Őszi nagytakarítás egészségesen!

Eljött a szeptember, a nappalok is rövidebbek és a jó időt sem élvezhetjük már sokáig, szép lassan előkerülnek a kötött pulcsik és megjelennek az első sárga levelek is a fákon.

Elkerülhetetlenül itt az ősz!

Ha ősz, akkor pedig itt az ideje az őszi nagytakarításnak!

A takarításhoz nincs szükséged megszámlálhatatlan mennyiségű káros, agresszív tisztítószerre, csupán néhány vegyszermentes takarítószert kell beszerezned az egészséges takarításhoz!

Sokan elfelejtik, hogy az ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS ugyanolyan fontos, mint a tavaszi, pedig ez az időszak ideális a felesleges kacatok és holmik leselejtezéséhez is.

Ne feledkezzünk tehát meg róla! Készítsük fel otthonunkat a télre.

Az őszi nagytakarítás során is fontos a háztartási vegyszerek helyes kiválasztása. A nagy hatékonyságú tisztító és fertőtlenítő szerek (pl. hypo, vízkőoldó, penészirtó vagy a hideg zsíroldó) veszélyesek az emberi szervezetre és többnyire maró vagy irritatív hatásúak. Emellett vegyszerallergiát váltanak ki és maradandó károsodásokat is okozhatnak.

Először nézzük meg, milyen eszközökre van szükséged az egészséges őszi nagytakarításhoz:

  • Egy vegyszermentes általános tisztítószerre
  • Egy vegyszermentes padlótisztítószerre
  • Egy vegyszermentes szaniter tisztítóra, amelyet bevethetsz a fürdőszobában és a konyhában
  • Törlőkendők, portörlők, törlőpapír, rongyok, szivacsok
  • Szemeteszsákok, kuka (mindig legyen kéznél, biztos, hogy találkozunk útközben szeméttel)
  • Porszívó/gőztisztító

Nem árt megtervezni, hogy melyik helységre és területre mennyi időt kell szánnunk, illetve miket kell beszereznünk. Alakítsunk ki egy időrendi táblázatot, hogy mikor, mit, melyik helységben fogunk kitakarítani.

A tervezésbe bátran vonjuk be a családot is, mindenkinek legyen meg a feladata. Ami fontos, hogy ne akarjuk egy nap alatt letudni az egész takarítást, mert könnyen rémálommá válhat, így egy 1,5-2 napot szánjunk rá minimum!

A takarítási terv összeállítása után már könnyebb dolgunk lesz és jobban átlátjuk, mit kell még esetleg beszereznünk.

 

Takarítás megkezdése előtt…

Lomtalaníts és szelektálj!

Mielőtt nekiállnál a takarításnak érdemes „mini lomtalanítást” tartani. Selejtezd le a nem használt ruhákat és tárgyakat. A szekrények mellet az ágyneműtartókat és a garázst is nézd át, mert hajlamosak vagyunk oda is sok kacatot gyűjtögetni a nyár folyamán. A használható tárgyakat-ruhákat ajándékozd el valakinek vagy add oda a rászorulóknak. A fürdőszobából is dobáld ki a lejárt, beszáradt kozmetikumokat. Ugyanezt tedd meg a konyhában is, a hűtőben és a kamrában is mindenképpen nézz szét, és aminek lejárt a szavatossága vagy nem fogod felhasználni, azt egyszerűen dobd ki, még ha ez most nehezedre is esik, meg fogsz lepődni mennyi helyed szabadul fel ezután. 🙂

 

Még mindig van egy két fontos feladat, amit tegyél meg a takarítás előtt….

csap2

Kép forrása: pinterest.com

Például itt van az ideje, hogy a hónapok óta csöpögő csapot rendbe hozd. Nézd át a nyílászárókat, ellenőrizd a szigetelést is mindenhol. Ellenőrizd a szúnyoghálókat és a zsalukat, cseréltesd ki, ha szükséges. Ezek fontosak a rovarok és bogarak elleni fizikai védekezésben is, akik szeptemberben már bőszen keresik a téli menedéküket.

Hozd rendbe a padlót, parkettát, ha valahol hibás. Ha lóg a szekrény ajtaja, javítsd/javíttasd meg. Az elromlott eszközöket cseréld ki. Szépítsd meg a környezeted magad körül. Vizsgáld át a füstjelző és szén-monoxid érzékelőket. Tisztíttasd meg a kéményt, a kandallót és cseréld ki füstszűrőt a kazánban. Ezek mind a biztonságod szolgálják, így érdemes szakember segítségét kérned.

 

Ha ezekkel végeztél, jöhet végre a takarítás! Mit, hogyan és mivel takarítsunk?

 

Ablak és üvegfelületek takarítása

Ablakpucoláshoz enyhe napot válasszunk, ilyenkor lesz a legszebb a végeredmény. Mivel a túl magas hőmérséklet és az erős napfény miatt túl hamar száradnak az ablakok, és a tisztítószer nem tudja kellően leoldani a szennyeződéseket. Ezen kívül csíkos is marad az üveg, így a legjobb választás a felhős, langyos idő, ami az ősz beköszöntével amúgy is egyre gyakoribb.

