Ezeket a tisztítószereket soha ne keverd

Ezeket a tisztítószereket soha ne keverd, mert veszélyes lehet!

 

Sajnos, egy általánosan elterjedt tévhit, hogy amikor összekeverjük a különféle háztartási tisztítószereket, hatékonyabb eredményt érünk el!
A mostani helyzetben, pedig még inkább hajlamosak vagyunk túlzásba esni, ha takarításról van szó.

 

A valóságban a vegyítéssel csak veszélybe sodorjuk magunkat. Ugyanis, olyan kémiai reakciók jöhetnek létre, ami nagyon káros az egészségre pl. veszélyes vegyszergőzök szabadulhatnak fel, amik károsítják a tüdőt.

Ha makacs szennyeződéssel találkozunk, nem az a megoldás, hogy nekiesünk 5 különféle agresszív tisztítószerrel és ezek keverékével. Inkább várjuk ki türelmesen a címkén jelzett behatási időt, majd mechanikus rásegítéssel távolítsuk el a makacs szennyeződést.

Melyek azok a tisztítószerek, amiket veszélyes keverni egymással?

Az alábbi tisztítószereknek a keverése nem csak a felületekre, hanem az egészségedre is veszélyes lehet!

 

Klór – savtartalmú tisztítószerek

A fertőtlenítő szerek közül a klórtartalmú szerek lehetnek a legveszélyesebbek az egészségre, ezek többnyire nátrium-hipokloritot tartalmaznak (pl. a klasszikus Hipo). Erős oxidáló hatású és roncsoló méreganyagok.

 

A klórtartalmú vegyszerek használata és belégzése már önmagában is veszélyes, de amennyibe a klóros tisztítószer sav tartalmú tisztítószerrel (citromsavas anyaggal, sósavval és igen sima ecet esetén is) érintkezik, klórgáz szabadul fel, ami köztudottan egészségre veszélyes hatást fejt ki.

 

A kellemetlen tüneteken túlmenően (mint a köhögés, égő érzés a nyálkahártyákon) pedig akár halált is okozhat a dózis mennyiségétől függően. A klórgáz nem csak ipari környezetben keletkezhet, hanem a háztartásban is a klórtartalmú tisztítószerek (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodai vegyszerek (klórtabletta) és a savas tisztítószerek (mint pl. a vízkőoldók) egyidejű használata esetén.

Amikor klór tartalmú tisztítószerrel dolgozunk, azt mindig nyitott ajtók és ablakok mellett tegyük és használata után is jól szellőztessük ki a helyiséget.

>>> Klórmentes tisztítószerek az egészség védelmében!

Fehérítő – ammónia tartalmú tisztítószerek

Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer. A használata éppolyan veszélyes, mint a klórtartalmú szereké.
Ha a fehérítő és az ammónia tartalmú szereket vegyítjük klóramin gáz keletkezik. Ez a gáz egyrészt irritálhatja a szemet és az orrot, továbbá légzési nehézségeket okozhat. Nagy mennyiségben belélegezve a belső szervek károsodását is okozhatja.
Ha az ammónia koncentrációja elég magas, akkor hidrazin képződhet, amely nemcsak mérgező, hanem robbanásveszélyes is.

 

Fontos tudni, hogy nagyon sok tisztítószer tartalmaz ammóniát ( pl. a legtöbb ablak és üvegtisztító vagy fémtisztító szer), ezért minden esetben alaposan olvassuk el a címkét, mielőtt kevernénk valamivel a kiválasztott szert.

Használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a klór tartalmú szerekére: Ne keverjük, jól szellőző helyiségben dolgozzunk csak vele, kerüljük a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemünkbe, se a bőrünkre (használjunk gumikesztyűt) és gyermekek elől elzárva tartsuk!

Fehérítő és az alkohol keverése

Ennek a két vegyszernek a kombinálása kloroformot eredményez.

Ez szintén irritálja a nyálkahártyát és a szemet, illetve ártalmas lehet az idegrendszerre, a tüdőre, a vesére, a májra és a szívre is.
Továbbá, a kloroform szédülést, hányingert, eszméletvesztést, de nagy dózis esetében akár még halált is okozhat.
Soha ne keverd!

Hidrogén-peroxid + Ecet kombinációja

A hidrogén-peroxid sokrétű felhasználhatósága miatt, igen népszerű anyag. Szebbé varázsolja a fehér fugát, használják sütő takarításra is, de makulátlanná teszi az elszíneződött konyharuhát is stb.

Azonban ecettel keverve veszélyes lehet!

Biztos te is hallottál már arról, hogy fertőtlenítésre (baktériumölő tulajdonsága miatt) kiváló ez a kombináció!
Azonban fontos, hogy a két anyagot egyszerre soha ne használjuk. Egymás után is csak nagy körültekintéssel alkalmazzuk, de a legjobb, ha elkerüljük teljesen ezt a kombinációt.
Ugyanis a kettő anyag elegye a perecetsav, ami mérgező továbbá irritálhatja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket is.

 

Első a biztonság! Ezeket tartsd be, ha vegyszerekkel dolgozol:

  • Mindig olvasd el a tisztítószer használati utasítását, valamint a figyelmeztetéseket és szigorúan tartsd is be azokat!
  • Tartsd a tisztítószereket eredeti csomagolásukban az eredeti címkéjükkel ellátva!
  • Ne használj, vagy a lehető legminimálisabb mennyiségben használj fehérítőt és ammóniát az otthonodban!
  • Vegyszereket sose használj zárt térben! Ha véletlenül mégis kevertél két erős vegyszert, szellőztess, hagyd el a helyiséget, lélegezz mélyeket szabad levegőn, és mosd meg az arcod, szemed bő vízzel!
  • Ha vegyszereket alkalmazol mindig használj kesztyűt és maszkot, és ne hajolj sokáig a fertőtlenített felületek fölé!
  • Tartsd a tisztítószereket elzárva a gyerekektől!

Padló takarítás agresszív vegyszerek hozzáadása nélkül, professzionális takarítók számára:

Ajánlatunk a Mesdi egyedülálló, impregnált vörös mopja, kifejezetten professzionális felhasználóknak.

A legjobb választás valamennyi padló tisztán tartására ( a szőnyegpadlót leszámítva), mert nem csak tisztítja, de ápolja és fényesen is tartja azokat, ráadásul agresszív vegyi anyagok nélkül.

Ennek a speciális takarítási technológiának kialakítása évtizedes tapasztalatok tanulságainak levonásával történt. A cserélhető mopfejek kifejlesztésénél arra fektették a hangsúlyt, hogy kialakításánál fogva a lehető legnagyobb felületen érintkezzen padlóval, és eközben minimális fizikai erőfeszítésre legyen csak szükség.

A mopokat meghatározott hőfokon egy speciális olajjal impregnáljuk, amely összetételének köszönhetően a port és a szennyeződéseket teljesen magába szívja, így a padlót rövid idő alatt természetesen csillogóvá varázsolja, minimális erőfeszítéssel, más vegyszerek hozzáadása nélkül, környezetbarát módon!

Legjobb megoldás az érzékeny felületek tisztítására és ápolására, mint a terrazzo, márvány vagy a gránit padló.
Mert használatához nem szükséges savas vagy lúgos tisztítószer!

Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható pl. fapadlók, állpadlók.

Ismerd meg jobban a víz nélküli takarítást –> Kattints ide!