A háztartási tisztítószerek befolyásolhatják a termékenységet!

A háztartási tisztítószerek befolyásolhatják a termékenységet!

Ezért kerüld a veszélyes EDC-ket!

 

Mindennap számtalan vegyi anyaggal érintkezünk. Megesszük-isszuk őket, tárgyak használta által vagy épp belélegezve őket jutnak a szervezetünkbe.

A legtöbb vegyi anyag kis mértékben nem okoz visszafordíthatatlan károkat, azonban vannak olyan csoportok, amik valóban  veszélyesek, ilyenek például az EDC-k (Endocrine Disrupting Chemicals).

Az EDC-k az endokrin rendszert károsító, a hormonális rendszerbe beavatkozó anyagok, amik befolyásolhatják a termékenységet!
tisztítószerek veszélyei a terhesség alatt

Mi az az endokrin rendszer?

Az endokrin rendszer, egy másik használt kifejezés a hormonális rendszerre és a belső elválasztású mirigyek összességét értjük alatta. A belső elválasztású mirigyek (endokrin mirigyek) olyan mirigyek, amelyek az életműködéseket szabályozó hormonjaikat közvetlenül a sejt közötti térbe, és ezáltal a véráramba juttatják. A hormonok, így a mirigytől távoli szerveken fejthetik ki hatásukat.

Az endokrin rendszer legfőbb részei a petefészek, a here, az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy és a mellékvese. Továbbá része még a tobozmirigy, a csecsemőmirigy, a hipotalamusz, a mellékpajzsmirigy és a hasnyálmirigy is.

Az EDC-k veszélyesek az ideg- és immunrendszerre, károsítják a férfi és a női reproduktív funkciót, ill. több ráktípus, így például a mell-, here- és prosztatarák kialakulásához is hozzájárulhatnak. Gyermekkorban megzavarják a nemi mirigyek fejlődését, valamint a magzat fejlődését is negatívan befolyásolják.

Az EDC-k befolyásolhatják a petesejt, a hímivarsejt minőségét, a fogamzás esélyét és a születendő gyermek egészségét is!

A reprodukciós rendszer mellett a pajzsmirigyre vonatkozó EDC hatások is ismertek, de vannak kutatási eredmények az agy, a zsír- és cukoranyagcsere,továbbá az immunrendszer vonatkozásában is.

Az EDC anyagokat egyre nagyobb mennyiségben állítják elő, így egyre nagyobb egészségügyi veszélynek vagyunk kitéve. Kiemelten veszélyesek ezek az anyagok a gyermeket tervező párokra!

 

Mik a legfontosabb EDC anyagok?

 • ftalátok: A műanyagok rugalmasabbá és puhábbá tételére használják elsősorban.
 • BPA (biszfenol-A) és hasonló fenolok: Bizonyos műanyagok, epoxi gyanták és hőpapírból készült blokkok előállítására használják.
 • PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport,
 • égéstermékek – nemcsak a gumiabroncsok, híradástechnikai termékek égetésekor szabadulnak fel, hanem nagyobb mennyiségben repülőterek környéki is kimutathatók-,
 • Dioxinok: Szerves vegyületek klorid jelenlétében történő égésekor vagy klórtartalmú szerves vegyületek égésekor keletkezik. Hosszú ideig nem bomlik le, felhalmozódik a szervezetben és a táplálékláncban is.
 • rovarirtók (peszticidek),
 • bizonyos gyógyszerek,
 • fémek és fémtartalmú vegyületek,
 • parabének
 • Perfluorozott vegyületek (PFC-k) pl. tapadásmentes edényekben használják, valamint a pop-corn zacskók és gyorséttermek ételdobozainak a belsejét borítják vele. A vízálló ruhákban is használják. Összefüggésbe hozták csökkent spermaszámmal, alacsony születési súllyal, vesebetegséggel, pajzsmirigybetegséggel, magas koleszterinszinttel és számos egyéb betegséggel.

