Mondj NEM-et az egyszer használatos műanyagokra!

Gondoltad volna, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal? Bár a jelenlegi állapotok sem túl kecsegtetőek, gondoljunk, csak a rengetek szemétszigetre, amely az óceánokon úszik. A nagy csendes-óceáni szemétsziget fél Európa nagyságú, ráadásul ennek a szemétszigetnek a sajátossága, hogy a többitől eltérően itt apró, pár centis műanyaghordalék halmozódott fel.

A nagyon apró műanyag törmelékrészecskéket pedig megeszik a tengerekben élő állatok: medúzák, halak, rákok, kagyló, így a mikroműanyagok könnyen a mi tányérunkon is megjelenhetnek. Az elmúlt években már nem csak az óceánokban és az ott élő élőlények emésztő rendszerében találtak mikroműanyagot, hanem a folyókban, tavakban, sőt a szennyvíztisztító telepeken is…

Elemzések alapján egy európai fogyasztó évente akár 11 000 db mikroműanyagot is elfogyaszthat, és bár a részecskék 99 % később kiürül a szervezetből, további 1 % felszívódik a szövetekbe ( így folyamatosan felhalmozódik). A mikroműanyagok veszélyeiről többet olvashatsz egy korábbi cikkünkben.

 

Műanyagok mindenhol:

A műanyag mára a legkedveltebb anyaggá nőtte ki magát. Könnyű, sokrétűen felhasználható, strapabíró és e mellett roppant olcsón előállítható. Felfedezésüket követően az előállított mennyiség az 1930-as 1940-es években induló tömeggyártástól kezdődően folyamatos térhódításba kezdett, egyre több alkalmazásban váltották ki a konvencionális anyagokat (pl. fa, fém), manapság pedig már évente 300 millió tonnányit termelnek belőlük, ebből az Európai Unióban 24 millió tonnát csak csomagolásra használnak fel.

Szerencsére a növekvő problémát a társadalom évtizedekkel ezelőtt felismerte és arra is rájött, hogy újrahasznosításukkal pénzt és erőforrást takaríthatunk meg. Ennek ellenére a műanyagok újrahasznosításának száma igen alacsony Európában, hazánk pedig abszolút nem jár élen a reciklálás tekintetében (az összes hulladék kb. 1/5-e kerül újrahasznosításra).

A fennmaradó hányad egy részét hulladéklerakókba helyezik, vagy elégetik, áramot és távhőt generálva. Hazai viszonylatban ezek az arányok 60 és 40%, a nyugati országokban a lerakást teljes mértékben energetikai hasznosítással váltják ki. A szakszerű hulladékkezelésen túl viszont sajnálatosan, így is nagy mennyiségű műanyag kerül a környezetünkbe (talajba, vizekbe).

Éppen az előnyős tulajdonságai (ellenálló és tartós) miatt nem bomlanak le biológiailag a természetben.

Lebomális idő a különféle anyagoknál:

Látva ezeket az adatokat ideje komolyan elgondolkodni az egyes anyagok újrahasznosítási lehetőségén, hiszen annyi mindent megteszünk a Földünkért, ugyanakkor sokat ártunk is, így nem árt ezen a téren tudatosabban odafigyelnünk.

Mi az, amit irodai szinten is megtehetsz a Földünkért?

Például gyűjts szelektíven! Mutatunk pár praktikus megoldást. 🙂

Bemutatjuk a legújabb praktikus szelektív gyűjtő megoldásunkat, amellyel az igényekre szabva gyűjthető a hulladék, kisebb-nagyobb méretű munkahelyeken egyaránt.

Választható megoldások:

Papír
Műanyag
Üveg
Fém
Szerves szemét / Komposzt
Vegyes szelektív hulladék

Ez utóbbi ajánlott lehet pl. egy kisebb irodába, ahol nincs elég hely több különböző gyűjtő elhelyezésére, de mégis valamilyen szelektív megoldásban gondolkodnak.

7 színben és 4 fajta tetőmegoldással elérhető.

A kuka oldalába beépített „szélcsatornának” köszönhetően a megtelt szemeteszsák könnyen eltávolítható.

 

 

Másik megoldásunk, ha nincs időd/ kedved összeválogatni a lehetőségeket az előre összeállított 2 vagy 3 szemétgyűjtőt tartalmazó újrahasznosító kezdő csomagunk. Ideális olyan személyek számára, akik most ismerkednek a szelektív hulladékgyűjtéssel. A kezdő készlet a méretezésének köszönhetően a szűk helyek kihasználására is alkalmas és könnyen tisztítható.

 

 

Mit válassz, ha nagyobb méretű megoldást keresel?

Ajánlatunk a nagy kapacitású, 4 különböző bedobónyílással rendelkező szelektív hulladékgyűjtő. A nagyméretű tárolóban kisebb, egyesével elszeparált rekeszek segítik a könnyebb hulladékgyűjtést és a megtelt zsákok eltávolítását.

 

 

 

Mit válasszon egy kisebb méretű, de mégis környezettudatos iroda?

A szelektív gyűjtés kicsiben is fontos, így ne mondj le róla egy kisebb méretű irodában sem.

Válassz olyan kukamegoldást, amelyben több kicsi rekesz található, vagy pedig további elemmel bővíthető. Ezek a praktikus kis megoldások lényegesen egyszerűbbé teszik a szemét szelektálást és, így az újrahasznosítási folyamatot is.

Megoldás, ahol még a kuka is papírból van…

Az Ökuka környezetbarát alapanyagból készült (magas fatartalmú, 5 rétegű erősített karton, FSC minősítéssel), beltéri szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas tartós kuka.
A termék alkalmas bármely szelektíven gyűjthető komponens gyűjtésére, kis helyigényűek. Gyártásuk környezetbarát és alacsony energia igényű.
Formatervezett, megjelenése vonzó, így bármelyik irodában megállja a helyét.
A csomagolása hulladékgyűjtő zsákként hasznosítható újra.
Élettartam: 1,5-2 év, majd az életciklusa végén maga a gyűjtő is újrahasznosítható.

 

 

 

A további szennyezés megelőzése érdekében csökkenteni kell a műanyag-felhasználást, és növelni az újra használat és újrahasznosítás arányát. A legjobb megoldás persze az lenne ha nem használnánk a mindennapokban műanyagot!

 

Nem tudod, mi lenne az ideális szelektív megoldás az irodátokba?

Keress minket bizalommal, segítünk a legjobb hulladékgyűjtő megtalálásában!

sanodor@sanodor.hu

http://www.sanodor.hu/szemetesek-kukak

Legyen minden nap a Föld napja!

Április 22.