Eláruljuk a ragyogó padló titkát!

Akárhogy sikálod, mosod és törlöd sehogy sem lesz tökéletes a végeredmény pedig te mindent kipróbáltál már?

Most eláruljuk a ragyogó padló titkát!

 

Te is úgy érzed magad néha, mint Hamupipőke a mesében?

Az állandó padló sikálás és felmosás örök körforgása, fárasztó tud lenni, főleg, ha a végeredmény nem lesz tökéletes.

A padlóburkolására számos lehetőség adódik, akár speciális igényeknek megfelelő megoldásokat is kiválaszthatunk.

Otthonunk és munkahelyünk leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló.

Tisztán tartása alapvető igény, amit nem árt és nem is érdemes elhanyagolni.

A padlófelületek gyakori tisztítása ugyanis nemcsak higiéniai szempontból fontos, a megfelelő ápolás a burkolatok tartósságát is előnyösen befolyásolja.

E feladatok ugyan általában egyszerűek, de rendszerességet, megfelelő tisztítószereket és esetenként hatékonyabb takarító eszközöket is igényelnek.

A padlók tisztító karbantartásához savas- vagy egyéb maró, esetleg durva koptató hatású anyagokat tilos használni, mert jelentősen károsíthatják a burkolatok felületét, bevonó anyagát. Ezek a durva vegyi anyagok visszafordíthatatlan károkat is képesek okozni a gyönyörű padlókon.

Bármilyen anyagból is készüljön a padlónk, csak az anyagában kárt nem tevő tisztítószereket szabad használni rajta, például környezetbarát tisztítószereket. (Ideális választás az SanoD’or Nature Floor Probiotikus padlótisztító használata.)

A csillogó-villogó, ragyogó padló titka…

Nézzük meg a leggyakoribb padlótípusokat és megfelelő ápolásukat

 

Szőnyegpadló:

Kellemes meleg hatású, jó hang- és hőszigetelő padlótípus, amely kiválóan alkalmas letisztult, modern, illetve egyedi, dekoratív környezet kialakításához is.

Mivel ezek általában műszálas burkolatok, a szokásosnál jobban vonzzák a port.

 

Takarításuk során leginkább a porszívóé a főszerep.

Az egyéb szennyeződések makacsabb foltokat hagyhatnak a felületükön, ezért ezek a burkolatok szinte naponkénti takarítást igényelnek. A foltos szennyeződéseket mielőbb el kell távolítani, amihez a különféle szőnyeghez ajánlott folttisztító szerek valamelyikét célszerű igénybe venni.

 

Idővel azonban általános és teljes felülettisztításra is szükség lesz. Ezt célszerűbb a szőnyegtisztító cégek valamelyikével elvégeztetni, mert így garantált a tisztítás minősége, és nem lesz foltos, hullámos a szőnyeg felülete sem, mivel saját kezűleg nehéz folt- és hullámmentes felületi nedves tisztítást végezni szakszerűen.

Lakkozott parketták, szalagparketták:

A természetes faanyagú padlók felületét többnyire nagy kopásállóságú lakkréteggel szokták időállóbbá tenni. Azonban kár tagadni, hogy ez a bevonó réteg is kopik, mattul az évek során.

A gyakori nedves, kevés tisztítószert is tartalmazó feltörléssel ugyan a legtöbb szennyeződés eltávolítható, ám a felület felszáradása után ajánlott egy száraz moppal is áttörölni.

 

A legjobb azonban ha alapból víz nélküli száraz mopot használunk a padló megóvása érdekében ( lásd Mesdi impregnált mopja). Ezzel eltüntethetők az esetleges homályos foltok és a padló fényesebb is lesz.

 

A bő vízzel történő felmosás minden fapadló esetében káros hatású, ezért kerülendő!

A parketta és a víz nem jó barátok, ez jegyezzük meg!

A parafa padló:

Igazi környezetbarát padló!

Az alapanyagának köszönhetően a parafapadló másik fontos tulajdonsága, hogy rendkívül rugalmas és puha. Az egyik legjobb padlóválasztás olyan személyek számára, akik rendszeres derékfájással, ízületi fájdalmakkal küzdenek. Mivel a parafa rugalmas szerkezetű, így kíméli a gerincet és az ízületeket.

 

A lakkal kezelt parafa egész jól ellenáll a savaknak és a lúgoknak, de inkább csak makacs szennyeződés esetén használjunk tisztítószert.

 

Elegendő jól kicsavart, nedves ronggyal feltörölni, vagy ami még jobb impregnált vagy száraz moppal végig menni a felületen.