EDC-k hatása a szervezetre

Minden évben számos új vegyi anyag kerül forgalomba és ezáltal a környezetünkbe is, az újabb és újabb mosószerekkel, tisztítószerekkel, kozmetikumokkal, műanyag adalékokkal, festékekkel…

Fokozott veszélynek vannak kitéve azok az emberek, akik napi szinten a munkájuk miatt is sokszor kerülnek kapcsolatba ezekkel az anyagokkal.

 

Tanulmányokból:

Az emberek mintegy 95%-ának szervezetében kimutatható EDC, újabb tanulmányok pedig azt támasztják alá, hogy akiknél termékenységi problémák vannak, bizonyos ED-ből magasabb szinttel rendelkeznek.

Az is bizonyított, hogy egyes ED-k magas szintje összefüggésben áll a teherbeesés alacsonyabb esélyével: ezt olyan pároknál mutatták ki, akik részt vettek olyan asszisztált reprodukciós technikákban, mint például a lombik bébi eljárás.

 

Dr Mark Green, a Melbourne-i Egyetem reproduktív biológiával foglalkozó doktora a következőket ajánlja azoknak a pároknak, akik babát terveznek:

 1. Csökkentsd, az étrendedben a vegyszerek mennyiségét amennyire csak lehet!

Mindig alaposan mosd meg a friss gyümölcsöt, zöldséget: az ED-k ugyanis a permetezőszerekben is jelen vannak.

Mivel jelen vannak az EDC-k a műanyag csomagolásokban is, ha teheted kerüld az előrecsomagolt termékeket.

Az összetevőkre is figyelj oda: azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmaznak tartósítószert vagy adalékanyagot, inkább tedd vissza a polcra.

 

 1. Ne használj műanyag dobozt vagy tányért melegítésre!

A műanyag dobozok (és a rajtuk lévő fólia is) tartalmazhatnak EDC-ket, amelyek melegítéskor könnyen felszívódnak az ételben. Melegítés előtt tedd át az ételt kerámia vagy üvegedénybe, tányérra.

 

 1. Kerüld az előre csomagolt palackozott italokat!

Az ásványvizes vagy üdítőitalos palackok gyártásánál ED-anyagokat is használnak. Ne igyál olyan palackból, amelyet korábban meleg helyen tároltak, hiszen a víz felveszi a palackból kioldódó ED-ket.

Igyál inkább szűrt vizet otthon, ha hosszabb útra mész, akkor pedig válassz üvegpalackot. Ma már nagyon szép kulacsokat és palackokat lehet kapni, amivel nem csak az egészségedet óvod az EDC-ktől, de a környezetet is a sok felesleges műanyagtól.

 

 1. Dobd ki a blokkot!

A pénztárblokkokat fedő fényes felület BPA-t tartalmaz: ne fogdosd sokáig ezeket a blokkokat, különösen, ha nedves a kezed, ha nincs rá szükséged, mihamarabb dobd ki.

 

 1. Kerüld a parfümöt és a parabén tartalmú kozmetikumokat

Az olyan kozmetikumok, mint a samponok, balzsamok, hajfestékek, testápolók és a tusfürdők szintén tartalmazhatják az EDC-k egy csoportját, amelyeket parabéneknek hívunk. Válassz a boltok polcain „parabén-mentes” címkével ellátott termékeket, így nagyobb eséllyel kerülöd el a káros vegyi anyagokat.

 

 1. Válassz öko-tisztítószereket!

Sok háztartási termék, többek között a mosó-, és tisztítószerek is tartalmazhatnak ED-ket. A ragasztókban, festékekben, lakkokban ugyancsak megtaláljuk ezeket a vegyi anyagokat. Fontos, hogy az erős hatású, háztartási tisztítószereket és vegyszereket, váltsd ki valódi „zöld” termékekkel, ezzel is csökkentve az ED-knek való kitettséget.

Igaz ez a kertben is: válassz inkább „zöld” termékeket a káros rovarirtó, és gyomirtó szerekkel szemben.

 

A fenti lépések követése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy napi szinten kevesebb ED jusson a szervezetedbe.

Válassz egészségbarát probiotikus tisztítószereket a takarításhoz!

Óvd az egészségeteket!