Kicsi, habos és már az ókorban is használták, mi az?

Íme, egy kis szappan történelem!

img-thing

A szappan a legősibb mesterséges mosószerünk. Kémiai meghatározással a szappanok karbonsavak nátrium- vagy káliumsói.

Gondoltad volna, hogy régen nem is csak tisztálkodásra használták a szappant?

Nézzük, hogyan alakult a történelem során a szappan fejlődése és felhasználási területe!

Az első történelmi bizonyítékok már ie. 4000 évvel, a sumérok korai civilizációjából kerültek elő. Az ősi sumérok már rendelkeztek annyi kémiai ismerettel, hogy tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy a vízben oldott növényi hamu (fenyőtobozok és datolyapálmák elégetésével jutottak hozzá) lúgos oldatot képez. Ennek az olajjal, való kombinációjával teremtették meg, a ma is használatos szappan alapjait.clean-ancient-greece

Plinius római író szerint a szappan készítését a gallok és germánok találták fel, s már ismerték a kemény és puha szappant is, ezeket azonban nem mosásra használták, hanem a haj színezésére, hogy sötét hajkoronájuknak vöröses árnyalatot adjanak. Babilonból fennmaradt cserépedények pedig arról árulkodnak, hogy ők a haj fixálására használták a kezdetekben a szappanszerű kenőcsőt.

 

Az ókori görögök és rómaiak is használták a szappan mindkét alkotóelemét (hamut és olajat), így ők használták ki először a szappanok „mosási hatékonyságát”. Először bedörzsölték a testüket hamuval majd olajat kentek rá, a maradékot pedig speciális „kaparókkal” távolították el magukról.

 

A ma is használatos szappanokat az arabok vezették be a 7. században. Először ők főzték össze a zsírt és a lúgot, és öntötték kemény formába. Ez a technika ezután viszonylag gyorsan elterjedt Európában. Ezek a szappanok még kicsik és kerekek voltak, teletömködve mindenféle gyógynövényekkel és leginkább a gazdag nemesek számára készültek.shutterstock_205172041

Maga a szappan kézműipar indulása az 1200-1300-as évekre tehető. Ebben az időben már létesültek műhelyek Angliában, Olaszországban és Franciaországban. Ekkor még állati eredetű zsiradékok adták a fő alapanyagot, bár Franciaországban már megjelentek az olíva olaj felhasználásával készült szappanok. Ezekben az években a szappan még luxuscikk volt és nem mindenki számára volt elérhető.

 

A késő középkorban a pestis járvány sem kedvezett épp a szappankészítőknek. Az emberek ugyanis bizalmatlanná váltak a vízzel és a szappannal kapcsolatban is. A legtöbben úgy tartották, hogy a víz nagy veszélyt jelent és terjeszti a baktériumokat, így mosakodás helyett inkább a ruhacserével próbálták megfékezni a betegségeket. A tisztálkodás kimerült a „száraz mosakodásban” (szappan és víz nélkül, csupán törülközőkkel, parfümmel és púderrel).

Persze ezek a higiéniás állapotok további fertőzésekhez vezettek.

 

A 17.században, habár még mindig drágának számított, már meglehetősen elterjedt a szappan használata. Azonban csakis a legújabb kor vívmányai eredményezték mai általános alkalmazását és hoztak áttörő sikert a tisztálkodással kapcsolatban.

Ilyen eredmények voltak pl. Chevreulnek a zsírról megejtett vizsgálatai, melyekkel a szappanképződés lényegét felderítette.

Másik korszakalkotó lépés a tiszta nátronlúg előállítása volt, amely a kémikus Nicolas Leblanc nevéhez fűződik, az anyag megjelenése szabad utat adott a szappan nagyüzemi gyártásának és elterjedésének a 19 század végére. A szappan végérvényesen betört a világpiacra.

A nagyipari gyártás kezdetén az összetevőket hatalmas üstökben főzték. Egy képzett szakember kézzel keverte az anyagot, felügyelve a folyamatot. Abból, ahogyan a szappan lecsúszott a meleg keverőkanálról, el tudta dönteni, hogy kell-e változtatni az összetevőkön vagy a folyamaton.

 

Házi szappanfőzés

A házilag készült szappant a következő lépésekben soapmakinggyártották. Zsíros és faggyús állati anyagokat (például a disznóvágásból megmaradtakat) NaOH-val (nátrium-hidroxid, lúgkő) együtt főzték, melynek során glicerin és a karbonsavak nátriumsója keletkezett. Mivel a glicerin és az említett só még összekevert állapotban volt, az oldatba konyhasót adagoltak és ennek hatására a szappan kivált az oldatból.

Vidéken a decemberi disznóvágás időszaka a szappanfőzéssel zárult. Tehetősebb vidéki családok fenyőgyantát, zsírkövet s timsót is tettek a házi készítésű szappanhoz.

 

A szappan szerepe a 20. századra megváltozott, a higiénia és a testápolás legfőbb eszköze lett, és a mosószergyártás is a szappangyártásból fejlődött tovább. A népszerűségét tovább növelte a sok szappan reklám, amivel az emberek találkoztak.

montázsszappan500x300

A 21. századot már a mesterséges szappanok uralják. A boltok polcain végtelen számú márka kínálja, számtalan fajta szappanját. Választhatunk illat, szín, bőrtípus, exkluzív csomagolás vagy éppen összetétel alapján is. A mesterséges anyagokkal dúsított szappanokkal együtt azonban sajnos megjelentek a mindenféle bőrirritációk és allergiás reakciók is.

modernszap

A kézműves szappanokat kiszorították az ipari szappangyárban készült termékek, amik napjainkra szintén háttérbe kerültek és a tusfürdők vették át az uralmat a piacon.

Szerencsére újra elkezdtek „divatba jönni” a természetes összetevőjű, bőr és környezetbarát készítmények és egyre nagyobb irántuk a kereslet is.

handmadesoap

A hagyományos szappanok és folyékony szappanok mellet pedig már olyan innovatív megoldások is megszülettek, mint a habszappan és a sprayszappan.

Az interneten rengeteg cikket olvashatunk vagy videót nézhetünk a mai modern házi szappangyártás fortélyairól. A lelkes tanulni vágyók pedig még szappankészítő kurzusra is beiratkozhatnak.

 

A mosószappanok jelentősége manapság elenyésző, de a kereskedelmi forgalomban a mai napig megtalálhatóak.

Legyen szó bármilyen fajtáról is, a szappan elengedhetetlen feltétele a megfelelő higiéniának!

Hand-washing

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venned szappanadagoló vásárlás előtt?

Jövő heti cikkünkből azt is megtudhatod!

 

 

Nézz szét szappanmegoldásaink között!

http://www.sanodor.hu/szappanadagolok

http://www.sanodor.hu/szappanok

 

Források:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szappan
http://www.szappantanfolyam.hu/a-szappan-tortenete/
http://edenszappan.blogspot.hu/2011/05/szappan-tortenelem.html
http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/kereskedelem-es-marketing/kereskedelmi-es-marketing-modulok/szappan/altalanos-hasznalatu-szappanok-csoportja