A parafa sem szereti a sok vizet, így a bő vizes felmosást itt sem ajánljuk.

 

Habár nem szívják magukba a vizet, de a viasszal kezelt típusoknál a vízfoltokat azonnal fel kell törölni, különben foltossá válhat a bevonat.

 

Laminált padló:

A laminált padlók rengeteg előnnyel bírnak, a legfontosabb: gyorsan és egyszerűen lerakhatóak. Meleg hatást keltenek és kellemes rajtuk járni.

 

Nagyon népszerű padlóburkolat típus, mivel az emberekben kialakult egy megállapítás róla, mégpedig, hogy a lehető legkevesebb odafigyelést igényli.

Ez a megállapítás azonban téves!

 

A laminált padló felülete ugyan nagyon ellenálló, ám a mag anyaga erősen nedvszívó farost, ezért a bő vizes felmosás esetén felpúposodhat a padló. Sokan nem veszik figyelembe, hogy a laminált padló az illesztések mentén sem vízálló.

Az állandó vizes felmosások hatására a padló illesztései idővel rámpa szerűén fel fognak púposodni, a víztől ugyanis megduzzadnak (1-2 év és a látvány borzasztó lesz).

 

A laminált padló napi ápolása és takarítása gyakorlatilag a kosz és a por eltávolítását jelenti egy száraz törlőronggyal/ moppal. Intenzívebb tisztításhoz használható enyhén nedves törlőrongy is.

 

Ne használjunk a laminált padlón fehérítőszereket, erős oldószereket, acetont, súroló és szemcsés anyagokat vagy agresszív savas tisztítószereket.

 

Amennyiben a felületek fényének és tartósságának megóvása is cél, akkor kimondottan laminált padló ápolószer használata ajánlott, amely fényesítő hatású is. Teljes száradás után azonban ilyenkor is ajánlott szárazon áttörölni a regenerált, tiszta padló felületét.

PVC és linóleum padlók:

A PVC és linóleum padlóknak rengeteg kedvező tulajdonságuk van, emiatt pedig nagyon közkedveltek, és nagyon elterjedtek nem csak a háztartásokban, hanem a munkahelyeken is

 

Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a PVC és a linóleum padlón soha ne használjunk erős és maró hatású tisztítószereket, súrolóport, acetont vagy gőztisztítót. Amennyiben szennyeződés keletkezik a padlón, ne essünk neki oldószerrel vagy agresszív vegyszerrel (pl. hipóval vagy vízkőoldóval) mert ezek károsítják a védőbevonatot. Ha ilyen kerül a padlóburkolatra, a lehető leggyorsabban távolítsuk el.

 

A túl hideg víztől megrepedezhet, a forrótól pedig elveszítheti a fényét, így ezeket is kerüljük.

Bármennyire is a higiénia megszállottjai vagyunk ne felejtsük el, hogy ezeken a padlótípusokon egy enyhén hígított tisztítószeres langyos vizes felmosás bőven elegendő.

Ha folt, kosz kerül a padlóra, egyszerű semleges tisztítószerrel távolítsuk el.

Amennyiben olajos, ecet vagy citromfolt kerül rájuk, azt azonnal el kell távolítani, mert a padló felszínének elszíneződését okozhatják.

 

A durvább tisztítószeres módszer nem csak a szennyeződést távolítja el, hanem az azt hordozó felületre is nagyobb hatással lehet, károsíthatja felületét.

Az agresszív szereket hagyjuk csak a boltok polcain, így nem csak a padlót, de egészségünket is megóvjuk.

Ezeken a padlótípusokon fontos a rendszeres minél gyakoribb takarítás, melynek segítségével kevesebb szennyeződés halmozódik fel, kevésbé hatol be a felület pólusaiba, mélyedéseibe, sérüléseibe, és kevésbé tapad meg bennük.

Kerámia burkolatok:

Számtalan mintával választhatjuk, így beleillik minden belső térbe. Azért is annyira kedvelt, mert nagyon ellenálló és könnyen tisztítható, így ideális választás nagy igénybevételű helyekre pl. munkahelyekre is.

 

A padlóburkolatok közül a kerámia bevonatúak talán a legkönnyebben ápolhatók.

Nedves, tisztítószeres feltörléssel könnyen eltüntethetők még a makacsabb szennyeződések is a felületről. A tisztításhoz ajánlatos olyan szereket használni, amelyek száradás után csúszásmentessé is teszik a mázas felületeket.

