Karácsonyi nagytakarítás és egyéb tennivalók!

Közeledik a karácsony és te tiszta, rendezett otthonra vágysz?

christmasstress

Hamarosan itt az év legszebb ünnepe, ilyenkor mindenki sürög-forog, hogy minden tökéletes legyen az ünnepre. A karácsonyra hangolódás és ajándék vadászat közben nem árt, ha előre eltervezed, hogyan fogsz takarítani és miket kell még megcsinálnod az ünnep előtt. Nincs is rosszabb, mint ha 24-én derül ki, hogy nincs elég mosogatószer vagy épp a tavalyi égősor idén már nem működik. Utána jön a kapkodás, kocsiba be, irány a bolt ahol kígyózó sorok és kifosztott készletek fogadnak. Ennyi elég is ahhoz, hogy elússz a teendőiddel.

Ne hagyd az utolsó percre a takarítási feladatokat sem!
Összeállítottunk neked egy listát a legfontosabb tennivalókról, hogy  zökkenőmentesen teljenek az ünnepek:Photo of stunned Santa holding clock showing five minutes to midnight

Először is idejében kezdj neki az feladatoknak, ne hagyd az utolsó napra!

 

Dekoráció:

Már októberben megjelenik a boltok polcain a karácsonyi égők és

tawgu

díszek végeláthatatlan sora. Érdemes már ilyenkor megvenned őket, amíg még válogathatsz a készletek között. Ellenőrizd az otthoni készleteket is. Próbáld ki az égősorokat  időben, mert utolsó nap nehéz lesz beszerezni a pótlást! Ellenőrizd a karácsonyfatalpat és nézd meg, nem töröttek, porosak-e a díszeid.

 

 

Bevásárlás:img-ca88caedf9c6e574c09e79fb630387cc

Karácsony előtt 3 héttel csinálj egy nagy bevásárlást. Tervezd meg a karácsonyi menüt, készíts listát és a tartós hozzávalókat,  szerezd be a hónap elején! Így az utolsó héten már csak a rövid szavatosságú termékeket kell megvenned amivel, elkerülheted a hipermarketekben hömpölygő tömeget. Készülj fel, hogy sok helyen hamar hiánycikké válik a mézeskalács fűszerkeverék vagy éppen a szaloncukor.

 

 

Takarítás:

ed32f8dfed9a71388426374e2c390f5d

Készíts takarítási listát, amin jelöld ki azokat a feladatokat, amik prioritást

élveznek a többivel szemben és tedd a lista végére azt, ami nem baj, ha végül is kimarad. December elején érdemes egy nagytakarítást tartanod, hogy utána már csak kisebb rutin takarítási feladatokat kelljen megcsinálnod. Amennyiben nem akarsz kimerülten ünnepelni, szervezd az ablakpucolással egybekötött nagytakarítást egy-két héttel korábbra. Karácsonykor is fontos, hogy tartsd szem előtt a környezet védelmét így lehetőleg válassz környezetbarát, biológiailag lebomló tisztítószereket.

Ha nem szeretnéd magad egyszerre leterhelni mindennel, bontsd zónákra a lakást. Így elég mindig csak egy zónát kitakarítani (pl. fürdőszoba, letoltes-1konyha-kamra, nappali stb.)  Mint minden nagytakarításnál itt is érdemes felülről lefelé megcsinálni a feladatokat. Így a pókhálózás, szekrények-, lámpák letörlése legyen az első. Télen is érdemes kiporolnod a matracokat, szőnyegeket és a párnákat. Aminek mosható a huzata azt mosdd ki, hogy friss illatos legyen a lakás.187234601

A szőnyegpadlón a kisebb foltokat, ha nem túl régiek, nedves tisztítókkal eltudod tüntetni. A beszáradt foltokat jobb ha profi tisztítókra bízod. Végül porszívózz és moss fel.

Tedd fel karácsonyi terítőt az asztalra. ( Ellenőrizd nincs-e rajta tavalyi halászlé folt 🙂 ). Karácsony előtti napokban vedd elő az ünnepi étkészletet, arról is törölgesd le a port. Mindeközben ha szereted, hallgass karácsonyi zenét, hogy magával ragadjon kicsit a karácsonyi hangulat.

 

 

Sütés-főzés

2254e70f45488823cbb17bf6473f

A mézeskalácsot célszerű már december elején megsütnöd,

hogy legyen ideje megpuhulni, de a legtöbb aprósüteménynek is jót tesz a pihentetés, így azokat is fokozatosan megsütheted az ünnep előtti hetekben. Már csak arra kell figyelned, hogy a család titokban ne járjon rá csipegetni. 🙂

Amit csak tudsz, azt készítsd elő és tárold a hűtőben, mélyhűtőben. Ne mindent 24-én akarj megcsinálni!

 

Ajándékvásárlás:christmas-shopping-shutterstock_1548798891

Ha nem szeretnél tizedszerre is karácsonyi bögrét ajándékozni, érdemes nyitott szemmel járnod egész évben, hiszen olyankor találkozol szuper ajándékötletekkel, amikor nem azt keresed célirányosan. Érdemes listát készítened az ajándékozottak nevével és kipipálhatod azt, akinek már sikerült megvenni az ajándékát. Itt is fontos, hogy időben kezdj el nézelődni, mert az adventi hétvégéken lepusztítják a boltok polcait az emberek és lehet, hogy az nagymamának kinézett piros pulóver már csak xs-es méretben lesz megvásárolható. Nézd meg tavalyról mennyi csomagolóanyag maradt, ha szükséges még, azt is érdemes időben beszerezned, ha még szépeket szeretnél találni!

Ha nem csak otthon, hanem az irodában is szükség van karácsony előtt és után is egy nagytakarításra, akkor hasznos lehet egy száraz mop beszerzése, ami segít eltüntetni a karácsonyi buli nyomait!

 

És a legfontosabb: pihenj és lazíts! Megdolgoztál érte!

Vegyél egy meleg fürdőt, gyújts illatos gyertyát, olvass el egy jó könyvet miközben mézeskalácsot majszolsz egy pohár meleg kakaó társaságában!

Ne stresszként éld meg az ünnepet, amit csak túlakarsz éli!

 funny-dogs-and-christmas-lights-26

Kellemes ünnepeket!