Mindennapi mérgeink 2. – Mi NE legyen a kedvenc kozmetikumodban!

Az első részben körbejártuk a tisztítószeres szekrényt és górcső alá vettük a hagyományos tisztítószereket és vegyszereket. Most menjünk picit tovább és nézzük meg mi az, amit mindennap a bőrünkre kenünk. Mik a kedvenc arckrémünkben vagy samponunkban található veszélyes kozmetikai összetevők?

Mérgező anyagok nyomában!

Az Environmental Working Group nevű amerikai környezetvédő szervezet felmérése szerint a nők naponta átlagosan tizenkét féle kozmetikumot használnak 168 különböző összetevővel, míg a férfiak hat terméket 85 összetevővel.*

Viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen az európai szabályozások eléggé szigorúak.
Bármilyen szigorú is a hazai szabályozás, gyakorlatilag lehetetlen valamennyi gyanús vegyületet elkerülni, ráadásul egyéni érzékenység „károsnak nem minősülő” anyaggal szemben is jelentkezhet és ennek mértéke esetenként eltérő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne csökkenthetnénk akár jelentős mértékben a legveszélyesebb kemikáliákkal való érintkezést.

A kozmetikumok összetevői közt sok rövidítés, idegen nyelvű, vagy csak a kémiában jártas egyének számára felismerhető név szerepel. Nézzük meg ezeket egy kicsit közelebbről!

Formaldehid/Formaldehyde

Formaldehidet tartalmazhatnak a kozmetikumok közül pl. a folyékony szappanok, a samponok ( még a babasamponok is!), a tusfürdők, a fogkrémek, hajzselék/fixálók, a szemhéj- és szempillafestékek és sok egyéb kozmetikum, valamint a folyékony tisztítószerek és a WC-tisztítók többsége is.

Sajnos az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala rákkeltő hatású anyagnak minősítette, így messze kerülendő! E mellett pedig arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.
Leggyakrabban a levegőből belélegezve, de akár a bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe.
Újabb kutatások alapján ismertté vált, hogy a formaldehid nemcsak a ritka orr-rákhoz, hanem a gyakrabban előforduló leukémia kialakulásához is hozzájárul.

Érdemes az összetevők között az alábbiakat is figyelni, mert ezekből kis mennyiségű formaldehid szabadul fel pl. quaternium-15, a dimetil-dimetil (DMDM) hidantoin, az imidazolidinyl urea, a diazolidinyl urea
( Megjegyzés: otthonodban nagyon sok helyen találkozhatsz ezzel a vegyi anyaggal mivel fából készült bútoraid, a padlók, ajtók és ablakkeretek ragasztó és hőszigetelő anyagai tartalmazhatnak formaldehidet. Vásároljunk formaldehidben szegény vagy formaldehid-mentes bútorokat és új bútor vásárlásnál szellőztessünk sokat! )

 

Ftalátok:

Phthalates

A ftalátok kifejezetten veszélyesek a magzatra…

Flatálokat használnak az iparban a műanyagtermékek lágyítására. A kozmetikai iparban az un. kisebb molekulatömegű ftalátokat használják.

Ez a veszélyes kozmetikai összetevő megtalálható a kozmetikumok, testápoló termékek (pl. bőrhidratáló krémek), parfümök, hajlakkok, szappanok, samponok, körömlakkok és gyógyszerek adalékanyagai között.

A kozmetikai cikkek illatának tartósítására is használják, ráadásul ezt pontosan nem is tüntetik fel a csomagoláson, hiszen nem részletezik, hogy az illatanyag ( perfume) milyen összetételű.

A várandósság alatt a magzati fejlődés kritikus szakaszaiban komoly veszélyeket tartogatnak. A magas koncentrációnak kitett anyukáknak a fiúcsecsemőjük nagyobb eséllyel születik ivarszervi elváltozással, mivel a ftalátok képesek átjutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítani. Férfiakban a ftalátok meddőséghez vezethetnek. Szerencsére az Európai Unió szigorúan korlátozza a ftalátok használatát a kozmetikai anyagokban.

Az alábbi vegyületek kerülendőek és tiltottak!
A szaporodási képességet károsító (DEHP, BBP, DBP, DIBP) vegyületek
Gyermek fejlődését károsító hatású vegyületek (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP)

Parabének/ Parabens:

A legtöbb általános kozmetikai termékben megtalálható pl. arckrémek, testápolók, hidratálókrémek, samponok-balzsamok, borotvazselék, arctisztítók- lemosók, fogkrémek, dezodorok, de még a naptejekben is előfordul. Így észre sem vesszük, de szinte folyamatosan érintkezünk vele, nem meglepő tehát, hogy az emberek túlnyomó részének szervezetében kimutatható.
Az anyag leginkább a bőrön és a tápcsatorna falán át felszívódva jut a véráramba. Folyamatos parabént tartalmazó kozmetikumok használata esetén felhalmozódhatnak a szervezetben.