Felmosást követően hagyjuk felszáradni mivel vizesen nagyon csúszóssá, így baleset veszélyessé válhatnak.

( A Mesdi száraz mopjával az elcsúszásból eredő balesetek elkerülhetőek)

 

Bár a kerámia padlóburkolatok anyaga erősen ellenáll a maró hatású szereknek, ezek esetében is ajánlott kerülni a használatukat, hisz a fuga könnyebben károsodhat. Válasszunk inkább semleges padlótisztítókat.

Nedves, tisztítószeres felmosással a makacs szennyeződések is könnyedén eltüntethetőek róla.

A nedves tisztításuk előtt nem árt egy alaposabb porszívózás, amellyel a felületük karcosodását okozó por és egyéb szemcsék távolíthatók el és a fugák is pormentessé tehetőek.

Általánosan elmondható, hogy tisztán tartásuk a napi takarítás során alkalmazott technológiákkal is eredményre vezet.

Érzékeny felületek takarítása:

A természetes kövekből készített burkolatok és márványpadlók hátránya, hogy nagyon érzékenyek a különféle vegyi hatásokra, tisztításokra ráadásul hajlamosak a foltosodásra, tehát külön védelmet igényelnek. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ezen felületeket mivel is tisztítjuk.

 

Tilos az ilyen típusú padlók felületének súrolása, illetve savas, vagy lúgos szerekkel történő foltmentesítése, rendszeres tisztítása. Sose alkalmazzunk súrolóporokat tisztításukra!

Ha agresszív, felületet maró-károsító hatású szennyeződés kerül a padlóra, akkor, az ilyen jellegű szennyeződéseket azonnal semlegesítve fel kell törölni, megelőzve ezzel a mélyebb rétegekbe szívódásukat.

Akárcsak egy fapadlónak a márványból készült padlónak is az a legideálisabb, ha szárazon takarítják.

Kíméletesen kell bánni velük, hogy sokáig megőrizzék eredeti szépségüket.

A megfelelő védelemhez természetesen megfelelő impregnáló szer szükséges. 

 A ragyogó padló titka az impregnált vörös mop!

A vörös mopokat meghatározott hőfokon impregnáljuk. Ehhez az egész világra levédett, licenccel rendelkező impregnálószert használunk, mely különleges összetételben tartalmaz paraffinolajat, ami természetes anyagként természetes módon biztosítja a felületek fényesen csillogását.

 

Miért ideális választás a Mesdi mopja?

Mert:

 • Alkalmas minden típusú padlóhoz és felülethez (a szőnyegpadló kivételével).
 • Nincs szükség felsöprésre vagy felmosásra a használata előtt.
 • Mivel használata során nincs szükség vízre, különösen ajánlott olyan felületek tisztítására, ahol a vizes felmosás nem alkalmazható pl. fapadlók.
 • Nincs szükség más takarítószerek alkalmazására sem.
 • Könnyű és kényelmes a használata, az eszközt csak magunk előtt kell tolni.
 • A mopok két hét elteltével is tökéletes állapotban vannak.
 • Professzionális használatra tervezett eszköz, profi felhasználóknak.
 • A takarítás kisebb erőfeszítéssel jár.
 • Tiszta és csillogó lesz a padló csupán egy feltolással.
 • Nincs „csíkosodás” a használat után, csak ragyogó padló.
 • Költség és időtakarékos takarítás ( 50%-al csökkenti a munkaidőt).
 • Megtakarítást lehet elérni vele a beszerzésben és a raktározásban.
 • Minimális költséggel lehet a takarítást, karbantartást elvégezni.
 • A mopot rendelkezésre bocsájtjuk bárhol, ahol az ügyfélnek szüksége van rá
 • Különböző méretben kaphatóak, amelyek alkalmazkodnak a különböző szükségletekhez a kis irodától, a nagy sportcsarnokokig.
 • Az ergonomikusan kialakított rúd megkönnyíti az eszköz használatát, ezzel elkerülve a kellemetlen pozíciókat.
 • A víz használatának mellőzésével nincs csúszásveszély, illetve száradási idő, a padló rögtön használható!

 

A Mesdi mop rendszeres használata mellett a padlóink megőrzik eredeti fényüket!

Próbáld ki egy hétig díjmentesen!

Érdekel a lehetőség? Írj nekünk! 🙂

mesdi@mesdi.hu

+36 (1) 203-0730

 

Forrás:
Képek: freepik.com és Pinterest
http://ezermester.hu/cikk-6162/Padlok_tisztitasa
http://www.2jepetto.hu/blog/laminalt-padlo-felmosasa