Kalauz a mopok világába.

Mop fajták! Nem mindegy mivel tisztítjuk a padlónkat!

 

A felmosórongy az állandó piszok elleni harc egyik legalapvetőbb fegyvere, ami minden háztartásban megtalálható és a takarítás első számú és elengedhetetlen eszköze.  Története több száz évre nyúlik vissza.

A modern társadalom igényeinek változásával a hagyományos felmosórongyok leváltására, szép lassan megjelentek a különféle takarítást segítő modern mop megoldások.

Mi is az a mop?

A mop egy olyan professzionális padlótakarító eszköz, mely a klasszikus felmosórongyok kiváltására született meg, ezzel komfortosabbá és gyorsabbá téve a takarítást. A mopok kiegészítő eleme még a mopnyél/tartó és a legtöbb esetben a vödör (kivételt képeznek a száraz mopok, ahol nem szükséges vödröt használni).

Számtalan anyagból (pamut, mikroszál, szivacs stb.) és formában készülhetnek, így minden takarító megtalálhatja azt a megoldást, amire szüksége van.

A mopokkal a legtöbb iparágban találkozhatunk, éppolyan fontosak egy bevásárlóközpont tisztántartásában, mint egy iroda vagy egészségügyi intézmény takarítása során.

A mopok elsősorban a vizes takarítást segítő eszközök, de léteznek száraz és impregnált olajjal bevont mopok is, de ezekről később ejtünk szót! 🙂

A mop feltalálása:

A „mop” kifejezés már az 1496-os évben megjelent az angol nyelvben. ( Bár akkor még „mappe”-nak betűzték).

1893-ban Thomas Stewart afrikai-amerikai feltaláló alkotta meg és szabadalmaztatta a mopok „ősét”. Ez egy olyan fonalból készült cserélhető fej volt, amit ráerősített egy tartórúdra és ezzel elindította a mai napig népszerű önkicsavaró felmosók innovációját.

Ma már természetesnek vesszük, hogy nem pusztakézzel kell kicsavarni a vizes rongyot, de ez akkor hatalmas újdonságnak számított.

Találmányával szerette volna megkönnyíteni az emberek mindennapjait és gyorsítani a takarítást.

Aztán 1950-ben Peter Vosbikian szabadalmaztatott egy szivacsos felmosórongyot. Ami szintén a kézzel kicsavarás és a hajolgatás megszüntetésére szolgált, ráadásul magas nedvszívó képességének köszönhetően ritkábban is kellet kicsavarni.

 

Otthoni és professzionális mopok

 

Klasszikus csavaros mopok, háztartási felmosók

Az otthoni használatra szánt mopok általában kisméretűek és csavarosak, így elhasználódás után csak új fejet kell venni, ez a csavaros fej pedig a legtöbb boltban beszerezhető.

A háztartási mopok készülhetnek pamutból, mikroszálból, viszkózból és egyéb szintetikus anyagokból is.

Ezeknek a mopoknak elengedhetetlen kelléke a kicsavarós felmosó vödör. Általában kisebb vagy közepes méretű felületek tisztítására alkalmasak.

Árban van különbség a márkák között, de általánosságban kb. pár száz Ft-tól 1500 Ft-ig terjed a csavaros fejek beszerzési költsége.

Amit érdemes figyelni, hogy hány g-os a pótfej. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb mennyiségű vizet képes felszívni a mop, viszont annál nehezebb is kicsavarni belőle a felesleges vizet.

Nagy előnye a régi felmosórongyos megoldáshoz képest, hogy nem kell kézzel megérinteni a szennyezett rongyot, valamint olcsó felmosó megoldás.

Hátránya, hogy még mindig szükség van kézi erőre a kicsavaráshoz, mosógépben nem moshatóak, így hamar elhasználódnak és kidobásra kerülnek a régi fejek. Nagy területű helységekben időigényes a használata, a sarkok nehezen tisztíthatóak segítségükkel és bizonyos padlókon (pl. fa padozatok) a vizes felmosás nem ajánlott, így ott nem is használhatóak.

Ma már sokat fejlődtek a háztartások számára szánt mopok is, így megjelentek a forgófejes mopok, amiket egy pedállal ellátott vödör segítségével lehet kicentrifugázni.