Miért veszélyes?
Nyálkahártya irritáló hatása ismert, az arra érzékenyeknél és kisgyermekeknél allergiás reakciókat válthat ki. Az emberek 0.5-3.5%-a allergiás a parabénekre, ezekből az emberekből főként ekcémás reakciót váltanak ki a vegyületek. Még mindig sok az ellentmondás az anyaggal kapcsolatban, hiszen nincs még egyértelmű kimutatás arra vonatkozóan, hogy a parabének károsak lennének. Azonban egyre több a kétely a biztonságát illetően pl. összefüggésbe hozták őket daganatos, húgyivarszervi, idegrendszeri és immunológiai betegségekkel is.

SLS-Sodium Lauryl Sulfate

Az SLS a felületaktív anyagok közé tartozik, azok közül is egy tisztító hatású, habképző tenzid. (A tenzidek olyan molekulák, amelyek a zsíros szennyeződéseket apró gömbök, úgynevezett micellák formájában magukba zárva képesek azt a felületről eltávolítani.)  A felületaktív anyagok segítenek eltávolítani a zsíros, olajos szennyeződéseket. Az SLS az egyik legelterjedtebb tisztítószer és kozmetikai összetevő. Egy hagyományos tusfürdő, sampon, habfürdő, tisztítószer összetevői között az SLS vagy egyéb alternatívája (SLES, ALS, SCS) biztosan megtalálható.

 

SLS a leggyakoribb kozmetikai összetevő…

A szappanokhoz kifejezetten azért adják hozzá, hogy látványos és megfelelő habot képezzen.
A tisztító szerekben az SLS koncentráció 0,01%-tól 50%-ig terjedhet!
Habár tudományosan még nem bizonyított a rákkeltő hatása mégis van, amiben szinte minden kutatás és forrás egyetért. Mégpedig abban, hogy az SLS erős potenciális bőr- és szemirritáló anyag, valamint szájban és belélegezve is irritálhatja a légzőszerveket.
Fokozottan veszélyes a csecsemőknél/ gyermekeknél, akiknél már rövidebb kitettség esetén is jelentkezhet az irritáció, hiszen vékonyabb, érzékenyebb még a bőrük. Így egy-egy habfürdős játék a kádban, veszélyes is lehet.

Az ekcémás vagy érzékeny bőrű, vegyszerallergiára, hajlamos emberekre, szintén kellemetlen és fájdalmas hatással vannak az SLS-t tartalmazó termékek.  Részükre kifejezetten ellenjavallt SLS-t vagy SCS-t tartalmazó tisztálkodó szerek, tisztító szerek használata. Az SLS irritáló hatásánál fogva akadályozza, lassítja a sebgyógyulást is. Ráadásul az SLS kivonja a bőr olaj- és nedvességtartalmát is, emiatt érezzük gyakran a száraz, húzódó érzést a bőrünkön. ( Többet is olvashatsz az SLS-ről ide kattintva!)
Kerüljük azokat a termékeket, ahol az alábbi összetevőket látjuk:
SLS (Sodium Lauryl Sulfate); SLES (Sodium Laureth Sulfate); ALS (Ammonium Lauryl Sulfate); ALES (Ammonium Laureth Sulfate); Sodium Cocoyl Sarcosinate,TEA (Triethanolamin) Lauryl Sulfate

 

PEG/Polietilén-glikol

A PEG rövidítés után általában egy szám szerepel (pl. PEG-4 vagy PEG-100). Minél kisebb a szám, annál könnyebben felszívódik a vegyület a bőrön át. A PEG-vegyületek enyhén irritálóak, de ennél nagyobb probléma, hogy segítik a különböző vegyületek, köztük a káros szennyező anyagok átjutását a bőrfelületen.

Eléggé megosztja a közvéleményt. Bőrre gyakorolt hatása miatt gyakran kerül viták középpontjába és általánosságban azt javasolják, hogy kerüljük az ilyen összetevőket tartalmazó kozmetikumokat.
Ellenzői arról beszélnek, hogy az előállítása során „nem túl egészséges” szennyeződések maradhatnak benne, amik ronthatják az őt tartalmazó termékek minőségét.
Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) kerülni kell a magasabb PEG koncentrációjú (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG- 32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) kozmetikai készítményeket!

A listánk sajnos koránt sem teljes, ezért érdemes tovább kutakodni a veszélyes kozmetikai anyagok tekintetében.

 

Mit tehet egy átlag fogyasztó mégis?

Tájékozódjunk! Ismerjük meg az összetevőket, hogy mi mit jelent, milyen hatással bír, milyen tüneteket okozhat. Nézzük meg az összetevők listáját, mielőtt egyből a „bio” , az „érzékeny bőrre” vagy a „bőrgyógyászok által tesztelt” termékfeliratok alapján betennénk valamit a kosarunkba. (Sajnos ezek a termékek is tartalmazhatnak olyan anyagot, ami allergiás tüneteket okoz vagy egyéb módon káros.)
Ha egy termék használata után allergiás tüneteket tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba a használatát és forduljunk orvoshoz.

Egy kis odafigyeléssel sok méreganyagtól megkímélhetjük a szervezetünket!
Legyél te is tudatos vásárló!

Milyen veszélyes tisztítószereket használunk nap, mint nap? Olvasd el előző cikkünket!

Végre létezik egészséges takarítás!
Próbáld ki te is még ma SanoD’or Nature Egészséges Tisztítószercsaládunkat!

www.sanodornature.hu

 

*Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/meregkeverok-karos-osszetevok-kozmetikumokban