Először mindig az ablak külső felét mossuk le, majd utána a belsőt, és fentről lefelé haladjunk.

 Kép forrása: pinterest

A tisztítási folyamat első lépéseként töröljük le az ablakkereteket száraz ruhával. Így megszabadulhatunk a portól és a durvább szennyeződésektől. Utána mossuk le vízzel, majd töröljük szárazra, ezután térjünk át az üvegre. Ne feledkezzünk meg a karnis lemosásáról sem és a redőnyök se maradjanak ki a listáról.

Az ablakot és az üvegfelületeket mindig tiszta ronggyal, szivaccsal pucoljuk!

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum

 

Bútorok, rejtett zugok tisztítása

Ugye téged is az őrületbe kerget, amikor portalanítás után néhány perccel, már olyan a bútorok felülete, mintha nem is takarítottál volna? Próbáld ki a vízálló felületeken remekül működő SanoD’or Nature Brill-t. Nagytakarítás során húzd el a szekrényeket, tárolókat, és a tetejüket, oldalukat, hátlapjukat, sőt még a belsejüket is törölgesd le tisztítószeres vízzel.

Mindent, amit csak lehet, mozdítsunk el és alatta, mögötte alaposan takarítsunk ki. A bútorokat törüljük át alaposan. Miért fontos ez?

A nyár elteltével valószínűleg te is észrevetted, hogy mennyivel több pókháló jelent meg a lakásban és egyre több az apró váratlan vendég (pókok, poloskák, katicák és egyéb rovarok), akik már menedéket keresnek, épp ezért fontos, hogy a bútorok átmozgatását a következő hetekben is ismételd meg.

Az egészséges általános tisztítószer (és a termékcsalád többi tagja is) a hagyományos tisztítószerekhez képest, tovább megőrzi egy felület tisztaságát. Emellett, mivel vegyszermentes, bátran felviheted a bútorokra gumikesztyű nélkül is, nem fogja megmarni a bőrödet.

Használd bátran! Ideális pl. szekrények, polcok, asztalok, ajtókeretek letörlésére és tisztántartására.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum

 

Tiszta padló, kórokozómentesen!

A padló ápolása és tisztítása általában kiszokott merülni a felporszívózás és felmosás kombinációjában. Legalább a nagytakarítási időszakokban szánjunk egy kicsit több időt az ápolására!

A parkettánkat pl. ajánlott felmosást megelőzően egy puha sörtéjű partvissal átsöpörni, hogy a porszemcsék és egyéb felületi szennyeződések ne karcolják fel a padlót, mert csúnya lesz egy idő után a felülete. E mellet a parketta/fa padlók és a víz nem jó barátok! A bő vizes felmosásuk TILOS!

Kép forrása: pinterest

Szeretnél olyan tiszta padlót otthonodba, hogy vendégeid azt mondják, nálad akár a „földről is ennének”? Akkor ezentúl a felmosáshoz használj SanoD’or Nature Floor Padlótisztítót. Ha még nem próbáltad ki, szerezz be egyet az őszi nagytakarításra!

Segítségével gyönyörű fényes és egészséges padlót varázsolhatsz otthonodba. A tisztítószer nem jelent veszélyt az egészségre, így kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családoknak, ahol a kicsik előszeretettel szeretik kúszva-mászva felfedezni a világot maguk körül. Mivel nem veszélyes az egészségre ( nem irritálja vagy marja a bőrt) bátran besegíthetnek a legkisebbek is a „pacsálásba”.

A tisztítószereinket koncentrátum formátumban palackoztuk, így roppant gazdaságos a használatuk. Elegendő csupán 20 ml (fél kupak) koncentrátumot adnod 10 liter vízhez, így a koncentrátumból összesen 500 liter tisztítószert tudsz előállítani. Ez jó sok nagytakarításra elég! Jól hangzik nem de? 🙂

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Floor- Egészséges Padlótisztító Koncentrátum

 

Tiszta konyha, rendes ház…

Az általános tisztítószerünket, bátran vesd be a konyhában is! A konyhában is mosd át a bútorokat kívül belül, a szekrénybe szép rendbe pakolj vissza, a munkapultot jó alaposan tisztítsd le a tűzhellyel együtt. A mosogatónál használj vízkőoldót, ha szükséges. ( de csak természetes alapút!)

Ne feledkezz meg a hűtő alapos kitakarításáról sem.  Kezdjünk egy hűtőszekrény leolvasztással és szelektálással. Pakoljuk ki a hűtőt és a polcokat majd egészséges tisztítószeres vízzel töröljük ki tisztára, ezzel megelőzhetjük a penészesedést és a kellemetlen szagokat. (a konyha alapos kitakarításáról már írtunk korábban).

