Jön az influenzaszezon! Ideje felkészülni!

Ahogy beköszönt a hideg idő és lassan közeledik az év vége, egyre több tüsszögő beteg embert látunk mindenhol. A munkatársak is sorra dőlnek ki és elkerülhetetlen, hogy az influenza is terjedésnek induljon. Lassan itt az ideje beoltatni magunkat, mert közeledik az influenzaszezon!

flu-season

De hogyan védekezhetünk a betegség terjedése ellen?

Tippjeink segítenek túlélni az idei influenzaszezont!

Hogyan védekezhetsz az influenza ellen?

Az első influenzás betegek többnyire már október végén megjelennek, és ha hosszú a tél, márciusig is elhúzódhat az influenzaszezon.

Csúcsidőszaka általában az év eleje, azaz január és február hónapban van és kb. 8-10 hétig tart. Ezekben az időszakokban az emberek több időt töltenek összezárva, így sokkal inkább ki vannak téve az egyes vírusoknak. Közösségek (pl. iskolák, munkahelyek, szociális otthonok) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra az influenza következtében, mert a helyi járvány néhány nap alatt kialakulhat.2717076_orig

Az influenza egyik fő tulajdonsága, hogy hirtelen, előzmények nélkül dönti ágynak az embert, és általában jelentősen tovább tart, mint egy simamegfázás, amit általában 3 nap alatt „kifekszünk”.

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján terjednek. Az influenza lázzal, hidegrázással, torokfájással, fejfájással, orrfolyással dönt le a lábadról, de a légúti tünetek mellett gyakran gyomor-bélrendszeri problémák (hányás, hasmenés) is előfordulnak.

Oltani vagy nem oltani?

Az influenzát egészen más vírus okozza, mint a náthát, bár a tünetek egészen hasonlóak, csak persze súlyosabbak, magasabb a láz, erősebb a flushotfejfájás, a fáradtságérzés, a levertség, a szédülés stb. Mivel a védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért éppen most a legcélszerűbb beadatni az oltást.

 

Ajánlott beoltatni magát mindenkinek, aki a magas rizikófaktorba tartozik:

A 60 évnél idősebbek, a két évesnél fiatalabb gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők és a várandós nőknek különösen ajánlott a védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait megfertőzni vagy kidőlni a munkából. Szövődményként előfordulhat felső és alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás (amely időseknél és immunhiányos állapotúaknál gyakran halálos) és szívizomgyulladás (ez szintén halálhoz vezethet).

Ha nem vagy az oltás híve, akkor is védekezhetsz megfelelő praktikákkal a tüsszögő és köhögő emberekkel szemben.

 

Oltás mellett mit tehetünk még az egészségünk megóvása érdekében?

Egy kis odafigyeléssel nem lehetetlen feladat, hogy átvészeld egészségesen az influenza szezont.

Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de a járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is.

Fontos, hogy megfelelő módon készüljünk fel a hűvösebb hónapokra. Például turbózzuk fel az immunrendszerünk!c-vitamin

Fontos ilyenkor, a vitamin utánpótlás, ezért szedjünk vitaminokat ( főleg D és C-vitamint)

Együnk sok C-vitaminban gazdag ételt (pl. citrusfélék, savanyú káposzta, zöldségfélék, mint a paradicsom, paprika vagy épp a brokkoli, de magas C-vitamin tartalmú a pl. csipkebogyó piros termése is.)

 

A cseppfertőzéssel terjedő vírusok nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjednek. Emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás, valamint a használati tárgyak fertőtlenítése, mivel naponta több olyan felülettel is érintkezünk, melyeken számos baktérium telepedhet meg.

 

Kritikus területek a tömegközlekedési eszközök kapaszkodói, korlátjai, a lift és egyéb nyomógombok, villanykapcsolók, a mosdók csapjai és persze a kilincsek. De fokozottan veszélyes eszköz ilyenkor a munkahelyi közös telefon, a nyomtató, a számítógép billentyűzete, a tollak, de még a közös kávéfőző is. ( Tudod hol található a legtöbb baktérium a munkahelyeden? Olvasd el korábbi cikkünket!)

 

Köhögés és tüsszentés esetén takard el az orrodat, szádat! Ne érintsd vagy dörzsöld meg a szemed, orrod vagy szádat, mert a kórokozók a szennyezett kézről bejuthatnak szervezetedbe.kezmosas-szabalyai

 

A legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól, a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás: a szappan és a víz használata, vagyis a megfelelő alapos kézmosás!

