznak a kemikáliák e csoportjába.

Javaslatunk: Kerámia falfestékek!

A legújabb alternatíva a kültéri és beltéri festékekben a kerámia festék. Nincs VOC kibocsájtás és kiválóan véd a penész ellen is.

 

Bababarát padlót mindenkinek:

A fa padlóburkolat tisztán tartása ugyan kevesebb macerával jár, egy csúszásmentes szőnyeg viszont nagyobb biztonságot jelent a későbbiekben, amikor a baba már elindul felfedezni a világot.

Ha a fa padló mellett döntünk, akkor válasszunk vízbázisú lakkal kezelt hajópadlót vagy laminált parkettát, amik strapabíróak és könnyen tisztíthatóak. Keressük az FSC tanúsítványával ellátott fa padlóburkolatokat, amelyeket nem toxikus anyagokkal, hanem természetes olajokkal és viasszal kezeltek.

Ha szőnyeg mellett tesszük le a voksunkat, akkor lehetőleg természetes rostból, biogyapjúból, pamutból, kókuszrostból vagy jutából készült szőnyeget válasszunk a szintetikus szőnyegek helyett (ez utóbbiak jellemzően nejlonból vagy poliészterből készülnek). Kerüljük a mérgező szőnyegtisztító szereket is, helyette használjunk gőztisztító gépet és rendszeresen mossuk a szőnyegeket bio tisztító vagy mosószerekkel.

Még ha a szőnyegpadló mellet is döntünk a babszobában, attól függetlenül a házban található összes padlófelületet takarítsuk vegyszermentes tisztítószerekkel, amelyek nem hagynak káros vegyszermaradványokat a felületeken.

Javaslat: SanoD’or Nature Floor Egészséges Padlótisztító Koncentrátum.

Veszélytelen, egészségre ártalmatlan természetes mikroorganizmusok segítségével fejti ki a hatását. Vegyszermentes, egészséges takarítást biztosít a család védelme érdekében.

 

A függöny is lehet veszélyes?

Ahogy a szőnyegek esetében is írtuk a függönyöknél is válasszunk természetes anyagból készült termékeket (gyapjú, pamut, vászon vagy selyem)

Mielőtt kiraknánk az új szerzeményünket, előtte mossuk ki természetes összetevőkből álló mosószerrel, mivel sajnos még a természetes rostanyagból készült függönyöket is különféle vegyszerekkel kezelik.

 

Bútorok, vegyszermentesen!

Nem mindegy, hogy gyermekünk milyen ágyban hajtja álomra a fejét. Amellett, hogy a bútor legyen tartós és masszív, gondoskodjunk arról is, hogy ne legyen mérgező.

Kiválasztás során figyeljük arra, milyen szerekkel kezelték az anyagot, különösen a préselt fa, a farostok, a műanyaggal borított, illetve műanyag termék esetén, mert ezek akár ártalmas vegyületeket is tartalmazhatnak.

A műanyagok közül mindig olyat válasszunk, amely nem tartalmaz BPA-t és egyéb káros, betiltott anyagokat. A farostot pedig formaldehid felhasználásával készítik, amely szintén káros.

A tömörfa jó választás tartós és természetes, itt is arra kell figyelni, hogy bababarát lakkal, olajjal, festékkel legyen kezelve.

Matrac választásnál is vedd figyelembe a természetes anyagokat. Válaszd a bio gyapjúval rétegelt és biopamuttal bevont, természetes kókuszrostból készült matracokat.

 

A játékokban leselkedő veszélyek

Még egy ártatlannak tűnő gyermekjáték is lehet veszélyes a babára. Válasszunk természetes és nem mérgező anyagokból készült játékokat.

Fajátékok esetében győződjünk meg róla, hogy nem toxikus festéket, valamint természetes olaj fedőréteget használtak.

Kerüljük a PVC műanyagot. Ez ftalátokat, feltételezett hormonkárosító anyagot tartalmazhat, ami a máj és vese káros elváltozásaihoz köthető.

A játékokat tisztítása során is természetes tisztítószereket vessünk be, hiszen ezeket a játékokat a gyerkőcök gyakran a szájukba veszik. Erre ideális választás a SanoD’or Nature Brill Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum, amely bárhol biztonsággal bevethető a háztartásban, ráadásul hosszabban képes megőrizni egy felület tisztaságát, mint a hagyományos tisztítószerek.

 

Egészséges takarítás az egész házban

A tisztítószerek döntő többsége olyan kemikáliákat tartalmaz, amik nemcsak a baktériumokra és kórokozókra veszélyesek, hanem bizony az emberre is, a babák egészségére pedig fokozottan veszélyesek.

Az újszülöttek és kisgyermekek szervezete sokkal érzékenyebb a vegyszerekre, mint egy egészséges felnőtté (és egyre magasabb a felnőttek között is a vegyszer allergiások száma). A túlzott vegyszer-használatot ráadásul már összefüggésbe hozták a gyermekkori asztma kialakulásával is. Így kisgyermekes családokban még inkább meg kell gondolni a „zölddé válást” és a háztartási vegyszerek cseréjét, valamilyen egészség- és környezetbarát készítményre. Már a terhesség idején is fokozottan óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk.

 

Olyan tisztítószereket válasszunk, amelyek természetes összetevők segítségével tisztítanak, és így biztonságosak a család egészségére nézve!

Ideális választás a SanoD’or Nature Egészséges Tisztítószercsalád.

 

Többet szeretnél tudni az egészséges takarításról? 

Nézz be ide is: www.sanodornature.hu

Vagy kövess minket Facebookon: http://www.facebook.com/sanodornature/

 

Minden SanoD’or Nature Tisztítószer Koncentrátum megvásárlásával hozzájárulsz családod egészségéhez!

 

 

Források:
http://thermofestek.hu/bababarat-festek-az-egeszseges-babaszobaert/
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/csokkentsuk-mereganyagokat-gyerekszobaban