Makacs foltokba ütköztél a munkapulton vagy a tűzhelyen? Használj picit töményebb koncentrátumot! Vidd fel a tisztítószert a felületre, a legjobb eredmény eléréséért hagyd hatni néhány percig, majd töröld le. Ennyi az egész! 🙂

Kifizetődő a megelőzés is: ne hagyd ráégni a kifröccsent ételmaradékot, ezért minden sütés-főzés után töröld át a tűzhelyet.

A csapokat fújd be szaniter tisztítóval, ehhez a megadott arányban keverj ki a koncentrátumból a szórófejes palackban (1-2 ml koncentrátumot, kb. 1 „kávéskanálnyit” adj fél liter vízhez) hagyd hatni néhány percig majd egyszerűen töröld le. Ráadásul a csatornába kerülve tovább „dolgozik” a készítmény, így a vízelvezető rendszerben megszűnnek a dugulást okozó lerakódások és a kellemetlen szagok.

A konyharuhákat és egyéb konyhában használt textíliákról se feledkezzünk meg, ezeket dobjuk a mosásba.

Az eredmény csillogó-villogó egészséges konyha.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Brill- Egészséges Általános Tisztítószer Koncentrátum és a SanoD’or Nature Shine- Egészséges Szaniter Tisztítószer Koncentrátum

Lassan a végére érsz a nagytakarításnak! Mi van még hátra?

Csillogjon a csempe és a fürdő

A fürdő rendben tartása sok háztartásban a legnagyobb „mumus”. Az állandó harc a vízkővel, sokunknak bosszúságot okoz. Hagyjuk hát a nagytakarítás végére a fürdőszobát, hiszen ez az egyik legkényesebb és legmacerásabb területe a lakásnak!

Először pakoljunk le a polcokról, szekrényekről, és törölgessünk át mindent, ahogy a ház többi részében itt is tartsunk egy alapos szelektálást.

Kép forrása: pinterest  

SanoD’or Nature Shine Szaniter Tisztítót bátran bevetheted a vizes helységekben és nem fogsz csalódni. Gyönyörű fényessé varázsolja a csapokat, a fürdőkádat és a csempét is. Ráadásul a wc-ben alkalmazva megszüntetheted a kellemetlen szagokat és a dugulást okozó lerakódásokat akárcsak a konyha esetében.

Emellett ha fontosnak érzed a Földünk védelmét is, akkor nem kell attól sem tartanod, hogy a környezetbe kikerülve milyen károkat okozhat a szer, hiszen természetes eredetű és biológiailag lebomló összetevőket tartalmaz.

Első használatkor vagy makacsabb vízkő esetén, használj picit töményebb oldatot a biztos siker érdekében, később a flakonon található hígítási útmutató segítségül szolgál a hatékony használathoz. Használata közben nem lélegzed be a káros vegyszergőzt, mint sok fürdőszoba és toalett tisztító esetében, ráadásul ezt bátran használhatod gumikesztyű nélkül is. Vesd be bátran az őszi nagytakarítás során!

Naponta szellőztessünk a fürdőszobában is és a takarítás végeztével a tiszta törülközőkről se feledkezzünk meg.

 

+ 1 tipp

Sokan elszoktak feledkezni a fogmosó poharakról, ezeket is tisztán kell tartani, azaz rendszeresen elmosni, esetleg mosogatógépben, vagy ha szükséges, sós oldattal kezelni.

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature Shine- Egészséges Szaniter Tisztítószer Koncentrátum

 

Érzékeny, kényes felületek tisztán tartása

A legtöbb vegyszer hátránya, (amellett, hogy roppant veszélyesek az egészségre!) az is, hogy bizonyos kényes felületeket nem tudunk velük megtisztítani, mert maradandóan károsítaná azokat a vegyszerekben található sav vagy lúg.

Mit teszünk ilyenkor? Beszerzünk speciális tisztítószereket, de ezek általában elég drágák, így nem túl pénztárcabarátok.

A SanoD’or Nature vegyszermentes termékei tökéletesen alkalmazhatóak az olyan speciális, kényes felületek takarítására is, amelyeket a vegyszerek csak károsítanának (pl. márvány és csiszolt kőpadlók, króm felületek). Szuper megoldás a kényes problémákra 🙂

Mivel takaríts: Ajánlatunk a SanoD’or Nature teljes termékcsalád!

 

Az őszi nagytakarításhoz nincs szükséged 10-15 féle tisztítószerre!

3 termékkel lefedhető a teljes takarítási folyamat!

Szerezd be még ma a kedvenc egészséges tisztítószeredet!

Legyél Egészséges Takarító! 🙂

Többet is olvasnál a különböző felületek tisztán tartásáról? Olvasd el kapcsolódó írásainkat!

Nálatok, hogy zajlik a nagytakarítás?

Ha van egy tuti tipped, oszd meg velünk:)

 marketing@sanodor.hu