Tengerész mop ( Kentucky mop)

A tengerész mop vagy más néven a Kentucky mop már egy professzionális használatra tervezett eszköz.

Ezek a mop fejek moshatóak és kb. 300 alkalom után használódnak el és ajánlott a cseréjük.

Áruk átlagosan 1200-3000 Ft között mozog.

Szálai hosszúak, spagetti szerűek és pamutból készülnek. A szálakat középen, egy téglalap alakú textíliára varrják, ezt a részt kell a csatos nyélbe helyezni és rászorítani.

A fejek szintén eltérő gramm súlyúak ( általában 250-500 gr) mint ahogyan az eldobható fejeknél, itt is azt jelentik, hogy mekkora nedvszívó képessége van a mopnak.

Előnye, hogy nagy a nedvszívó képessége, a fejek moshatóak, segítségükkel már alkalmazható a 2 vödrös felmosás, a szálak vastagságának köszönhetően nem szakadnak el a rojtok.

Hátránya, hogy általában bő vizes felmosásra használhatóak csak, így az olyan felületeken, amik érzékenyek a vízre ( pl. fapadlók) nem ajánlott velük a takarítás. Itt is szükséges a kézi erő a kicsavarásra.

Lapos fejű professzionális mopok

Felhasználási körük sokrétű, éppen ezért változatos méretekben és szálösszetételben kaphatóak.

Egyes típusai a vizes, nedves takarításhoz jelentenek nagy segítséget, míg van olyan fajtája, ami a száraztakarítást segíti. Ez utóbbi típus magába gyűjti a port és nem engedi vissza a padló felületre.

A mopok rögzítése a tartóra különféle megoldásokkal történhet: zsebbel, füllel, tépőzárral, patenttal.

Előnyei: számos területen bevethetőek. Mérete akár a 110 cm-es is lehet, így hatalmas felületek, akár sportcsarnokon gyors takarítására is alkalmasak. A nehezen elérhető sarkokat is képes kitakarítani.

A nedves változatok nagy mennyiségű folyadékot képesek felvenni a felületről.

Hátránya: egyes típusok nehezen mozgathatóak, így jól válasszuk meg a márkát.

Bizonyos márkák már alkalmazkodtak a különféle igényekhez, így a tisztítás technológiában alkalmazott színkódoknak megfelelő mopokat is piacra dobtak.

Impregnált Vörös mop – Mesdi

Innováció a víz nélküli takarításban!

A cserélhető mopfejek kifejlesztésénél arra fektették a hangsúlyt, hogy kialakításánál fogva a lehető legnagyobb felületen érintkezzen padlóval és eközben minimális fizikai erőfeszítésre legyen csak szükség.

A mop feje 100 %-os összetételű pamutszálakból áll, így semmilyen formában nem tartalmaz műszálat.

Öt különböző hosszúságú pamutszálból varrják össze őket, így azok az összes port és szennyeződést összegyűjtik és magukban tartják. A speciális impregnálásnak köszönhetően használatuk során garantáltan mindvégig megtartják tisztító hatásukat.

Nem kell a terméket megvenni mivel szolgáltatás formájában nyújtjuk ügyfeleinknek.

Előnyei:

 • Az 1 m²-re eső legalacsonyabb takarítási költséget eredményezi
 • 50 %-kal csökkenti a munkaidőt
 • Nem szükséges felsöpörni vagy felmosni a használata előtt
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására
 • A víz használatának mellőzésével teljesen kiküszöbölhető a csúszásveszély
 • Nincs száradási idő, a padló azonnal használható
 • Minden típusú burkolaton használható a szőnyegpadló kivételével
 • Nincs beruházási, anyagszállítási és raktározási költség
 • Egyedülállóan alkalmas elektromos vezetékek, kábelek felett kialakított ún. álpadlók 100 %-os tisztítására
 • Nincs „csíkosodás” a használata után
 • Nem matt, hanem csillogó felületet biztosít
 • Könnyű és kényelmes a használata
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez

Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak!

Próbáld ki 1 hétig ingyen szolgáltatásunk!

 

Forrás: www.pinterest.hu