 

Az alapos kézmosás lépései:

1.Meleg vízzel nedvesítsük be a kezünket.

2.Szappanozzuk be jó alaposan a kézfejünket.

3-5. Legalább 30 mp-ig dörzsöljük át kezünket, ne feledkezzünk meg a csuklókról, az ujjvégekről és az ujjközökről sem

6. Bő folyó vízzel öblítsük le a kezünket.

+Részesítsük előnyben a száraz egyszer használatos papírtörlőket és a csapot is ennek segítségével zárjuk el.

 

Fertőtlenítés! Na de hogyan?

A kézen magán csak nagyon rövid ideig élnek meg a vírusok, azonban a papíron, ruhán, zsebkendőn viszont fél napig is. Keményebb, simább felületű tárgyakon, fémen, műanyagon pedig akár 48 órát is fertőző marad az influenzavírus.( a Minnesotai Orvosi Egyetem Bonnie Bean vezetésével végzett vizsgálatának megállapítása alapján) Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban mivel takarítjuk és fertőtlenítjük le a felületeket.

 

Nem elég törölgetni! Egy beteg által megfogott kilincs letörlésével a vírust a törlőrongyon keresztül addig fertőzésmentes felületekre isletöltés (1)-- átvisszük. Használjunk probiotikum ( jótékony élő baktérium) alapú tisztítószereket melyek nem csak remekül tisztítják a felületet, de sokkal hosszabb ideig is megőrzik annak tisztaságát, mint egy hagyományos tisztítószer. Ezek a tisztítószerek természetes összetevők segítségével, vegyszermentes hatékonysággal tisztítanak, még pedig úgy, hogy a tisztítószer jó baktériumai a felületen megtapadnak, szaporodnak és jótékony hatású biofilmet képeznek. ( Mi az a biofilm?) Ez pedig megakadályozza a kórokozók elszaporodását, így a fertőzéshez szükséges mennyiséget nem érik el. Lehetőleg minden nap törüljük át a használati tárgyakat, mert kiemelt influenza időszakban gyorsabban felülfertőződik a felület, mint normál esetben!

Kézfertőtlenítő adagolók:01adagoló

Közösségi terekbe ahol sok ember megfordul (de akár otthonra is) érdemes beszerezni kézfertőtlenítő adagolókat. Ezek az eszközök hosszú évekig segítenek többek között az influenza terjedésének vagy egyéb fertőzéseknek a megakadályozásában. Több változat közül is választhatunk, hiszen van belőlük nyomógombos, de automata-, szenzoros érzékelővel felszerelt is, aminek segítségével érintés nélkül adagolhatunk kézfejünkre fertőtlenítőszert. Nagy előnyük továbbá még, hogy hosszú ideig elegendő a töltőanyaguk, így nem csak egy járványos időszakot vészelhetünk át a segítségükkel.

Táskánkba is szerezzünk be egy kicsi víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot vagy gélt, de a fertőtlenítő törlőkendők használata is hasznos lehet.

A termékek, többnyire alkoholt, vizet, glicerint, illatosító anyagot, A-és E-vitaminokat tartalmaznak. Számos illat- és színezékanyag mentes és környezetbarát terméket is vásárolhatunk már. Az érzékeny bőrűeknek sem kell kézszáradástól tartaniuk, mert akár bőrápoló összetevőkkel rendelkező  fertőtlenítőt is választhatnak.

Feltétlenül fertőtlenítsük kezünket toalett használat előtt és után! A kézfertőtlenítők mellet, találhatunk ma már WC-ülőke fertőtlenítő adagolókat is. Ezek szintén nagy segítséget nyújtanak a fertőzések megakadályozásában. Ráadásul használatukkal megspórolható az ülőke WC papírral való körberakása.

 

Az influenza kezelése, ha mégis megbetegednénk:

Legfontosabb az influenza kezelésében, hogy betegen maradj ágyban, pihenj, sok folyadékot igyál és kerüld a különböző erőfeszítéseket, na és persze fordulj orvoshoz!landscape-1483548118-flu

 

Források:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/471/influenza-ki-kell-pihenni
http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/influenza/90
http://www.ridikul.hu/2017/10/21/kezdodik-az-influenzaszezon-a-haziorvos-szerint/
http://www.origo.hu/egeszseg/20150130-influenza-targyaink-jobban-fertoznek-mint-mi-magunk.html